بیماری لوپوس: علت، انواع، علائم، عوارض
لوپوس یک بیماری خود ایمنی است که سیستم ایمنی بدن به بافت های خود حمله می کند؛ علت – انواع – علائم – عوارض – علت و عوامل خطر آن را بخوانید.
همچنین بخوانید:
لوپوس چیست؟
لوپوس (Lupus) یک بیماری خود ایمنی مربوط به سیستم ایمنی بدن است. زمانی که مردم در مورد این بیماری صحبت می کنند، اغلب به شایع ترین انواع آن یعنی لوپوس منتشر یا لوپوس اریتماتوس سیستمیک (SLE) اشاره دارند.
سیستم ایمنی از بدن در برابر عفونت محافظت می کند اما زمانی که به این بیماری خود ایمنی مبتلا شوید، سیستم ایمنی بدن به بافت های خود حمله خواهد کرد. این امر منجر به آسیب بافتی و بیماری می شود.
همچنین بخوانید:
غذاهای تقویت کننده سیستم ایمنی بدن (کلیک)
علت بروز لوپوس
پزشکان از علت دقیق بروز لوپوس اطلاعی ندارند اما فکر می کنند که چیزی باعث حمله سیستم ایمنی به بدن شود. به همین دلیل بیشتر درمان ها با هدف تضعیف سیستم ایمنی انجام می شوند. در این بین، محققان هنوز به دنبال علت بروز لوپوس هستند.
بعضی از داروهای تجویزی مانند هیدرالازین (Hydralazine) و پروکائین آمید (Procainamide) می توانند باعث و علت بروز لوپوس شوند. معمولا علائم آنها پس از قطع مصرف دارو بهتر خواهند شد.
انواع لوپوس
انواع اصلی لوپوس عبارتند از:
- لوپوس منتشر یا لوپوس اریتماتوس سیستمیک (SLE)
- لوپوس پوستی که منجر به بثورات پوستی و ضایعات می شود.
- لوپوس ناشی از دارو
- لوپوس نوزادی که برای نوزادانی از مادران مبتلا به SLE رخ می دهد.
علائم لوپوس
علائم لوپوس در افراد مختلف، متفاوت است. برخی افراد فقط چند علامت دارند و بعضی دیگر علائم بسیاری را تجربه می کنند.
این بیماری می تواند بر روی هر قسمت از بدن تاثیرگذار باشد.
علائم شایع لوپوس عبارتند از:
- مفاصل دردناک (آرترالژی)
- تب بالاتر از 37.8 درجه سانتی گراد
- التهاب و ورم مفاصل (آرتریت)
- خستگی (Fatigue) مداوم یا شدید
- بثورات پوستی
- تورم مچ پا
- درد قفسه سینه در هنگام تنفس (پلورزی)
- بثورات پوستی پروانه ای در سراسر گونه ها و بینی (Malar rash)
- ریزش مو
- حساسیت به نور خورشید یا سایر نورها
- تشنج
- زخم های دهان و بینی
- انگشتان دست و پای رنگ پریده یا بنفش در هنگام سرما یا استرس (پدیده رینود)
عوارض لوپوس
به طور کلی بسیاری از افراد مبتلا به لوپوس فعال احساس بیماری خواهند داشت. آنها دچار تب، کاهش وزن و خستگی (Fatigue) می شوند. زمانی که سیستم ایمنی بدن به عضوی خاص یا بخشی از بدن حمله کند، مشکلات خاص تری نیز به وجود می آیند.
این بیماری خود ایمنی بر روی قسمت هایی از بدن تاثیرگذار است. عوارض لوپوس عبارتند از:
-
پوست:
بروز مشکلات پوستی به همراه این بیماری خود ایمنی شایع است. ریزش مو و زخم های دهان نیز به همین ترتیب هستند. در صورت ابتلا به لوپوس اریتماتوی دیسکوئید، بثورات پوستی بزرگ، قرمز و دایره ای به جای زخم ایجاد می شود. معمولا نور خورشید این بثورات پوستی را تحریک می کند. بثوارت پوستی شایع به نام لوپوس اریتماتوی پوستی اغلب پس از قرارگیری در معرض نور خورشید بدتر خواهند شد. ممکن است این بثورات پوستی روی بازوها، پاها و تنه ایجاد شوند. نوع نادر اما جدی بثورات پوستی ناشی از این بیماری خود ایمنی، بثورات Bulbous (بزرگ و گرد و برآمده) است که باعث ایجاد تاول های بزرگ می شود.
-
مفاصل:
بروز آرتریت در افراد مبتلا به این بیماری شایع است. این عارضه همراه با ورم یا بدون آن باعث ایجاد درد می شود. ممکن است این سفتی و درد در هنگام صبح بدتر شود. آرتریت می تواند مشکلی برای چند روز، چند هفته یا دائمی باشد اما معمولا شدید نخواهد بود.
-
کلیه ها:
حدودا نیمی از افراد مبتلا به لوپوس دچار عوارض و مشکلات کلیوی می شوند. این وضعیت می تواند خطرناک باشد. این مشکلات معمولا زمانی بروز می کند که علائم دیگری مانند خستگی (Fatigue)، آرتریت، بثورات پوستی، تب و کاهش وزن رخ داده باشند. البته این وضعیت در صورت عدم بروز سایر علائم نیز می تواند رخ دهد.
-
خون:
ممکن است افراد مبتلا، به طور خطرناکی دارای گلبول های قرمز، گلبول های سفید یا پلاکت (که به لخته شدن خون کمک می کنند) کم باشند.
تغییر در تعداد ملکول های خون موارد باعث خستگی (در اثر کمبود گلبول های قرمز یا کم خونی)، عفونت های جدی (در اثر کمبود گلبول های سفید) یا کبودی و خونریزی آسان تر از حد معمول (کمبود پلاکت خون) می شود. البته بسیاری از افراد دچار مشکلات تغییر در تعداد این موارد در خون نخواهند شد. انجام منظم آزمایش خون برای بررسی این مشکلات لازم است.
لخته شدن خون در بیشتر افراد مبتلا به این بیماری خود ایمنی دیده می شود. این موارد اغلب در پاها (ترومبوز سیاهرگی عمقی یا DVT)، در ریه ها (آمبولی ریوی یا PE) و گاهی اوقات در مغز (سکته مغزی) رخ می دهند. ممکن است این لخته ها به چگونگی تولید آنتی بادی های ضد فسفولیپید (APL) توسط بدن مرتبط باشند. این آنتی بادی ها پروتئین های غیرمعمولی هستند که باعث لخته شدن خون می شوند.
-
مغز و نخاع:
این بیماری به ندرت باعث ایجاد مشکل در مغز می شود. در این وضعیت فرد ممکن است دچار گیجی، افسردگی یا تشنج گردد. زمانی که این مشکل روی نخاع تاثیر می گذارد (میلیت عرضی)، این بیماری خود ایمنی می تواند باعث بی حسی و ضعف شود.
-
قلب و ریه ها:
مشکلات قلبی و ریوی اغلب به دلیل التهاب بافت پوشاننده قلب (پریکارد) و ریه ها (پلور) ایجاد می شود. زمانی که این دو ملتهب شوند درد قفسه سینه، ضربان قلب نامنظم و تجمع مایعات در اطراف ریه ها (پلوریت یا پلوریسی) و قلب (پریکاردیت) ایجاد می شوند. همچنین ممکن است دریچه های قلب و ریه تحت تاثیر قرار گرفته و منجر به تنگی نفس شود.
عوامل خطر
عوامل زیر می توانند احتمال ابتلا به این بیماری خود ایمنی را افزایش دهند:
- نژاد: افراد از نژاد آفریقایی، آسیایی و بومی آمریکا شانس بیشتری برای ابتلا به این بیماری دارند.
- جنسیت: 90% مبتلایان به این بیماری خود ایمنی زن هستند. ممکن است هورمون ها بخشی از علت های بروز بیماری لوپوس باشند.
- سن: اغلب زنان 14 تا 45 ساله به این بیماری مبتلا می شوند.
- سابقه خانوادگی: گاهی اوقات بیماری لوپوس بیش از یک عضو خانواده را درگیر می کند اما فقط 10% از افراد مبتلا به لوپوس سابقه خانوادگی دارند.
همچنین تماس با ویروس ها و مواد شیمیایی نیز می تواند باعث تحریک لوپوس شود.
جهت مشاهده و خرید مکمل ها و محصولات مراقبت داروخانه آنلاین اویرو کلیک کنید.
باسلام خانم بنده دارای بیماری لوپوس است وماحدود 7سال پیش متوجه شدیم واز اون موقع تحت مراقبت میباشد ولی من به شخصه دیگر ازدست پرخاشگری وعصبانیت هایش خسته شده ام. خواهشمندم اگه کسی راهی درنظر داردکمکمان کند چراکه پسر بیچاره من در دستان این زن اسیراست