آیا مکمل های حاوی بیوتین می توانند رشد ریش را بیشتر کنند؟
شکی نیست که فرهنگ ریش گذاشتن رو به رشد است و در حال حاضر هم بسیاری از شرکت ها، محصولاتی می فروشند که بطور خاص برای کسانی طراحی شده اند که به دنبال افزایش رشد ریش های خود هستند.
البته همه ی آقایان هم نمی توانند به راحتی و بدون زحمت، به رشد کامل ریش دست یابند؛ اما خوشبختانه، چندین روش وجود دارند که با کمک آنها می توان به مرور زمان ریش هایی ضخیم تر داشت. یکی از این روش ها مصرف مکمل های حاوی بیوتین (ویتامین B7) است که در تقویت سلامت مو، پوست و ناخن ها موثر هستند.
در این مقاله به بررسی خواص بالقوه ی بیوتین در افزایش رشد ریش پرداخته شده است.
بیوتین چیست؟
بیوتین، که به نام ویتامین B7 نیز شناخته می شود، نقش کلیدی در متابولیسم پروتئین ها، کربوهیدرات ها و چربی ها دارد؛ بیوتین در تولید کراتین (پروتئین اصلی موجود در ساختمان مو، پوست و ناخن) نیز شرکت دارد.
باکتری های روده می توانند به مقدار خیلی ناچیز، بیوتین تولید کنند، اما بدن به خودی خود قادر به سنتز این ویتامین نیست، بنابراین مصرف روزانه آن بسیار ضروری است.
انستیتوی پزشکی، میزان مصرف روزانه بیوتین را 30 میکروگرم عنوان کرده است.
بیوتین بطور عمده در آجیل، دانه های خوراکی، موز، گوشت قرمز و تخم مرغ پخته شده یافت می شود.
بیوتین یک نوع ویتامین B است که نقش مهمی در متابولیسم انرژی و تولید کراتین (ماده اصلی بکار رفته در ساختمان مو، پوست و ناخن) دارد.
آیا بیوتین می تواند برای رشد ریش موثر باشد؟
با توجه به اینکه بیوتین، در تولید کراتین، پروتئین اصلی موجود در ساختمان مو، نقش دارد، ممکن است این سوال پیش بیاید که آیا بیوتین می تواند روی رشد ریش هم تاثیر بگذارد؟
مطالعات متعددی وجود دارند که نشان می دهند، مکمل های حاوی بیوتین می توانند سبب افزایش ضخامت مو، در افراد مبتلا به شرایط خاص ریزش مو، مثل آلوپسی شوند. اگرچه در این مطالعات بطور اختصاصی به موهای ریش اشاره نشده است. در واقع داده های اختصاصی در رابطه با رشد ریش بسیار محدود هستند.
علاوه بر اینها گفته شده، مکمل های بیوتین در افراد سالم، پیشرفت چشمگیری در رشد مو حاصل نخواهند کرد و تنها در صورتی مفید واقع می شوند که فرد از قبل دارای کمبود این ویتامین بوده باشد.
کمبود بیوتین به ندرت رخ می دهد و اگر ایجاد شود، علت آن معمولا کمبود آنزیم هایی است که سطح بیوتین را تنظیم می کنند. از جمله آنزیم بیوتینیداز! مسائل دیگری هم ممکن است منجر به کمبود بیوتین شوند، از جمله سوء جذب روده که اغلب در اثر استفاده مزمن از آنتی بیوتیک یا بیش مصرفی الکل یا مصرف تخم مرغ خام اتفاق می افتد.
علائم اولیه کمبود بیوتین عبارتند از تغییرات غیرطبیعی مو، پوست و ناخن؛ کمبود شدید بیوتین هم ممکن است سیستم عصبی مرکزی را تحت تاثیر قرار دهد. این مسئله بطور بالقوه باعث تشنج و اختلالات بینایی خواهد شد.
گرچه مصرف مکمل های حاوی بیوتین، برای اکثریت افراد ضروری نیست، اما مکمل بیوتین نسبتا بی خطر است و هیچ سطح سمی برای آن مشخص نشده است.
شاید این مسئله بدین خاطر باشد که بیوتین یک ویتامین محلول در آب است و بطور کلی هر ماده اضافی را که بدن به آن احتیاج نداشته باشد از طریق ادرار دفع خواهد کرد. البته لازم به ذکر است که برای تعیین اثربخشی طولانی مدت بیوتین به عنوان یک مکمل اختصاصی برای رشد ریش، نیاز به داده های بیشتری وجود دارد.
باوجود آنکه اثبات شده اصلاح کمبود بیوتین، با کمک مکمل ها می تواند باعث رشد و افزایش کیفیت مو شود، اما به نظر می رسد افراد سالم، بهره چندانی از بیوتین اضافی نخواهند برد؛ اگرچه هنوز هم با یقین نمی توان این حرف را زد و نیاز به مطالعات بیشتری وجود دارد.
محصولات حاوی بیوتین
علاوه بر مکمل های خوراکی بیوتین، محصولات دیگری هم وجود دارند که حاوی بیوتین هستند، مثلا سرم ها، کرم ها و روغن های مخصوص ریش.
با وجود آنکه بیوتین از طریق پوست قابل جذب است، اما تحقیقات در این مورد بسیار محدود و منسوخ شده هستند. بنابراین، معلوم نیست که بیوتین استفاده شده در محصولات موضعی باعث رشد ریش هم می شود یا نه! ترکیبات موضعی وجود دارند که اثربخشی آنها روی رشد ریش به اثبات رسیده است، مثل ماینوکسیدیل. بنابراین اگر تمایل به استفاده از محصولات موضعی برای رشد ریش دارید، بهتر است برای دریافت مشاوره اختصاصی حتما با پزشک مشورت کنید.
محصولات موضعی مختلفی در بازار وجود دارند که حاوی بیوتین هستند، از جمله کرمها، روغن ها، و سرم های مخصوص ریش. البته هنوز بطور دقیق مشخص نشده که آیا مصرف موضعی بیوتین روی رشد ریش تاثیری می گذارد یا نه!
تامین بیوتین از طریق منابع خوراکی
مکمل ها تنها راه دریافت بیوتین مورد نیاز بدن نیستند. منابع غذایی متعددی وجود دارند که می توانند به شما کمک کنند نیاز روزانه بدن خود به بیوتین را تامین کنید، از جمله:
- تخم مرغ
- آجیل
- دانه های خوراکی
- قارچ
- سیب زمینی شیرین
- اسفناج
- گل کلم
- موز
- گوشت مرغ و ماهی
- شیر و پنیر
- ماهی سالمون
در اکثر موارد با گنجاندن غذاهای فوق در رژیم غذایی خود می توانید نیاز روزانه بدنتان به بیوتین را تامین کنید.
بیوتین مورد نیاز بدن خود را می توانید به راحتی، بدون مصرف مکمل، با تنظیم یک رژیم غذایی درست تامین نمایید.
عوارض جانبی بالقوه
یکی از عوارض جانبی بالقوه مکمل های حاوی بیوتین، ایجاد اختلال در نتایج برخی آزمایش های خاص است.
سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) هشدار داده که مکمل های بیوتین می توانند روی نتایج آزمایش سطح تروپونین تأثیر بگذارند؛ تعیین سطح تروپونین به تشخیص آسیب های قلبی کمک می کند.
مصرف مکمل بیوتین ممکن است روی نتایج آزمایش هورمون تیروئید هم تأثیر بگذارد، این مسئله بطور بالقوه باعث بدست آمدن نتایج کاذب و دروغین مبنی بر بالا بودن سطح T4 و TSH خواهد شد.
بیوتین ممکن است با برخی از داروها، به ویژه داروهای ضد تشنج و ضد سایکوتیک نیز تداخل ایجاد کند.
بنابراین، مهم است که قبل از مصرف بیوتین، با ارائه دهنده خدمات بهداشتی خود (متخصص یا داروساز) مشورت کنید، به خصوص اگر ناراحتی قلبی دارید.
مکمل های بیوتین معمولا بی خطر تلقی می شوند، اما بطور بالقوه این توانایی را دارند که در نتایج برخی آزمایش اختلال ایجاد کنند؛ بعلاوه ممکن است با برخی داروهای خاص نیز تداخل داشته باشند.
سخن پایانی…
بیوتین یک نوع ویتامین B ضروری است که کمک می کند بدن غذا را به انرژی تبدیل کرده و از تولید کراتین نیز حمایت می کند. کراتین پروتئین اصلی ساختمان مو، پوست و ناخن است.
اگر مبتلا به شرایطی هستید که مرتبط با کمبود بیوتین است، مثلا آلوپسی دارید یا به دلایل مختلف دچار سوء جذب روده هستید، مصرف مکمل های حاوی مواد مغذی (از جمله بیوتین) احتمالا می تواند در رشد موی سر و ریش شما موثر باشد. لازم به ذکر است این اثربخشی در افراد سالم چندان چشمگیر نیست.
با وجود آنکه مصرف مکمل های حاوی بیوتین برای اکثر افراد خطری ایجاد نمی کند، اما ضروری هم نیست و معمولا می توان مقادیر مورد نیاز بیوتین بدن را از طریق رژیم غذایی دریافت نمود.
به خاطر داشته باشید که بیوتین می تواند در برخی آزمایش های خاص اختلال ایجاد کند. بنابراین قبل از شروع مصرف مکمل های حاوی بیوتین نخست نظر پزشک یا داروساز خود را جویا شوید.
در نهایت اگر پزشک برای شما بیوتین تجویز کرده یا تمایل دارید مکمل بیوتین مصرف کنید، به عنوان چند نمونه از بهترین مکمل های حاوی بیوتین می توانید محصولات زیر را بررسی نمایید:
قرص بیوتین 1000 برانسون (جهت مشاهده و خرید کلیک کنید)
قرص تقویتی بیوتین 5 میلی گرم مولتی نرمال (جهت مشاهده و خرید کلیک کنید)
کپسول بیوتین اس تی پی فارما (جهت مشاهده و خرید کلیک کنید)
اطلاعات این مقاله برگرفته از آخرین مقالات علمی روز سایت های معتبر می باشد.
در صورت دارا بودن مشکلات سلامتی، به پزشک متخصص مربوطه مراجعه نمایید.
اویرو در خصوص مسائل پزشکی، سلامت و تغذیه به غیر از مقاله درج شده، مشاوره دیگری ارائه نمی دهد.