درمان لق شدن دندان دائمی بزرگسالان
لق شدن دندان دائمی در بزرگسالان اتفاقی طبیعی نیست، البته برخی علت های این امر بی خطر است، دلایل – درمان و پیشگیری از آن را بخوانید.
لق شدن دندان یک کودک اغلب نشانه یکی از آداب هیجان انگیز است. به محض رسیدن فرد به سن بلوغ وجود یک دندان لق، دیگر اتفاقی طبیعی نیست.
ممکن است بزرگسالان متوجه لق شدن دندان خود شده و نگران شوند. دندان های بزرگسالان دائمی بوده و برای ماندگاری مادام العمر طراحی شده اند.
برخی علت های لق شدن دندان دائمی در بزرگسالان بی خطر است. برخی دیگر برای حفظ دندان، کشیدن یا استفاده از ایمپلنت یا بریج (پل) به مراقبت یک متخصص دندانپزشکی نیاز دارند.
همچنین بخوانید:
عوارض و مشکلات ایمپلنت دندان (کلیک)
روش های درمان لق شدن دندان دائمی در بزرگسالان
طیف وسیعی از درمان های کمک کننده وجود دارند اما بهترین گزینه به علت لق شدن دندان دائمی بزرگسالان وابسته است.
درمان دندان لق در بزرگسالان عبارتند از:
- جرم گیری دندان و تسطیح سطح ریشه: این روش تمیز کردن عمیق می تواند بیماری های لثه را درمان کند.
- استفاده از داروها یا دهان شویه: این موارد می توانند به لثه های آلوده کمک کرده تا باکتری های دهان را بهبود بخشیده و با آنها مبارزه کنند.
- عمل جراحی: هدف آن از بین بردن بافت ملتهب لثه و استوان های آسیب دیده توسط بیماری لثه است.
- پیوند استخوان: این روش می تواند به بازسازی استخوان از دست رفته در اثر بیماری لثه کمک کند.
- پیوند بافت نرم: این موارد به عنوان پیوند لثه نیز شناخته می شوند و می توانند از بروز بیشتر آسیب لثه یا دندان در افراد مبتلا به بیماری لثه کمک کنند.
- لوازم دندانپزشکی مانند بایت اسپلینت یا محافظ دندان: این موارد می توانند آسیب حاصل از دندان قروچه را کاهش دهند و به بهبود دهان پس از جراحی دندان کمک کنند.
- درمان دیابت: درمان دیابت برای سلامت دندان مهم است.
جهت مشاهده و خرید محصولات دهان و دندان داروخانه آنلاین اویرو کلیک کنید.
در صورت افتادن دندان لق شده، دندانپزشک می تواند لبخند فرد را به روش های زیر بازگرداند:
- پل دندانی (بریج): این نوع تاج بر روی دندان های دو طرف دندان از دست رفته قرار می گیرد. در نتیجه پل ارتباطی بین دو دندان سالم خواهند شد که توسط دندان مصنوعی یا پروتز در محل دندان افتاده قرار می گیرند.
- ایمپلنت: این روش شامل یک دندان مصنوعی و ریشه ای است که به استخوان فک متصل می شود.
با اینکه این گزینه ها موثر هستند، درمان علت اصلی افتادن دندان لق و انجام سایر اقدامات لازم برای جلوگیری از آسیب بیشتر ضروری است.
همچنین بخوانید:
6 روش طبیعی برای سفید شدن دندان (کلیک)
علت لق شدن دندان بزرگسالان
علت های زیر اغلب مسئول لق شدن یک یا چند دندان دائمی بزرگسالان هستند:
بیماری لثه
این بیماری که با عنوان پریودنتیت نیز شناخته می شود، شامل التهاب و عفونت لثه است. این امر معمولا به دلیل عادت بهداشتی ضعیف دندان ایجاد می شود.
طبق گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها (CDC) در آمریکا، نیمی از بزرگسالان بالای 30 سال به بیماری لثه مبتلا هستند.
زمانی که مسواک زدن و نخ دندان کشیدن باعث از بین رفتن پلاک دندان نشود، بیماری لثه رخ می دهد. پلاک حاوی باکتری است و به دندان می چسبد و به مرور سفت می شود تا جایی که فقط یک متخصص بهداشت دهان می تواند آن را برطرف کند.
پلاک سخت شده معروف به تارتار است. باعث دور شدن دندان از لثه و ایجاد شکاف هایی می شود که ممکن است آلوده باشند.
با گذشت زمان این فرآیند می تواند استخوان و بافت حامی دندان ها را شکسته و باعث شل شدن دندان شود.
همچنین بخوانید:
آیا بیماری ژنزیویت واگیر دار است؟ (کلیک)
علائم دیگر بیماری لثه عبارتند از:
- لثه های قرمز، حساس، دردناک و متورم
- لثه هایی که هنگام مسواک زدن خونریزی می کنند.
- افت لثه
- تغییرات در نحوه قرارگیری دندان ها در کنار هم
هرگونه علائم بیماری لثه باید در اولین فرصت توسط دندانپزشک بررسی شود. تشخیص و درمان به موقع می تواند از افتادن دندان جلوگیری کند.
بارداری
افزایش سطح استروژن و پروژسترون در دوران بارداری می تواند بر استخوان ها و بافت های دهان تاثیر بگذارد.
وجود بیشتر این هورمون ها می تواند باعث تغییر پریودنتیم (Periodontium) شود که مجموعه ای از استخوان ها و رباط هایی است که از دندان ها پشتیبانی می کند و آنها را در جای خود نگه می دارد. زمانی که پریودنتیم تحت تاثیر قرار گیرد، ممکن است یک یا چند دندان لق شوند.
تغییرات این قسمت از بدن پس از بارداری برطرف می شود و جای نگرانی ندارد. با این حال افرادی که در طول بارداری دچار درد یا لق شدن دندان می شوند برای رد بیماری لثه و سایر مشکلات دهان و دندان باید به دندانپزشک مراجعه کنند.
طبق اعلام انجمن دندانپزشکی آمریکا و کنگره متخصصان زنان و زایمان آمریکا، انجام معاینات دندان و تمیز کردن و تصویربرداری با اشعه ایکس برای افراد باردار خطری ندارد.
در واقع به دلیل وجود ارتباط احتمالی بین بیماری لثه و زایمان زودرس، به افراد باردار توصیه می شود تا به طور منظم به دندانپزشک مراجعه کنند.
آسیب دیدگی دندان ها
دندان های سالم قوی هستند. اما اگر ضربه ای به صورت وارد شود یا طی یک حادثه رانندگی به دندان ها و بافت اطراف آنها آسیب وارد شود، ممکن است دندان ها شکسته یا لق شوند.
به همین ترتیب فشردن دندان ها در هنگام استرس یا ساییدن آنها به هم در شب می تواند باعث از بین رفتن بافت ها و لق شدن دندان ها شود.
بسیاری از افراد تا زمانی که دچار درد فک نشوند، از عادت دندان قروچه خود آگاه نیستند. دندانپزشک می تواند این مشکل را قبل از آسیب دیدن دائمی دندان ها تشخیص دهد.
افرادی که دچار آسیب دیدگی دندان می شوند باید در اولین فرصت به دندانپزشک مراجعه کنند. به عنوان نمونه آسیب های ورزشی، تصادفات و زمین خوردن می توانند باعث آسیب دیدگی دندان ها شوند.
پوکی استخوان
پوکی استخوان بیماری است که باعث ضعف و متخلخل شدن استخوان ها می شود. در نتیجه حتی تورم ها و ضربه های جزئی می تواند منجر به شکستگی استخوان شود.
با اینکه پوکی استخوان به طور معمول ستون فقرات، باسن و مچ دست را تحت تاثیر قرار می دهد اما می تواند به استخوان های فک که از دندان ها حمایت می کنند، آسیب برساند.
اگر استخوان های فک از چگالی کمتری برخوردار شوند، ممکن است دندان ها لق شده و از بین بروند. موسسه ملی بهداشت (NIH) در آمریکا ارتباط احتمالی بین از دست دادن استخوان و افزایش خطر بروز بیماری لثه را گزارش می دهد.
مصرف داروهای خاصی که برای پوکی استخوان استفاده می شوند می توانند باعث بروز مشکلات بیماری های مرتبط با دهان و دندان شوند. البته این امر غیرمعمول است.
در موارد نادر، داروهایی به نام بیس فسفونات که به درمان پوسیدگی استخوان کمک می کنند، می توانند باعث لق شدن دندان شوند. این وضعیت با عنوان استئونکروز فک شناخته می شود.
نویسندگان یک مطالعه اعلام کردند که استئونکروز فک در افرادی که بیس فسفونات را به شکل قرص مصرف می کنند به ندرت رخ می دهد اما ممکن است این بیماری در افرادی که دارو را به صورت وریدی دریافت می کنند، ایجاد شود.
تروما و روش های جراحی مانند کشیدن دندان نیز می توانند باعث پوکی استخوان شوند.
پیشگیری
همیشه نمی توان از لق شدن دندان پیشگیری کرد اما افراد می توانند برای کاهش خطر آن اقدام کنند.
نکاتی در مورد سلامت دندان و لثه عبارتند از:
- مسواک زدن دندان به طور کامل برای دو مرتبه در روز
- نخ کشیدن دندان برای یک مرتبه در روز
- خودداری از کشیدن سیگار
- شرکت در معاینات و تمیز کردن دندان ها به دفعات توصیه شده
- استفاده از محافظ دندان در هنگام ورزش
- استفاده از بایت اسپلینت (محافظ دندان) برای افرادی که دچار دندان قروچه هستند.
- سوال از پزشک در مورد مصرف مکمل های کلسیم و ویتامین D برای پیشگیری از پوکی استخوان
- کنترل دیابت – زیرا دیابت یک عامل خطر برای بیماری لثه است.
- آگاهی از داروهایی که ممکن است بر روی دندان تاثیر بگذارد.
چشم انداز
لق شدن دندان برای بزرگسالان می تواند نگران کننده باشد. با این حال گاهی اوقات، به ویژه زمانی که این مشکل زود تشخیص داده شود، می توان دندان را حفظ کرد.
در صورتی که دندان از بین رفته یا نیاز به کشیدن آن باشد، روش های ترمیمی می توانند ظاهر یک دندان طبیعی را ایجاد کنند.
جهت مشاهده و خرید مکمل ها و محصولات مراقبت داروخانه آنلاین اویرو کلیک کنید.