راه های جلوگیری و درمان ترک های پوستی ناشی از بارداری
ترک پوستی ناشی از بارداری (استرچ مارک) چیست ؟
این ترک ها، خطوطی روی پوست هستند که ممکن است روی شکم یا سایر نقاط بدن در طی بارداری به وجود بیایند. اگرچه هیچ خطری برای مادر و جنین ایجاد نمی کنند، ولی بسیاری از خانم ها را به لحاظ ظاهری نگران مینمایند. ترکهای پوستی هنگام بلوغ، اغلب روی ران ها ، باسن و سینه ها ایجاد می شوند ولی در دوران حاملگی این ترک ها بیشتر در نواحی شکم و سینه ها بروز می کنند.
چه عاملی سبب ایجاد ترک های پوستی میشود؟
پوست از طریق انقباض و انبساط، خودش را با تغییرات مداوم بدن سازگار میکند ولی در طول بارداری ممکن است زمان کافی برای این تطبیق را نداشته باشند و به همین علت پارگی های داخلی در بافت پوست ایجاد شود. زمانی که این پارگی ها ترمیم گردند، اسکارهایی بوجود می آیندکه آنها را با نام ترک های پوستی (استرچ مارک) می شناسیم.
دومین عاملی که سبب ترک پوستی میشود و همچنان بر سر آن اختلاف نظر وجود دارد، تحت تاثیر قرار گرفتن پوست توسط افزایش هورمون ها است. این هورمون ها با افزایش جذب آب در پوست، سبب سست شدن اتصالات بین رشته های کلاژن می شوند. به دنبال این اتفاق، پوست در پی کشیدگی به آسانی پاره میشود و ترک پوستی (استرچ مارک) ایجاد میگردد.
وراثت نیز در پیدایش ترک های پوستی نقش بسزایی دارد. از نظر ظاهری این ترک ها در ابتدا قرمز تا بنفش رنگ هستند ولی با گذشت زمان به تدریج سفید رنگ می شوند.
این ترک ها در بانوانی که پوست سفید دارند بیشتر به چشم می آید.
چه زمانی ترک ها پوستی ( استرچ مارک ) تشکیل میشوند ؟
ترکهای پوستی اغلب در هنگام بلوغ، بارداری و تغییرات وزنی شدید ایجاد میشوند. حدود 30% افراد هنگام بلوغ و حدود 77% خانمها هنگام بارداری مبتلا به ترکهای پوستی میشوند.
با وجود اینکه ترک ها در سه ماه آخر بارداری ( حدودا 6 یا 7 ماهگی ) ایجاد میشوند برخی خانم ها به محض اینکه شکمشان شروع به بزرگتر شدن میکند، متوجه ایجاد ترک ها میشوند.
ترک ها در خانم هایی با پوست روشن به رنگ صورتیست و در خانم هایی با پوست تیره و به اصطلاح گندمی، رنگ پوستشان روشن تر .
مراحل تشکیل ترک های پوستی ( استرچ مارک ) چیست ؟
مرحله 1 : ترک های تازه ایجاد شده کم رنگ هستند و ممکن است خارش داشته باشند. همچنین ممکن است پوست اطراف ترک ها مسطح و نازک به نظر برسند.
مرحله 2 : به تدریج لک ها از طول وعرض بزرگتر، تیره تر و مشخص تر می شوند.
مرحله 3 : به محض اینکه رشد ترک ها متوقف شود و پوست دیگر تحت فشار نباشد، ترک ها شروع به محو شدن و روشن تر شدن میکنند، همچنین از لحاظ شکل ظاهری ممکن است دچار فرو رفتگی شود.
آیا تمام خانم های باردار به ترک های پوستی مبتلا میشوند؟
حدود 77% خانمها هنگام بارداری مبتلا به ترکهای پوستی میشوند، که با مطالعات چند سال اخیر به این نتیجه رسیدیم که این ترک ها عوامل متععدی دارند، مانند :
نوع پوست :
همانطور که پیشتر گفتیم، احتمال بروز ترک های پوستی در خانم هایی با پوست تیره بیشتر از خانم هایی با پوست روشن است. در یک مطالعه روی نژاد های مختلف، 77.8% خانم هایی که پوست تیره داشتند در دوران بارداری دچار ترک های پوستی شدند در حالیکه تنها 45.2% از خانم های با پوست روشن دچار این مشکل شدند.
سن :
جالب این است هرچه سن بیشتر باشد احتمال ترک خوردن پوست کمتر است.
سابقه فردی و خانوادگی :
مطالعه ای که در سال 2004 انجام شد، نشان داد که بیش از نیمی از زنان که در دوران بارداری پوستشان ترک خورده است، مادرانشان هم مبتلا به ترک پوستی ناشی از بارداری بوده اند. در همان مطالعه مشخص شد که 81% از خانم هایی که در دوران بارداری پوستشان دچار ترک شده است از قبل هم دارای ترک پوستی بوده اند.
وزن :
بروز ترک های پوستی به میزان کشش و انبساط پوست بستگی دارد و با افزایش سریع و بیش از اندازه وزن احتمال ایجاد آنها بیشتر میشود.به جای اینکه نگران اضافه وزن باشید، از غذاهای سالم استفاده کنید.
وضعیت پوست :
در صورتیکه که یک رژیم مغذی و مناسب داشته باشید و پوست خود را کاملا مرطوب نگه دارید، در دوران بارداری پوست قادر به تحمل کشش خواهد بود.
ترک های پوستی در کدام نواحی بدن ایجاد میشوند ؟
1 – شکم 2 _ باسن 3_سینه 4_ ران 5_ کمر
البته احتمال ایجاد ترک های پوستی در تمام نقاط بدن مخصوصا نواحی که ذخیره چربی بیشتری دارند نیز، وجود دارد.
برای پیشگیری از ایجاد ترک های پوستی چه میتوان کرد؟
بهترین راه پیشگیری از ترک های پوستی این است که مطمئن باشیم پوست در دوران بارداری حداکثر قابلیت ارتجاعی خود را حفظ میکند. این امر زمانی امکان پذیر است که پوست در تمام مدت به خوبی مرطوب و نرم نگه داشته شود.
تغذیه پوست:
رشته های کلاژن و الاستین موجود در پوست برای حفظ استحکام پوستی که در حال رشد است ضروری هستند. هرچه قدر این رشته ها محکم تر باشند احتمال شکنندگی آنها و در نتیجه بروز ترک های پوستی کاهش می یابند.
در این شرایط باید از مواد غذایی استفاده کرد که سرشار از ویتامینC و E ، زینک و سیلیکا باشند که به ساخت و تقویت کلاژن کمک میکنند.
بخصوص که ویتامین یک آنتی اکسیدان مهم است و به محافظت از بافت ها در برابر عوامل آسیب رسان کمک میکند. همچنین ویتامین C و ویتامین E نیز به تقویت پوست کمک شایانی میکنند.
نوشیدن آب کافی هم جز فاکتور های مهم تقویت پوست میباشد، به همین علت نوشیدن آب کافی (حدودا 2 لیتر در روز ) برای تقویت و بازسازی پوست یک امر ضروریست.
غذا های پیشنهادی برای دوران بارداری جهت مراقبت بیشتر از پوست:
ویتامینC :
مرکبات، فلفل دلمه ای، لوبیا سبز، توت فرنگی، سیب زمینی، پاپایا، کلم بروکلی
زینک (روی) :
گوشت قرمز، مرغ، حبوبات، آجیل، غلات سبوس دار، صدف،محصولات لبنی
ویتامینB3 (نیاسین) :
مواد غذایی با پروتئین بالا، نان و غلات غنی شده، گوشت، ماهی، تخم مرغ، محصولات لبنی، بادام زمینی
ویتامین B2(ریبو فلاوین) :
گوشت، مرغ، ماهی، محصولات لبنی، غلات غنی شده، تخم مرغ
ورزش:
ورزش علاوه بر بالابردن سطح انرژی، کاهش تغییرات خلقی، بهتر کردن الگوی خواب و افزایش به اعتماد به نفس، میتواند به پیشگیری از ایجاد ترک ها هم کمک کند.
حتی ورزش سادهای مثل پیاده روی سه بار در هفته نیز میتواند یک تغییر بزرگ ایجاد کند. تحرک داشتن بدن شما را قوی و سالم نگه میدارد و در نتیجه پوست شما نیز قوی و سلامت خواهد بود.
ورزش باعث افزایش و بهبود گردش خون میشود، همین باعث توانمند سازی پوست میشود تا وقتی جنین رشد میکند و پوست کش میاید، ترک های پوستی ایجاد نشوند.
با ورزش کردن احتمال ابتلا به بیماری واریس و ورم مچ پا کاهش می یابد.
شنا :
بسیاری از پزشکان معتقدند که شنا بی ضررترین و بی خطرترین ورزش برای بانوان باردار است. شنا ضربان قلب را بالا میبرد، بدون اینکه به مفاصل فشار وارد کند و ایجاد استرس کند، سبب استحکام بخشی به پوست میشود.
یوگا :
انواع یوگا تا زمانی که خیلی شدید و قدرتی نباشد برای مادر هیچ خطری ندارد.
اصولا یک سری کلاس های کششی ضعیف برای بانوان باردار برگزار میشود.
دوچرخه :
دوچرخه ثابت بسیار مناسب است چرا که احتمال سقوط در آن کمتر از دوچرخه سواری عادیست. در این ورزش نیرویی به مادر وارد نمیشد که ایجاد خطر کند.
دویدن آهسته :
اگر شما همیشه به آهستگی می دوید میتوانید در دوران بارداری هم به دویدن ادامه دهید، به شرط اینکه به اندازه کافی آب بنوشید و دقت کنید که آفتاب زده نشوید.
اما سوال رایج بانوان باردار که چه ورزش هایی ممنوع میباشد ؟
1 _ اسکی
2_ اسب سواری
3 _ اسکی روی یخ
4 _ تمام ورزش هایی که امکان سقوط (مثل صخره نوردی) و یا ضربه دیدن شکم توسط توپ(مثل فوتبال، والیبال، هندبال و… )
***
بسیاری از کسانی که با ما برای مشاوره تماس میگیرند، از ترک های پوستی و خشکی بدنشان در حین بارداری و همچنین بعد از بارداری رنج میبرند.
راه های بسیاری برای درمان وجود دارد که یکی از بهترین محصولات و راهکار ها استفاده از بایو – ایل است!
با مطالعه فراوان مشاورین اویرو روی محصولات مراقبتی و برسی نظرات جهانی، به این نتیجه رسیدیم که بایو-ایل جز بهترین های جهان است و در 23 کشور جهان رتبه 1 فروش محصولات بهبود استرچ مارک و اسکار را دارد!
بایو _ ایل را بشناسید
شما هم جز مادرانی باشید که بعد و قبل بارداریتان قابل تشخیص نباشد !
شناخت دقیق کارایی این محصول :
فرمولاسیون پیشرفته بایو – ایل، شامل روغن PURECELLIN که برای پوست بسیار مفید است و از مشکلاتی نظیر پیری و خشکی پوست جلوگیری
میکند.
این محصول هایپو آلرژی،غیر کومدون و غیرآکنه زاست و به همین علت حساس ترین پوست ها هم میتوانند استفاده کنند.
روش مصرف:
بایو _ایل را باید روزی 2 بار به مدت حداقل 3 ماه روی موضع مورد نظر استفاده کرد.
در دوران بارداری، بایو _ ایل باید از ابتدای سه ماهه دوم روی مناطقی که مستعد ترک هستند، استفاده شود.
محصولات پیشنهادی توسط مشاورین اویرو را در قسمت پایین صفحه ملاحظه فرمایید. جهت انتخاب محصول مناسب با توجه به نوع پوست خود و نیاز های آن، با مشاورین پوست اویرو در ارتباط باشید.
مشاوره رایگان اویرو بصورت تلفنی و آنلاین از سایت اویرو (سایت، تلگرام و تماس با شرکت) امکان پذیر می باشد.
اویرو، هر آنچه مربوط به زیبایی شماست.