راه های جلوگیری و درمان نیش پشه
- برای آنکه فورا از شر نیش پشه خلاص شوید، چندین راه حل ساده وجود دارد.
-
هرگز محل پشه گزیدگی را نخارانید، اینکار باعث متوقف شدن خارش نمی شود، بلکه آن را بدتر می کند.
-
به منظور کاهش خارش و تسکین فوری نیش پشه می توانید از لوسیون کالامین، کرم های ضدخارش، آنتی هیستامین یا کمپرس سرد/گرم استفاده کنید.
تا به حال دقت کرده اید با خاراندن جای نیش پشه، خارش آن بیشتر می شود؟ این مسئله دلیل دارد. ضمنا برای درمان خارش ناشی از نیش پشه راه حل های موثرتری هم وجود دارد. بنابراین بی آنکه نگران باشید، از خاراندن جای گزیدگی پشه خودداری کنید.
وقتی یک پشه کسی را نیش می زند، سیستم دفاعی بدن آن فرد تحریک می شود؛ به دنبال این اتفاق، سیستم دفاعی بدن، به منظور مبارزه با عامل مهاجم خارجی (یعنی نیش پشه) هیستامین آزاد می کند.
خاراندن پوست باعث پخش شدن هیستامین می شود، بنابراین نه تنها کمکی به تسکین خارش نمی کند، بلکه آن را بدتر هم می کند و منجر به ایجاد جراحتی می شود که بهبود آن نیاز به زمان بیشتری دارد.
اگر پشه شما را نیش زده است، جای آن را نخارانید، در عوض یکی از گزینه های درمانی زیر را امتحان کنید. این راهکارها نه تنها به تسکین فوری خارش کمک می کنند، بلکه باعث می شوند هرچه زودتر از شر جراحت ناشی از نیش پشه خلاص شوید.
اطلاعات این مقاله برگرفته از به روزترین مقالات علمی (june 2020) معتبرترین سایت های دنیا می باشد.
لوسیون کالامین یا کرم ضد خارش بمالید:
لوسیون کالامین که از آن برای درمان تحریکات پوستی از جمله نیش پشه استفاده می شود، ترکیب دو داروی کالامین و زینک اکساید می باشد.
اکثر لوسیون ها و کرم ها، یک نوعی احساس خنکی ایجاد می کنند که موقتا خارش و ناراحتی را تسکین می دهد.
علاوه بر لوسیون کالامین، گزینه های زیر هم در تسکین نیش پشه موثر هستند:
-
کرم هیدروکورتیزون
این کرم استروئیدی بدون نسخه، تورم و خارش را تسکین می دهد، البته نمی بایست از آن روی قسمت های آسیب دیده پوست استفاده کرد.
اگر پوست شما در اثر نیش پشه، دچار جراحت و خراشیدگی شده است، از این کرم استفاده کنید. این کرم استروئیدی می بایست فقط روی سطح پوست استفاده شود و نباید وارد بدن گردد.
-
کرم آنتی هیستامین
این نوع کرم ها، که می توانید آنها را بدون ارائه نسخه پزشک از داروخانه ها تهیه کنید، با خنثی نمودن اثر انتشار هیستامین های بدن، میزان خارش را کم می کنند.
اگر برای اولین بار است که می خواهید از چنین کرم هایی استفاده کنید، بهتر است نخست با پزشک مشورت کنید، چراکه در بعضی موارد، کرم های آنتی هیستامین برای برخی افراد عوارض جانبی به همراه می آورند.
آنتی هیستامین خوراکی مصرف کنید:
همانطور که در بخش قبل گفته شد، برای تسکین نیش پشه می توان از آنتی هیستامین های موضعی استفاده کرد، اما آنتی هیستامین ها به شکل خوراکی هم در دسترس هستند.
گرچه کرم های آنتی هیستامینی برای درمان خارش ناشی از گزیدگی نیش پشه موثرتر و کم عارضه تر هستند، اما آنتی هیستامین های خوراکی رایج تر هستند.
آنتی هیستامین های خوراکی می توانند خارش را تسکین بخشیده و به راحتی بدون ارائه نسخه پزشک در دسترس هستند. رایج ترین آنتی هیستامین های خوراکی بدون نیاز به نسخه عبارتند از:
از محرک های دمایی استفاده کنید:
قرار دادن کمپرس سرد یا گرم روی جای نیش پشه، می تواند خارش ناشی از آن را کم کرده و کاری کند که بتوانید راحت تر آن را تحمل کنید.
دقت کنید آنچه را که به عنوان کمپرس استفاده می کنید به اندازه کافی گرم یا سرد کرده باشید. در عین حال سرما یا گرما نباید به اندازه ای باشد که منجر به آسیب دیدگی پوست شود. اگر کمپرس خیلی گرم باشد، احتمال دارد پوست را بسوزاند، اگر هم خیلی سرد باشد احتمال دارد پوستتان تحریک شود. بهتر است توصیه های زیر را دنبال کنید:
-
برای سرما درمانی
روی نیش پشه به مدت 10 دقیقه کمپرس سرد قرار دهید. بهتر است بین پوست و کمپرس یخ یک پارچه نازک قرار دهید.
-
برای گرما درمانی:
به مدت 3 تا 5 ثانیه روی نیش پشه، کمپرس گرم قرار دهید.
جلوگیری از گزیده شدن با نیش پشه:
از آنجائیکه پشه ها وقتی دمای هوا زیر 10 درجه سانتی گراد است به خواب زمستانی می روند یا می میرند، بیشتر سر و کله شان در فصل گرما پیدا می شود.
در اواخر فصل بهار و در طول ماه های تابستان، زمانی که پشه زیاد است، دانستن راه های جلوگیری از گزیده شدن توسط پشه ضروری است. در ادامه چند راه ساده برای جلوگیری از گزش پشه جمع آوری شده است:
- از جاهایی که آب ساکن است دور بمانید. چراکه آب ساکن، می تواند پشه ها را جذب کند، بخصوص هنگام غروب و شب، موقعی که پشه ها فعال تر هستند.
- از اسپری ها یا محصولات دافع حشرات حاوی DEET با غلظت حداقل 10% تا 35% استفاده کنید. معمولا پشه ها شما را از طریق یافتن موادی مثل کربن دی اکسید پیدا می کنند. DEET توانایی پشه ها را در شناسایی این مواد مختل می کند و باعث می شوند آنها کمتر موفق به یافتن و نیش زدن شما شوند.
- با پوشیدن لباس های آستین بلند و شلوارهای بلند، نواحی در معرض نیش خوردگی پوست را بپوشانید.
چه موقعی باید برای نیش پشه به پزشک مراجعه کرد؟
در اکثر مواقع نیش پشه فقط موجب آزردگی خاطر فرد می شود و خود به خود بعد از حدودا یک هفته برطرف می شود.
اگر بعد از اینکه پشه شما را نیش زد، علائمی شبیه به آنفولانزا یا تب را تجربه کردید، می بایست برای دریافت مراقبت های پزشکی فورا به اورژانس مراجعه کنید. چراکه این علائم می توانند نشان دهنده ی عفونت ناشی از ورود باکتری به پوست باشند. این نوع عفونت ها نیاز به درمان فوری توسط پزشک دارند.
اگر ناحیه گزیده شده توسط پشه، شروع به قرمز شدن و تورم شدید کرد، یا قرمزی آن به دیگر نواحی پوست هم منتشر شد، احتمال آنکه یک عفونت در حال پیشروی باشد، وجود دارد.
علائم شبه آنفولانزا یا تب می توانند نشانه ی مبتلا شدن به بیماری های منتقله توسط پشه هم باشند. برخی از چنین بیماری هایی عبارتند از بیماری ویروس نیل غربی، یا عفونت ناشی از ویروس آنسفالیت اسبی شرقی.
اگرچه نادر است، اما عفونت ناشی از ویروس آنسفالیت اسبی شرقی، در امتداد سواحل آتلانتیک و خلیج فارس شایع تر است.
بیماری ویروس نیل غربی، شایع تر است و مواردی از ابتلا در کشورهای سراسر دنیا دیده شده است. با این حال از هر 150 بیمار، فقط یک نفر آنها آلوده به عفونت جدی می شود.