آیا روش های جلوگیری از بارداری می توانند خطر ابتلا به عفونت ادراری را افزایش دهند؟
عفونت ادراری (UTI) معمولا در اثر باکتری هایی ایجاد می شود که وارد سیستم ادراری می شوند. این مسئله می تواند منجر به عفونت مجاری ادراری، مثانه، میزنای یا کلیه ها شود.
عفونت ادراری در خانم ها نسبت به آقایان شایع تر است. در واقع، بیش از 50% خانم ها حداقل یکبار در طول زندگی خود عفونت ادراری را تجربه خواهند کرد.
فاکتورهای بسیاری وجود دارند که می توانند خطر ابتلا به عفونت ادراری را افزایش دهند، از جمله برخی از انواع روش های جلوگیری از بارداری!!!
اگر دوست دارید در مورد روش های جلوگیری از بارداری که ممکن است خطر ابتلا به عفونت ادراری را افزایش دهند، بیشتر بدانید تا انتهای این مقاله با اویرو همراه باشید.
لازم به ذکر است به غیر از مقاله درج شده در خصوص این ناراحتی هیچگونه مشاوره دیگری ارائه نمی گردد.
کدامیک از انواع روش های جلوگیری از بارداری ممکن است خطر ابتلا به عفونت های ادراری را افزایش دهند؟
همه ی انواع روش های جلوگیری از بارداری، نمی توانند خطر ابتلا به عفونت های ادراری را زیاد کنند. اما تحقیقات نشان داده اند برخی از آنها می توانند، از جمله:
- دیافراگم ها: دیافراگم شبیه به یک فنجان سیلیکونی است که داخل واژن قرار می گیرد و قابل استفاده مجدد است. دیافراگم روی دهانه رحم (محل باز شدن رحم) قرار می گیرد و با ایجاد یک سد میان رحم و اسپرم مانع بارداری می شود.
- درپوش یا کلاهک دهانه رحم: کلاهک دهانه رحم شبیه به دیافراگم است و مانع ورود اسپرم به داخل رحم می شود. تفاوت اصلی کلاهک دهانه رحم با دیافراگم این است که این وسیله کوچکتر است و محکم تر روی دهانه رحم قرار می گیرد.
- اسپرم کش: اسپرم کش ها به شکل کرم، ژل، فوم یا شیاف در دسترس هستند. وظیفه اسپرم کش، همانطور که از نامش پیداست، از بین بردن اسپرم و انسداد دهانه رحم است. اسپرم کش را می توان به تنهایی یا همراه با دیافراگم، کلاهک دهانه رحم یا کاندوم استفاده نمود.
- کاندوم های اسپرم کش: بعضی از کاندوم ها، به عنوان یک لایه محافظتی اضافی با اسپرم کش پوشانده شده اند.
چه ارتباطی بین روش های جلوگیری از بارداری و عفونت ادراری وجود دارد؟
واژن به طور طبیعی حاوی باکتری های خوبی است که به حفظ سلامت و تعادل pH آن کمک می کنند. اما، برخی موارد خاص، مثل بعضی از روش های جلوگیری از بارداری، می توانند باکتری های خوب را نابود کنند. این اتفاق می تواند تعادل واژن را مختل کرده و باعث رشد بیش از حد باکتری های مضر شود که به نوبه ی خود خطر ابتلا به عفونت ادراری را بالا می برد.
در مورد دیافراگم، دیافراگم می تواند به مجاری ادراری فشار بیاورد و همین مسئله خالی شدن کامل مثانه را دشوار می کند. در صورت باقی ماندن ادرار داخل مثانه، احتمال رشد باکتری ها و ابتلا به عفونت ادراری زیاد می شود.
آیا قرص های ضدبارداری خطر ابتلا به عفونت ادراری را افزایش می دهند؟
مطالعات نشان داده اند که قرص های ضد بارداری خطر ابتلا به عفونت ادراری را افزایش نمی دهد.
در سال 2019 هم آژانس تحقیقات و کیفیت بهداشت و درمان اعلام کرد: “لیست نهایی فاکتورهای خطر موثر در ایجاد عفونت های ادراری مکرر، تایید شده است؛ این لیست مصرف قرص های ضدبارداری خوراکی را شامل نمی شود.”
با اینحال برخی خانم هایی که قرص ضدبارداری مصرف می کنند گزارش داده اند در مقایسه با زمانی که چنین قرص هایی را مصرف نمی کنند، بیشتر عفونت ادراری می گیرند. ممکن است این مسئله علت دیگری داشته باشد. برخی محققان معتقدند که خانم هایی که قرص ضدبارداری مصرف می کنند، رابطه جنسی بیشتری دارند و این مسئله ممکن است علت ابتلای بیشتر آنها به عفونت های ادراری باشد.
بطور کلی، داشتن رابطه جنسی، یکی از فاکتورهای خطر ابتلا به عفونت ادراری محسوب می شود چراکه فعالیت های جنسی می توانند باکتری ها را به دستگاه ادراری منتقل کنند.
گزینه های پیش رو برای جلوگیری از بارداری
اگر نگران هستید مبتلا به عفونت ادراری شوید، در مورد روش های جلوگیری از بارداری که می توانند برای شما کم عارضه تر و در عین حال مناسب باشند، با پزشک مشورت کنید.
علاوه بر قرص های ضدبارداری، از دیگر انواع راه های جلوگیری از بارداری، که ریسک ابتلا به عفونت ادراری را بالا نمی برند، می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- کاندوم (بدون اسپرم کش)
- IUD
- آمپول جلوگیری از بارداری دپوپروورا
- ایمپلنت ضد بارداری
- حلقه پیشگیری از بارداری با نام تجاری NuvaRing
- انواع پچ های ضدبارداری
- بستن لوله ها در مردان (وازکتومی)
چه موارد دیگری می توانند خطر ابتلا به عفونت ادراری را افزایش دهند؟
علاوه بر برخی روش های جلوگیری از بارداری و فعالیت های جنسی مکرر، موارد زیر نیز می توانند احتمال ابتلا به عفونت ادراری را افزایش دهند:
- محصولات مراقبت بهداشت عطری: محصولاتی مثل دوش های واژینال، پدهای بهداشتی یا تامپون های عطری، پودرهای معطر و اسپری های دئودرانت می توانند منجر به ایجاد اختلال در pH طبیعی واژن و در نتیجه رشد بیش از حد باکتری های مضر و عفونت شوند.
- پاک کردن از عقب به جلو: پاک کردن نواحی تناسلی از عقب به جلو می تواند خطر انتقال باکتری ها از مقعد به مجاری ادراری را افزایش دهد. در عوض از جلو به عقب پاک کنید.
- ادرار نکردن بعد از رابطه جنسی: فعالیت جنسی می تواند خطر ورود باکتری ها به مجاری ادراری را افزایش دهد. ادرار کردن بعد از رابطه جنسی می تواند باکتری ها را از دستگاه ادراری خارج کند.
- نگه داشتن ادرار به مدت طولانی: این کار می تواند زمینه مناسبی برای رشد بیشتر باکتری ها فراهم کند.
- بارداری: هورمون ها در طول دوران بارداری می توانند باکتری های دستگاه ادراری را تغییر دهند. همچنین، اگر نتوانید مثانه خود را در طول دوران بارداری بطور کامل تخلیه کنید، ادرار باقی مانده می تواند خطر ابتلا به عفونت ادراری را بالا ببرد.
- یائسگی: پائین بودن سطح استروژن می تواند باعث شود بافت واژن نازک و خشک شود، این مسئله زمینه مناسب را برای رشد باکتری ها فراهم می آورد.
- سیستم ایمنی ضعیف: هر آنچه سیستم ایمنی بدن را تضعیف کند، مبارزه علیه عفونت ها را دشوار می کند.
- سنگ کلیه: سنگ کلیه می تواند جریان ادرار بین کلیه ها و مثانه را مسدود کند.
- سوند: قرار دادن سوند داخل مثانه می تواند خطر ورود باکتری ها به مجرای ادراری را افزایش دهد.
چه زمانی می بایست حتما به پزشک مراجعه کنید؟
اگر علائم عفونت ادراری دارید، هر چه زودتر به پزشک مراجعه کنید. رایج ترین علائم عفونت های ادراری عبارتند از:
- درد یا سوزش هنگام ادرار کردن
- تکرر ادرار
- نیاز به دفع ادرار، حتی اگر مثانه پر نشده باشد
- ادرار خونی یا کف آلود
- احساس درد یا فشار در شکم
- تب
راه های درمان عفونت های ادراری
بیشتر عفونت های ادراری با آنتی بیوتیک درمان می شوند. درمان های آنتی بیوتیکی معمولا بسیار موثر هستند و تنها ظرف چند روز عفونت را بهبود می بخشند.
اگر عفونت ادراری شدید باشد، احتمال دارد پزشک علاوه بر آنتی بیوتیک، داروهای دیگری هم تجویز کند. گرچه نادر است، اما در برخی موارد لازم است فردِ مبتلا در بیمارستان بستری شود.
در زمانی که منتظر فرا رسیدن روز ملاقات با پزشک هستید، سعی کنید:
- به مقدار زیاد آب بنوشید: احتمال دارد با نوشیدن آب بتوانید باکتری ها را بیرون رانده و از بدتر شدن عفونت جلوگیری کنید.
- از محرک ها دور بمانید: از مصرف نوشیدنی های حاوی کافئین، الکل یا مرکبات خودداری کنید.
- از کمپرس گرم استفاده کنید: قرار دادن یک کیسه آب گرم روی شکم می تواند به تسکین فشار و درد کمک کند.
جمع بندی…
فاکتورهای زیادی وجود دارند که می توانند احتمال ابتلا به عفونت ادراری را افرایش دهند، از جمله برخی روش های جلوگیری از بارداری، مثل دیافراگم، کلاهک دهانه رحم، اسپرم کش ها و کاندوم های حاوی اسپرم کش.
اگر نگران هستید در اثر استفاده از روش های جلوگیری از بارداری، دچار عفونت ادراری شوید، می توانید در مورد دیگر گزینه های مناسب برای جلوگیری از بارداری با پزشک خود مشورت کنید.
لازم به ذکر است به غیر از مقاله درج شده در خصوص این ناراحتی هیچگونه مشاوره دیگری ارائه نمی گردد.