5 علت افزایش ناگهانی وزن
در این مطلب با 5 علت افزایش ناگهانی وزن آشنا می شوید. مصرف دارو، شرایط پزشکی، الکل، تیروئید و استرس از جمله مهمترین علل هستند.
نوسان روزانه وزن، به مقدار اندک، مسئله ای کاملا طبیعی است. وزن بزرگسالان روزانه بین نیم تا یک کیلوگرم تغییر می کند. این مسئله دلایل مختلفی دارد، مثلا:
- مصرف بیش از اندازه سدیم
- دهیدراتاسیون
- خواب ناکافی
اما تغییر ناگهانی وزن، در یک بازه زمانی کوتاه، مثلا یک هفته یا یک ماه طبیعی نیست. این اتفاق برای سلامت خطرناک است. تناسب اندام نه تنها شما را جذاب تر می کند، بلکه خطر ابتلا به برخی بیماری های مزمن را هم کاهش می دهد. شاخص توده بدنی (BMI) بالا با ابتلا به بیماری های قلبی، فشار خون، دیابت، سنگ کیسه صفرا، مشکلات تنفسی و برخی سرطان های خاص مرتبط است.
اگر وزن شما ماه ها یا سالهاست که پایدار بوده است ولی اخیرا متوجه افزایش ناگهانی وزن خود شده اید، با مطالعه این مطلب می توانید برخی از شایع ترین علل این اتفاق را شناسایی کنید.
1. مصرف برخی داروهای خاص
مصرف منظم برخی داروها به مرور زمان باعث می شوند وزن اضافه کنید. داروهای ضد افسردگی و داروهای بیماری های قلبی از جمله اصلی ترین داروهایی هستند که منجر به اضافه وزن می شوند.
همچنین داروهایی که برای درمان میگرن، تشنج، فشار خون و دیابت استفاده می شوند هم می توانند مقصر این امر باشند. این نوع داروها باعث تغییرات هورمونی موثر در اضافه وزن می شوند.
2. داشتن شرایط پزشکی ویژه
برخی مشکلات پزشکی خاص، از جمله پری منوپوز، یائسگی و سندروم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) با تغییر تعادل هورمون ها، منجر به عوارضی مثل پریودهای نامنظم، آکنه، اضافه وزن و ظاهر شدن موی زائد روی صورت می شوند. چنین ناراحتی هایی را می توان با مصرف دارو، رعایت رژیم غذایی درست و ورزش منظم کنترل نمود.
همچنین بخوانید:
هر آنچه باید درباره عدم تعادل هورمونی بدانید
3. مصرف بیش از اندازه الکل
نوشیدن الکل به هیچ میزان از نظر شرعی مورد تایید نیست. درج این بخش به معنای تایید مصرف الکل توسط سایت اویرو نمی باشد.
ممکن است خوردن یک لیوان شراب یا آبجو در برخی مواقع خاص منجر به عارضه خاصی نشود. اما اگر تبدیل به یک عادت هفتگی شود، آنگاه افزایش وزن یکی از عوارض اجتناب ناپذیر آن است.
نه تنها نوشیدنی های گازدار، بلکه خود الکل هم کالری بسیار بالایی دارد. اکثر ما قادر به سوزاندن این حجم کالری نیستیم.
هر قوطی آبجو حاوی 156 کیلوکالری است. هر نصف لیوان شراب هم حدودا 140 کیلوکالری دارد. بنابراین مصرف منظم الکل می تواند منجر به اضافه وزن شود.
4. کم کاری تیروئید
علت افزایش وزن می تواند کم کاری تیروئید یا هیپوتیروئیدیسم باشد.
وقتی غده پروانه ای جلوی گردن نتواند به اندازه کافی هورمون تیروئید تولید کند، آنوقت همیشه احساس ضعف، خستگی و سرما خواهید داشت و حتی ممکن است دچار اضافه وزن شوید.
حتی اگر تیروئید در پایین ترین سطح نرمال باشد هم، باز ممکن است چند کیلویی وزن اضافه کنید.
5. خواب و استرس
استرس به عنوان بخشی از زندگی روزمره طبیعی است. اما استرس طولانی مدتِ همراه با بی خوابی می تواند منجر به اضافه وزن شود.
اهمیتی ندارد رژیم غذای شما چقدر سالم است، یا چقدر ورزش می کنید، استرس مزمن و خوب نخوابیدن می توانند منجر به افزایش BMI و در نتیجه بزرگ شدن شکم شوند.
خواب ناکافی می تواند باعث افزایش ترشح هورمون های گرسنگی و در نتیجه خوردن غذای بیشتر و چاقی شود.
بیشتر بخوانید:
در آخر فراموش نکنید اضافه وزن، به هر ترتیبی که رخ داده باشد، چه ناگهانی، چه به مرور زمان می تواند سلامت شما را به خطر بیاندازد.
پس همین امروز برای رسیدن به تناسب اندام اقدام کنید.
بله