ملاک های تشخیصی اختلال شخصیت ضد اجتماعی
بی مسئولیتی اجتماعی – رفتار غیرقانونی یا مجرمانه بدون هیچ نشانه ای از پشیمانی از جمله ملاک های تشخیصی اختلال شخصیت ضد اجتماعی هستند؛ علائم – علت و درمان آن را بخوانید.
اختلال شخصیت ضد اجتماعی (ASPD) یک بیماری مربوط به سلامت روان است که اغلب در افراد دارای تجربیات آسیب زا در دوران کودکی رخ می دهد.
به عقیده متخصصان، اختلال شخصیت ضد اجتماعی به علت ترکیبی از عوامل ژنتیکی و محیطی، مانند تجربیات آسیب زا در زندگی یا بزرگ شدن در شرایط دشوار ایجاد می شود.
با این حال علت دقیق اختلال شخصیت ضد اجتماعی در حال حاضر ناشناخته است.
این مقاله اختلال شخصیت ضد اجتماعی، علت احتمالی، علائم و ملاک های تشخیصی و نحوه درمان آن را مورد بررسی قرار می دهد.
همچنین بخوانید:
علت اختلال شخصیت ضد اجتماعی (ASPD)
همانطور که بالاتر گفته شد، در حال حاضر متخصصان علت اختلال شخصیت ضد اجتماعی را نمی دانند. ممکن است این وضعیت به دلیل ترکیبی از عوامل ژنتیکی و محیطی ایجاد شود. فرد دارای والدین با رفتار ضد اجتماعی یا اختلال مصرف الکل در معرض افزایش خطر ابتلا به ASPD است.
افرادی که در دوران کودکی آسیب هایی مانند سوء استفاده جنسی و فیزیکی یا بی توجهی را تجربه می کنند نیز در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به این وضعیت سلامت روان هستند.
ژنتیک نقش مهمی در بروز این اختلال دارد. محققان تخمین می زنند که 38% تا 69% از موارد اختلال ضد اجتماعی ناشی از ژنتیک باشد. کودکانی که مبتلا به اختلال نقص توجه و بیش فعالی (ADHD) هستند در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به اختلال ضد اجتماعی در بزرگسالی خواهند بود.
تصور می شود که اختلال شخصیت ضد اجتماعی 0.6% تا %3.6 از بزرگسالان در سراسر جهان را تحت تاثیر قرار می دهد و در مردان سه برابر شایع تر است. این اختلال اغلب با سایر شرایط سلامت روانی از جمله موارد زیر همراه است:
- اضطراب
- افسردگی
- اختلال مصرف مواد
- اختلال دوقطبی
همچنین بخوانید:
اختلال شخصیت ضد اجتماعی چیست؟
ASPD نوعی اختلال شخصیت دارای رفتارهای تکانشی و غیرمسئولانه است. این وضعیت می تواند باعث ایجاد یک فرآیند فکری شدید و ریشه دار متمرکز بر بی مسئولیتی اجتماعی و منجر به رفتار غیرقانونی یا مجرمانه بدون هیچ نشانه ای از پشیمانی شود.
افراد مبتلا به این اختلال دارای رفتار بی پروا و فریبکارانه هستند. به نظر می رسد که آنها هیچ توجهی به احساسات دیگران و نقض حقوق آنها ندارند.
علائم و ملاک های تشخیصی اختلال شخصیت ضد اجتماعی
افراد مبتلا به اختلال شخصیت ضد اجتماعی دارای ملاک های تشخیصی زیر هستند:
- ناتوانی در حفظ شغل ثابت
- عدم رعایت قانون
- ناتوانی در ایجاد یا حفظ روابط پایدار
- فریب افراد دیگر برای منافع شخصی
- بروز مکرر رفتارهای عصبانی یا متکبرانه
- اغلب دروغ می گویند، دعوا یا دزدی می کنند
- مشکلات سوء مصرف مواد
- بی توجهی به امنیت خود و دیگران
زمان مراجعه به پزشک
افراد مبتلا به اختلال ضد اجتماعی به ندرت برای درمان اختلال شخصیت خود به پزشک مراجعه می کنند، زیرا معمولا فکر نمی کنند در نحوه رفتارشان مشکلی وجود دارد. اگر فردی متوجه شد که یکی از عزیزانش دارای علائم اختلال شخصیت ضد اجتماعی است باید به یک متخصص و یا پزشک مراجعه کند.
متخصصان می توانند افراد مبتلا به اختلال شخصیت ضد اجتماعی را تشخیص داده و به درمان آنها کمک کنند. پزشکان مناسب ترین اقدامات را برای کمک به مدیریت شرایط ASPD و کاهش خطر قرار گرفتن خود فرد بیمار یا دیگران در موقعیت های خطرناک را توصیه می کنند.
تشخیص اختلال شخصیت ضد اجتماعی
ASPD فقط در افراد 18 ساله یا بالاتر تشخیص داده می شود. فردی که مشکوک به اختلال ضد اجتماعی است نیاز به ارزیابی روانشناختی دقیقی دارد که توسط متخصص انجام شود. متخصص الگوی رفتاری فرد و هر نشانه یا علائم احتمالی دیگری را که ممکن است نشان دهنده اختلال ضد اجتماعی باشد، تجزیه و تحلیل می کند.
درمان
روان درمانی و برخی داروها می توانند به بهبود علائم اختلال شخصیت ضد اجتماعی کمک کنند. برخی از داروها مانند کاربامازپین و لیتیوم، داروهای ضد افسردگی و داروهای ضد روان پریشی در کنترل و مدیریت تکانشگری و پرخاشگری این افراد موثر هستند.
روان درمانی نیز می تواند به درمان جنبه های خاصی از اختلال ضد اجتماعی کمک کند. روان درمانی مورد استفاده برای این وضعیت شامل ترکیبی از رفتار درمانی شناختی، آموزش مهارت ها و راهبردهای دیگر است. هدف این درمان ها کمک به افراد مبتلا به اختلال ضد اجتماعی برای بهبود رفتار خود، درمان شرایط احتمالی سلامت روانی و اصلاح نحوه پردازش افکار است.
همچنین بخوانید:
گفتگو درمانی (روان درمانی) (کلیک)
چشم انداز
اختلال ضد اجتماعی یک بیماری مزمن است و از بین نمی رود. علائم می توانند با افزایش سن بهبود یابند. با این حال همیشه این رخ نمی دهد. افرادی که دیرتر علائم این اختلال را از خود نشان می دهند معمولا مشکلات رفتاری کمتری دارند. افرادی که شروع زودهنگام اختلال ضد اجتماعی را تجربه می کنند، بیشتر درگیر رفتارهای غیرقانونی یا مجرمانه خواهند شد.
جلوگیری
درمان یا مدیریت تکانشگری و سایر شرایط سلامت روانی که خطر ابتلا به اختلال ضد اجتماعی را افزایش می دهد، مانند ADHD، سوء مصرف الکل و اختلال سلوک، در پیشگیری از شروع این اختلال در بزرگسالی موثر هستند.
با این حال، تحقیقات بیشتری برای درک چگونگی درمان و پیشگیری از این اختلال شخصیت ضروری است.
حمایت و کمک
رفتار افراد مبتلا به ASPD می تواند علاوه بر خودشان افراد دیگر را نیز تحت تاثیر قرار دهد. اگر فردی مبتلا به اختلال ضد اجتماعی باشد، اطرفیان و خانواده باید به وی کمک و از او حمایت کنند. متخصصان حوزه بهداشت روان نیز می توانند به افراد یاد دهند که چگونه از خود محافظت و در هنگام برخورد با فرد مبتلا به اختلال ضد اجتماعی مرزهایی را تعیین کنند.
پزشک می تواند با ارائه راهکار و توصیه به افراد مبتلا به اختلال ضد اجتماعی و اطرافیان آنها، به مدیریت وضعیت کمک کند.
خلاصه
اختلال شخصیت ضد اجتماعی نوعی اختلال شخصیت است. افراد مبتلا به این عارضه معمولا رفتارهای تکانشی و غیر مسئولانه از خود نشان می دهند و در خصوص امنیت دیگران بی توجه هستند. افراد مبتلا به اختلال شخصیت ضد اجتماعی در تبعیت از قانون مشکل داشته و ممکن است دیگران را فریب دهند.
پزشکان علت دقیق اختلال شخصیت ضد اجتماعی را نمی دانند. با این حال، شروع این وضعیت می تواند به ترکیبی از عوامل ژنتیکی و محیطی، مانند تجربه آزار جنسی و فیزیکی یا بی توجهی در دوران کودکی، مرتبط باشد.
جهت مشاهده و خرید مکمل ها و محصولات مراقبت داروخانه آنلاین اویرو کلیک کنید.