مدت زمان ماندگاری ویروس کرونا در بدن، هوا و مواد غذایی
کروناویروس SARS-CoV-2 به سادگی از فردی به فرد دیگر سرایت می کند. دانستن مدت زمان ماندگاری ویروس کرونا در بدن و مدت زنده باقی ماندن آن روی سطوح یا در هوا می تواند به پیشگیری از انتقال آن کمک کند.
در این مقاله به بررسی تحقیقات موجود در مورد مدت زمان ماندگاری ویروس کرونا در بدن و مدت زمان فعال ماندن آن در شرایط مختلف می پردازیم.
لازم به ذکر است کلیه ی داده ها و آمارهای درج شده در این مطلب بر اساس داده های موجود و در دسترس در زمان انتشار مطلب جمع آوری شده اند. بعضی اطلاعات ممکن است قدیمی باشند. برای اطلاع از جدیدترین اطلاعات در مورد بیماری کووید 19 از صفحه به روز رسانی زنده وبسایت worldometers دیدن کنید.
مدت زمان ماندگاری ویروس کرونا در بدن چقدر است؟
کروناویروس SARS-CoV-2 عامل ایجاد بیماری کووید 19 است. بیشتر افرادی که دچار علائم کووید 19 می شوند بدون درمان و طی 2 تا 6 هفته بهبود خواهند یافت. با این حال، این به معنی مدت زمان فعال بودن ویروس در بدن نیست.
کووید 19 دارای دوره نهفتگی است. این یعنی می تواند از چند روز قبل از بروز علائم در بدن وجود داشته باشد. در مورد کروناویروس SARS-CoV-2 افراد می توانند از 48 ساعت قبل از بروز علائم، ناقل آن باشند.
بسیاری از افراد مبتلا به آن علائم خفیفی را تجربه می کنند و بعضی از افراد هیچ علامتی نخواهند داشت. این موضوع تشخیص افراد ناقل ویروس را دشوار می کند.
مدت زمان ماندگاری ویروس کرونا در بدن به ویژگی های فردی و شدت بیماری بستگی دارد. طبق توصیه مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها (CDC)، افراد مبتلا به کووید 19 باید به صورت زیر خود را قرنطینه کنند:
شدت بیماری | دوره انتقال |
بدون علائم | 10 روز پس از مثبت شدن آزمایش |
بیماری خفیف و متوسط | 10 روز پس از بروز علائم و 24 ساعت بعد از قطع شدن تب (بدون مصرف دارو) |
بیماری شدید | 20 روز پس از بروز علائم |
این ارقام نشان دهنده زمانی است که بیمار بیشترین خطر انتقال کروناویروس SARS-CoV-2 به دیگران را دارد.
با این وجود، ممکن است ویروس تا 3 ماه پس از تشخیص با سطح کم در بدن باقی بماند. این یعنی بعضی از افراد حتی پس از بهبودی و انجام آزمایش، جواب مثبت دریافت می کنند که این امر لزوما نشان دهنده انتقال ویروس نیست.
از اکتبر 2020 هیچ مدرکی برای این موضوع وجود ندارد که فردی با علائم خفیف یا متوسط بتواند کروناویروس SARS-CoV-2 را بیش از 10 روز از مثبت شدن آزمایش اولیه، منتقل کند.
همچنین بخوانید:
پس از ورود کروناویروس ها به بدن، چه می شود؟ (کلیک)
علائم برای چه مدت ادامه خواهند یافت؟
در اوایل همه گیری کووید 19، سازمان های بهداشتی توصیه کردند که علائم در بیشتر افراد کوتاه مدت خواهند بود. با این حال، از آن زمان به بعد افرادی علائمی با دوره بیش از یک ماه را گزارش کردند.
یک گزارش توسط CDC در جولای 2020 نشان داد که 35% از افرادی که مبتلا به موارد خفیف کووید 19 بودند، از 14 تا 21 روز بعد از اولین نتیجه مثبت آزمایش، به زندگی عادی خود بازنگشتند. در این میان افراد 18 تا 34 سال وجود داشتند که فاقد بیماری مزمن بوده و از هر 5 نفر آنها یک نفر به حالت معمول سلامتی خود بازنگشته است.
این امر نشان می دهد که حتی علائم کووید 19 خفیف در بعضی از افراد بیش از برآوردهای اولیه طول کشیده است. به منظور مقایسه لازم است بدانید که بیش از 90% افراد مبتلا به آنفولانزا با گذشت 2 هفته از مثبت بودن آزمایش بهبود خواهند یافت.
افرادی که کووید بلندمدت را تجربه می کنند و یا نیاز به بستری در بیمارستان دارند می توانند دچار علائم طولانی تری شوند. کووید بلندمدت یا Post-COVID syndrome عنوانی برای مجموعه علائمی است که بعضی از افراد برای ماه ها پس از تشخیص بیماری اولیه تجربه می کنند.
علائم Post-COVID syndrome یا کووید بلندمدت عبارتند از:
- خستگی (Fatigue) شدید
- مشکل در خوابیدن
- تنگی نفس
- سر درد
- ضعف عضلانی
- تپش قلب
- تب با درجه کم
- مشکل در تمرکز
- از دست دادن حافظه
- تغییرات خلقی
- بثورات پوستی
- حالت تهوع و استفراغ
- اسهال
محققان هنوز در حال بررسی علل ایجاد علائم بلندمدت و بهترین روش برای درمان آنها هستند.
همچنین بخوانید:
عوارض بلند مدت ویروس کرونا (کووید 19) چیست؟ (کلیک)
مدت زمان ماندگاری ویروس کرونا روی لباس یا سطوح چقدر است؟
یک مطالعه در ژورنال پزشکی New England، مدت زمان باقی ماندن کروناویروس SARS-CoV-2 بر روی سطوح مختلف مثل پلاستیک، استیل، مس و مقوا را بررسی کرد. یافته های این مطالعه نشان می دهد که ویروس برای چه مدت بر روی این سطوح زنده می ماند:
- 4 ساعت بر روی مس
- 24 ساعت بر روی مقوا
- 72 ساعت بر روی پلاستیک و استیل
با این وجود، در حالی که محققان کروناویروس SARS-CoV-2 را بر روی سطوح مختلف آزمایش می کنند، از خطر ایجاد عفونت این موارد در مقایسه با شرایط عادی اطلاعی ندارند.
یک مطالعه در سپتامبر 2020 در Lancet نشان داد زمانی که محققان سطوح مختلف در یک بیمارستان ایتالیایی را از طریق سواب آزمایش کردند، فقط یک مورد از وجود کروناویروس SARS-CoV-2 را یافتند. این مطالعه نتیجه گرفت که تا زمانی که افراد روش های استاندارد تمیز کردن سطوح را استفاده کنند، خطر انتقال ویروس از طریق سطوح کم خواهد بود.
همچنین بخوانید:
آیا احتمال دارد کووید-19 از طریق لباس ها و کفش ها وارد خانه شود؟ (کلیک)
مدت زمان ماندگاری ویروس کرونا در هوا چقدر است؟
مطالعه فوق بر روی سطوح نشان داد که کروناویروس SARS-CoV-2 می تواند به صورت آئروسل برای 3 ساعت زنده بماند. آئروسل یک ذره ریز مایع است که در گازی مثل هوا معلق می ماند.
با پایان یافتن آزمایش پس از 3 ساعت، مدت زمان زنده ماندن کروناویروس SARS-CoV-2 در هوا طولانی تر هم شد. با این حال، بعضی از عوامل مثل درجه حرارت و رطوبت هوا در این امر نقش دارند.
یک بررسی در ژوئن 2020 نشان داد که کروناویروس های مختلف در هوای سرد و مرطوب برای مدت بیشتری زنده می مانند. این امر به معنی تبدیل کروناویروس SARS-CoV-2 به ویروسی فصلی در بعضی مناطق است. البته مطالعه فوق بر روی سطوح به نحوه انتقال ویروس از طریق هوا در شرایط روزمره توجهی نکرده بود.
کروناویروس SARS-CoV-2 از طریق قطرات تنفسی منتقل می شود. این قطرات ذرات مایع بسیار ریزی هستند که هنگام سرفه، عطسه یا صحبت کردن وارد هوا می شوند. یک مطالعه در می 2020 نشان داد که صحبت کردن با صدای بلند می تواند هزاران قطره وارد هوا کند که برای حدود 8 تا 14 دقیقه در فضای محدود باقی می مانند.
از آنجایی که به نظر نمی رسد که قطرات ناشی از صحبت کردن به مدت طولانی در هوا باقی بمانند، مجاورت افراد با مبتلایان به کروناویروس SARS-CoV-2 یک عامل خطر مهم برای ابتلا به کووید 19 است.
همچنین بخوانید:
در حین شیوع کووید-19 چه زمان و چگونه تلفن همراه خود را تمیز کنید؟ (کلیک)
مدت زمان ماندگاری ویروس کرونا در مواد غذایی چقدر است؟
در حال حاضر هیچ مدرک روشنی برای ابتلا به کروناویروس SARS-CoV-2 از طریق مواد غذایی وجود ندارد. طبق اعلام سازمان بهداشت جهانی (WHO)، کروناویروس ها برای زنده ماندن به میزبان زنده حیوان یا انسان نیاز داشته و نمی توانند بر روی سطوح بسته بندی مواد غذایی تکثیر شوند.
سازمان بهداشت جهانی (WHO) پیشنهاد می کند که میوه ها و سبزیجات را به صورت عادی شسته و قبل از صرف غذا دست های خود را بشویید. همچنین افراد باید از مشترک نبودن کارد و چنگال یا بشقاب با افراد مبتلا به کووید 19 اطمینان حاصل کنند.
همچنین بخوانید:
آیا مسواک زدن تاثیری در جلوگیری از ابتلا و انتقال کووید 19 دارد؟ (کلیک)
در صورت بروز علائم چه باید کرد؟
اگر شخصی معتقد به داشتن علائم کووید 19 باشد و یا در معرض کروناویروس SARS-CoV-2 قرار گرفته باشد، باید خود را در خانه قرنطینه کرده و با پزشک تماس بگیرد. بدون تماس قبلی نباید به مراکز درمانی مراجعه کرد.
طبق اعلام CDC، علائم کووید 19 عبارتند از:
- تب
- سرفه
- تنگی نفس
- خستگی (Fatigue)
- از دست دادن حس چشایی یا بویایی (که اخیرا اتفاق افتاده باشد.)
- سردرد
- بدن درد
- حالت تهوع یا استفراغ
- اسهال
پزشک می تواند ابتلا به کووید 19 را در افراد تشخیص دهد و در صورت لزوم اقدامات لازم را انجام دهد. در صورتی که علائم افراد به سرعت وخیم شوند با اورژانس یا بخش اورژانس نزدیک ترین بیمارستان به خود تماس بگیرند.
بعضی از علائم کووید 19 شدید عبارتند از:
- مشکل در تنفس
- احساس درد یا فشار در قفسه سینه
- احساس گیجی
- ناتوانی در بیدار شدن یا بیدار ماندن
- متمایل به آبی شدن لب ها یا صورت – این علامت در افراد دارای پوست تیره به رنگ سفید یا خاکستری به نظر می رسد.
همچنین بخوانید:
بهبود یافتگان کووید ۱۹ پس از چه زمانی می توانند با دیگران ارتباط داشته باشند؟ (کلیک)
پیشگیری
بهترین روش برای پیشگیری از ابتلا به کووید 19 و انتقال آن به دیگران، خودداری از قرارگیری در معرض ویروس عامل آن است. طبق توصیه CDC:
- دست ها را به صورت مکرر و به مدت حداقل 20 ثانیه با آب و صابون بشویید.
- در صورتی که آب و صابون در دسترس نبود، از ضدعفونی کننده های حاوی حداقل 60% الکل استفاده کنید.
- از لمس صورت به ویژه بینی، چشم یا دهان با دست نشسته خودداری کنید.
- فاصله حداقل 2 متری را از افراد خارج از منزل حفظ کنید.
- استفاده از ماسک در مکان های عمومی، هنگام حضور در کنار دیگران و مکان هایی که رعایت فاصله فیزیکی دشوار است.
- پوشاندن سرفه یا عطسه با دستمال کاغذی یا داخل آرنج و دور انداختن دستمال کاغذی بلافاصله پس از استفاده
- تمیز و ضدعفونی کردن اشیا و سطوحی که هر روز لمس می شوند.
افراد حتی در صورت عدم احساس بیماری می توانند کروناویروس SARS-CoV-2 را منتقل کنند. بنابراین رعایت این دستورالعمل ها در هر زمان و هر مکان ضروری است.
همچنین بخوانید:
چرا در دوران کرونا، رعایت فاصله فیزیکی 3 متر بهتر از ۲ متر است؟ (کلیک)
خلاصه
کروناویروس SARS-CoV-2 برای حداقل 10 روز پس از ایجاد علائم در بدن فعال خواهد بود. این میزان در افرادی که دچار بیماری شدید هستند تا 20 روز خواهد بود. سطح پایین ویروس در بعضی از افراد تا 3 ماه بعد از تشخیص، قابل مشاهده است. البته در این زمان افراد ناقل نخواهند بود.
در حال حاضر هیچ مدرکی برای زنده ماندن ویروس در مواد غذایی وجود ندارد اما شواهد اولیه حاکی از این است که این ویروس تا چند ساعت بر روی مس، 24 ساعت بر روی مقوا و تا 72 ساعت بر روی پلاستیک و استیل باقی می ماند. با این حال این امر به این معنی نیست که ویروس باقی مانده روی سطوح می تواند باعث ایجاد عفونت شود.
دانشمندان هنوز در حال بررسی مدت زمان باقی ماندن کروناویروس SARS-CoV-2 بر روی سطوح و لباس و چگونگی سرایت آن از طریق هوا هستند. پیروی از دستورالعمل های مربوط به تمیز کردن، شستن دست ها و استفاده از ماسک می تواند خطر انتقال ویروس را پایین نگه دارد.
جهت مشاهده و خرید مکمل ها و محصولات مراقبت داروخانه آنلاین اویرو کلیک کنید.