اثر آلودگی هوا در بارداری
اثرات آلودگی هوا در بارداری شامل زایمان زودرس – وزن کم نوزاد هنگام تولد – مرده زایی – بروز ناهنجاری های مادرزادی و .. می باشد.
آلودگی هوا سبب اثرات منفی در بارداری و نتایج آن می شود.
افرادی که در نواحی آلوده زندگی می کنند یا در معرض آلودگی هایی در داخل خانه مثل دود سیگار هستند، بیشتر در معرض نتایج منفی بارداری قرار خواهند گرفت.
این مقاله به بررسی اثرات آلودگی هوا در بارداری می پردازد. همچنین راهکارهایی جهت کاهش اثرات آلودگی را ارائه می دهد.
اثرات احتمالی آلودگی هوا در بارداری
آلودگی هوا می تواند بر سلامت مادر و کودک در حال رشد تاثیر بگذارد. آلودگی های موجود در هوا می توانند از طریق تاثیر بر جفت رشد کودک را مختل کند.
اثرات خاص آلودگی هوا به عوامل مختلفی بستگی دارد که عبارتند از:
- قرارگیری در معرض آلاینده ها در دوران رشد کودک
- مدت زمان قرارگیری در معرض آلودگی و میزان آن
- آلاینده های خاص
ممکن است عوامل دیگر با کاهش یا افزایش بروز خطرات مرتبط باشند. بیشتر تحقیقات نشان می دهند که گروه های آسیب پذیر در برابر ناهنجاری های مادرزادی بیشتر در نواحی آلوده زندگی می کنند.
همچنین بخوانید:
اثر آلودگی هوا در سلامت افراد (کلیک)
برای والدین با درآمد پایین یا افرادی که در اقلیت هستند سایر عوامل خطر مانند قرارگیری در معرض نژادپرستی و عدم دسترسی به غذای با کیفیت، مراقبت مناسب و خانه امن می توانند اثرات آلودگی را تشدید کنند.
آلودگی هوا شکل های مختلفی دارد که می توانند در محیط داخلی یا خارجی رخ دهند.
بعضی از انواع آلودگی هوا عبارتند از:
- آلودگی ناشی از مه دود در فضای باز
- آلودگی ناشی از آتش یا دود در داخل یا خارج همانند دود دخانیات
- خطرات شغلی مثل کار در فضای باز، کار با مواد شیمیایی سمی، کار با حیوانات و یا کار در مناطق صنعتی
- مواد شیمیایی خانگی مثل آزبست
- مواد شیمیایی خطرناک مثل بعضی از شوینده ها و رنگ ها
- مواد حساسیت زا یا آلرژن مثل کپک
آلودگی هوا و نتایج بارداری
هنوز محققان همه اثرات بالقوه آلودگی هوا را شناسایی نکرده اند. همچنین پزشکان نمی دانند که چرا آلودگی هوا به برخی زنان باردار آسیب رسانده اما در مورد بعضی دیگر آسیب زا نیستند.
هیچ روشی برای پیش بینی اینکه چه افرادی تحت تاثیر اثرات منفی بارداری قرار خواهند گرفت وجود ندارد اما محققان معتقدند که قرارگیری در معرض آلودگی هوا این خطرات را افزایش خواهد داد.
برخی اثرات احتمالی آلودگی هوا در دوران بارداری عبارتند از:
زایمان زودرس
زنان بارداری که در مناطق آلوده زندگی می کنند، ممکن است زایمان زودرس را تجربه کنند.
زایمان زودرس خطر بروز سایر مشکلات از جمله وزن کم نوزاد در هنگام تولد، عدم رشد کامل ریه های کودک و مرگ در هنگام تولد یا اندکی پس از آن را افزایش خواهد داد.
یک مطالعه در سال 2019 اثرات آلاینده هایی رایج مثل ازن، دی اکسید گوگرد، اکسید نیتروژن و دی اکسید نیتروژن را ارزیابی کرد. محققان دریافتند که بین آلودگی هوا و زایمان زودرس ارتباط وجود دارد. این خطرات در زمان بارداری بعدی به حداکثر رسیده بود.
این مطالعه نیز مانند سایر مطالعات در مورد آلودگی هوا وجود همبستگی را مشخص کرد اما نتوانست ثابت کند که آلودگی هوا باعث زایمان زودرس خواهد شد. ممکن است عوامل دیگر احتمال بروز زایمان زودرس را توضیح دهند یا زنان بارداری که در مناطق آلوده زندگی می کنند، در معرض عوامل خطر بیشتری در مورد زایمان زودرس باشند.
مرده زایی
مرده زایی به مرگ نوزاد در اواخر دوران بارداری یا پس از هفته 20 ام اشاره دارد.
آلودگی هوا یکی از عواامل خطر برای مرده زایی نوزاد است.
یک مطالعه در سال 2018 ارتباط بین قرارگیری در معرض آلودگی هوا و مرده زایی را نشان داد. در این بررسی خطر مرده زایی در سه ماهه سوم بارداری بیشتر رخ داده بود.
وزن کم نوزاد در هنگام تولد
قرارگیری در معرض آلودگی هوا می تواند رشد کودک را مختل کرده و باعث شود تا کودک به طرز غیرمعمول کوچک متولد شود. همچنین این امر می تواند باعث زایمان زودرس شود که در نتیجه آن نوزادانی بسیار کوچک با بدن و ریه های رشد نکرده به دنیا خواهند آمد.
وزن کم نوزاد در هنگام تولد یک عامل خطر جهت تاخیر در رشد، مشکلات سلامت متعدد و مرگ پس از تولد است.
یک تجزیه و تحلیل بر روی 14 مطالعه بر سطح جمعیت در سال 2013 نشان داد که شیوع بالای بعضی از آلاینده ها مثل دی اکسید نیتروژن با خطر بالاتری برای تولد نوزاد با وزن کم ارتباط دارد.
این امر ثابت نمی کند که آلودگی هوا باعث وزن کم نوزاد در هنگام تولد می شود اما ارتباط احتمالی بین این دو را نشان می دهد.
نگرانی هایی در مورد سلامت مادر
قرارگیری در معرض آلودگی هوا با خطر بیشتر بروز عوارض مربوط به بارداری در مادر مرتبط است.
مطالعه ای در مورد نتایج زایمان در شهر الگنسی کانتی پنسیلوانیا نشان داد که قرارگیری در معرض آلودگی هوا در سه ماهه اول بارداری خطر ابتلا به پره اکلامپسی (Preeclampsia) و فشار خون بالا را افزایش می دهد. این عوارض به مادر و نوزاد آسیب رسانده و ممکن است زایمان زودرس را ضروری کند.
همچنین این یافته ها از نتایج سایر مطالعات که ارتباط بین قرارگیری در معرض آلودگی و وزن کم نوزاد در هنگام تولد و زایمان زودرس را نشان می دهند، پشتیبانی می کند.
همچنین بخوانید:
عارضه بارداری پره اکلامپسی (کلیک)
مشکلات مربوط به رشد ریه
قرارگیری در معرض آلودگی هوا می تواند روی رشد ریه تاثیر گذارد. این امر در بعضی نوزادان به صورت غیرمستقیم رخ می دهد. در این هنگام زایمان زودرس باعث به دنیا آمدن نوزادی خواهد شد که ریه های او کارایی لازم را ندارند. این وضعیت یک عامل خطر برای مرگ پس از تولد است.
همچنین قرارگیری در معرض آلودگی هوا با مشکلات تنفسی بلندمدت مثل آسم و آلرژی مرتبط است.
چگونه می توان از اثرات منفی آلودگی هوا جلوگیری کرد یا آنها را کاهش داد؟
معمولا افراد قادر به کنترل آلودگی اطراف خانه یا محل کار خود نیستند. با این حال مواردی وجود دارد که افراد می توانند به وسیله آنها اثرات آلودگی هوا را کاهش دهند.
به عنوان مثال:
- انتقال به یک ناحیه امن در زمان کیفیت بسیار خطرناک هوا مثل آتش سوزی. همچنین خودداری از پخت و پز در زمان این آتش سوزی ها، زیرا این امر باعث کاهش کیفیت هوای داخل خانه خواهد شد.
- بازرسی خانه از نظر وجود آزبست و در صورت لزوم کار با یک مشاور برای کاهش خطر آن.
- نصب یک ردیاب مونوکسید کربن به منظور جلوگیری از ایجاد مسمومیت ناشی از آن.
- بررسی خانه از نظر وجود کپک ها و در صورت لزوم اقدام برای پاکسازی آن توسط متخصصان این امر.
- استفاده از ماسک در هنگام کار با رنگ یا محصولات شوینده.
- عدم استعمال دخانیات در داخل خانه و جلوگیری از افرادی که تمایل به انجام این کار دارند. از افراد سیگاری بخواهید تا قبل از ورود به خانه لباس های خود را عوض کنند.
- استفاده از فیلترهای هوا با کیفیت بالا برای کاهش آلودگی هوای داخل خانه.
اجتناب از بیرون رفتن از خانه در هنگام آلودگی هوا و بررسی آن از طریق ایستگاه های هواشناسی محلی که کیفیت روزانه هوا را گزارش می کنند.
در مورد سایر نکات برای کاهش خطر کلی بروز عوارض بارداری ناشی از آلودگی هوا با یک پزشک متخصص مشورت کنید.
خلاصه
آلودگی هوا می تواند خطری جدی برای سلامت زنان باردار و فرزندان آنها بوده و خطر مرده زایی را افزایش خواهد داد. همچنین این امر می تواند با سایر عوامل خطر تعامل داشته و آنها را برای خانواده های آسیب پذیر افزایش دهد.
افرادی که در مناطق آلوده زندگی می کنند، با افراد سیگاری زندگی می کنند و یا نگرانی در مورد آلودگی هوا دارند باید با یک ماما یا پزشک مشورت کنند.
استراتژی های ساده محافظتی مثل ماندن در خانه، استفاده از ماسک در فضای باز یا استفاده از فیلترهای هوای با کیفیت برای خانه می توانند اثرات مضر آلودگی هوا در دوران بارداری را کاهش دهند.
جهت مشاهده و خرید مکمل ها و محصولات مراقبت داروخانه آنلاین اویرو کلیک کنید.