آیا احتمال دارد کووید-19 از طریق لباس ها و کفش ها وارد خانه شود؟
- در حال حاضر هیچ مورد مستندی در دسترس نیست که اثبات کند کروناویروس ها از طریق کفش ها و لباس ها منتقل می شوند.
- اگر از شخصی که مبتلا به کووید-19 است مراقبت می کنید و یا مرتبا با بیماران در ارتباط هستید، بهتر است لباس های خود را بطور مرتب بشوئید. رعایت این نکته برای پرسنل کادر درمان نیز بسیار ضروری است.
- مواد شوینده خانگی، برای نابود کردن ویروس در طول شست و شو مکفی هستند.
حتی اگر تمام تلاش خود را برای حفظ سلامتتان در ایام شیوع کرونا بکار بسته باشید، هنوز هم ممکن است از این بابت نگران باشید که مبادا کروناویروس ها از طریق کفش ها و لباس هایتان به خانه راه پیدا کنند. اما این نگرانی تا چه حد به جاست؟
اگر فقط برای خریدهای ضروری از خانه خارج می شوید و تذکرات اعلام شده، مثل حفظ فاصله ی ایمن با دیگران را رعایت می کنید و دست های خود را بطور مرتب و مداوم می شوئید و بلافاصله پس از ورود به منزل سطوح پر تماسی مثل دستگیره های در را ضد عفونی می کنید، احتمالا خطر را به حداقل رسانده اید، اما ممکن است هنوز هم احساس ناخوشایندی داشته باشید. چراکه ممکن است ویروس را از طریق اشیائی که خریداری کرده اید وارد خانه کرده باشید. (در این مورد می توانید تمام اجناس و کالاها را بشوئید یا اگر قابل شست و شو نیستند می توانید آنها را گرم کنید.) اما لباس هایی که به تن داشته اید چطور؟ کفش هایتان؟ آیا آنها ویروس را به دنبال خود وارد منزل نکرده اند؟
متاسفانه حقایق اجتناب ناپذیری برای خرید رفتن وجود دارند، و یکی از آنها این است که زمانی که به خرید می روید باید کفش و لباس بپوشید!
حال که پوشیدن کفش و لباس برای خرید رفتن ضروری است، بهتر است، اطلاعاتی را که تا به امروز در مورد احتمال انتقال کروناویروس ها از طریق کفش و لباس بدست آمده اند، مرور کنیم…
در مورد انتقال کووید-19 لباس ها کم خطر هستند….
هنوز ناشناخته های بسیار در مورد ویروس کرونا وجود دارند و اطلاعات مربوط به این بیماری هر روز تکمیل تر می شوند. اما تا به امروز اطلاعات بدست آمده گفته اند: اگر کسی فقط برای امور ضروری یا خرید، از خانه خارج شود، بسیار بعید است که کووید-19 را از طریق لباس ها یا کفش هایش وارد خانه کند. کفش و لباس منبع قابل توجهی برای انتقال ویروس محسوب نمی شوند.
تا به امروز هیچ مورد مستندی به دست نیامده که نشان داده باشد کروناویروس ها از طریق کفش یا لباس هم منتقل می شوند. کووید-19، یک بیماری تنفسی شبیه به آنفولانزا است که در اثر کروناویروس جدید ایجاد می شود. این بیماری معمولا از طریق قطرک ها (دراپلت ها) تنفسی منتقل می شود. سرفه کردن و عطسه کردنِ فرد آلوده در مجاورت با افراد دیگر، محتمل ترین راه انتقال مستقیم است. با این حال باید این مسئله را هم در نظر گرفت که کروناویروس ها قادر هستند روی سطوح مختلف، در خارج از بدن انسان نیز زنده بمانند. در اینصورت لمس سطوح آلوده نیز ممکن است منجر به انتقال بیماری شود.
متخصصین تخمین می زنند که ویروس ها می توانند به مدت چند ساعت تا چند روز، بسته به نوع سطح، زنده بمانند. در این مورد فلزات و پلاستیک می توانند به مدت 2 تا 3 روز، پناهگاه امنی برای ویروس فراهم آورند، اما به نظر نمی رسد لباس، بتواند منبع خوبی برای رشد ویروس فراهم آورد.
لباس ها بیشتر از آنکه یک سطح سفت و سخت باشند، جنسی مشبک دارند، بنابراین بطور بالقوه هوا را از خود عبور می دهند. از سویی دیگر ماهیت پارچه بگونه ای است که شرایط مساعدی برای نم و رطوبت فراهم نمی آرود. این در حالی است که نم و رطوبت نقش مهمی در رشد یا عدم پیشروی ویروس در محیط دارند.
در نهایت باید گفت با وجود اینکه انتقال ویروس از طریق لباس بسیار بعید به نظر می رسد، اما بازهم بهتر است در برخی شرایط خاص اصول مراقبتی را رعایت نمود.
چه هنگام لازم است در مورد لباس ها احتیاط بیشتری به خرج داد؟
اگر از بیمار مبتلا به کووید-19 مراقبت می کنید، یا در معرض تماس مستقیم با بیماران هستید، بهتر است لباس های خود را بطور مرتب بشوئید. این توصیه برای پرسنل کادر درمان از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
اگر فقط برای خرید از خانه خارج شده اید، احتمالا لازم نیست لباس های خود را بشوئید. اما، اگر هنگام خروج از منزل فاصله ایمن با دیگران را رعایت نکرده اید و یا حتی بدتر از آن، کسی در مجاورت شما مستقیما سرفه یا عطسه کرده است، در اینصورت احتمالا شست و شوی لباس ها ایده خوبی است.
بطور کلی، تمرکز روی دیگر جنبه های بهداشت مثل تمیز نگهداشتن دست ها و دست نزدن به صورت، مهم تر از شست و شوی لباس هاست.
فاصله گذاری اجتماعی موثرترین راه برای کنترل انتقال این بیماری است. این در حالی است که مراجعه به فروشگاه مواد غذایی، بطور مشهود الگوهای معمول فاصله گذاری اجتماعی را نقض می کند. در اینصورت به منظور احتیاط بیشتر، حتما بهداشت دست ها را رعایت کنید و تا جائی که می توانید از دست زدن به سطوحی که ممکن است دیگران آن را لمس کرده باشند خودداری کنید. اقدامات بهداشتی دیگری که فکر می کنید موثر هستند را نیز رعایت کنید. (مثلا ماسک بزنید و دستکش بپوشید.)
در نهایت اگر به هر دلیلی مشکوک به آلوده شدن لباس های خود هستید، نیازی نیست برای کشتن ویروس، هیچ اقدام ویژه ای انجام دهید، شست و شوی لباس ها داخل خانه مکفی است. اکثر شوینده های خانگی به تنهایی برای از بین بردن ویروس به اندازه ی کافی ایمن و موثر هستند.
در مورد کفش ها چطور؟
کفش ها به دلیل ماهیتی که دارند احتمالا بیشتر از لباس ها کثیف می شوند. به همین نسبت احتمال انتقال آلودگی و باکتری از طریق کفش ها (نسبت به لباس ها) بیشتر است.
البته محققان در این خصوص هم معتقدند بعید است کرونا ویروس جدید از طریق کفش ها منتقل شود. علت این امر چندان هم پیچیده نیست، چراکه همه ی افراد، از قبل از ویروس کرونا، آموخته بوده اند که چطور مانع وارد شدن آلودگی از طریق کفش ها شوند.
همه ی ما با کفش دقیقا مثل یک محافظ رفتار می کنیم. هیچ یک از ما کفش را روی میز ناهارخوری نمی گذاریم. کفش ها، مناطقی نیستند که زیاد لمس شوند. بنابراین، الگوهای روزانه ما از قبل هم بگونه بوده است که با کفش ها به عنوان یک شیء کثیف برخورد می کرده ایم.
با این وجود اگر هنوز هم نگران هستید، می توانید با تمیز کردن کفش ها و حتی در آوردن آنها خارج از خانه یا در منطقه ی مشخصی که خودتان داخل خانه در نظر گرفته اید، ورود آلودگی را به داخل خانه به حداقل برسانید.
کفش های خود را در بیاورید و آنها را قبل از آنکه وارد خانه تان شوید تمیز کنید، این کار می تواند اقدام عاقلانه ای باشد. این کار باعث می شود با انجام یک خرید ساده از سوپرمارکت یا پیاده روی کوتاه ویروس را با خود به خانه نیاورید. فقط مطمئن شوید کفش ها را خارج از خانه تمیز کرده اید، و آنها را رها کنید تا خشک شوند.
حرف پایانی…
در حالی که در هفته های اخیر نگرانی در مورد احتمال انتقال ویروس از طریق اشیاء زیادتر شده است، اما فقط یک حقیقت وجود دارد و آن هم این است که اصلی ترین راه انتقال بیماری از طریق شخص آلوده به دیگران است. بنابراین توصیه های اعلام شده جهت پیشگیری از بیماری، و رعایت نکات بهداشتی را جدی بگیرید.
شانس خیلی کمی وجود دارد که کروناویروس جدید بتواند روی لباس ها یا کفش ها زنده بماند و از این طریق به دیگران سرایت کند. حرف آخر این است: انتقال ویروس از شخص به شخص است، نه از لباس به شخص، یا از کفش به شخص…
اطلاعات درج شده در این مقاله بر اساس آخرین مطالعاتِ انجام شده جمع آوری شده اند. در نظر داشته باشید، با تکمیل مطالعات، احتمال دارد نتایج جدید تری بدست بیایند، بنابراین اطلاعات مربوط به این بیماری به مرور زمان بروز می شوند.
خدا کنه هر چه زودتر این ویروس منحوس از بین بره