درمان خانگی لک و تیرگی پوست (هایپرپیگمنتاسیون)
درمان های خانگی لک و تیرگی پوست در بسیاری موارد برای انواع هایپرپیگمنتاسیون / پیگمنتاسیون که اغلب لک های پیری نامیده می شوند، موثرند.
ایجاد لک و تیرگی های پوستی برای برخی افراد ناخوشایند بوده یا از نظر روانشناختی اثرات نگران کننده ای روی آنها دارد. افرادی که تمایل به کاهش ظاهری لک و تیرگی های پوستی هستند می توانند از چندین روش درمان خانگی برای هایپرپیگمنتاسیون استفاده کنند.
پیگمنتاسیون / پیگمانتاسیون به معنی رنگ گرفتن پوست است. ملانین نوعی رنگدانه در پوست است. سلول های پوست به تولید ملانین پرداخته تا از صدمات ناشی از نور ماورابنفش جلوگیری کنند.
افراد دارای سطح ملانین مختلفی هستند و این باعث ایجاد رنگ پوست متفاوت آنها می شود. با این حال ممکن است ملانین بیش از حد در بعضی از نواحی خاص ایجاد شده و باعث تیرگی یا لک آن گردد. به این وضعیت هایپر پیگمنتاسیون (هایپرپیگمنتیشن) می گویند.
هایپرپیگمنتاسیون تمایل به تاثیرگذاری روی تکه هایی از پوست دارند اما ممکن است گاهی اوقات روی هر نقطه از بدن تاثیرگذار باشند.
ممکن است درمان های خانگی در همه موارد موثر نباشند. همچنین مواردی وجود دارد که افراد برای تشخیص کامل و درمان پزشکی باید به پزشک مراجعه کنند.
درمان های خانگی برای پیگمنتاسیون
در بسیاری از موارد تیرگی و لک های پوستی به خوبی به درمان های خانگی پاسخ می دهد.
درمان های خانگی هایپرپیگمنتاسیون با هدف تکمیل و محافظت از سلول ها یا جایگزینی سلول های هایپرپیگمانته شده با سلول های جدید و تازه انجام می شوند.
بیشتر درمان های خانگی شامل استفاده از اسیدها و آنتی اکسیدان ها است که از پوست محافظت کرده و تعادل ایجاد می کنند.
یک مطالعه نشان داد که متخصصان پوست از بسیاری از اسیدها برای لایه برداری شیمیایی در مشکلات پوستی مثل آکنه و رنگدانه استفاده می کنند.
این مواد شیمیایی عبارتند از:
- اسید لاکتیک
- اسید سیتریک
- اسید گلیکولیک
- اسید سالیسیلیک
محصولات خانگی به اندازه این لایه بردارهای شیمیایی استفاده شده در مطب متخصص پوست، پوست را در معرض این اسیدها قرار نمی دهند. با این حال استفاده از آنها هنوز هم می تواند اثرات خفیفی داشته و به بهبود ظاهر بک پوستی کمک کند.
همچنین بخوانید:
سرکه سیب
بسیاری از افراد برای کمرنگ کردن پیگمنتاسیون ناخواسته از سرکه سیب روی پوست استفاده می کنند. سرکه سیب حاوی اسید استیک بوده که می تواند به عنوان یک لایه بردار شیمیایی ملایم عمل کند.
همانطور که در یک مطالعه در ژورنال Complementary and Alternative Medicine اشاره شد، سرکه سیب حاوی پلی فنول نیز هست. این ماده به عنوان آنتی اکسیدان عمل کرده و از سلول های پوست محافظت می کند.
با این حال شواهد مشخص کمی در مورد استفاده از سرکه سیب برای هایپرپیگمنتاسیون (هایپرپیگمنتیشن) وجود دارد.
این روش می تواند برای بعرخی افراد مفید باشد. اما قبل از مصرف باید مطمئن شوند که از محصول مناسبی استفاده می کنند.
برای استفاده از این درمان، 1 واحد سرکه سیب و 1 واحد آب را به مدت چند دقیقه و هر روز دو مرتبه به ناحیه دارای رنگدانه بمالید. سپس ناحیه مورد نظر را کاملا بشویید.
مراقب علائم تحریک شدن باشید و در صورت تحریک پوست از این محصول استفاده نکنید.
ماست یا شیر
ماست و شیر، هر دو حاوی اسید لاکتیک هستند که ماده ای رایج برای لایه برداری شیمیایی پوست است. مقادیر کم آن که در مواد غذایی موجود هستند می توانند به هایپرپیگمنتاسیون خفیف کمک کنند.
مالیدن ماست یا شیر به طور مستقیم یا خیساندن یک پنبه در شیر و استفاده از آن بر روی ناحیه تیره شده از روش های خانگی موثر هستند.
افراد باید برای چند دقیقه ماست یا شیر را روی ناحیه مورد نظر قرار دهند. سپس آنها را به طور کامل شسته و از مرطوب کننده استفاده کنند. تکرار این روند برای دو مرتبه در روز به بعضی از افراد در بهبود لکه های پوستی کمک خواهد کرد.
چای سبز
در بعضی موارد استفاده از چای سبز و ماده فعال اصلی آن یعنی اپیگالوکتشین 3 گالات (EGCG) می تواند به پیگمنتاسیون کمک کند.
در یک مقاله در ژورنال جراحی زیبایی و پوست عنوان شد که EGCG ترکیبی آنتی اکسیدانی است که می تواند به جلوگیری از فرآیندهای سلولی منجر به ایجاد پیگمنتاسیون کمک کند. برگ های چای سبز حاوی اسید گالیک و اسید الاجیک (اسید الاژیک) بوده و می توانند به بهبود پوست کمک کنند.
با این حال نویسندگان مقاله اعلام کردند که برای تایید این فرضیات به تحقیقات بیشتری بر روی افراد نیاز است.
برای افرادی که تمایل به استفاده از این درمان را دارند مصرف مکمل خوراکی EGCG یا استفاده از یک چای سبز کیسه ای مرطوب به مدت چند دقیقه در ناحیه تیره شده توصیه می شود.
ویتامین C
یک مقاله در ژورنال جراحی زیبایی و پوست اعلام کرد که درمان های خانگی پیگمنتاسیون شامل مصرف ویتامین C نیز هستند. این ویتامین در شکل هایی مثل اسید اسکوربیک یا اسید سیتریک به تغییر ظاهر پوست کمک می کنند.
با این حال، این بررسی خاطرنشان کرد که تغییر مقادیر مصرفی ویتامین C ذر غذاها تعیین میزان اثربخشی آن را دشوار می کند. همچنین محققان مشاهده کردند که ویتامین C باعث بروز هیچ عارضه ای نخواهد شد و ترکیب آن با گزینه های دیگر می تواند اثربخشی آن را افزایش دهد.
استفاده از منابع قابل دسترس ویتامین C مثل گریپ فروت، لیمو ترش یا پاپایا بر روی پوست با گذشت زمان به افزایش آنتی اکسیدان سطح و روشن شدن سلول ها کمک می کند.
همچنین بخوانید:
7 اثر اثبات شده ویتامین C در بدن (کلیک)
پیاز قرمز
پیاز قرمز (Allium cepa) نیز می توان برای بعضی از افراد سفیدپوست مناسب باشد.
مطالعه ای در سال 2011 در ژورنال Natural Product Research نشان داد که ماده ای در پیاز قرمز فعالیت سلول هایی که منجر به تولید بیش از حد رنگدانه می شوند را متوقف می کند.
نکته مهم این است که محققان به جای پیاز قرمز بر روی ترکیبات آن متمرکز شده بودند. برای بررسی اثربخشی مصرف پیاز قرمز بر روی انسان ها به تحقیقات بیشتری نیاز است اما هنوز هم بسیاری از افراد از پیاز قرمز به عنوان درمانی خانگی برای پیگمنتاسیون استفاده می کنند.
یک روش ساده برای استفاده از پیاز قرمز، خرد کردن آن و افزودن آن به یک کیسه چای خالی است. سپس باید کیسه را به ناحیه مورد نظر بمالید. در صورت لزوم با استفاده از یک باند آن را روی پوست نگه دارید.
آلوئه ورا
استفاده از ژل آلوئه ورا به طور مستقیم بر روی پوست متاثر از پیگمنتاسیون روش خوبی برای کاهش رنگدانه ها با گذشت زمان است.
یک مطالعه در ژورنال Planta Medica بر روی سلول قوباغه ها نشان داد که ماده فعال آلوئه ورا به نام آلوئسین یا آلوئین به کاهش رنگدانه های پوست کمک می کند.
اگرچه مطالعات بیشتر بر روی پوست انسان می تواند به پشتیبانی بهتر از این نتایج کمک کند اما شواهد اولیه در مدل های حیوانی امیدوارکننده به نظر می رسد.
عصاره شیرین بیان
عصاره شیرین بیان نیز به طور طبیعی به کاهش پیگمنتاسیون کمک می کند.
یک مقاله در ژورنال جراحی زیبایی و پوست نشان داد که گلابریدین به عنوان ماده فعال اصلی شیرین بیان به محافظت از پوست در برابر اشعه ماورابنفش و پیگمنتاسیون می پردازد. البته نویسندگان خواستار انجام مطالعات انسانی بیشتری برای اثبات این اثربخشی هستند.
بسیاری از کرم های موضعی حاوی شیرین بیان یا عصاره آن قابل خرید بدون نسخه هستند و دستورالعمل های استفاده را به همراه دارند.
شاه توت
برگ های شاه توت و عصاره آن به درمان طبیعی هایپرپیگمنتاسیون کمک می کنند.
همانطور که مقاله ای در ژورنال Clinical and Aesthetic Dermatology نشان داد، ماده فعال در برگ شاه توت عوامل ایجاد کننده پیگمنتاسیون را مسدود کرده و ملانین را پراکنده می کند.
تحقیقات پیرامون آن از اشکال بسیار خالص عصاره شاه توت استفاده می کنند. با این حال خیساندن برگ های خشک شاه توت و قرار دادن روزانه آنها بر روی پوست می تواند بدن را کمتر در معرض پیگمنتاسیون قرار دهد و با گذشت زمان نتایج خفیفی را به همراه خواهد داشت.
انواع پیگمنتاسیون
انواع رایج پیگمنتاسیون شامل مواردی است که مردم اغلب آنها را لکه های پیری می دانند. این لکه ها به طور معمول در نواحی از بدن با قرار گرفتن در معرض نور خورشید ایجاد می شوند.
بسیاری از انواع پیگمنتاسیون بی ضرر هستند و چیزی بیش از تولید بیش از حد ملانین نخواهند بود.
با این حال در بعضی از موارد پیگمنتاسیون می تواند نشانه ای از یک بیماری زمینه ای باشد.
این بیماری ها عبارتند از:
- ضربه (تروما) مستقیم از یک حادثه یا بیماری پوستی
- عدم تعادل هورمونی
- مقاومت به انسولین
- مشکلات مربوط به غدد درون ریز که هورمون تولید می کنند.
- تغییرات هورمونی ناشی از بارداری
- سرطان و درمان های سرطان مثل داروهای شیمی درمانی
در همه موارد هایپرپیگمنتاسیون مشکل اساسی نیست و خطری برای بدن ایجاد نمی کند. با این حال ممکن است بیماری زمینه ای نیاز به درمان داشته باشد.
همچنین بخوانید:
هر آنچه باید درباره عدم تعادل هرمون بدانید (کلیک)
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
در صورتی که هایپرپیگمنتاسیون به درمان های خانگی پاسخی ندهد، برای تشخیص و درمان کامل به مراجعه به پزشک نیاز است.
درمان به علت اصلی پزشکی (در صورت وجود) بستگی دارد. پزشک می تواند افراد را به متخصص پوست ارجاع داده تا درمان های زیر را انجام دهند:
- درمان با لیزر
- لایه برداری شیمیایی
- لایه برداری با روش میکرودرمابراشن
- سرما درمانی
این فرآیندها به بازسازی سطح پوست کمک کرده و سلول های آسیب دیده را جایگزین می کند و همچنین باعث کاهش هایپرپیگمنتاسیون خواهد شد.
خلاصه
بیشتر اوقات هایپرپیگمنتاسیون یک مشکل ظاهری است که به جز احساس ناخوشایند هیچ تهدیدی برای سلامتی به حساب نمی آید.
چندین درمان خانگی یا پزشکی برای کاهش علائم هایپرپیگمنتاسیون (لک و تیرگی پوست) وجود دارد. با این حال تحقیقات زیادی در مورد انسان و مطالعه اثرات این محصولات وجود ندارد.
در صورت موثر نبودن روش های خانگی برای درمان لک و تیرگی های پوست، می توان با پزشک مشورت کرد و گزینه های درمانی را مورد بحث قرار داد. افرادی که نگران مشکلات پوستی خود هستند یا به وجود یک مشکل اساسی مشکوک شده اند باید با پزشک ملاقات کنند.
تشخیص کامل و درمان پزشکی لازم به آرامش ذهنی و جلوگیری از بروز عوارض جانبی کمک خواهد کرد.
جهت مشاهده و خرید مکمل ها و محصولات مراقبت داروخانه آنلاین اویرو کلیک کنید.