آمی تریپتیلین – amitriptyline
آمی تریپتیلین (به انگلیسی amitriptyline) یک داروی ضد افسردگی است که در رده ی درمانی داروهای ضد افسردگی سه حلقه ای قرار می گیرد. آمی تریپتیلین روی مواد شیمیایی تاثیر می گذارد که ممکن است در مغز افراد مبتلا به افسردگی تعادل خود را از دست داده باشند.
از آمی تریپتیلین برای درمان علائم افسردگی استفاده می شود. اما ممکن است پزشک، بنابر صلاحدید خود، این دارو را برای اهداف درمانی دیگری که به آنها اشاره نشده است نیز تجویز نماید.
مطالب جمع آوری شده در این مقاله، صرفا جهت بالا بردن اطلاعات عمومی می باشد.
این دارو در فروشگاه اویرو موجود نمی باشد و تهیه ی آن صرفا از طریق مراجعه حضوری به داروخانه و ارائه نسخه امکان پذیر است.
برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید با شماره 1490 تماس بگیرید.
لازم به ذکر است به غیر از مقاله درج شده در خصوص این دارو هیچگونه مشاوره ی دیگری ارائه نمی گردد.
مهمترین اطلاعات
اگر اخیرا دچار حمله قلبی شده اید، نمی بایست از این دارو استفاده کنید.
اگر طی 14 روز گذشته از داروهای مهارکننده مونوآمین اکسیداز – MAO، از جمله ایزوکربوکسازید، لینزولید، آمپول متیلن بلو، فنلژین، رازاژیلین، سلژیلین یا ترانیل سیپرومین استفاده کرده اید، نمی بایست آمی تریپتیلین مصرف کنید.
اگر طی 5 هفته گذشته، از داروهای مهارکننده انتخابی بازجذب سروتونین – SSRI، از جمله سیتالوپرام، اس سیتالوپرام، فلوکستین، فلووکسامین، پاروکستین یا سرترالین استفاده کرده اید، قبل از مصرف آمی تریپتیلین، پزشک را مطلع نمایید.
در اوایل مصرف داروهای ضدافسردگی، از جمله آمی تریپتیلین، ممکن است افکار خودکشی به سراغ شما بیایند، بخصوص اگر سن شما کمتر از 24 سال می باشد. بنابراین حداقل به مدت 12 هفته، پس از شروع درمان، می بایست بطور منظم توسط پزشک معاینه شوید.
هرگونه علامت جدید یا تشدید علائم را به پزشک گزارش دهید. از جمله: تغییرات خلقی یا رفتاری، اضطراب، حملات پانیک، مشکلات خواب، احساس بی اختیاری در عملکردهای ارادی، زودرنجی، آشفتگی، پرخاش، بی قراری، بیش فعالی (ذهنی یا جسمی)، افسرده تر شدن، فکر کردن به خودکشی.
نکاتی که می بایست پیش از شروع مصرف این دارو بدانید
اگر به آمی تریپتیلین حساسیت دارید، یا اخیرا دچار حمله قلبی شده اید، نمی بایست آمی تریپتیلین مصرف کنید.
اگر طی 14 روز گذشته، از داروهای مهارکننده مونوآمین اکسیداز – MAO استفاده کرده اید، آمی تریپتیلین مصرف نکنید. داروهای متعلق به این خانواده عبارتند از: ایزوکاربوکسازید (Isocarboxazid)، لینزولید (linezolid)، آمپول متیلن بلو (methylene blue)، فنلزین (phenelzine)، سلژیلین (selegiline)، ترانیل سیپرومین (tranylcypromine) و…
برای اطمینان از ایمن بودن آمی تریپتیلین، چنانچه به هر یک از شرایط زیر مبتلا هستید، پزشک را در جریان قرار دهید:
- اختلال دوقطبی (افسردگی-شیدایی) یا اسکیزوفرنی
- تاریخچه ابتلا به بیماری های روانی یا روان پریشی
- بیماری های کبدی
- بیماری های قلبی
- سابقه ی سکته قلبی، سکته مغزی یا تشنج
- دیابت (آمی تریپتیلین ممکن است سبب کاهش یا افزایش قند خون شود.)
- گلوکوم
- مشکلات ادرار
بعضی جوانان ممکن است زمانی که به تازگی شروع به استفاده ی داروهای ضد افسردگی می کنند، به فکر خودکشی بیفتند. پزشک می بایست طی ویزیت های منظم، روند پیشرفت بیماری را بررسی کند. علاوه بر این، خانواده و دیگر اطرافیان می بایست نسبت به تغییرات روحی و ظاهر شدن هر نوع علامت جدید رفتاری در فرد هوشیار باشند.
هنوز مشخص نیست که آیا آمی تریپتیلین می تواند به جنین آسیب وارد کند یا خیر. اگر باردار هستید یا قصد دارید بزودی باردار شوید، پزشک را مطلع کنید.
آمی تریپتیلین می تواند وارد شیر مادر شود و ممکن است به نوازاد آسیب وارد کند. لذا در طول مصرف آمی تریپتیلین نمی بایست شیر بدهید.
آمی تریپتیلین برای استفاده در افراد زیر 12 سال مورد تأیید نیست.
نکاتی در خصوص روش مصرف آمی تریپتیلین
آمی تریپتیلین را می بایست دقیقا مطابق با تجویز پزشک مصرف کنید. تمام دستورالعمل های درج شده روی برچسب دارو را با دقت دنبال کنید. این دارو را نمی بایست طولانی تر از مدت زمان تجویز شده، مصرف کنید. از زیاد کردن یا کم کردن مقدار مصرف دارو، بدون تایید پزشک جدا خودداری فرمایید.
ممکن است 4 هفته طول بکشد تا علائم بهبود را متوجه شوید. مطابق دستورالعمل پزشک به مصرف داروی خود ادامه دهید و چنانچه پس از سپری شدن این مدت زمان، متوجه بهبود علائم نشدید، پرشک را مطلع کنید.
اگر لازم است جراحی شوید، پیش از موعد مقرر، به جراح اطلاع دهید آمی تریپتیلین مصرف می کنید. ممکن است لازم شود برای یک مدت زمان کوتاه مصرف دارو را متوقف کنید.
مصرف آمی تریپتیلین را بطور ناگهانی قطع نکنید، در غیر اینصورت ممکن است عوارض ناخوشایند ترک ناگهانی مواد مخدر (به انگلیسی: Withdrawal) را تجربه کنید. در مورد روش ایمن قطع مصرف آمی تریپتیلین نظر پزشک را جویا شوید.
در دمای اتاق و به دور از رطوبت، گرما و نور نگهداری شود.
فراموش کردن دوز مصرف
در صورت فراموش کردن یک نوبت از مصرف دارو، به محض به خاطر آوردن، هر چه سریعتر دوز فراموش شده را مصرف کنید. اگر به زمان مصرف دوز بعدی دارو نزدیک هستید نیازی به مصرف دوز فراموش شده نیست. از مصرف دو دوز همزمان در یک نوبت خودداری کنید.
اوردوز
اوردوز آمی تریپتیلین می تواند منجر به مرگ شود. در صورتی که متوجه شدید کسی بیش از اندازه آمی تریپتیلین مصرف کرده با مرکز سم شناسی یا اورژانس تماس بگیرید.
علائم احتمالی اوردوز عبارتند از اختلالات ضربان قلب، خواب آلودگی شدید، احساس گیجی، آشفتگی، استفراغ، توهم، احساس سرد شدن یا داغ کردن، سفت شدن عضلات، تشنج یا غش کردن.
مواردی که لازم است در طول مصرف آمی تریپتیلین از آنها اجتناب شود
الکل ننوشید. در صورت مصرف همزمان الکل و آمی تریپتیلین ممکن است عوارض جانبی خطرناک و کشنده ای ایجاد شود.
این دارو ممکن است سبب مختل شدن قدرت/سرعت فکر کردن یا واکنش نشان دادن شما بشود. هنگام رانندگی کردن یا انجام هرکاری که نیاز به هوشیاری دارد، خیلی دقت کنید.
از قرار گرفتن در معرض نور خورشید یا دستگاه سولاریوم خودداری کنید. آمی تریپتیلین می تواند باعث شود راحت تر در آفتاب بسوزید. هنگام خارج شدن از منزل لباس های محافظت کننده بپوشید و از ضد آفتاب با SPF حداقل 30 استفاده کنید.
عوارض جانبی آمی تریپتیلین
کهیر، تنگی نفس، ورم کردن صورت، گلو، زبان و لب ها از جمله علائم واکنش آلرژیک نسبت به آمی تریپتیلین می باشند. در صورت مشاهده ی هر یک از این علائم فورا به اورژانس نزدیک ترین بیمارستان مراجعه کنید.
هرگونه علامت جدید یا تشدید علائم را به پزشک گزارش دهید. از جمله: تغییرات خلقی یا رفتاری، اضطراب، حملات پانیک، مشکلات خواب، احساس بی اختیاری در عملکردهای ارادی، زودرنجی، آشفتگی، پرخاش، بی قراری، بیش فعالی (ذهنی یا جسمی)، افسرده تر شدن، فکر کردن به خودکشی یا صدمه وارد کردن به خود.
به محض اینکه متوجه هر یک از علائم زیر شدید، با پزشک خود تماس بگیرید:
- افکار یا رفتار غیر معمول
- احساس سبک سری، مثل اینکه می خواهید غش کنید
- درد یا فشار در قفسه سینه، دردی که به سمت فک یا شانه پیشروی می کند، حالت تهوع، تعریق
- ضربان قلب کوبشی یا احساس لرزیدن قفسه سینه
- سردرگمی، توهم
- تشنج
- ادرار دشوار یا دردناک
- یبوست شدید
- آسان کبود شدن، یا خونریزی بی دلیل
- ضعف شدید یا احساس بیماری، تب، لرز، گلودرد، زخم شدن دهان، متورم شدن یا قرمز شدن لثه ها، مشکلات بلع
رایج ترین عوارض جانبی احتمالی آمی تریپتیلین عبارتند از:
- یبوست، اسهال
- حالت تهوع، استفراغ، معده درد
- احساس درد یا طعم غیر معمول در دهان، سیاه شدن زبان
- تغییرات وزن یا اشتها
- کاهش حجم ادرار
- ایجاد بثورات پوستی یا خارش
- تورم پستان ها
- کاهش توانایی جنسی، ناتوانی جنسی یا مشکلات ارگاسم
این بخش تمام عوارض جانبی این دارو را شامل نمی شود. ممکن است با مصرف آمی تریپتیلین دچار عوارض جانبی دیگری به غیر از آنچه ذکر شده است بشوید. در صورت مشاهده ی هرگونه علامت عجیب یا تازه بهتر است پزشک را مطلع کنید.
داروهایی که ممکن است اثر آمی تریپتیلین را تحت تاثیر قرار دهند:
مصرف آمی تریپتیلین در کنار داروهای دیگری که شما را خواب آلوده می کنند، می تواند این عارضه را تشدید نماید. در مورد مصرف آمی تریپتیلین، همراه با داروهای خواب آور، مسکن های ضد درد، شل کننده های عضلانی یا داروهای ضداضطراب، ضدافسردگی یا ضدتشنج نظر پزشک خود را جویا شوید.
اگر طی 5 هفته گذشته، از داروهای ضد افسردگی SSRI، از جمله سیتالوپرام، اس سیتالوپرام، فلوکستین، فلووکسامین، پاروکستین، ترازودون، ویلازودون یا سرترالین استفاده کرده اید، قبل از مصرف آمی تریپتیلین، پزشک را مطلع نمایید.
نام تمام داروهایی را که در حال مصرف آنها هستید در اختیار پزشک قرار دهید، بخصوص:
- هر نوع داروی ضد افسردگی
- سایمتیدین
- داروهای ضد آریتمی مثل پروپافنون، کوئینیدین و…
- داروهای درمان بیماری های روانی
این بخش کامل نیست. ممکن است داروهای دیگری هم وجود داشته باشند که با آمی تریپتیلین تداخل ایجاد کنند. بنابراین پیش از شروع مصرف این دارو لازم است لیستی از تمام داروهای مصرفی خود (اعم از نسخه ای، غیر نسخه ای، گیاهی و مکمل های خوراکی) تهیه کرده و در اختیار پزشک قرار دهید.
اطلاعات تکمیلی
به خاطر داشته باشید این دارو هم همانند تمام داروهای دیگر می بایست دور از دید و دسترس کودکان نگهداری شود.
هرگز داروهای مصرفی خود را با دیگران به اشتراک نگذارید. آمی تریپتیلین فقط برای شخص شما و با توجه به شرایط فردی شما تجویز شده است.