روان درمانی واقعیت مجازی
وی آر تراپی شامل استفاده از واقعیت مجازی برای شبیه سازی سناریوهای مختلف جهت درمان برخی بیماری های سلامت روان مانند فوبیا – ترس و اضطراب است.
درمان با واقعیت مجازی یا وی آر تراپی (VR) از دنیای شبیه سازی شده با کامپیوتر به عنوان ابزار درمانی استفاده می کند. از واقعیت مجازی می توان برای تمرین مهارت های جدید، مواجهه با ترس در یک محیط امن یا افزایش اعتماد به نفس در تعاملات اجتماعی استفاده کند.
درمان واقعیت مجازی جایگزین درمان های استاندارد برای بیماری های سلامت روان نمی شود. در عوض، بیشتر پزشکان از آن به عنوان یک درمان اضافی در کنار درمان اصلی استفاده می کنند.
برای نمونه یک درمانگر می تواند از واقعیت مجازی به عنوان بخشی از رفتار درمانی شناختی (CBT) استفاده کند. بدین وسیله برای درمانگر این امکان فراهم می شود تا مهارت های جدید را در محیطی کنترل شده تر از دنیای واقعی آزمایش کند.
بر اساس تعدادی از مطالعات، درمان با واقعیت مجازی می تواند برای مدیریت بیماری های مختلف سلامت روان، مانند اضطراب، افسردگی، اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) و فوبیا و ترس موثر باشد.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد درمان واقعیت مجازی ادامه مقاله را بخوانید.
همچنین بخوانید:
درمان با واقعیت مجازی چیست؟
وی آر تراپی از دنیای مجازی و سناریوها به عنوان یک ابزار درمانی استفاده می کند. در این شرایط فرد با استفاده از هدست یا وسیله ای دیگر وارد دنیای مجازی شده و می تواند با آن تعامل کند.
شبیه سازی طیف گسترده ای از دنیاها و سناریوها با VR امکان پذیر است. این ویژگی آن را برای ساخت موقعیت هایی مفید می کند که بازسازی آنها در زندگی واقعی دشوار است یا می تواند بسیار ترسناک یا مخاطره آمیز باشد.
درمانگران می توانند از واقعیت مجازی جهت تمرین چالش های زندگی واقعی، مرور رویدادهای گذشته یا مقابله با ترس های مراجعین خود در یک محیط کنترل شده، استفاده کنند.
محققان اولین مقاله در مورد واقعیت مجازی درمانی را بیش از 25 سال پیش منتشر کردند، اما با پیشرفت فناوری، علاقه به این ابزار درمانی افزایش یافته است.
واقعیت مجازی درمانی چگونه کار می کند؟
وی آر تراپی این امکان را فراهم می کند که فرد بتواند در یک محیط امن درمانی را تمرین کند یا به موقعیت های قبلی خود بازگردد. این درمان می تواند دارای مزایای زیر باشد:
- آموزش مهارت ها
- کاهش ترس ها
- بهبود اعتماد به نفس
- کمک به پردازش چیزی که در گذشته اتفاق افتاده است
با حذف خطرات دنیای واقعی، VR همچنین می تواند یک موقعیت ترسناک را قابل کنترل تر کند. برای نمونه ممکن است یک فرد مبتلا به فوبیا آماده رویارویی با آن در واقعیت نباشد. شبیه سازی در VR و تعامل با آن می تواند کمک کند تا فرد به تدریج به موضوع ترس خود عادت کند و بیاموزد که این یک تهدید نیست.
به این ترتیب VR می تواند به پر کردن شکاف بین درمان و دنیای واقعی کمک کند.
همچنین بخوانید:
واقعیت مجازی درمانی برای کدام بیماری ها مناسب است؟
در ابتدا درمانگران از واقعیت مجازی برای درمان فوبیا استفاده می کردند، اما با گذشت زمان درمانگران آن را برای انواع بیماری های سلامت روان امتحان کردند.
فوبیاها
درمانگران می توانند از واقعیت مجازی برای مواجهه درمانی، که پایه اصلی درمان فوبیا است، استفاده کنند. در مواجهه درمانی فرد به تدریج در معرض ترس خود (در مراحل کوچک و قابل کنترل و با رضایت) قرار داده می شود.
می تواند مواجهه درمانی را بدون VR نیز انجام داد، اما گاهی اوقات انجام این کار دشوار است. برای نمونه فردی که ترس از هواپیما دارد نمی تواند برای چند ثانیه با هواپیما به سمت بالا حرکت کند. علاوه بر این برای سایر فوبیاها مانند ترس از حیوانات وحشی، اگر کسی تمایل به تعامل با آنها داشته باشد، می تواند خطر آفرین باشد.
VR امکانات مواجهه درمانی را گسترش می دهد. یک بررسی سیستماتیک روی 18 مقاله در سال 2022 نشان داد که این رویکرد تقریبا همه انواع فوبیای خاص مورد تحقیق، مانند فوبیای حیوانات و فوبیای خون یا تزریق را بهبود می دهد.
همچنین بخوانید:
انواع فوبیا و درمان آنها (کلیک)
اختلال استرس پس از سانحه (PTSD)
مواجهه درمانی همچنین می تواند به درمان PTSD کمک کند. با این حال همانند فوبیا، قرار گرفتن کنترل شده در معرض یک موقعیت آسیب زا می تواند دشوار و خطر آفرین باشد.
تعداد انگشت شماری از مطالعات نشان می دهد که وی آر تراپی می تواند یک جایگزین درمانی باشد. برای نمونه یک مرور و متاآنالیز در سال 2019 از 9 مطالعه قبلی، اثرات مواجهه درمانی با واقعیت مجازی را با عدم درمان مقایسه کرد.
در مقایسه با شرکت کنندگانی که هیچ درمانی دریافت نکردند، درمان VR علائم PTSD را کاهش داد و مزایای آن حداقل تا 3 ماه پس از پایان درمان ادامه یافت.
همچنین بخوانید:
اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) (کلیک)
اضطراب و افسردگی
یک بررسی در سال 2019 از تحقیقات قبلی به پتانسیل واقعیت مجازی برای کمک به جنبه های مختلف درمان اضطراب و افسردگی، شامل موارد زیر، اشاره کرد:
- کمک به افراد برای درک سلامت روان خود
- کمک به افراد برای تجسم تکنیک های CBT
- آموختن مهربان بودن با خود
- شبیه سازی سایر روش های درمانی مانند باغبانی یا درمان با کمک حیوانات
طبق ارزیابی یک بررسی در سال 2021 روی 9 مطالعه قبلی که VR را با CBT ترکیب کرده بودند، این روش درمانی می تواند برای درمان اضطراب و افسردگی مفید باشد.
همچنین بخوانید:
هیپنوتیزم در درمان افسردگی، اضطراب و ترس (کلیک)
مهارت های اجتماعی و عاطفی
با استفاده از درمان واقعیت مجازی می توان مهارت های اجتماعی و عاطفی مختلف را تمرین کرد. برای نمونه آنها می توانند طریقه صحبت کردن با شریک زندگی خود در درگیری ها یا درخواست افزایش حقوق از رئیس خود را تمرین کنند. این شرایط به آنها اجازه می دهد تا با خیال راحت مهارت های جدید را در حالیکه تحت هدایت یک درمانگر هستند، آزمایش کنند.
یافتن واقعیت مجازی درمانی
برای امتحان واقعیت مجازی درمانی، باید یک روان درمانگر دارای مجوز با دسترسی به دستگاه آن را پیدا کرد. موتورهای جستجو و دایرکتوری های درمانگر می توانند برای یافتن این درمانگران به ما کمک کنند.
وی آر تراپی می تواند برای افراد زیر مناسب باشد:
- فوبیا یا ترس های خاصی دارند
- می خواهند مهارت های خاصی را تمرین کنند
- آماده یا قادر به تجربه موقعیت های خاص در دنیای واقعی نیستند
زمان مراجعه به پزشک
زمانی که یک مشکل روانی روی روابط، کیفیت زندگی یا رفاه تاثیر می گذارد، باید به دنبال کمک بود، به خصوص اگر خود مراقبتی باعث بهبود علائم نمی شوند.
این کمک می تواند از طریق پزشک یا هر درمانگر واجد شرایطی صورت گیرد، خواه درمان واقعیت مجازی را ارائه دهد یا نه.
اگر فردی به خودکشی یا آسیب رساندن به خود فکر می کند، کمک گرفتن اهمیت زیادی دارد.
پیشگیری از خودکشی
اگر فردی را می شناسید که در معرض خطر آسیب رساندن به خود، خودکشی و یا صدمه زدن به دیگران است، باید:
– قاطعانه از او بپرسید که: “آیا قصد خودکشی داری؟”
– بدون قضاوت به حرف های او را بشنوید.
– برای ارتباط با یک مشاور آموزش دیده برای شرایط بحران با اورژانس تماس بگیرید.
– تا زمان رسیدن کمک در کنار فرد بمانید.
– هر گونه سلاح، دارو و اشیا خطرناک را از دسترس او دور کنید.
اگر خودتان یا کسی را می شناسید که افکار خودکشی دارند، خطوط تلفن پیشگیری می توانند کمک کننده باشند. این خطوط تلفن 24 ساعته فعال هستند و به شما کمک خواهند کرد.
در ایران می توانید با شماره 1480 بهزیستی، اورژانس 115 یا اورژانس اجتماعی 123 تماس بگیرید.
همچنین بخوانید:
دلایل خودکشی، علائم هشدار دهنده چیست؟ (کلیک)
خلاصه
درمان واقعیت مجازی شامل استفاده از واقعیت مجازی برای شبیه سازی سناریوهای مختلف است. این روش می تواند به افراد کمک کند تا مهارت های جدیدی را بیاموزند و با ترس های خود در یک محیط امن روبرو شوند. در ابتدا درمانگران از آن برای درمان فوبیا استفاده می کردند، اما امروزه برای طیف وسیعی از بیماری ها استفاده می شود.
VR می تواند فضای کنترل شده ای را برای امتحان کردن چیزهایی که در زندگی واقعی میتوانند طاقت فرسا یا مخاطره آمیز باشند، فراهم کند. با این حال مانند هر درمان دیگری مهم است که آن را نزد یک پزشک دارای مجوز و با تجربه انجام دهید.
جهت مشاهده و خرید مکمل ها و محصولات مراقبت داروخانه آنلاین اویرو کلیک کنید.