رژیم غذایی پاکسازی عروق و تصلب شرایین
رعایت یک رژیم غذایی سالم در پاکسازی و رسوب زدایی عروق و همچنین درمان تصلب شرایین مفید است، غذاهای مفید و مضر در سلامت قلب را بخوانید.
زمانی که پلاک ها در داخل عروق جمع شوند، باعث کاهش جریان خون شده و می توانند آنها را مسدود کنند. مصرف غذاهای خاص نمی تواند به پاکسازی پلاک ها کمک کند اما رعایت یک رژیم غذایی سالم به مدیریت و پیشگیری از بیماری های قلبی کمک کرده و در درمان تصلی شرایین موثر است.
تجمع پلاک ها با گذشت زمان منجر به ضخیم شدن یا سخت شدن رگ ها می شود. این وضعیت را به عنوان تصلب شرایین می شناسند.
این مقاله به بررسی چگونگی تاثیر رژیم غذایی در درمان تصلب شرایین، غداهای مفید و مضر و روش هایی برای سلامت قلب می پردازد.
آیا رژیم غذایی می توانند باعث پاکسازی و رسوب زدایی عروق شوند؟
تصلب شرایین (Atherosclerosis) به معنی ضخیم و سخت شدن عروق است. تجمع پلاک در پوشش شریان باعث این امر می شود. پلاک ها شامل کلسترول، کلسیم، پروتئین لخته کننده خون به نام فیبرین و مواد زائد سلولی هستند.
با تجمع پلاک ها و انسداد و گرفتگی عروق، جریان خون متوقف می شود.
عروق مسدود شده می توانند منجر به بیماری عروق کرونر قلب، آنژین و بیماری عروق پیرامونی شوند. در صورتی که تکه هایی از پلاک ها شکسته و در جریان خون گیر کنند، باعث کاهش جریان خون شده و می توانند منجر به حمله قلبی یا سکته مغزی شوند.
همچنین بخوانید:
چگونه حمله قلبی را تشخیص و درمان کنیم؟ (کلیک)
دانشمندان دقیقا نمی دانند که تصلب شرایین چگونه آغاز می شود یا علت آن چیست. این بیماری به آرامی در حال پیشرفت است و می تواند از کودکی آغاز شود. عوامل خطر آن می توانند شامل رژیم غذایی، سیگار کشیدن و چاقی باشند.
همچنین بخوانید:
چگونه رژیم غذایی به بیماری های قلبی کمک می کند؟
رژیم غذایی همراه با سایر جنبه های سبک زندگی، یک بخش اساسی در سلامت عروق است.
بعضی از غذاها برای سلامت قلب و عروق مفید هستند اما ممکن است بعضی دیگر از آنها خطر ابتلا به بیماری قلبی را افزایش دهند.
در ادامه به ارائه شواهد علمی در مورد چگونگی کمک رژیم غذایی به تصلب شرایین، رسوب زدایی عروق و حفظ سلامت قلب می پردازیم.
رعایت رژیم غذایی مدیترانه ای
مطالعه PREDIMED بر روی شرکت کنندگان 55 تا 80 ساله با خطر مشکلات قلبی عروقی بالا برای نزدیک به 5 سال انجام شد.
شرکت کنندگان این مطالعه از یک رژیم غذایی کم چرب یا مدیترانه ای با روغن زیتون یا روغن مغزهای فرا بکر استفاده می کردند. در طول دوره این مطالعه گروه هایی که رژیم های غذایی مدیترانه ای مصرف می کردند کمتر از افرادی که رژیم غذایی کم چرب داشتند دچار حوادث قلبی عروقی عمده شدند.
در مطالعه DIRECT-Carotid چاپ شده در سال 2010، محققان چگونگی تاثیرگذاری رژیم غذایی بر ضخیم شدن عروق کاروتید برای ارزیابی تصلب شرایین را بررسی کردند. آنها دریافتند که رعایت رژیم های غذایی برای بیش از 2 سال باعث کاهش وزن و تاثیر مثبت بر عروق و رسوب زدایی از آن می شود.
این مطالعه نشان داد که رژیم های غذایی کم چرب، کم کربوهیدرات و مدیترانه ای به یک اندازه اثر مثبت بر کاهش وزن و فشار خون خواهند داشت.
همچنین بخوانید:
رژیم غذایی مدیترانه ای، بهترین رژیم 2020 (کلیک)
دریافت آنتی اکسیدان ها با مصرف میوه و سبزیجات
مولکول های مضر شناخته شده به عنوان رادیکال های آزاد می توانند در فرآیندی به نام استرس اکسیداتیو، کلسترول LDL را در خون اکسید کنند. این روند منجر به التهاب و ایجاد پلاک در رگ ها می شود.
آنتی اکسیدان ها می توانند استرس اکسیداتیو را خنثی کرده و به همین دلیل رژیم غذایی مدیترانه ای غنی از آنتی اکسیدان ها برای تصلب شرایین و رسوب زدایی عروق مفید است.
مطالعات نشان می دهند که رژین غذایی حاوی آنتی اکسیدان ها برای سلامت قلب و عروق مفید هستند اما همه محققان با این امر موافق نیستند.
بسیاری از مطالعات از شکل های مصنوعی آنتی اکسیدان استفاده می کنند که ممکن است متفاوت با آنتی اکسیدان های طبیعی تامین شده از طریق مواد غذایی باشند.
در یک بررسی در سال 2015، شواهد موجود در مورد رژیم غذایی گیاهی در پیشگیری از بیماری عروق کرونر مرتبط به تصلب شرایین بررسی شد. این مطالعه نشان داد که گوشت قرمز باعث افزایش مولکول تری متیل آمین -N- اکساید می شود که در تصلب شرایین نقش دارد.
در مقابل، پلی فنول ها به عنوان گروهی از آنتی اکسیدان های موجود در میوه ها و سبزیجات می توانند اکسیداسیون کلسترول LDL را کاهش دهند.
پرهیز از مصرف چربی ها و قندهای ناسالم
طبق توصیه انجمن قلب آمریکا، افراد باید مصرف چربی های اشباع را کاهش داده و از مصرف چربی های ترانس که منجر به کاهش کلسترول LDL می شوند، خودداری کنند.
با این حال بعضی از تحقیقات نشان می دهند که چربی اشباع باعث مسدود شدن عروق نمی شوند.
همچنین افراد باید نسبت به عواملی غیر از چربی نیز احتیاط کنند. مصرف مواد غذایی حاوی قند یا کربوهیدرات های تصفیه شده می تواند باعث افزایش تری گلیسیرید در خون شده و خطر بیماری های قلبی را افزایش می دهد.
به طور کلی شواهد از یک رژیم غذایی مدیترانه ای شامل غذاهای گیاهی غنی از آنتی اکسیدان، روغن زیتون و مغزها پشتیبانی می کنند. افراد باید از مصرف چربی اشباع شده و قند خون آگاه باشند و از مصرف چربی های ترانس خودداری کنند.
غذاهای مفید در پاکسازی و رسوب زدایی از عروق
استفاده از غذاهای زیر در رژیم غذایی افراد سبب حمایت از سلامت قلب و پاکسازی و رسوب زدایی از عروق خواهد شد.
میوه ها و سبزیجات با رنگ های مختلف
برای بدست آوردن طیف وسیعی از آنتی اکسیدان ها باید میوه و سبزیجات مصرفی را تغییر داد. یادآوری مصرف رنگین کمانی یک روش مفید برای این کار است.
مصرف متوسط سبزیجات نشاسته ای مانند سیب زمینی و سیب زمینی شیرین به افراد کمک می کند تا وزن و خطر بیماری های قلبی و عروقی خود را کنترل کنند.
روغن زیتون فرا بکر
روغن زیتون فرابکر یکی از غذاهای مفید در سلامت قلب است.
افراد می توانند روغن زیتون فرا بکر را به عنوان چاشنی سالاد به دستورالعمل های غذایی خود اضافه کنند.
عطر و طعم روغن زیتون می تواند وابسته به محل و نحوه استخراج روغن زیتون متفاوت باشد. افراد می توانند از انواع مختلف آنها نمونه گرفته و بررسی کنند که کدام یک را ترجیح می دهند.
مغزها (آجیل)
مغزها یکی از غذاهای مفید برای رژیم غذایی افراد هستند که سبب سلامت قلب نیز می شوند.
انواع مختلف مغزها برای انتخاب وجود دارند و افراد می توانند از آنها به عنوان میان وعده یا به همراه سالاد و صبحانه استفاده کنند.
در صورتی که افراد در تلاش برای حفظ وزن متناسب باشند باید از اندازه مصرف خود آگاه شوند زیرا مصرف بیش از حد مغزها می تواند کالری زیادی داشته باشد.
ماهی چرب
ماهی های چرب بخشی از رژیم غذایی مدیترانه ای بوده و حاوی اسیدهای چرب امگا 3 با خواص ضد التهابی هستند.
ماهی های چرب عبارتند از:
- تون
- سالمون
- خال خالی
- شاه ماهی
- آنچوی
افراد می توانند از ماهی های چرب برای دو مرتبه در هفته در رژیم های غذایی خود استفاده کنند. البته باید مصرف ماهی هایی با میزان جیوه بالا مانند شمشیرماهی و مارلین را محدود کنند.
حبوبات و لوبیاها
رژیم غذایی مدیترانه ای شامل حبوبات و لوبیاها است. این غذاها حاوی پروتئین، ویتامین ها و مواد معدنی هستند و جایگزین مناسبی برای گوشت در رژیم غذایی گیاهخواری و وگان محسوب می شود که در سلامت قلب و سلامت کلی بدن موثرند.
افراد می توانند آنها به صورت از پیش پخته شده خریده، خیس کرده یا بپزند. انواع آنها عبارتند از:
- لوبیا سیاه
- لپه
- عدس قرمز یا سبز
- عدس آبی یا فرانسوی
- باقلا
- لوبیا قرمز
- لوبیا آدزوکی
- لوبیا چیتی
- نخود
- لوبیا لیما یا لوبیا عروس
غلات کامل
افراد باید غلات را در حالت طبیعی خود مصرف کنند. غلات کامل حاوی فیبر بیشتری نسبت به غلات فرآوری شده هستند و می توانند به تعادل قند خون کمک کنند.
افراد باید اندازه سهم خود توجه داشته باشند هدف آنها نباید مصرف بیش از یک چهارم بشقاب غلات کامل باشد.
افراد می توانند از غلات کامل به صورت زیر استفاده کنند:
- نان
- برنج
- پاستا
- جو دوسر
- گندم سیاه
- گندم آلمانی
- جو
- ارزن
- کینوآ
غذاهایی که باید از مصرف آنها خودداری کرد
افراد باید مصرف مواد غذایی زیر را محدود کرده یا از مصرف آنها پرهیز کنند:
- قندهای اضافه شده در نوشابه های شیرین، شیرینی ها، غلات صبحانه، بیسکوییت و کیک ها
- مواد غذایی فرآوری شده حاوی چربی های ترانس، قند بالا و نمک زیاد
- مارگارین که ممکن است حاوی چربی های ترانس یا چربی های هیدروژنه باشد.
- گوشت قرمز
- گوشت های فرآوری شده مانند همبرگر، بیکن، ژامبون و سالامی
- کربوهیدرات های تصفیه شده مانند نان سفید، پاستا سفید و برنج سفید
- الکل
سایر استراتژی ها
افراد به غیر از رعایت یک رژیم غذایی سالم و مصرف غذاهای مفید برای سلامت قلب می توانند با حفظ یک سبک زندگی سالم که شامل موارد زیر است از ابتلا به تصلب شرایین پیشگیری کنند.
- حفظ وزن متناسب
- ورزش منظم
- مدیریت استرس
- ترک سیگار
درمان انسداد عروق
پزشکان می توانند داروهایی برای درمان تصلب شرایین تجویز کنند که عبارتند از:
- داروهای ضد پلاکت مانند آسپرین (Aspirin) یا کلوپیدوگرل (Clopidogrel) برای کاهش احتمال لخته شدن خون
- داروهای ضد انعقاد خون مانند وارفارین (Warfarin) یا هپارین (Heparin) برای رقیق کردن خون
- داروهای کاهش کلسترول مانند استاتین ها (Statins)
- داروهای فشار خون
گاهی اوقات پزشک نیاز به جراحی برای تصلب شرایین دارد. این عمل می تواند شامل آنژیوپلاستی با بالون یا استفاده از استنت برای باز کردن عروق مسدود شده باشد. متخصصان بهداشت می توانند آنژین را با بای پس عروق کرونر درمان کنند. طی این عمل پزشک یک قطعه از رگ سالم را به ناحیه ای بالاتر از انسداد پیوند زده تا جریان خون برقرار شود.
چه زمانی با پزشک صحبت کنیم؟
ممکن است افراد در مراحل اولیه، علائم و نشانه های تصلب شرایین را تجربه نکنند. با این حال زمانی که یک شریان اصلی مسدود شود ممکن است حمله قلبی یا سکته ایجاد شود.
در صورتی که افراد نگران علائم خود باشند باید در موارد با پزشک صحبت کرده یا به بخش اورژانس بیمارستان مراجعه کنند.
خلاصه
پیشگیری تصلب شرایین یا گرفتگی عروق بهتر از درمان آن است. افراد می توانند با رعایت یک رژیم غذایی سالم و حفظ وزن متناسب خطر ابتلا به این بیماری را کاهش دهند.
شواهد نشان می دهند که رعایت یک رژیم غذایی مدیترانه ای می تواند مفید باشد. بنابراین افراد در صورت امکان باید یک رژیم غذایی با مقدار زیاد سبزیجات، روغن زیتون و مغزها را مصرف کنند.
انجام ورزش منظم و فعالیت بدنی نیز می تواند خطر بروز بیماری های قلبی عروقی را کاهش دهد.
جهت مشاهده و خرید مکمل ها و محصولات مراقبت داروخانه آنلاین اویرو کلیک کنید.
خیلی عالی ممنون ازشما