همه چیز درباره پاراپلژی (Paraplegia)
پاراپلژی چیست: در این مطلب علاوه بر تعریف این بیماری، علائم و دلایل آن را خواهید آموخت همچنین با راه های درمان آن آشنا می شوید.
به فلج رخ داده در نیمه تحتانی بدن، پاراپلژی (Paraplegia) گفته می شود. این مشکل می تواند در اثر یک تصادف یا یک بیماری مزمن ایجاد شود.
افراد مبتلا به پاراپلژی دچار مشکلات حرکتی شده و ممکن است نیاز به استفاده از ویلچر داشته باشند. با این حال، درمان بلندمدت در کاهش علائم و عوارض ناشی از پاراپلژی موثر است.
پاراپلژی چیست
پاراپلژی نوعی فلج است که بیشتر بر روی حرکت قسمت تحتانی بدن تاثیر می گذارد. ممکن است افراد مبتلا به پاراپلژی قادر به حرکت داوطلبانه پاها و گاهی شکم خود نباشند.
بعضی از افراد دچار “پاراپلژی ناقص” می شوند. در این شرایط فلج فقط یک پا را تحت تاثیر قرار خواهد داد.
انواع دیگر فلج
چندین نوع دیگر فلج وجود دارند. ممکن است متخصصان بسته به شدت، محل و یا تنش عضلات بین انواع مختلف آن تفاوت قائل شوند.
به عنوان مثال، اشکال مختلف فلج بر اساس محل تاثیرگذاری عبارتند از:
- مونوپلژی (Monoplegia) که یک ناحیه مثل بازو را درگیر می کند.
- همی پلژی (Hemiplegia) که یک طرف بدن مثل بازو و پای چپ را درگیر می کند.
- تتراپلژی (Tetraplegia) که که هر دو دست و هر دو پا را درگیر می کند.
علائم پاراپلژی چیست
علائم زیادی در اثر پاراپلژی ایجاد می شوند. گاهی اوقات این علائم با گذشت زمان یا حتی روز به روز تغییر می کنند.
علائم می توانند شامل موارد زیر باشند:
- از دست دادن احساس قسمت تحتانی بدن
- اختلال در تحرک
- افزایش وزن
- افسردگی
- دوره های خیالی درد یا حس در قسمت تحتانی بدن
- درد مزمن
- اختلال عملکرد جنسی
- مشکل در عملکرد مثانه و روده
- عفونت های ثانویه مثل زخم بستر و مشکلات پوستی
- اختلال خودکار رفلکس ها (Autonomic Dysreflexia)
دلایل پاراپلژی چیست
افراد مبتلا به پاراپلژی معمولا دچار آسیبی در مغز یا نخاع هستند که باعث جلوگیری از ارسال سیگنال به پایین تنه می شود. فقدان این سیگنال ها باعث فلج قسمت تحتانی بدن خواهد شد.
طبق اعلام مرکز ملی آمار ضایعات نخاعی ایالات متحد (NSCISC)، از سال 2015 میزان 38.3% از آسیب های ستون فقرات ناشی از تصادف وسایل نقلیه بوده و 31.6% از آنها به علت سقوط اتفاق افتاده اند. بعضی از دلایل شایع دیگر شامل جرایم خشن و حوادث ورزشی هستند.
همچنین بعضی از بیماری های مزمن می توانند منجر به پاراپلژی شوند. این بیماری ها عبارتند از:
- تومورها یا ضایعات ستون فقرات یا مغز
- بیماری های عصبی مثل سکته مغزی یا فلج مغزی
- بیماری های خود ایمنی مثل مولتیپل اسکلروزیس یا ام اس
همچنین بخوانید:
تشخیص
پزشک به منظور تشخیص پاراپلژی، علائم و سابقه پزشکی افراد را بررسی می کند. همچنین ممکن است سوالاتی در مورد حوادث اخیر و سابقه خانوادگی بیماری های خاص مطرح کند.
تعیین علت ایجاد پاراپلژی به جهت تعیین بهترین گزینه برای درمان دارای اهمیت است.
تشخیص پاراپلژی معمولا به وسیله تصویربرداری پزشکی انجام می شود. این آزمایشات به پزشکان در ارزیابی آسیب ها و یافتن علت فلج کمک می کنند. به عنوان مثال، آنها می توانند از MRI، سی تی اسکن یا اشعه ایکس استفاده کنند.
پزشک می تواند به جهت آزمایش عملکرد عصب از الکترومیوگرافی یا نوار عصب و عضله استفاده کند. این آزمایش واکنش های بدن در برابر تحریک عضله را اندازه گیری می کند.
درمان پاراپلژی چیست
در حال حاضر هیچ روشی برای پیشگیری، درمان یا معکوس کردن روند پاراپلژی وجود ندارد. با این حال، درمان بعضی از علائم و عوارض آن امکان پذیر است. همچنین ممکن است بعضی از افراد با گذشت زمان، کنترل جزئی یا کامل نواحی آسیب دیده را بدست آورند.
به عنوان مثال، یک پزشک برای کمک به درد و مشکلات عضلانی، فیزیوتراپی یا کاردرمانی را تجویز می کند. همچنین فیزیوتراپی می تواند به حفظ توان و دامنه حرکتی افراد کمک کند.
معمولا استفاده از دستگاه هایی برای پشتیبانی از تحرک مثل ویلچر یا اسکوتر متحرک ضروری هستند.
همچنین پزشک می تواند مصرف بعضی از داروها را توصیه کند. به عنوان مثال، مصرف داروهای شل کننده عضلات به رفع درد یا اسپاسم کمک می کنند. همچنین مصرف داروهای رقیق کننده خون، خطر لخته شدن آن را کاهش خواهند داد.
ممکن است در بعضی موارد به جراحی نیاز باشد. جراحی می تواند به رفع تورم و از بین بردن ضایعات کمک کند.
تاثیر پاراپلژی بر بدن
فلج با گذشت زمان، مشکلات مختلفی را در بدن ایجاد می کند. این مشکلات می توانند با توجه به شدت پاراپلژی و ناحیه تاثیرگذاری آن متفاوت باشند.
به عنوان مثال، فلج می تواند منجر به فلج مغزی شود. اختلالات ارسال سیگنال از طریق نخاع می تواند باعث واکنش بیش از حد عضلات شود. این امر باعث بروز موارد زیر می شود:
- افزایش تون عضلات
- اسپاسم عضله
- انقباض سریع عضلات
- تثبیت مفاصل
- واکنش های غیرطبیعی تاندون
بعضی از درمان های پاراپلژی مثل استفاده از داروهای شل کننده عضلات و فیزیوتراپی می توانند به فلج مغزی کمک کنند.
همچنین فلج می تواند بر سیستم هضم تاثیرگذار باشد. این امر با گذشت زمان باعث ایجاد مشکلاتی در حرکات روده خواهد شد. این مشکلات طیفی از یبوست تا عدم توانایی کنترل حرکات روده را در بر می گیرند. موارد مشابهی می توانند در مورد مثانه نیز رخ دهند.
ممکن است پاراپلژی باعث آتروفی عضلانی شده که در هنگام کاهش توده عضلانی رخ می دهد. این مشکل باعث سستی و ضعف در عضلات خواهد شد.
همچنین خطر ابتلا به عفونت هایی مثل سپسیس افزایش خواهد یافت. با این حال، مصرف بعضی از داروها مثل آنتی بیوتیک ها می توانند به کاهش خطر ابتلا به این عفونت ها کمک کنند.
همچنین بخوانید:
سپسیس: در مورد این بیماری بدانید (کلیک)
تمرینات
فیزیوتراپی بخش مهمی از مراقبت از افراد مبتلا به پاراپلژی است. این روش شامل انواع تمرینات و روتین های فردی است.
به عنوان مثال، تمرینات می توانند شامل موارد زیر باشند:
- یوگا
- کار با وزنه
- ایروبیک در آب
- ایروبیک نشسته
درگیری منظم با این تمرینات خطر آتروفی عضلانی را کاهش خواهد داد. همچنین به حفظ تحرک، توان و دامنه حرکتی افراد منجر می شود.
چشم انداز
پاراپلژی یک بیماری مادام العمر است. این بیماری می تواند تاثیر عمده ای در عملکرد روزمره و استقلال افراد داشته باشد. عوارض آن ممکن است به مرور زمان رخ داده و علائم آن می توانند بدتر شوند.
با این حال، روش های مختلفی برای درمان و مراقبت افراد مبتلا به پاراپلژی در دسترس است. این موارد به افراد کمک می کنند تا با هرگونه علائم و عارضه ای که اتفاق می افتد، کنار بیایند.
خلاصه
پاراپلژی به شدت بر تحرک قسمت تحتانی بدن تاثیر می گذارد. این وضعیت می تواند در اثر یک بیماری مزمن یا تصادف منجر به آسیب مغز یا نخاع ایجاد شود.
ممکن است افراد مبتلا به پاراپلژی با گذشت زمان دچار عوارضی مثل فلج مغزی (Spasticity) شوند. آنها معمولا به مراقبت و درمان روزانه و به صورت بلندمدت نیاز دارند.
در حال حاضر هیچ درمانی برای پاراپلژی وجود ندارد. با این حال، گزینه های درمانی مختلف و بلندمدتی مثل فیزیوتراپی، مصرف داروها و عمل جراحی در دسترس هستند. این گزینه به افراد کمک می کنند تا کنترل جزئی بر نواحی آسیب دیده را بدست آورند.
جهت مشاهده مکمل و محصولات مراقبت داروخانه آنلاین اویرو کلیک کنید
با سلام و خسته نباشید من حدود یک سال پیش از کف پاها و به تدریج در حال حاضر از از نوک پا تا اطراف شکم دچار مور مور شدن و بیحسی و بیحالی و کرختی و سوزن سوزن شدن شده ام و تا حدودی بر حفظ تعادلم تأثیر منفی گذاشته است به طوری که در انجام امورات زندگی روزمره ام دچار مشکل شده ام ، در حال حاضر درگیر پروسه ام ار آی و درمان هستم اما هنوز دکتر نتیجه قطعی رو اعلام نکرده است ، آیا توصیه ای دارید در این خصوص که به درمان این بیماری کمکی… Read more »