6 نرم کننده و ملین طبیعی در درمان یبوست
نرم کننده های مدفوع همانند فیبر و روغن زیتون نوعی ملین طبیعی هستند که آب را به سمت روده برده و در درمان یبوست و رفع سفتی مدفوع موثرند.
چندین گزینه برای درمان یبوست وجود دارد. برخی ملین ها و نرم کننده های دارویی مدفوع می توانند باعث بروز عوارض جانبی شده و وابستگی ایجاد کنند. به همین دلیل بعضی از افراد ترجیح می دهند تا ملین و نرم کننده طبیعی مدفوع را درمان یبوست و سفتی مدفوع انتخاب کنند.
یبوست در سراسر آمریکا گسترده است. طبق تخمین موسسه ملی دیابت و بیماری های گوارشی و کلیوی (NIDDK)، حدود 16% از بزرگسالان یبوست تکرار شونده داشته و این میزان با افزایش سن، بیشتر می شود.
درمان های یبوست شامل تغییر در رژیم غذایی شامل استفاده بیشتر از مواد غذایی سرشار از فیبر، مایعات فراوان، ورزش بیشتر و همچنین ملین ها و نرم کننده های دارویی مدفوع است. با این حال استفاده از مکمل های دارویی مشکلاتی خواهد داشت.
ملین ها در کوتاه مدت به رفع یبوست کمک می کنند اما منجر به ایجاد وابستگی خواهند شد.
عوارض جانبی مصرف ملین های دارویی شامل اسهال، باد، نفخ و درد است.
ملین و نرم کننده های طبیعی مدفوع مشکلات کمتری ایجاد کرده ودر درمان یبوست و سفتی مدفوع موثرند. همچنین بعضی از آنها سبب تقویت سلامت میشود.
در این مقاله به بررسی 6 نرم کننده ملین طبیعی مدفوع جهت درمان یبوست و سفتی مدفوع، نحوه استفاده از آنها و مدت زمان مورد نیاز برای اثربخشی آنها می پردازیم.
همچنین بخوانید:
7 غذایی که باعث یبوست می شوند. (کلیک)
ملین و نرم کننده های طبیعی مدفوع
چندین روش مختلف برای نرم کردن مدفوع وجود دارند که شامل تغییرات رژیم غذایی، فعالیت بدنی و استفاده از مکمل ها هستند.
نرم کننده های طبیعی مدفوع عبارتند از:
فیبر
بیشتر غذاهای گیاهی حاوی فیبر هستند. فیبر دو نوع است: محلول و نامحلول.
مصرف فیبر نامحلول بعنوان ملین برای نرم کردن مدفوع و درمان یبوست و سفتی مدفوع بسیار مفید است. این فیبر در آب حل نمی شود و به غذا کمک می کند تا سریعتر از معده به روده منتقل شود.
آرد سبوس، آجیل، لوبیا و سبزیجاتی مانند گل کلم، لوبیا سبز و سیب زمینی حاوی فیبر نامحلول هستند.
افراد باید مصرف فیبر را به تدریج افزایش دهند و در کنار آن مقادیر زیادی آب بنوشند. آب به روان شدن عبور فیبر از دستگاه گوارش کمک می کند.
یک مطالعه نشان داد که پوسته دانه اسفرزه (Psyllium husk) و سبوس درشت گندم، آب مدفوع را افزایش می دهند که منجر به نرم شدن و رفع سفتی آن می شود
سبوس ریز گندم اثر معکوس داشته و آب مدفوع را کاهش می دهد.
همچنین بخوانید:
بررسی تاثیر فیبر بر روی لاغری و کاهش وزن (کلیک)
ورزش
تحرک و فعالیت بدنی یک سری مزایای سلامت از جمله تحریک حرکات منظم روده دارد. زمانی که افراد بدن خود را حرکت دهند به تحریک دستگاه گوارش کمک می کنند.
تحقیقات نشان داده اند که ورزش کردن، درمان موثر برای افراد مبتلا به یبوست است.
ورزش کردن نیاز بدن به مصرف آب را افزایش می دهد. بنابراین مهم است که قبل از ورزش، در حین و پس از آن آب فراوان بنوشید تا مدفوع نرم شود.
برای افرادی که انجام ورزش برایشان سخت است، بسیاری از گزینه های تمرینات ورزشی ملایم وجود دارد.
این موارد شامل حرکات یوگا هستند که به طور ویژه منجر به بهبود روند هضم می شوند. همچنین زنان باردار می توانند از یوگا متناسب با نیازهای خاص خود بهره مند شوند.
پروبیوتیک ها
پروبیوتیک ها باکتری های مفید و زنده ای هستند که به طور طبیعی در غذاهای تخمیر شده از جمله کفیر، کلم ترش، ماست، کیمچی، میسو، کامبوچا و تمپه یافت می شوند.
همچنین آنها به عنوان مکمل و نوشیدنی های بر پایه ماست در دسترس هستند.
پروبیوتیک ها به حفظ میکروبیوم روده (مجموعه ای از چند تریلیون میکروب در روده که به سلامت و تعادل بدن کمک می کنند) کمک می کند.
مصرف پروبیوتیک ها، باکتری های مفید روده را افزایش داده و باعث بهبود هضم غذا می شوند.
تحقیقات نشان داده اند که مصرف پروبیوتیک به نرم شدن مدفوع، افزایش دفعات حرکات روده و درنتیجه درمان یبوست و سفتی مدفوع کمک می کند.
مصرف پروبیوتیک ها برای بیشتر افراد از جمله زنان باردار یا شیرده، کودکان و افراد مسن خطری ندارد.
افراد مبتلا به بیماری های تاثیرگذار بر سیستم ایمنی بدن باید قبل از تغییر رژیم غذایی خود با پزشک یا متخصص تغذیه صحبت کنند.
همچنین بخوانید:
پروبیوتیک چیست و چه کاربردی دارد؟ (کلیک)
روغن زیتون
چربی های موجود در روغن زیتون به دو روش به کاهش یبوست کمک می کنند:
۱- با پوشاندن لایه داخلی روده، دفع مدفوع را آسان تر می کنند.
۲- با کمک به آبدار شدن مدفوع، آن را نرم تر می کنند.
مصرف یک قاشق غذاخوری روغن زیتون با معده خالی توسط بزرگسالان به رفع یبوست کمک می کند. متخصصان بهداشت و درمان مصرف روغن زیتون را برای کودکان توصیه نمی کنند.
مطالعه ای بر روی 50 فرد مبتلا به یبوست نشان داد که مصرف روغن زیتون، روغن تخم کتان و روغن مواد معدنی در تسکین علائم یبوست در افرادی که دیالیز می شوند به طور مساوی موثر هستند.
آلوئه ورا
نوشیدنی آلوئه ورا از برگ گیاه آلوئه ورا تهیه می شود. برگ های آلوئه ورا سرشار از ترکیباتی است که به کاهش التهاب دستگاه گوارش کمک می کند.
برای کمک به نرم شدن مدفوع می توان از نوشیدنی آلوئه ورا به همراه اسموتی یا آب میوه ها و حتی به تنهایی استفاده کرد.
افراد مصرف نوشیدنی آلوئه ورا تصفیه شده را بیشتر از نوع تصفیه نشده توصیه می کنند زیرا نوع دوم می تواند عوارض جانبی نامطلوبی ایجاد کند.
پزشکان مصرف نوشیدنی آلوئه ورا در دوران بارداری و شیردهی را توصیه نمی کنند. همچنین مصرف آن را برای کودکان زیر 12 سال توصیه نمی کنند و در کل مصرف آن برای مدتی کوتاه توصیه می شود.
ممکن است بعضی از افراد به نوشیدنی آلوئه ورا حساسیت داشته باشند. قبل از مصرف آلوئه ورا، مقداری از آن را بر روی قسمت داخلی بازو قرار دهید. در صورتی که طی 24 ساعت هیچ واکنشی ایجاد نشد می توانید از نوشیدنی آن استفاده کنید.
نمک اپسوم
نمک اپسوم شبیه به نمک طعام به نظر می رسد اما حاوی مواد معدنی منیزیم و سولفات است. معمولا افراد برای تسکین درد عضلات آن را به آب حمام اضافه می کنند. البته می توان آن را به صورت خوراکی و برای درمان یبوست نیز مصرف کرد.
نمک اپسوم با افزایش میزان آب در روده باعث نرم شدن مدفوع می شود.
مطالعه ای بر روی 106 فرد مبتلا به یبوست نشان داد که مصرف روزانه آب معدنی غنی از سولفات و منیزیم باعث بهبود تعداد دفعات دفع و ثبات مدفوع می شود.
پزشکان مصرف نمک اپسوم را برای کودکان زیر 6 سال توصیه نمی کنند و هنوز نمی دانند که مصرف آن برای زنان باردار و شیرده بی خطر است یا خیر. بنابراین بهتر است در این دوران از نمک اپسوم استفاده نکنید.
نرم کننده های مدفوع و ملین ها
در هنگام جستجو برای درمان یبوست دانستن تفاوت بین ملین ها و نرم کننده های مدفوع دارای اهمیت است.
ملین ها محصولاتی هستند که باعث تحریک دفع مدفوع می شوند.
نرم کننده های مدفوع نوعی ملین هستند که آب را به سمت روده برده و باعث نرم شدن مدفوع و عبور راحت آن از روده می شوند.
اولین اقدامی که افراد می توانند برای درمان یبوست انجام دهند، بهبود رژیم غذایی، افزایش مصرف مایعات و تحرک بیشتر است.
در صورت حاصل نشدن بهبودی می توانند مصرف یک نرم کننده طبیعی مدفوع (موارد فوق) را امتحان کنند.
اگر با این روش هم بهبود حاصل نشد، به مشورت با پزشک نیاز است.
پزشک می تواند مصرف یک نرم کننده مدفوع قوی تر یا نوع دیگر ملین را توصیه کند.
از آنجایی که دلایل زیادی برای بروز یبوست وجود دارد، ملین های زیادی در دسترس هستند.
اثربخشی نرم کننده های مدفوع چقدر زمان نیاز دارد؟
اثرات نرم کننده های مدفوع از چند ساعت تا چند روز متفاوت است.
در صورتی که پس از یک هفته از مصرف آنها بهبود حاصل نشد بهتر است با پزشک مشورت کنید.
خلاصه
در هنگام جستجو برای درمان یبوست و رفع سفتی مدفوع، گزینه های طبیعی زیادی وجود دارند. ایجاد تغییرات کوچک در عادت های روزمره می تواند فواید قابل توجهی داشته باشد.
انتخاب نرم کننده های طبیعی مدفوع احتمالا مضرات کمتری نسبت به مصرف بعضی از ملین های دارویی خواهد داشت. این ملین ها می توانند تعادل طبیعی بدن را بیشتر به هم بزنند.
جهت مشاهده و خرید مکمل ها و محصولات مراقبت داروخانه آنلاین اویرو کلیک کنید.
سلام
سلام دوستان سعی کنید برای این مشکل پدرمان یبوست شبها خاکشیر با آب گرم وعسل مخلوط کرده در آخر شب یک لیوان مصرف کنید واین کار را صبح نیم ساعت قبل از صبحانه انجام دهید و همچنین در روز نیم ساعت پیاده روی کنید بسیار موثری هست
سلام وقت بخیر مادرمن دچار نفخ ویبوست شدید هست وپوزش زیاد در دفع مدفوع دچار مشکل هست مدفوع بسیار خشک وتکه تکه که به سختی دفع میشه راه کاری به من ارایه بدید ممنون میشم این مواد غذایی حاوی پروبیوتیک در شهرستان ما پیدا نمیشه
سلام مادر من شکمش کار نمی کنه و بیرون نمیره شکمش سفت شده ومدفوش نمیاد چه کاری کونیم روستای هستیم امکانات نداریم شرمنده
سلام من میخواستم ببینم چه چیزی میتونه کاملا دستگاه گوارش رو خوب کار کنه
مادر من با هر نوع داروهای گیاهی استفاده کرده ولی اثری نکرده