تفاوت اختلال شخصیت اجتنابی و اسکیزوئید
اختلال شخصیت اسکیزوئید و شخصیت اجتنابی هر دو باعث اجتناب فرد از تعامل اجتماعی می شوند با این حال آنها تفاوت هایی دارند که در این مقاله به آنها پرداخته می شود.
افراد مبتلا به اختلال شخصیت اسکیزوئید (SPD) و اختلال شخصیت اجتنابی (AvPD) هر دو از تعامل اجتماعی اجتناب می کنند. با این حال افراد مبتلا به SPD به دلیل بی علاقگی این کار را انجام می دهند، در حالیکه در AvPD، این امر به دلیل اضطراب است.
افراد مبتلا به SPD نیازی به داشتن روابط احساس نمی کنند. در مقابل افراد مبتلا به AvPD خواهان رابطه برقرار کردن هستند، اما به دلیل ترس شدید از قضاوت یا طرد شدن، فعالانه از آن اجتناب می کنند.
علاوه بر این افراد مبتلا به SPD نسبت به انتقاد بی تفاوت هستند اما افراد مبتلا به AvPD، حساسیت زیادی نسبت به انتقاد دارند.
در این مقاله به بررسی تفاوت های اختلال شخصیت اسکیزوئید و اختلال شخصیت اجتنابی از جمله مقایسه علائم، نحوه تشخیص و درمان آنها پرداخته می شود.
همچنین بخوانید:
اختلال شخصیت پرخاشگر منفعل (کلیک)
تفاوت اختلال شخصیت اجتنابی و اسکیزوئید
SPD و AvPD از این نظر اختلال شخصیتی بودن، مشابه هستند. این یعنی اینکه آنها در یک دوره زمانی طولانی بر افکار، احساسات و رفتار افراد، در همه جنبه های زندگی، تاثیر می گذارند.
شباهت دیگر بین آنها این است که هر دو شرایط باعث می شوند افراد از تعامل اجتماعی اجتناب کنند. با این حال انگیزه های آنها متفاوت است.
افراد مبتلا به SPD بطور منفعلانه از معاشرت اجتناب می کنند. آنها تمایلی به حفظ روابط ندارند، در نتیجه زمان کمی را با دیگران سپری می کنند و زود به روابط خود پایان می دهند و به دنبال ادامه دادن به آن نیستند.
در مقابل کسانی که AvPD دارند به طور فعال از معاشرت اجتناب می کنند. این انتخابی است که فرد انجام می دهد تا از احساس طرد شدن یا قضاوت منفی توسط دیگران جلوگیری کند. این مساله می تواند منجر به اجتناب فرد از فرصت های شغلی جدید، یادگیری سرگرمی های جدید یا پیدا کردن دوست شود.
افراد مبتلا به SPD ترجیح می دهند تنها باشند و به طور کلی فعالیت های انفرادی را انتخاب می کنند، اما افراد مبتلا به AvPD لزوما نمی خواهند تنها باشند. ترسی که آنها از طرد شدن دارند باعث محدود شدن میزان تمایل آنها برای به اشتراک گذاشتن در مورد خود و مانع از توانایی آنها برای ایجاد روابط می شود.
همچنین بخوانید:
تفاوت علائم اختلال شخصیت اجتنابی و اسکیزوئید
جدول زیر شامل علائم هر دو وضعیت SPD و AvPD است:
SPD | AvPD |
---|---|
دارای علاقه کم به تعامل اجتماعی | اجتناب از تعامل اجتماعی به دلیل ترس از عدم تایید یا طرد شدن |
سرد و جدا بودن از نظر عاطفی | کم حرف بودن و خودداری از بروز احساسات حتی در روابط نزدیک |
بی تفاوت بودن نسبت به ستایش یا انتقاد | حساس بودن نسبت به تحسین و انتقاد |
داشتن فعالیت های لذت بخش کم | اجتناب از فعالیت های لذت بخش به دلیل ترس از قضاوت دیگران |
داشتن احساسات قوی کم | داشتن احساس شدید بی کفایتی، حقارت یا ناتوانی اجتماعی |
ترجیح فعالیت های انفرادی | عدم تمایل به امتحان کردن فعالیت های جدید یا ریسک کردن به دلیل ترس از شکست یا خجالت |
علاقه کم به رابطه جنسی |
تفاوت تشخیص اختلال شخصیت اجتنابی و اسکیزوئید
روند تشخیص SPD و AvPD مشابه است. ابتدا فرد باید با یک پزشک یا متخصص سلامت روان در مورد علائم خود صحبت کند. سپس پزشک تاریخچه شخصی و اجتماعی فرد را ارزیابی کرده و در مورد روابط و احساس وی سوالاتی می پرسد.
از آنجایی که اختلالات شخصیتی در طول زندگی ادامه دارند، شنیدن صحبت های خانوداه یا دوستانی که می توانند طولانی مدت بودن علائم را تایید کنند، نیز می تواند برای متخصصان سلامت روان مفید باشند.
اگر فردی دارای چهار مورد یا حتی بیشتر از علائم SPD یا AvPD باشد و توضیح و دلیل دیگری برای این علائم وجود نداشته باشد، ممکن است فرد واجد شرایط تشخیص باشد.
تفاوت درمان اختلال شخصیت اجتنابی و اسکیزوئید
AvPD
تحقیقات کمی در مورد درمان های خاص برای AvPD انجام شده است، اما درمان های اضطراب اجتماعی می توانند برای این وضعیت مفید باشند. این درمان ها شامل روان درمانی یا گفتار درمانی هستند.
انواع مختلفی از روان درمانی برای انتخاب وجود دارد. طبق یک مرور قدیمی در سال 2016 روی درمان های AvPD، شواهدی برای تاثیر رفتار درمانی شناختی و طرحواره درمانی برای این وضعیت وجود دارد. با این حال ای مطالعات محدود هستند.
سازمان غذا و دارو (FDA) هیچ دارویی را به طور خاص برای AvPD تایید نکرده است، اما طبق گزارش های حکایتی داروهای اختلال اضطراب اجتماعی (SAD) می توانند به کاهش علائم کمک کنند.
همچنین بخوانید:
رفتار درمانی شناختی یا CBT (کلیک)
SPD
در حال حاضر، درمان خاصی برای SPD وجود ندارد. دلیل این امر این است که تقریبا هیچ تحقیقی در خصوص درمان این بیماری انجام نشده است.
طبق مروری بر مطالعات قبلی در سال 2018، تحقیقات بسیار کمی برای تاثیر قاطع روان درمانی برای SPD وجود دارد، زیرا بسیاری از مطالعات انجام شده شامل تعداد شرکت کنندگان پایینی بودند. با این حال برخی از درمانگران به افراد مبتلا به SPD کمک می کنند.
برخی داروها نیز می توانند علائم بیماری های همزمان موجود مانند افسردگی را کاهش دهند.
همچنین بخوانید:
شرایط مشابه
بیماری های زیر شباهت هایی به SPD، APD یا هر دو وضعیت دارند:
اختلال شخصیت وابسته
مشابه AvPD، افراد مبتلا به اختلال شخصیت وابسته (DPD) از طرد شدن می ترسند. با این حال افراد مبتلا به DPD از رها شدن می ترسند و بدون دیگران احساس درماندگی می کنند. در نتیجه، آنها به دنبال روابط با افرادی هستند که می توانند از آنها محافظت کنند.
همچنین بخوانید:
مشخصات اختلال شخصیت وابسته (کلیک)
اختلال اضطراب اجتماعی (SAD)
این اختلال بسیار شبیه به AvPD است. اختلال اضطراب اجتماعی باعث ترس قابل توجهی از قضاوت، انتقاد و طرد و منجر به اجتناب از موقعیت های اجتماعی می شود. به دلیل شباهت ها، بحث هایی در مورد اینکه آیا SAD و AvPD یک شرایط یا در یک طیف هستند، وجود دارد.
طبق یک مطالعه در سال 2020، شدت علائم در افراد دارای SAD و AvPD یکسان است. با این حال، افراد مبتلا به SAD دارای ناراحتی کمتری در روابط خود هستند.
علاوه بر این، AvPD دارای نقطه شروع قابل شناسایی نیست. در مقابل افراد مبتلا به SAD می توانند رویداد یا تجربه ای مانند قلدری را که باعث ترس آنها شده است را مشخص کنند.
همچنین بخوانید:
اوتیسم
اوتیسم یک تفاوت رشدی در نحوه برقراری ارتباط، پردازش اطلاعات و رفتار است. این وضعیت در اوایل دوران کودکی ظاهر می شود و می تواند افراد را به طرق مختلف تحت تاثیر قرار دهد.
برخی از افراد اوتیستیک معاشرت را دشوار یا خسته کننده می دانند، در حالیکه برخی دیگر از آن لذت می برند اما به دلیل تعصب یا ناآگاهی دیگران دارای تجربیات منفی هستند. هر یک از این تجربیات می تواند منجر به ایجاد اضطراب در مورد معاشرت می شود.
اوتیسم همپوشانی قابل توجهی با SPD دارد. طبق یک مطالعه در سال 2021 روی پسران اوتیستیک و غیر اوتیستیک نوجوان، آنهایی که تشخیص اوتیسم دریافت کرده بود دائما دارای صفات اسکیزوئید بودند، در حالیکه آنهایی که فاقد تشخیص بودند، فاقد ویژگی های اسکیزوئید بودند.
نویسندگان خواستار تحقیقات بیشتر در مورد اینکه آیا SPD یک بیماری متمایز از اوتیسم است یا خیر، هستند.
همچنین بخوانید:
زمان مراجعه به پزشک
هر فرد دارای علائم اضطراب یا سایر علائم سلامت روان باید برای مشاوره و حمایت به یک متخصص سلامت روان مراجعه کند.
هرچه زودتر تشخیص دریافت شود، زودتر می توان درمان را آغاز کرد. درمان زودهنگام می تواند باعث بهبود علائم یا کمک به مقابله با آنها شود.
پیشگیری از خودکشی
اگر فردی را می شناسید که در معرض خطر آسیب رساندن به خود، خودکشی و یا صدمه زدن به دیگران است، باید:
– قاطعانه از او بپرسید که: “آیا قصد خودکشی داری؟”
– بدون قضاوت به حرف های او را بشنوید.
– برای ارتباط با یک مشاور آموزش دیده برای شرایط بحران با اورژانس تماس بگیرید.
– تا زمان رسیدن کمک در کنار فرد بمانید.
– هر گونه سلاح، دارو و اشیا خطرناک را از دسترس او دور کنید.
اگر خودتان یا کسی را می شناسید که افکار خودکشی دارند، خطوط تلفن پیشگیری می توانند کمک کننده باشند. این خطوط تلفن 24 ساعته فعال هستند و به شما کمک خواهند کرد.
در ایران می توانید با شماره 1480 بهزیستی، اورژانس 115 یا اورژانس اجتماعی 123 تماس بگیرید.
همچنین بخوانید:
خلاصه
اختلال های شخصیت اسکیزوئید (SPD) و اختلال شخصیت اجتنابی (AvPD) شباهت ها و تفاوت هاییدارند. هر دو بیماری طولانی مدتی هستند، بر بسیاری از جنبه های زندگی تاثیر می گذارند و منجر به اجتناب از تعامل اجتماعی می شوند.
با این حال، عامل محرک این رفتارها یکسان نیست. افراد مبتلا به SPD به دلیل بی علاقگی به دنبال روابط نیستند، در حالیکه افراد مبتلا به APD خواهان برقراری روابط هستند، اما ترس از طرد شدن و قضاوت مانع آن می شود.
بیماری های سلامت روان دیگری وجود دارد که دارای شباهت هایی با SPD، APD یا هر دو هستند. به همین دلیل، مهم است که برای تشخیص به یک متخصص مراجعه کرد.
جهت مشاهده و خرید مکمل ها و محصولات مراقبت داروخانه آنلاین اویرو کلیک کنید.