عوارض چربی شکمی
چربی شکمی یک وضعیت شایع است که احتمال ایجاد آن با افزایش سن، بیشتر می شود؛ علت – عوارض و راه های کاهش و از بین بردن چاقی شکمی را بخوانید.
ایجاد و تجمع چربی در اطراف شکم (Fat Around The Belly) یک وضعیت شایع، به خصوص با افزایش سن، است. چربی دارای دو نوع زیر جلدی و احشایی است.
نوع زیر جلدی در زیر پوست قرار دارد و چربی احشایی چربی عمیق تری است که اندام های داخلی را احاطه می کند.
چربی احشایی مضرتر از چربی زیر جلدی است که خطر ابتلا به دیابت، بیماری های قلبی عروقی و سرطان را افزایش می دهد.
در این مقاله علت و عوارض چربی شکمی و نکاتی در مورد چگونگی کاهش آن را بخوانید.
همچنین بخوانید:
علت چربی شکمی چیست؟
ژنتیک، انتخاب سبک زندگی و تغییرات هورمونی در ایجاد چربی شکمی نقش دارند.
- ژنتیک: برخی افراد از نظر ژنتیکی مستعد ذخیره چربی در نواحی خاصی مانند شکم، باسن یا ران هستند.
- هورمون ها: هورمون ها، از جمله انسولین، کورتیزول و هورمون های جنسی (استروژن و تستوسترون)، می توانند روی نواحی که بدن چربی را ذخیره می کند، تاثیر بگذارند. برای نمونه، عدم تعادل در سطح انسولین می تواند منجر به ایجاد چربی شکمی شود، در حالیکه هورمون های جنسی می توانند بر توزیع چربی به روش های خاص جنسیت تاثیر بگذارند.
- سبک زندگی: سبک زندگی کم تحرک، رژیم غذایی فاقد مواد مغذی ضروری، سطح استرس بالا و خواب ناکافی می توانند منجر به افزایش چربی شکمی شوند.
معمولا با افزایش سن چربی اطراف شکم افزایش می یابد. با افزایش سن، هورمون ها تغییر کرده و وزن بیشتر می شود. همچنین توزیع چربی نیز تغییر می کند به این معنی که ممکن است چربی بیشتری در اطراف تنه و میزان کمتری در بازوها و پاها ایجاد شوند.
همچنین بخوانید:
دلایل هورمونی چربی شکمی (کلیک)
عوارض چربی شکمی
چربی اضافی شکم یک نگرانی عمده برای سلامتی است زیرا با عوارضی چون افزایش خطر ابتلا به بیماری های مزمن مختلف زیر همراه است:
- سکته
- زوال عقل
- دیابت نوع 2
- بیماری قلبی
- کلسترول بالا
- فشار خون بالا
- انواع خاصی از سرطان
- کاهش کیفیت زندگی
بر اساس گزارش موسسه ملی قلب، ریه و خون، چاقی علت اصلی مرگ و میر در ایالات متحده آمریکا است.
همچنین بخوانید:
علل و پیامدهای چاقی بزرگسالان (کلیک)
استفاده از نسبت دور کمر به باسن برای ارزیابی توزیع چربی بدن
می توان توزیع چربی بدن خود را با اندازه گیری نسبت دور کمر به باسن (WHR) بررسی کرد. برای این کار با استفاده از یک نوار اندازه گیری دور باریک ترین قسمت کمر و پهن ترین قسمت باسن را اندازه بگیرید. سپس، اندازه دور کمر را بر اندازه گیری باسن تقسیم کنید.
طبق گزارش مشاوره ای سازمان جهانی بهداشت (WHO) در سال 2008، WHR بالاتر نشان دهنده چربی شکمی بیشتر و افزایش عوارض احتمالی سلامتی است. طبق این گزارش مردان با نسبت دور کمر به باسن 0.95 یا بالاتر و زنان 0.85 یا بالاتر در معرض عوارض بیشتری از چربی شکمی هستند.
راه های کاهش چربی شکمی
در حالیکه هیچ راه حل واحدی برای از بین بردن چربی شکم وجود ندارد، با چندین روش می توان به کاهش آن کمک کرد.
تغییرات رژیم غذایی
یکی از مهمترین کارهایی که یک فرد می تواند برای از بین بردن چربی شکمی انجام دهد، پیروی یک از رژیم غذایی سالم و متعادل است. به این معنی که باید روی مصرف غذاهای کامل و فرآوری نشده، مانند میوه ها و سبزیجات، پروتئین های بدون چربی و غلات کامل تمرکز کرد.
محدود کردن غذاهای شیرین و فرآوری شده نیز مهم است، زیرا این مواد می توانند به تجمع چربی شکمی کمک کنند. کاهش کربوهیدرات های تصفیه شده و افزایش مصرف چربی های سالم مانند آووکادو و آجیل نیز می تواند در کاهش وزن و کاهش چربی شکمی موثر باشد.
همچنین بخوانید:
ورزش منظم
سبک زندگی بی تحرک می تواند منجر به ایجاد مشکلات سلامتی مانند چاقی شکمی شود. اضافه کردن ورزش به برنامه روزانه می تواند در کاهش چربی شکمی موثر باشد.
به توصیه انجمن قلب آمریکا، بزرگسالان باید حداقل 150 دقیقه فعالیت هوازی با شدت متوسط یا 75 دقیقه فعالیت هوازی با شدت بالا در هفته را در نظر داشته باشند. از جمله این فعالیت ها می توان به پیاده روی سریع، دوچرخه سواری، شنا یا دویدن اشاره کرد.
همچنین بخوانید:
5 راه برای آب کردن چربی شکم (کلیک)
سایر نکات مربوط به سبک زندگی
علاوه بر رژیم غذایی و ورزش، چندین نکته دیگر که مربوط به سبک زندگی هستند می توانند به کاهش چربی شکمی کمک کنند. مانند:
- خواب کافی: باید 7 تا 9 ساعت در شب خوابید.
- مدیتیشن: یا گذراندن وقت در فضای باز می تواند کمک کننده باشد.
- هیدراته ماندن: نوشیدن مایعات کافی می تواند به کاهش اشتها و کاهش وزن کمک کند.
- مدیریت سطوح استرس: استرس می تواند باعث افزایش سطح کورتیزول و متعاقب آن افزایش وزن به خصوص در ناحیه شکمی شود. باید با استفاده از روش هایی مانند ورزش (یوگا) استرس را مدیریت کرد.
- خودداری از سیگار کشیدن و مصرف زیاد الکل: سیگار کشیدن و مصرف زیاد الکل در چاقی شکمی موثر هستند. ترک سیگار و محدود کردن مصرف الکل به کاهش چربی شکم و بهبود کلی سلامتی کمک خواهند کرد.
زمان مراجعه به پزشک
اگر با وجود پیروی از یک رژیم غذایی متعادل و مغذی و ورزش کردن برای چندین ماه، در کاهش چربی اضافی شکم ناموفق بوده اید، بهتر است به پزشک مراجعه کنید.
گاهی اوقات، شرایط پزشکی زمینه ای، مانند عدم تعادل هورمونی یا مصرف برخی داروها، می توانند باعث چاقی شکمی شوند. پزشک می تواند آزمایشاتی را برای رد وجود بیماری زمینه ای پیشنهاد کند.
خلاصه
وجود چربی بیش از حد در اطراف شکم، به ویژه با افزایش سن، شایع است. این وضعیت با بیماری های مزمن مختلف از جمله بیماری قلبی، سکته مغزی، دیابت نوع 2 و برخی از انواع سرطان در ارتباط است.
می توان اقداماتی را برای کاهش چربی شکم و بهبود کی سلامتی انجام داد. خوردن یک رژیم غذایی مغذی و متعادل، ورزش منظم و خواب کافی از جمله این اقدامات هستند.
جهت مشاهده و خرید مکمل ها و محصولات مراقبت داروخانه آنلاین اویرو کلیک کنید.