سلنیوم چیست و خواص آن کدامند؟
شاید شما هم اخیرا در تمامی مکمل های خوراکی و رژیم های غذایی نام سلنیوم را شنیده اید!
سلنیوم جزو مواد معدنی و مواد مغذی حیاتی برای مبارزه با سرطان و بیماری های قلبی است. سلنیوم به همراه ویتامین E یک ترکیب بسیار قویست، که می تواند بدن شما را در مقابل آسیب های محیطی حفظ کند.
جالب است بدانید سلنیوم جزو بهترین آنتی اکسیدان ها برای جلوگیری از پیشرفت روند پیری نیز می باشد.
هم چنین سلنیوم در ترمیم زخم های ناشی از سوختگی و بسیاری از مشکلات پوستی دیگر تاثیرگذار است.
آشنایی با مزایای سلنیوم:
1. سلامت قلب:
یکی از مهم ترین علل رواج بیماری های قلبی شیوه نادرست زندگی کردن می باشد. که در بیشتر موارد به دلیل تجمع بیش از اندازه چربی در بدن است!
مصرف سلنیوم در رژیم غذایی روزانه می تواند خطر ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش دهد، چراکه این ماده می تواند باعث کاهش اکسیداسیون کلسترول و لخته شدن خون شود.
2. باروری را بهبود می بخشد:
سلنیوم به فعالیت آنتی اکسیدان ها در تشکیل اسپرم رونق بخشیده و تحرک اسپرم را افزایش می دهد. این اتفاق باعث افزایش احتمال باروری تخمک ها شده و همچنین باعث کاهش مشکلات بعد از زایمان برای جنین و مادر می شود.
لذا در بسیاری از مراحل قبل بارداری شاهد نسخه شدن مکمل ها و شربت های سلنیوم هستیم. گفتن این نکته جایز است که مصرف این مکمل ها در طول دوران بارداری و حتی قبل بارداری فقط با تجویز پزشک توصیه می شود.
3. بهبود تیروئید:
سلنیوم به حفظ هورمون های مرتبط با تیروئید کمک می کند. این یک عنصر مهم برای تبدیل هورمون های تیروئید از ( T4 ) به ( T3 ) است. این رویداد طبیعی برای عملکرد بدن بسیار مناسب است.
4. مراقبت پوست در برابر پیری:
سلنیوم با رادیکال های آزاد مبارزه می کند. اما سوال پیش می آید که این عملکرد به چه معناست؟
رادیکالهای آزاد مولکولهایی با پوسته الکترونی ناقص هستند که در همه جا، هوایی که تنفس میکنیم، در موادی که در اطراف ما هستند و در داخل بدن ما وجود دارند. این مولکول ها میتوانند با تخریب سلولهای بدن و انتشار مواد سمی به بافتهای اطراف خود، خسارات جبران ناپذیری به بدن وارد کنند!
در انسان مهمترین رادیکال آزاد اکسیژن است. مولکول اکسیژن در معرض تشعشعات مختلف، استرس، دودهای ناشی از استعمال دخانیات و … دست به کار تخریب دیگر مولکولها، سلولها و DNA می زند.
حاصل فعالیت رادیکالهای آزاد در بدن انواع سرطان، دیابت، نارساییهای قلبی، آسیب های مغزی، مشکلات عضلانی، پیری زودرس، آسیبهای چشمی و در کل ضعف سیستم ایمنی بدن است!
5. سلنیوم و درمان آکنه
جالب است بدانید سلنیوم به جلوگیری از التهاب آکنه کمک می کند!
تحقیقات نشان داده اند که کمبود سلنیوم ممکن است در شرایطی که پوست ملتهب می شود، مانند: آکنه، اگزما و پسوریازیس نقش داشته باشد.
در مکمل های درمان آکنه نیز از این ماده استفاده می شود، مانند قرص ضدآکنه پیور اسکین دکتر مورد که یکی از پرطرفدارترین مکمل های درمانی پوست مستعد آکنه در سطح جهانی می باشد.
6. شامپو و سلنیوم
سلنیوم یکی از مهم ترین مشتقات مورد استفاده در صنعت شامپو و شوینده می باشد. در بسیاری از شامپو های ضدریزش، ضدپیری، ضدشپش و ضد شوره از این ماده و مشتقاتش استفاده می شود.
سلنیوم در اوایل قرن نوزدهم به صورت تصادفی کشف شد. بسیاری از افراد تصور میکردند که سلنیوم یک گاز سمی است زیرا کارگرانی که در کارخانههای مرتبط کار میکردند و در معرض مقادیر زیادی از سلنیوم قرار میگرفتند، اغلب دچار بیماری های مختلف می شدند.
بعدها مشخص شد که این ماده برای انسان و حیوان بسیار ضروری است!
برخی از منابع عالی برای سلنیوم شامل غلات، حبوبات، آجیل، قارچ، گوشت، ماهی و تخم مرغ است. این ماده همچنین در تن ماهی، خرچنگ و خرچنگ دریایی یافت میشود.
روزانه چه میزان مصرف سلنیوم نیاز است؟
روزانه مصرف 55 میکروگرم سلنیوم برای( مردان و زنان به یک مقدار ) نیاز است.
بادام زمینی بیشترین مقدار سلنیوم در مواد غذایی را دارد، میتوان گفت هر دانه بادام زمینی 2 برابر نیاز روزانه بدن شما، سلنیوم وارد بدنتان می کند.
اگر شما غذاهای دریایی( میگو، خرچنگ و ماهی قزل آلا )، گوشت گاو، مرغ و گندم را در رژیم غذایی خود قرار دهید، می توانید مطمئن باشید به اندازه کافی؛ هر یک از این غذاها بین 15 تا 40 میکروگرم سلنیوم در هر وعده به بدن شما می رساند.
آیا سبزیجات نیاز سلنیوم بدن را برطرف می کنند؟
گیاه خواران چطور نیاز بدن خود را تامین کنند؟
مقدار سلنیوم سبزیجات و غلات وابسته به مقدار سلنیوم در خاکی است که گیاهان رشد می کنند. لذا محصولات ارگانیک می توانند تا حد زیادی به شما این اطمینان را بدهند که، گیاه حاوی سلنیوم می باشد.
اگر شما گیاه خوار هستید به نحوه رویش و برداشت محصولات خوراکی خود دقت کنید و از مراکز معتبر خرید کنید.
منابع غنی از سلنیوم
بادام زمینی
جگر، گوشت
ماهی
سبوس گندم
تخمه آفتاب گردان
گردو
و…
7_ سلنیوم قرمزی و حساسیت را تسکین می دهد!
سلنیوم دارای خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی، قدرتمند برای پوست است.
سلنیوم در اسپری های آب معدنی نیز استفاده می شود. این اسپری های آب غنی از مواد معدنی ای هستند که از چشمه های طبیعی نشات می گیرند.
این اسپری ها قرمزی و التهاب پوست را از بین برده و طراوت را به پوست هدیه می کنند.
به همین علت بعد از میکرودرم ابریژن، پیلینگ، لیزر و … توصیه می شود تا از اسپری آب استفاده شود.
گروهی از بهترین محصولات آب معدنی و توضیحات مفصل درباره ی اهمیت آن را می توانید در مقاله * آیا اسپری آب واقعا ارزشمند است؟ * مطالعه کنید.
منع مصرف سلنیوم:
_ اجتناب از مصرف بیش از حد
مصرف بیش از حد سلنیوم می تواند منجر به فشار خون پایین، دیابت، عدم تعادل در خون و افزایش خطر خونریزی و… شود.
زنان شیرده و باردار فقط تحت نظر پزشک
عوارض جانبی آن هنگام مصرف:
فشار خون، اختلال نعوظ، سوزش سر دل، اختلال در پلاکت های خون و دیابت
علائم هشدار دهنده کمبود سلنیوم
1_ سیستم ایمنی ضعیف بدن
یکی از وظایف سلنیوم تقویت سیستم ایمنی بدن و محافظت آن در برابر سرما، عوامل بیماری زا و… می باشد. لذا در صورت تداوم بیماری و ضعف بدن خود تست دهید تا از بالا یا پایین بودن میزان سلنیوم بدنتان اطمینان پیدا کنید.
2_ تغییر رنگ ناخن و ریزش مو
کمبود سلنیوم با ریزش مو همراه است که می تواند شامل موهای سر، زیر بغل و یا بدن باشد. سفیدی روی ناخن و داشتن چهره رنگ پریده یکی از عوامل کمبود سلنیوم در بدن می باشد.
3_ خستگی
در صورت بروز بیش از اندازه خستگی و ضعف احتمال کمبود سلنیوم در بدنتان وجود دارد که با تغذیه مناسب می توانید این کمبود را جبران کنید.
4_ کاهش قدرت حافظه
اگر شما در تمرکز کردن مشکل دارید و یا حتی دچار حملات افسردگی می شوید، ممکن است دچار کمبود سلنیوم باشید، که بهتر است با پزشک خود این مسئله را درمیان بگذارید.
5_ کم کاری تیروئید
هنگامی که تیروئید به اندازه کافی هورمون تولید نمی کند، کم کاری تیروئید رخ می دهد.
افزایش وزن بی رویه، درد در ناحیه و گلو و … می توانند بروز دهنده این بیماری باشند.
6_ ناباروری
کمبود سلنیوم می تواند موجب ناباروری و حتی سقط جنین شود!
در مردان، کمبود سلنیوم ممکن است باعث از بین رفتن اسپرم گردد.
7_ عقب ماندگی، آسم و آرتریت
کمبود مزمن سلنیوم منجر به عقب ماندگی ذهنی، بیماری قلبی، سرطان، آسم و آرتریت روماتوئید می گردد.
.
.