آنتی بادی های شیر مادر و فواید شگفت انگیز آن
فواید شیر مادر و یا دقیق تر، فواید آنتی بادی های شیر مادر بر کسی پوشیده نیست. احتمالاً بارها شنیده اید که شیر مادر بواسطه دارا بودن آنتی بادی های موثر در سیستم ایمنی، می تواند کودک شما را سالم نگه دارد.
در این مقاله می توانید اطلاعات مهمی درباره آنتی بادی های خاص که کودکتان از شیر شما دریافت می کند، بدست آورید.
مادران در طول دوران شیردهی و به عنوان یک مادر شیرده، با چالش های زیادی روبرو خواهند شد. از کمک به کودک جهت آموزش محکم نگه داشتن خود هنگام شیرخوردن گرفته تا بیدار شدن در نیمه های شب با سینه های درگیر؛ شیر دادن همیشه نمی تواند تجربه جادویی که انتظار دارید را در بر داشته باشد.
لذتی خاص در مشاهده لبخند کودک در حال شیرخوردن که مست خواب است، وجود دارد. برای اکثر مادران شیرده، انگیزه گذر از چالش های سخت این دوران، ناشی از آن است که می دانند با دادن شیر خود به فرزندشان، بهترین و سالم ترین تغذیه ممکن را برای او تامین می کنند.
فواید شیر مادر
آنتی بادی های شیر مادر می توانند فواید بسیار جهت سلامت نوزادان داشته باشند.
فواید آنتی بادی های شیر مادر، متضمن کاهش خطرات زیر برای کودک شما می باشند:
* عفونت های گوش میانی
بررسی انجام شده بر روی 24 تحقیق در سال 2015، نشان داد که تغذیه انحصاری با شیر مادر به مدت 6 ماه، کودک را تا 2 سالگی از عفونت گوش میانی محافظت نموده و امکان بروز آن را 43% کاهش می دهد.
* عفونت های دستگاه تنفسی
یک مطالعه بزرگ مبتنی بر جامعه در سال 2017 نشان داد که تغذیه با شیر مادر به مدت 6 ماه و یا بیشتر، سبب کاهش خطر ابتلای کودکان به عفونت دستگاه تنفسی فوقانی تا سن 4 سالگی می گردد.
* سرماخوردگی و آنفولانزا
براساس تحقیق مبتنی بر جمعیت انجام شده در سال 2010، تغذیه انحصاری با شیر مادر به مدت 6 ماه، می تواند خطر ابتلا به ویروس تنفسی فوقانی نوزاد را به میزان 35% کاهش دهد.
مطالعه کوچک دیگر انجام شده نیز نشان داد که نوزادان تغذیه شده با شیر مادر موفقیت بیشتری در ایمنی نسبت به آنفولانزا داشتند.
* عفونت های روده ای
براساس یک تحقیق انجام شده در سال 2010، کودکانی که به مدت 4 ماه و یا بیشتر فقط از شیر مادر تغذیه نمودند، میزان بروز عفونت های دستگاه گوارش در آنها به طور قابل توجهی کمتر بود.
براساس یک بررسی جامع از تحقیقات انجام شده در سال 2016، تغذیه با شیر مادر با کاهش 50% ای بروز مجدد اسهال و کاهش 72% ای در بستری شدن در بیمارستان به دلیل اسهال مرتبط می باشد.
* آسیب بافت روده
براساس یک تحقیق انجام شده در سال 2019، در نوزادان نارس، کاهش 60% انتروکولیت نکروزان (بیماری حاد التهابی در دستگاه گوارش نوزادان) با تغذیه شیر مادر مرتبط می باشد.
* بیماری التهابی روده (IBD)
براساس یک تحقیق انجام شده در سال 2009، تغذیه با شیر مادر احتمال ابتلای زودهنگام بیماری التهابی روده را به میزان 30% کاهش می دهد.
(اگرچه محققان یادآوری کردند که جهت تائید این اثر محافظتی به مطالعات بیشتری نیاز است.)
* دیابت
براساس داده های جمع آوری شده، تغذیه با شیر مادر خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را به میزان 35% کاهش می دهد.
* سرطان خون کودکان (leukemia)
براساس یک بررسی انجام شده از 17 تحقیق مختلف در سال 2017، تغذیه با شیر مادر به مدت حداقل 6 ماه به معنی کاهش 20% ای خطر سرطان خون کودکان می باشد.
* چاقی
براساس بررسی تحقیقات انجام شده در سال 2015، کودکان تغذیه شده با شیر مادر 26% کمتر، اضافه وزن یا چاقی دارند.
به علاوه، در صورتی که کودک شما بیمار شود، تغذیه با شیر مادر نیز می تواند شدت بسیاری از بیماری ها و عفونت ها را کاهش دهد.
هنگامی که یک کودک در معرض بیماری است، شیر مادر با تولید آنتی بادی های خاص، بر بیماری غلبه خواهد نمود.
شیر مادر واقعا یک داروی قدرتمند است!
معمولاً حتی در صورتیکه بیمار هم باشید، دلیلی برای متوقف نمودن شیر دادن به کودک وجود ندارد. اما استثنائاتی در مواردی از این قبیل نیز وجود دارد؛ بعنوان مثال در صورتی که شما تحت درمان های خاصی همانند شیمی درمانی هستید یا داروهای خاصی مصرف می کنید که برای کودک شما خطرناک می باشد.
هنگام شیر دادن به کودک خود باید همیشه بهداشت را به خوبی رعایت کنید تا از انتقال میکروب ها در هر زمان ممکن خودداری کنید. به یاد داشته باشید که دستان خود را به طور مرتب بشویید!
آنتی بادی های شیر مادر چیست؟
کلستروم ( آغوز*) و شیر مادر حاوی آنتی بادی هایی به نام ایمونوگلوبولین ها هستند.
ایمونوگلوبین ها نوع خاصی از پروتئین می باشند؛ دسته ای از ملکول های زیستی که در سیستم ایمنی فعال بوده و به مادر اجازه می دهند ایمنی را به کودک خود منتقل کند.
ایمونوگلوبولین ها بصورت اختصاصی بر علیه آنتی ژن و یا پادگن تولید و ترشح می شوند. ایمونوگلوبولین ترشح شده بدلیل آنتیژن را آنتی بادی یا پادتن می نامند.
شیر مادر به طور خاص حاوی ایمونوگلوبولین های lgA، lgM، lgG و نمونه های ترشحی (lgM (SlgM و (lgA (SlgA است.
آغوز اولین شیر تولید شده بعد از زایش را گویند که حاوی مقادیر زیادی پروتئین می باشد. آغوز بویژه شامل مقادیر زیادی SlgA است که با تشکیل یک لایه محافظ در بینی، گلو و سراسر دستگاه گوارش از کودک محافظت می کند.
بدن مادر، هنگامی که در معرض ویروس ها و باکتری ها قرار می گیرد، آنتی بادی های اضافی تولید می کند که این آنتی بادی ها از طریق شیر مادر به کودک منتقل می شوند.
فرمولاسیون حاوی آنتی بادی های محیطی بمانند شیر مادر وجود ندارد. همچنین، هیچ فرمولاسیون حاوی آنتی بادی های درونی جهت محافظت پوشش بینی، گلو و دستگاه گوارش نوزاد به جز شیر مادر وجود ندارد.
حتی تحقیقات نشان داده است شیر فرد اهداکننده شامل آنتی بادی های کمتری نسبت به شیر مادر است (شاید به دلیل فرآیند پاستوریزاسیون که در هنگام اهدای شیر مورد نیاز است). کودکانی که شیر مادر خود را می خورند، بیشترین شانس را در مبارزه با عفونت و بیماری دارند.
چه زمانی شیر مادر حاوی آنتی بادی ها است؟
از همان ابتدا، شیر مادر مملو از آنتی بادی های تقویت کننده ایمنی است. آغوز، اولین شیری که مادر برای کودک خود تولید می کند، مملو از آنتی بادی است.
حتی با دادن کمی شیر مادر در مراحل اولیه تولد، هدیه ای عالی به نوزاد خود داده اید. شیر مادر هدیه ای است که (همواره) به کودک اعطا می شود.
آنتی بادی های شیر مادر به سازگاری خود جهت مقابله با هر نوع میکروبی که بدن مادر و کودک، در معرض آن است، ادامه خواهد داد، حتی پس از آنکه کودک علاوه بر شیر می تواند غذاهای جامد مصرف نموده و در اطراف خانه پرسه زند.
محققان بر این باورند که فواید بسیار زیادی در ادامه روند تغذیه با شیر مادر وجود دارد.
در حال حاضر، سازمان بهداشت جهانی (WHO) تغذیه با شیر مادر را برای 6 ماه اول نوزاد به طور انحصاری توصیه نموده و برای کودکان در 2 سال اول زندگی و پس از آن، شیر مادر را به عنوان تغذیه تکمیلی همراه با سایر غذاهای مجاز پیشنهاد می کند.
آکادمی پزشکی اطفال آمریکا فقط تغذیه با شیر مادر را به مدت 6 ماه اول نوزادان توصیه می کند و مادران را به ادامه تغذیه با شیر مادر با افزودن غذاهای جامد برای سال اول و پس از آن، همان طور که متقابلا” مطلوب مادر و کودک است، تشویق می کند.
تغذیه با شیر مادر و آلرژی ها
نتایج تحقیقات در رابطه با اینکه آیا تغذیه با شیر مادر سبب محافظت و دفاع بدن در برابر شرایط آلرژی زا مانند اگزما و آسم می گردد، ضد و نقیض است.
براساس یک مقاله منتشر شده در سال 2017، نتایج در رابطه با این مساله که آیا تغذیه با شیر مادر از شرایط آلرژی زا جلوگیری می کند یا مدت آنها را کوتاه می کند؛ هنوز مشخص نیست.
بنابراین، عوامل بسیاری بر روی داشتن یا نداشتن آلرژی کودک تاثیرگذارند که در نتیجه تشخیص نقش شیردهی بر درجات واکنش های آلرژیک دشوار است.
سازمان حمایت تغذیه با شیر مادر به نام ((La Leche League (LLL) توضیح می دهد که به دلیل اینکه شیر انسان (برخلاف سایر فرمولاسیون ها و یا شیرهای حیوانی) معده کودک را می پوشاند، لایه ای محافظ در برابر مواد آلرژی زا فراهم می کند. این پوشش محافظ می تواند از انتقال ذرات میکروسکوپی مواد غذایی موجود در شیر مادر به جریان خون کودک جلوگیری کند.
سازمان LLL بر این باور است که بدون چنین پوشش محافظی، کودک بیشتر در معرض مواد آلرژی زایی خواهد بود که مادر مصرف می کند و در این شرایط، ممکن است گلبول های سفید خون به آنها حمله کنند و خطر واکنش های آلرژی زا را در کودک افزایش دهد.
جمع بندی
اگرچه ممکن است همیشه آسان نباشد، اما قطعا” تغذیه با شیر مادر ارزشمند است!
در صورتی که زحمت تغذیه کودک خود با شیر مادر بیشتر از آنچه پیش بینی کرده اید می باشد، یادآوری تمامی فوایدی که شیر مادر دارد، در ادامه دادن روند تغذیه کودک با شیر مفید است.
با این کار، شما نه تنها سبب محافظت سریع از فرزند خود در برابر بیماری می شوید، بلکه کودک خود را برای یک عمر در وضعیتی سالم قرار خواهید داد.
بنابراین، از هر بار در آغوش گرفتن کودک خواب آلود خود که از شیر مادر تغذیه می کند، لذت ببرید و تلاش کنید بر ادامه آن پافشاری نمایید.
در صورتی که نیاز به کمک دارید درخواست کمک کنید و بیاد داشته باشید مهم نیست که چه مدت به کودک خود شیر می دهید، بلکه شما با شیر دادن به کودک خود یک هدیه ارزشمند به او می دهید.