حساسیت پوست نسبت به ماسک و دستکش
هر روز تعداد زیادی از افراد، به دلایل مختلف، از ماسک و دیگر پوشش های محافظ (دستکش، شیلد، عینک و…) استفاده می کنند. در دوران پاندمی ویروس کرونا، اکثر افراد حتی موقع خرید رفتن، سرکار رفتن و حضور در محل های پر تردد هم مجبور به استفاده از ماسک و دستکش هستند.
اما آیا می دانید ماسک و دستکس می توانند پوست را هم درگیر کنند؟ آیا در مورد راه های محافظت از پوست در طول استفاده از ماسک و دستکش چیزی شنیده اید؟
در این مقاله هر آنچه لازم است درباره ی پوشیدن ماسک و دستکش بدانید جمع آوری شده است.
مشکلات پوستی ناشی از پوشیدن ماسک N95 و دیگر انواع ماسک های تنفسی
- استفاده از ماسک می تواند منجر به ایجاد جوش در برخی افراد شود.
اگر مستعد آکنه هستید، احتمال دارد با ماسک زدن، جوش بزنید.
جوش در اثر انسداد یا بسته شدن منافذ بوجود می آید؛ ماسک، سبب تعریق می شود و تعریق، منافذ پوست را مسدود می کند.
درست است که می توان جوش را با چندین ماه استفاده از محصولات حاوی بنزوئیل پروکساید یا سالیسیلیک اسید یا رتینوئید درمان نمود، اما مشکل اینجاست، زمانی که ماسک می زنید این نوع درمان ها بیشتر از آنکه بتوانند مفید باشند، پوست را تحریک می کنند.
از سویی دیگر محیط های گرم و مرطوب می توانند قرمزی جوش ها را تشدید کرده و سبب تحریک رگ های خونی گونه ها و بینی شوند. متاسفانه این محیط، همان محیطی است که به شکل خوب زیر ماسک فراهم می آید. برای کنترل و جلوگیری از تشدید این وضعیت می توانید چند توصیه زیر را رعایت نمایید:
- از مصرف کافئین و الکل اجتناب کنید.
- از قرار گرفتن در برابر تابش نور خورشید تا حد ممکن پرهیز کنید.
- زمانی که در نقطه امن هستید، صورت خود را خنک کنید. یک راه حل سریع برای خنک کردن فوری پوست اسپری آب است؛ در این خصوص پیشنهاد: اسپری آب معدنی ژونزک (جهت مشاهده و خرید کلیک کنید)
- از مصرف اسکراب ها یا ترکیبات محرک پوست دوری کنید.
- سعی کنید شوینده هایی که حاوی سالیسیلیک اسید یا بنزوئیل پروکساید هستند استفاده نکنید. روزانه دو مرتبه صورت خود را با استفاده از یک شوینده غیر جوش زا (ترجیحا ضد جوش) بشوئید. به عنوان شوینده پیشنهاد: فوم ضد جوش آنتی باکتریال سبامد (جهت مشاهده و خرید کلیک کنید)
- بعد از استفاده از شوینده، پوست خود را با یک لایه نازک کرم مرطوب کننده (ترجیحا حاوی سرامید) بپوشانید. به عنوان مرطوب کننده پیشنهاد: کرم ترمیم کننده اکسفولیاک (جهت مشاهده و خرید کلیک کنید)
اگر مستعد جوش نیستید و فقط در اثر ماسک زدن جوش ها روی پوستتان ایجاد شده اند، معمولا با کم کردن زمان استفاده از ماسک، آکنه ها هم خود به خود بهبود می یابند.
اگر مستعد به جوش هستید و یا از قبل جوش داشته اید و با استفاده از ماسک جوش های شما بدتر شده اند و راه حل های بالا کمکی به شما نکرده اند، بهتر است با یک متخصص پوست مشورت کنید.
- استفاده از ماسک می تواند منجر به خشک شدن و خارش پوست و حتی پوسته ریزی شود. این عارضه ممکن است بدون ظاهر شدن هیچ نوع ضایعه ای رخ دهد.
اگر بعد از یک دوره طولانی مدت استفاده از ماسک، دچار خشکی یا پوسته ریزی شُدید، بهترین راه این است که صورت خود را با استفاده از یک شوینده ملایم بشوئید. به عنوان شوینده بهترین پیشنهاد: کیووی واش ایگو (جهت مشاهده و خرید کلیک کنید)
سپس اجازه بدهید پوست کمی خشک شود و زمانی که نمدار بود، یک لایه کرم مرطوب کننده با خواص ترمیم کنندگی برای آبرسانی مجدد پوست استفاده کنید. در این خصوص پیشنهاد: کرم ترمیم کننده و محافظ کلاژن درماگور (جهت مشاهده و خرید کلیک کنید)
به خاطر داشته باشید برخی مرطوب کننده ها (بخصوص لوسیون های پمپی که الکل بیشتری دارند) اگر روی پوست استفاده شوند که خیلی خشک، ترک خورده یا دارای پوسته ریزی است احتمالا باعث ایجاد سوزش می شوند. اگر با استفاده از مرطوب کننده، پوست شما دچار سوزش می شود، بهتر است مرطوب کننده خود را تغییر دهید. به خاطر داشته باشید محصولات ضد پیری حاوی رتینوئید، هیدروکسی اسیدها، لایه بردارها و اسکراب ها می توانند سبب تشدید تحریکات پوستی شوند.
- استفاده از ماسک می تواند منجر به تغییرات رنگدانه ای پوست شود.
ممکن است در اثر خشک شدن بیش از حد پوست، ایجاد بثورات پوستی و اصطکاک مکرر پوست با ماسک دچار تغییرات رنگدانه ای شوید. این نوع تغییرات رنگدانه ای احتمالا برای بهبود به چندین ماه زمان نیاز دارند اما خبر خوب این است که نسبت به امولیانت های سنگین مثل وازلین بسیار خوب پاسخ می دهند. به عنوان یک پیشنهاد می توانید برای تسریع روند بهبود ضایعات تغییر رنگ یافته پوستی از کرم وازلین کامان استفاده کنید. (جهت مشاهده و خرید کلیک کنید)
تغییرات رنگدانه ای، همراه با ظاهر شدن ضایعات پوستی معمولا دائمی نیستند. چنانچه متوجه تغییرات رنگدانه ای شُدید، اما پوست شما نه خشک شده و نه هیچ ضایعه پوستی ظاهر شده، فورا با یک متخصص پوست مشورت نمائید.
- استفاده از ماسک می تواند منجر به ظاهر شدن بثورات پوستی خارش دار روی پوست شود.
اکثر بثورات پوستی خارش دارِ ناشی از ماسک، با استفاده از یک استروئید موضعی مثل هیدروکورتیزون، استفاده از یک شوینده ملایم، دوری از محرک ها و مصرف مداوم مرطوب کننده های مغذی قابل درمان هستند. گرچه این نوع واکنش های آلرژیک، مادامیکه استفاده از ماسک ادامه داشته باشد، همچنان ادامه خواهند داشت.
بعد از اینکه برای یک مدت طولانی ماسک به صورت داشتید، پوست خود را با یک شوینده ملایم بشوئید. اجازه بدهید صورتتان خشک شود، سپس مقداری کرم هیدروکورتیزون (که می توانید بدون ارائه نسخه پزشک از داروخانه ها تهیه کنید) بزنید، کار را با استفاده از یک کرم مرطوب کننده مغذی دنبال کنید. برای بهره مند شدن از حداکثر نتایج، مصرف کرم هیدروکورتیزون را روزانه 2 تا 3 مرتبه تکرار کنید.
اینکار را می توانید بدون هیچ نگرانی تا 2 هفته ادامه دهید. اما اگر بعد از 2 هفته، ناراحتی پوست شما برطرف نشد، حتما با یک متخصص پوست تماس بگیرید. هر زمان هم ناراحتی پوست شما برطرف شد، به تدریج استفاده از هیدروکورتیزون را قطع کرده و به جای آن برای جلوگیری از عود مجدد و بازگشت مشکل پوستی، به مصرف مرطوب کننده ادامه دهید. اگر متوجه هیچ بهبودی نشدید پزشک را در جریان بگذارید.
- استفاده از ماسک می تواند منجر به زخم شدن بینی یا پشت لاله گوش شود.
پوشیدن ماسک به مدت طولانی، به علت ساییده شدن مکرر ماسک روی پوست، می تواند باعث زخم شدن بینی و پشت گوش ها شود. اگر شما هم دچار این مشکل شده اید، می توانید روی نواحی آسیب دیده در اثر سایش ماسک، پانسمان فوم دار Duoderm بزنید؛ با استفاده از Duoderm می توانید اصطکاک را کاهش دهید و بدین ترتیب از تحلیل رفتگی بیشتر پوست خود جلوگیری خواهید کرد.
همچنین بریر کرم های حاوی سیلیکون یا وازلین یا کرم های محافظتی مثل زینک اکساید هم می توانند در کاهش اصطکاک و جلوگیری از تبخیر شدن رطوبت پوست موثر باشند.
- استفاده از ماسک می تواند منجر به کهیر زدن شود.
چنانچه متوجه ظاهر شدن کهیر شُدید، با یک متخصص پوست یا آلرژی تماس بگیرید. تا زمان ملاقات با پزشک سعی کنید از آنتی هیستامین های خوراکی استفاده نمائید – اگر داروهای خاصی مصرف می کنید، قبل از استفاده از آنتی هیستامین با داروساز مشورت کنید. اگر ممنوعیت مصرف دارویی ندارید، یکی از بهترین رژیم های درمانی برای مصرف آنتی هیستامین به شرح زیر می باشد:
180 میلی گرم فکسوفنادین صبح ها، 10 میلی گرم سیتریزین عصرها – در صورت نیاز می توان دوز فکسوفنادین را تا 360 میلی گرم، و دوز سیتریزین را تا 20 میلی گرم در روز افزایش داد.
پس از بهبود کهیر، به تدریج طی 1 تا 2 هفته، دوز مصرف دارویی را کاهش داده و در نهایت متوقف کنید.
مشکلات پوستی ناشی از پوشیدن دستکش
- دستکش پوشیدن می تواند در برخی افراد منجر به ایجاد بثورات پوستی همراه با خارش شود.
راش های ناشی از دستکش معمولا در اثر فراهم آمدن محیط خشک-مرطوب زیر دستکش بوجود می آیند؛ دست، داخل دستکش تعریق می کند و پس از در آوردن دستکش، تعریق فورا تبخیر می شود.
مسئله ی دیگری که ممکن است علت این راش های پوستی باشد، شست و شوی مکرر دست هاست که معمولا پس از در آروردن دستکش انجام می شود.
البته گاهی اوقات هم ممکن است بثورات پوستی نشان دهنده واکنش آلرژیک پوست به مواد دستکش باشند، اما در اکثر مواقع مسئله فقط تحریک شدن پوست است و به راحتی می توان آن را بدون نیاز به هیچ آزمایش خاصی درمان نمود.
هر بار که دستکش را از دست خود خارج می کنید، یا دست هایتان را می شوئید، یک لایه ی ضخیم کرم مغذی یا پماد به دست های خود بمالید. برای راحتی بیشتر یک مرطوب کننده کوچک تهیه کنید و آن را همه جا همراه خود داشته باشید. پشت دست های خود را به مرطوب کننده آغشته کنید و سپس انقدر دست ها را به هم مالش دهید تا تمام مرطوب کننده جذب پوست شود. بین انگشتان را فراموش نکنید. اگر روزی 30 بار دستتان را شستید، باید 30 بار هم مرطوب کننده بزنید. به عنوان مرطوب کننده پیشنهاد:
کرم دست گلیسیرین طبیعى و عصاره بابونه (جهت مشاهده و خرید کلیک کنید)
اگر بثورات ایجاد شده روی پوست شما خارش دارند، از یک کرم هیدروکورتیزون 1% استفاده کنید. می توانید اینکار را چندین بار در روز بعد از شستن دست ها تکرار کنید. بقیه دفعات فقط به پوست خود یک مرطوب کننده مغذی بزنید.
اگر بثورات پوستی شما شدید هستند، شب ها، دست خود را به مدت 20 دقیقه در یک لگن آب گرم قرار دهید، سپس اجازه دهید خشک شود و کرم هیدروکورتیزون 1% به آن بزنید، سپس دست های خود را با یک دستکش نخی پوشانده و رختخواب بروید. اجازه بدهید کرم کل شب روی دست های شما بماند. اینکار را هر شب تکرار کنید.
وقتی بثورات پوستی شما بهبود یافتند، به تدریج مصرف هیدروکورتیزون را متوقف کنید و برای جلوگیری از عود مجدد این ناراحتی پوستی، همواره یک مرطوب کننده مغذی استفاده نمایید. اگر بثورات پوستی شما برطرف نشدند حتما با یک متخصص پوست تماس بگیرید.
- دستکش پوشیدن می تواند منجر به کهیر زدن شود.
اگر روی پوست دستتان کهیر ایجاد شده است، بهتر است با یک متخصص پوست یا آلرژی مشورت کنید. این اتفاق ممکن است در اثر واکنش نسبت به ترکیبات دستکش، در اثر فشار یا استرس بوجود آمده باشد. تا زمان ملاقات با پزشک سعی کنید از آنتی هیستامین های خوراکی استفاده نمائید – اگر داروهای خاصی مصرف می کنید، قبل از استفاده از آنتی هیستامین با داروساز مشورت کنید. اگر ممنوعیت مصرف دارویی ندارید، یکی از بهترین رژیم های درمانی برای مصرف آنتی هیستامین به شرح زیر می باشد:
180 میلی گرم فکسوفنادین صبح ها، 10 میلی گرم سیتریزین عصرها – در صورت نیاز می توان دوز فکسوفنادین را تا 360 میلی گرم و دوز سیتریزین را تا 20 میلی گرم در روز افزایش داد.
پس از بهبود کهیر، به تدریج طی 1 تا 2 هفته، دوز مصرف دارویی را کاهش داده و در نهایت متوقف کنید.
در نهایت اگر در اثر استفاده از ماسک یا دستکش، دچار عارضه ای شدید که بسیار شدید است، بهبود نمی یابد یا به هر دلیلی شما را نگران کرده است، باید بدانید در دوران پاندمی کووید-19 افراد زیادی دچار این عوارض شده اند، بنابراین اگر فکر می کنید نیاز به یک داروی خیلی قوی دارید، از مراجعه به پزشک خجالت نکشید.