آیا مسواک زدن تاثیری در جلوگیری از ابتلا و انتقال کووید 19 دارد؟
بنابر گفته متخصصان احتمال دارد مسواک زدن موقع خروج از منزل و استفاده از دهانشویه بتواند از شما در برابر کووید 19 محافظت کند چون خمیردندان حاوی آنتی باکتریال های مشابه با ژل دست و موثر در جلوگیری از بیماری زایی است.
- به گفته پروفسور مارتین ادی خمیردندان حاوی مواد شیمیایی آنتی باکتریال است.
- به گفته این پروفسور دندانپزشکی، خمیردندان می تواند ذرات ویروسی موجود در داخل دهان را از بین ببرد.
- ایشان می گوید دولت باید مردم را تشویق کند روزی دو مرتبه مسواک بزنند.
بنابر گفته یک پروفسور دندانپزشکی، مسواک زدن موقع خروج از منزل می تواند همانند یک مانع از شما در برابر کووید 19 محافظت کند.
پروفسور مارتین ادی، از دانشگاه بریستول، معتقد است خمیردندان همان مواد شیمیایی موجود در ژل ضدعفونی کننده دست را دارد.
به گفته ایشان، همین مسئله باعث می شود اگر کرونا ویروس ها از طریق دهان وارد شوند، از بین رفته و در نتیجه روند بیماری زایی آنها متوقف شود. علاوه بر این مسواک زدن با خمیر دندان با کم کردن بار ویروس، که به گفته محققان با میزان سرایت بیماری مرتبط است، از دیگران هم محافظت می کند.
همچنین بخوانید:
ژل ضد عفونی کننده دست یا هند سنیتایزر (کلیک)
سرایت ویروس کرونا بین افراد بیشتر از طریق قطرک های ناشی از عطسه و سرفه، که ممکن است از روی سطوح برداشته شده باشند، اتفاق می افتد. با اینحال ویروس فقط از طریق دهان وارد نمی شود، بلکه می تواند از راه بینی و چشم هم وارد شود.
همچنین بخوانید:
کرونا ویروس روی سطوح زنده باقی می ماند؟(کلیک)
پروفسور ادی می گوید افراد می بایست هربار قبل از خارج شدن از منزل، دندان های خود را مسواک بزنند.
ایشان به دولت پیشنهاد داده همانطور که از مردم خواسته شده ماسک بزنند و دست های خود را بشویند، از آنها بخواهد به بهداشت دهان و دندان خود هم اهمیت دهند.
پروفسور ادی می گوید خمیردندان هم همان ترکیباتی را دارد که ژل های دست ضد عفونی کننده دارند.
عملکرد آنتی میکروبیال خمیردندان در دهان به مدت سه تا پنج ساعت ادامه دارد، بنابراین بار ویروس در بزاق را کاهش داده یا مانع ورود ویروس به دهان می شود.
در حالت ایده ال، بهتر است تعداد دفعات مسواک زدن افزایش یابد. در غیر اینصورت بهتر است مسواک زدن طوری تنظیم شود که حتما قبل از خروج از منزل انجام شود.
پروفسور ادی گفته ترکیبات آنتی باکتریال خمیردندان می توانند به حذف کروناویروس وارد شده از طریق دهان کمک کنند. از نظر تئوری این اتفاق احتمال ابتلا به بیماری را کاهش می دهد، اما صحت این ادعا هنوز اثبات نشده است.
محققان گفته اند احتمالا با کاهش دادن تعداد ذرات ویروسی که فرد در معرض آنها قرار گرفته است، می توان خطر ابتلا و شدت بیماری را کاهش داد.
و مقدار ویروسی که فرد در زمان شروع عفونت در معرض آن قرار گرفته است نیز با بار شدیدتر ویروس مرتبط است، و این مسئله هم روی انتقال عفونت به دیگران تاثیر می گذارد.
دوز اولیه ویروس و میزان ویروسی که هر فرد در هر زمان دارد می تواند شدت بیماری کووید 19 را وخیم تر کند. ممکن است مقدار ویروسی که فرد در ابتدای عفونت در معرض آن قرار گرفته (دوز عفونی) شدت بیماری را افزایش دهد و با بار ویروس بالاتر هم مرتبط است.
جهت مشاهده و خرید محصولات دهان و دندان داروخانه آنلاین اویرو کلیک کنید.
این اولین باری نیست که پروفسور ادی ایده مسواک زدن بیشتر برای جلوگیری و کاهش احتمال ابتلا به کووید 19 را مطرح می کند.
ایشان در نامه قبلی که در ماه آپریل برای ژورنال دندانپزشکی بریتانیا ارسال کرد، گفته بود تعجب می کند که چرا دندانپزشکان حاذق مسواک زدن را به عنوان راهی برای جلوگیری از کرونا ترویج نمی دهند.
ایشان نوشت: تا آنجائیکه من می دانم و از متخصصین شنیده ام، منبع اصلی قطرک های بیماری زا، بزاق دهان است.
بنابراین تعجب می کنم که چرا متخصصین برای جلوگیری از کووید 19 افراد را تشویق به رعایت بهداشت دهان، از طریق مسواک زدن با خمیر دندان نمی کنند.
حتی اگر همه خمیردندان ها حاوی پاک کننده نباشند، بیشتر آنها بطور قابل توجهی خواص آنتی میکروبیال دارند، آنها هم ترکیبات مشابه با آنچه در ژل دست های ضد عفونی کننده است را دارا می باشند. حال آنکه ژل دست برای جلوگیری از کووید 19 توصیه می شود اما هیچ کس توجهی به خمیر دندان ندارد.
او گفته دولت ها باید مردم را تشویق کنند، برای جلوگیری از ابتلا و انتقال به کووید 19 هر روز حداقل دو بار، و هر بار به مدت 2 دقیقه دندان های خود را مسواک بزنند.
گرچه قبل از این هم همه باید روزی دو بار مسواک می زدند، اما به گفته پروفسور ادی بسیاری از افرادی که در معرض خطر ابتلا به کووید 19 هستند، از جمله سالمندانی که در بستر بیماری هستند، نمی توانند این کار را انجام دهند.
پروفسور ادی در مورد اینکه کدام مواد شیمیایی در خمیر دندان می توانند نقش محافظ در برابر ویروس کرونا را داشته باشند، اطلاعات بیشتری ارائه نداده است.
همچنین بخوانید:
بهترین و بدترین غذاها برای بهداشت دهان (کلیک)
تری کلوزان یک ترکیب آنتی باکتریال است که برای جلوگیری از تجمع پلاک به خمیر دندان ها اضافه می شود.
بسیاری از صابون های آنتی باکتریال هم حاوی تری کلوزان، در کنار دیگر مواد شیمیایی رایج هستند.
تری کلوزان یک ماده شیمیایی بحث برانگیز است که در سال 2016 توسط سازمان غذا و دارو ممنوع اعلام شد. در متن گزارش گفته شده به دلیل فقدان اطلاعات کافی در مورد اثرات طولانی مدت مصرف مواد شیمیایی آنتی باکتریال روی سلامت، و عدم ارائه شواهد کافی در مورد اثربخشی آنها، تولید چنین محصولاتی از سال 2017 ممنوع است.
همچنین بخوانید:
روش های ضد عفونی کردن مسواک (کلیک)
پروفسور ادی به نظریه استفاده از دهانشویه برای جلوگیری از کووید 19 هم اشاره داشته است.
بخصوص روی دهانشویه های حاوی کلرهگزیدین به دلیل عملکرد آنتی ویروسی که دارند، تاکید کرده است. گرچه ایشان اعتراف می کند تحقیقات کمی مبنی بر اثربخشی آنها علیه کروناویروس ها وجود دارد.
یک مطالعه توسط دانشمندان کالج پزشکی دانشگاه کره، سئول نشان داد که SARS-CoV-2 بعد از مالیدن کلرهگزیدین به مدت 2 ساعت سرکوب می شود. بنابراین این احتمال وجود دارد که بتواند انتقال کووید 19 را هم کنترل کند.
آنها نتیجه گرفتند: “دهانشویه کلرهگزیدین در کاهش با ویروس SARS-CoV-2 در بزاق برای یک مدت زمان کوتاه موثر بوده است.”
همچنین بخوانید:
دهانشویه ها برای کاهش میکروب های موجود در آئروسل و جلوگیری از پاشش آنها در طول جراحی، قبل از جراحی های دندان برای شست و شو استفاده می شوند.
ذرات کروناویروس با یک غشای چربی پوشیده می شوند که از ماده ژنتیکی داخل آنها محافظت می کند.
این غشا می تواند توسط صابون ها و ژل های آنتی باکتریال شکسته شود، اما این ادعا در مورد دهانشویه هنوز به اثبات نرسیده است.
سازمان بهداشت جهانی (WHO) نظریه محافظت توسط دهانشویه را در فوریه رد کرد. به گفته این سازمان بعضی دهانشویه ها می توانند برخی میکروب های خاص بزاق را برای یک مدت کوتاه چند دقیقه ای از بین ببرند. اما نه به این معنی که آنها می توانند از افراد در برابر عفونت 2019-nCoV محافظت کنند.
آیا دهانشویه می تواند مانع گسترش کووید 19 شود؟
به گفته دانشمندان آلمانی دهانشویه می تواند مانع گسترش کووید 19 شود.
ویروس شناسان به رهبری Ruhr-Universität Bochum در غرب آلمان، هشت دهانشویه معتبر موجود در داروخانه ها را که هر کدام ترکیبات مختلفی داشتند مورد آزمایش قرار دادند.
آنها هر دهانشویه را با ذرات ویروس و ماده مخلوط کننده بزاق، ترکیب کردند. (ماده مخلوط کننده بزاق به منظور ایجاد مجدد اثر بزاق در دهان در نظر گرفته شده بود). سپس مخلوط را به مدت 30 ثانیه تکان دادند تا عمل غرغره کردن را شبیه سازی کنند.
سپس تیتر ویروس، که معیاری است برای اندازه گیری ویروس در حجم مایعات (در این مورد بزاق) را اندازه گیری کردند.
سه دهانشویه تیتر ویروس را تا حدی کاهش دادند که بعد از 30 ثانیه هیچ ویروسی قابل شناسایی نبود. با این حال برای درک اینکه آیا دهانشویه واقعا از کسترش ویروس جلوگیری می کند یا نه، و اینکه اثرات آن تا چه مدت باقی می مانند، تحقیقات بیشتری لازم است.
همچنین بخوانید:
حفظ سلامت دهان و دندان در زمان قرنطینه (کلیک)
تیم تحت سرپرستی تونی مایستر گفتند که تحقیقات آنها ثابت نمی کند که دهان شویه برای محافظت در برابر ابتلا به ویروس کرونا یا درمان آن مناسب است.
خانم مایستر گفت: “غرغره با دهانشویه نمی تواند از تولید ویروس در سلول جلوگیری کند، اما می تواند بار ویروسی را در کوتاه مدت که بیشترین پتانسیل آلودگی ناشی از آن است، یعنی در حفره دهان و گلو کاهش دهد – و این می تواند در موقعیت های خاص مانند دندانپزشک یا مراقبت های پزشکی از بیماران Covid-19 مفید باشد.
محققان در لیما، پرو هم استفاده از دهانشویه برای اقدامات دندانپزشکی را به منظور محافظت در برابر ویروس کرونا توصیه می کنند.
آندره ورگارا-بواناونتورا، از دپارتمان پریودنتیکس دانشگاه سیانتیفیکا دل سور، به بررسی شواهد در مورد انواع دهانشویه های ضدعفونی کننده که معمولا در دندانپزشکی ها برای محافظت در برابر بیماری های عفونی استفاده می شود، پرداخت.
او و همکارانش در مقاله خود نتیجه گرفتند: “با توجه به محدودیت های این بررسی مختصر و با وجود شواهد بالینی اندک، ما پیشنهاد می کنیم برای کاهش بار ویروس SARS-CoV-2 و برای کاهش خطر عفونت متقابل در طول پاندمی این بیماری، پیش از اعمال دندانپزشکی از دهانشویه های مخصوص استفاده کنید.”