همه چیز درباره ماده معدنی کروم / کرومیوم
ماده معدنی کروم / کرومیوم یک عنصر کمیاب ضروری و لازم برای سلامت بدن است، فواید – موارد – میزان و دوز مصرف – عوارض و تداخلات دارویی آن را بخوانید.
سرفصل های مورد نظر خود را سریعتر بیابید:
نام های دیگر:
استات دی کروم، عدد اتمی 24، کلر کرومیک، کلر دی کروم، کروم، کروم III، کروم +3، کروم FTG، کروم فاکتور دی تلرانس گلوکز، کروم تری والنت، کروم کلراید، کرومیوم استات، کرومیوم کلراید، کرومیوم نیکوتینات، کرومیوم پیکولینات، کرومیوم پلی نیکوتینات، کرومیوم پروتئینات، کرومیوم تری کلراید، کرومیوم تری پیکولینات، کرومیوم III، کرومیوم III پیکولینات، کرومیوم +3، Cr III، کرومو، Cr3+، گلوکز تلرانس فاکتور-Cr، جی اف تی (GFT)، کرومیوم جی اف تی، GFT-Cr، کالی بی کرومیکوم، نیکوتینات دی کروم، پیکولینات دی کروم، پیکولینات دی کروم III، پلی نیکوتینات دی کروم، پتاسیم بی کرومات، پروتئینات دی کروم، تری کلر دی کروم، تری پیکولینات دی کروم، تری والنت کرومیوم، Cr.
1- اطلاعات عمومی
کروم / کرومیوم یک ماده معدنی است. این ماده «عنصر کمیاب ضروری» نامیده می شود زیرا مقادیر بسیار کمی از کروم دارای فواید و برای سلامتی انسان لازم است.
کرومیوم به دو شکل وجود دارد: کرومیوم سه ظرفیتی و کرومیوم شش ظرفیتی.
کرومیوم سه ظرفیتی در غذاها و مکمل ها وجود دارد و برای انسان بی خطر است. کرومیوم شش ظرفیتی، سم شناخته شده ای است که می تواند باعث مشکلات پوستی و سرطان ریه شود.
از کرومیوم برای درمان کمبود کروم استفاده می شود. ماده معدنی کروم همچنین دارای فواید برای دیابت، کلسترول بالا، اختلال هورمونی که باعث بزرگ شدن تخمدان همراه با کیست می شود (سندروم تخمدان پلی کیستیک یا PCOS) و بسیاری از موارد دیگر نیز مورد استفاده قرار می گیرد، اما اثربخشی آن بر این موارد پشتوانه علمی زیادی ندارد.
همچنین بخوانید:
کرومیوم چگونه عمل می کند؟
ماده معدنی کروم با بهبود نحوه استفاده بدن از انسولین، به نگهداشتن سطح طبیعی قند خون کمک می کند.
2- فواید، موارد مصرف و اثربخشی کروم
فواید کروم: به احتمال زیاد برای مورد زیر اثربخش است
-
کمبود کرومیوم
از فواید مصرف کروم کهک به درمان کمبود آن است. مصرف کروم به صورت خوراکی می تواند در درمان کمبود ماده معدنی کروم موثر واقع شود.
فواید کروم: این امکان وجود دارد که برای موارد زیر اثربخش باشد
-
دیابت
مصرف پیکولینات کروم باعث کاهش قند خون ناشتا، سطح انسولین و چربی خون در برخی از افراد مبتلا به دیابت نوع 2 می شود. دوزهای بالاتر کرومیوم معمولا اثربخشی بیشتری نسبت به دوزهای پایین تر دارند.
مکمل های کروم در افرادی که سطح کروم پایین دارند بهترین عملکرد را دارد. کرومیوم پیکولینات همچنین برای افراد مبتلا به دیابت نوع 1، افرادی که در نتیجه درمان با استروئید دیابت دارند و دیابت دوران بارداری اثربخش است.
همچنین به جلوگیری از دیابت کمک می کند اما تحقیقات و شواهد در این مورد محدود است.
-
مقادیر بالای کلسترول یا سایر چربی ها (لیپیدها) در خون (افزایش چربی خون یا هیپرلیپیدمی)
برخی تحقیقات نشان می دهند که مصرف 15-200 میکروگرم کروم به صورت روزانه به مدت 6-12 هفته باعث کاهش میزان کلسترول لیپوپروتئین کم چگالی (LDL یا کلسترول بد) و کلسترول کل در افراد با سطح کلسترول کمی بالا یا زیاد می شود.
سایر تحقیقات نشان می دهند که مصرف کرومیوم به مدت 7-16 ماه باعث کاهش تری گلیسیرید و LDL و افزایش کلسترول لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL یا کلسترول خوب) می شود.
علاوه بر این، به نظر می رسد مصرف کروم به تنهایی یا همراه با سایر مکمل ها باعث کاهش سطح چربی خون در افراد با سطح چربی خون بالا شود.
با این وجود، برخی شواهد نشان می دهند که مصرف روزانه کروم به مدت 10 هفته باعث بهبود سطح کلسترول در زنان یائسه نمی شود.
این امکان وجود دارد که برای موارد زیر اثربخش نباشد:
-
عملکرد ورزشی
برخی شواهد اولیه حاکی از این هستند که مصرف ماده معدنی کروم همزمان با شرکت در تمرین های ورزشی استقامتی می تواند موجب افزایش در کاهش وزن، کاهش چربی بدن و توده بدون چربی بدن شود. با این وجود، بیشترین تحقیقات معتبر نشان می دهند که مصرف کروم به صورت خوراکی منجر به بهبود در بدن سازی، قدرت یا توده بدون چربی بدن نمی شود.
-
اختلال پرخوری افراطی
تحقیقات نشان می دهند که مصرف پیکولینات کروم به صورت خوراکی به مدت 6 ماه، بر وزن بدن، علائم افسردگی یا تعداد دفعات پرخوری در افراد مبتلا به اختلال پرخوری افراطی تأثیری ندارد.
-
پیش دیابت (کم شدن تحمل نسبت به قند که ممکن است منجر به بیماری قند خون شود)
بیشتر تحقیقات نشان می دهند که مصرف ماده معدنی کروم به کنترل سطح قند افراد مبتلا به پیش دیابت کمک نمی کند.
همچنین بخوانید:
-
چاقی
شواهد متناقضی در مورد تأثیرات ماده معدنی کروم بر چاقی وجود دارد. برخی تحقیقات محدود نشان می دهند که کروم ممکن است باعث کاهش وزن در برخی از افراد دارای اضافه وزن یا چاقی شود. اما این میزان کاهش وزن احتمالاً از نظر بالینی قابل چشمگیر نخواهد بود. علاوه بر این، بیشتر تحقیقات نشان می دهند که مصرف کرومیوم ابه صورت خوراکی موجب کاهش وزن نمی شود.
-
روان گسیختگی یا اسکیزوفرنی
تحقیقات نشان می دهند که مصرف 400 میکروگرم کرومیوم به صورت روزانه به مدت 3 ماه بر وزن و سلامت روانی افراد مبتلا به اسکیزوفرنی تأثیری ندارد.
همچنین بخوانید:
علائم اسکیزوفرنی را بشناسید (کلیک)
مدارک برای نظر دادن درباره فواید کروم در موارد زیر ناکافی است:
-
مقاومت به انسولین ناشی از مصرف داروهایی که برای درمان HIV / AIDS استفاده می شوند (مقاومت به انسولین ناشی از داروهای ضد ویروسی)
تحقیقات اولیه نشان می دهند که مصرف روزانه نیکوتینات کرومیوم یا پیکولینات کرومیوم به مدت 8-16 هفته ممکن است به کاهش مقاومت به انسولین در بیماران HIV که تحت درمان ضد ویروسی قرار دارند، کمک کند.
همچنین بخوانید:
داروهای موثر در درمان و پیشگیری از ایدز (کلیک)
-
نوعی افسردگی (افسردگی آتیپیک)
تحقیقات اولیه نشان می دهند که پیکولینات کروم ممکن است میزان بهبودی را در افراد مبتلا به افسردگی آتیپیک بهبود بخشد. با این وجود، برخی از شواهد حاکی از این هستند که مصرف پیکولینات کروم بر بیشتر علائم این نوع افسردگی تاثیری ندارد و آن ها را بهبود نمی بخشد.
-
سطوح غیرطبیعی چربی خون ناشی از داروی خاص فشار خون (اختلال چربی خون بتا بلاکر)
تحقیقات اولیه نشان می دهند که مصرف 600 میکروگرم ماده معدنی کروم به صورت روزانه به مدت 2 ماه باعث افزایش کلسترول با لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL یا کلسترول خوب) در مردانی می شود که دسته ای از داروها به نام بتا بلاکرها را مصرف می کنند.
-
اختلال دوقطبی
تحقیقات اولیه نشان می دهند که مصرف 600-800 میکروگرم کلرید کرومیوم به صورت روزانه تا 2 سال می تواند باعث کاهش دفعات اختلالات شدید خلق و خو در افراد مبتلا به اختلال دوقطبی شود که نسبت به درمان مقاوم هستند.
-
کاهش مهارت حافظه و تفکر در افراد مسن بیشتر از حالت طبیعی متناسب با سن آنها است
تحقیقات نشان می دهند که مصرف 1000 میکروگرم کرومیوم به صورت روزانه به مدت 12 هفته باعث بهبود حافظه یا افسردگی در افراد مسن با افت ذهنی خفیف نمی شود. با این وجود، تصاویر مغز نشان می دهند که مصرف کروم دارای فواید سلامت مغز بوده و می تواند برخی از فعالیت های مغز را در هنگام بازی های حافظه افزایش دهد.
-
مقادیر کم قند در خون (کاهش قند خون)
تحقیقات اولیه نشان می دهند که مصرف کلرید کرومیوم به صورت روزانه به مدت 3 ماه علائم این شرایط را بهبود می بخشد و سطح قند خون را در افراد با قند خون پایین افزایش می دهد. سایر تحقیقات اولیه نشان می دهند که مصرف روزانه کرومیوم به صورت خوراکی به مدت 3 ماه باعث بهبود علائم از جمله احساس سرما، لرز و سردرگمی در افراد با قند خون پایین می شود.
-
گروهی از علائم که خطر دیابت، بیماری قلبی و سکته مغزی (سندرم متابولیک) را افزایش می دهند
شواهد اولیه نشان می دهند که مصرف یک محصول خاص کرومیوم به صورت دو بار در روز به مدت 12 هفته بر وزن، دور کمر، قند خون یا سطح کلسترول در افراد مبتلا به سندروم متابولیک تأثیری ندارد.
-
حمله قلبی
تحقیقات نشان می دهند که سطح پایین ماده معدنی کروم در ناخن پا با افزایش خطر حمله قلبی در ارتباط است. با این وجود، مقدار کرومیوم در ناخن پا ممکن است به طور دقیق سطح کل کرومیوم موجود در بدن را نشان ندهد. هیچ تحقیق موثق و معتبر مبنی بر جلوگیری از حمله قلبی در اثر مصرف مکمل های کرومیوم در دسترس نیست.
-
یک اختلال هورمونی که باعث بزرگ شدن تخمدان همراه با کیست (سندروم تخمدان پلی کیستیک یا PCOS) می شود
تحقیقات اولیه نشان می دهند که مصرف کرومیوم ممکن است حساسیت به انسولین و تخمک گذاری را در زنان مبتلا به PCOS بهبود بخشد. اما به نظر نمی رسد دوزهای کمتر از 1000 میکروگرم در روز موثر باشند. علاوه بر این، به نظر نمی رسد که کرومیوم نرخ بارداری یا سطح تستوسترون را در این زنان بهبود بخشد.
-
یک بیماری ارثی که باعث کوتاهی قد و اختلال یادگیری در دختران می شود (سندروم ترنر)
تحقیقات اولیه نشان می دهند که مکمل های کرومیوم ممکن است فرآوری قند و چربی در افراد مبتلا به سندروم ترنر را بهبود بخشند.
-
قند خون بالا مرتبط با استفاده از استروئیدها
-
بیماری های دیگر
به مدارک و شواهد بیشتری برای بررسی اثربخشی و فواید ماده معدنی کروم برای این بیماری ها نیاز است.
3- عوارض جانبی و ایمنی کروم
- در صورت مصرف خوراکی: به احتمال زیاد، کرومیوم برای اکثر بزرگسالان در مقادیر دارویی و کوتاه مدت ایمن و بی خطر است. حداکثر مقدار 1000 میکروگرم به صورت روزانه تا 6 ماه بدون ایجاد هیچ مشکلی استفاده شده است.
این امکان وجود دارد که اگر این دوز از کرومیوم برای مدت زمان طولانی توسط افراد بزرگسال مصرف شود، ایمن و بی خطر باشد. کرومیوم در تعداد کمی از مطالعات در دوزهای 200-1000 میکروگرم به صورت روزانه تا 2 سال با خیال راحت استفاده شده است.
برخی از افراد عوارض جانبی مانند تحریک پوستی، سر درد، سرگیجه، حالت تهوع، تغییرات خلق و خو، اختلال در تفکر، قضاوت و هماهنگی را تجربه می کنند. مصرف دوزهای بالا با عوارض جانبی جدی تری از جمله اختلالات خونی، آسیب کبدی یا کلیوی و سایر مشکلات مرتبط هستند. به طور قطع مشخص نیست که آیا کرومیوم عامل اصلی این عوارض است یا نه.
موارد احتیاط و هشدارهای خاص
بارداری
مصرف ماده معدنی کروم در دوران بارداری به صورت خوراکی در مقادیر کمتر از میزان «مصرف کافی (AI)»، ایمن است. مصرف کافی (AI) برای زنان باردار 14 تا 18 ساله، روزانه 29 میکروگرم است.
برای خانم های باردار 19 تا 50 ساله، 30 میکروگرم در روز است.
این امکان وجود دارد که مصرف کرومیوم در دوران بارداری در مقادیر بالاتر از سطح مصرف کافی نیز ایمن و بی خطر باشد. با این وجود، زنان باردار نباید از مکمل های کرومیوم در دوران بارداری استفاده کنند مگر اینکه توسط ارائه دهنده خدمات بهداشتی توصیه شده باشد.
دوران شیردهی
مصرف ماده معدنی کروم به صورت خوراکی در دوران شیردهی در صورتی که از میزان «مصرف کافی (AI)» بیشتر نباشد، ایمن است. میزان مصرف کافی (AI) برای زنان شیرده در سنین 14 تا 18 سال برابر با 44 میکروگرم در روز است.
برای زنان شیرده 19 تا 50 ساله، 45 میکروگرم در روز است.
اطلاعات کافی در مورد بی خطر بودن و ایمنی مصرف کرومیوم در دوران شیردهی وجود ندارد. از این رو، بهتر است احتیاط کنید و از مصرف آن بپرهیزید.
كودكان
مصرف کرومیوم به صورت خوراکی به مقداري كه از حد «مصرف كافي (AI)» براي كودكان تجاوز نكند، به احتمال زياد بی خطر است.
برای نوزادان 0 تا 6 ماه، مصرف کافی روزانه 0.2 میکروگرم است.
برای 7 تا 12 ماه، 5/5 میکروگرم؛ برای کودکان 1 تا 3 ساله، مصرف کافی برابر با 11 میکروگرم؛ برای کودکان 4 تا 8 ساله، 15 میکروگرم؛ برای پسران 9 تا 13 ساله، 25 میکروگرم؛ و برای پسران 14 تا 18 ساله، 35 میکروگرم است.
این مقدار برای دختران 9 تا 13 ساله، 21 میکروگرم و برای دختران 14 تا 18 ساله، 24 میکروگرم است.
این امکان وجود دارد که مصرف کرومیوم به صورت خوراکی در مقادیری بیش از سطح مصرف خوراکی، برای کودکان ایمن باشد.
شرایط رفتاری یا روانی مانند افسردگی، اضطراب یا اسکیزوفرنی
کرومیوم ممکن است بر روی ترکیب شیمیایی مغز تأثیر بگذارد و شرایط روحی یا روانی را بدتر کند. اگر یکی از این شرایط را دارید، هنگام مصرف مکمل های کرومیوم احتیاط کنید. نسبت به هر تغییر و تحول در احساسات خود هوشیار باشید.
آلرژی در تماس با کرومات / چرم
مکمل های کرومیوم می توانند باعث واکنش های آلرژیک در افراد مبتلا به حساسیت تماسی کرومات یا چرم شوند. علائم این نوع حساسیت عبارتند از قرمزی، تورم و پوسته پوسته شدن پوست.
دیابت
در صورتی که کرومیوم همراه با داروهای دیابت مصرف شود، ممکن است سطح قند خون را بیش از حد کاهش دهد. اگر دیابت دارید، از محصولات حاوی کرومیوم با احتیاط استفاده کنید و سطح گلوکز خون خود را به دقت کنترل کنید. تنظیم دوز متناسب با داروهای دیابت ممکن است ضروری باشد.
بیماری کلیه
حداقل سه گزارش از آسیب کلیه در بیمارانی که از کرومیوم پیکولینات استفاده کرده اند، وجود دارد. اگر بیماری کلیوی دارید از مصرف مکمل های کرومیوم خودداری کنید.
بیماری کبد
حداقل سه گزارش از آسیب کبدی در بیمارانی که کرومیوم پیکولینات مصرف کرده اند، وجود دارد. اگر بیماری کبدی دارید از مصرف مکمل های کرومیوم خودداری کنید.
4- تداخلات دارویی با کروم
تداخل متوسط
نسبت به این تداخل های دارویی محتاط باشید:
-
انسولین با کرومیوم تداخل دارد:
کرومیوم ممکن است قند خون را کاهش دهد. انسولین نیزبرای کاهش قند خون استفاده می شود. مصرف کروم به همراه انسولین ممکن است موجب شود تا قند خون شما خیلی افت کند. قند خون خود را از به دقت کنترل کنید. ممکن است نیاز باشد تا دوز انسولین خود را تغییر دهید.
همچنین بخوانید:
-
لووتیروکسین (Synthroid، نام تجاری محصول سدیم لووتیروکسین) با کرومیوم تداخل دارد:
مصرف کرومیوم با لووتیروکسین ممکن است مقدار جذب لووتیروکسین توسط بدن را کاهش دهد. این امر ممکن است اثربخشی لووتیروکسین را کاهش دهد. برای جلوگیری از این تداخل، لووتیروکسین باید 30 دقیقه قبل یا 3-4 ساعت پس از مصرف کروم مصرف شود.
همچنین بخوانید:
لووتیروکسین: نحوه و دوز مصرف (کلیک)
تداخل خفیف
مراقب تداخل های زیر باشید:
-
NSAID ها (داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی) با کرومیوم تداخل دارند
NSAID ها داروهای ضد التهابی هستند که برای کاهش درد و تورم استفاده می شوند. NSAID ها ممکن است سطح کرومیوم را در بدن افزایش دهند و در نتیجه خطر عوارض جانبی آن افزایش یابد. از مصرف همزمان مکمل های کرومیوم و NSAID خودداری کنید.
برخی از NSAID ها عبارتند از ایبوپروفن (Advil ،Motrin ،Nuprin و غیره)، ایندومتاسین (Indocin)، ناپروکسن (Aleve ،Anaprox ،Naprelan ،Naprosyn)، پیروکسیکام (Feldene)، آسپرین و غیره.
5- میزان و دوز مصرف کروم
میزان دوزهای مصرفی زیر در تحقیقات علمی مورد مطالعه قرار گرفته اند:
افراد بزرگسال- مصرف خوراکی
-
عمومی:
حداکثر سطح مصرف بی خطر و قابل تحمل کروم هنوز مشخص نیست. با این وجود، میزان کافی مصرف روزانه (AI) برای کروم مشخص شده است:
مردان 14 تا 50 ساله، 35 میکروگرم؛ مردان 51 ساله و بالاتر، 30 میکروگرم.
زنان 19 تا 50 سال، 25 میکروگرم؛ زنان 51 ساله و بالاتر، 20 میکروگرم.
زنان باردار 14 تا 18 سال، 29 میکروگرم؛ 19 تا 50 سال ، 30 میکروگرم.
زنان شیرده 14 تا 18 سال، 44 میکروگرم؛ 19 تا 50 سال، 45 میکروگرم.
-
برای دیابت:
در افراد مبتلا به دیابت نوع 2، میزان دوز مصرفی کروم 200-1000 میکروگرم کروم که به صورت روزانه در یک دوز یا چند دوز مورد استفاده قرار گرفته است.
علاوه بر این، یک محصول ترکیبی خاص با تأمین 600 میکروگرم کروم به علاوه ی 2 میلی گرم بیوتین در روز (Diachrome by Nutrition 21) به مدت 3 ماه استفاده شده است.
علاوه بر این، 1000 میکروگرم کرومیوم (به عنوان مخمر کرومیوم) همراه با 1000 میلی گرم ویتامین C و 800 IU ویتامین E به صورت روزانه به مدت 6 ماه مورد استفاده قرار گرفته است.
در افراد مبتلا به دیابت دوران بارداری، 4-8 mcg/kg کرومیوم پیکولینات به صورت روزانه به مدت 8 هفته استفاده شده است.
در افرادی که قند خون بالایی دارند به دلیل استفاده از داروهای کورتون، 400 میکروگرم کروم یک بار در روز یا 200 میکروگرم سه بار در روز استفاده شده است.
-
برای مقادیر بالای کلسترول یا سایر چربی ها (لیپیدها) در خون (هایپرلیپیدمی):
میزان دوز مصرف 50-250 میکروگرم کروم به عنوان کلرید کرومیوم یا پیکولینات کرومیوم یا مخمر آبجو حاوی 15-48 میکروگرم کرومیوم، 5-7 روز در هفته به مدت 16 ماه مورد استفاده قرار گرفته است.
200 میکروگرم پلی نیکوتینات کرومیوم همراه با 100 میلی گرم روغن هسته انگور، دو بار در روز به مدت 2 ماه مصرف شده است.
یک تا دو کپسول از یک مکمل خاص (Colenon) حاوی 240 میلی گرم کیتوزان، 55 میلی گرم عصاره گارسینیا کامبوجیا و 19 میلی گرم کرومیوم به مدت 4 هفته به صورت روزانه مورد استفاده قرار گرفته است.
کودکان- مصرف خوراکی
-
مصرف عمومی:
حداکثر میزان مصرف بی خطر و قابل تحمل کروم در کودکان هنوز مشخص نیست. با این وجود، میزان کافی مصرف روزانه (AI) برای کروم مشخص شده است:
نوزادان 0 تا 6 ماه، 0.2 میکروگرم؛ 7 تا 12 ماه، 5/5 میکروگرم.
کودکان 1 تا 3 سال، 11 میکروگرم؛ 4 تا 8 سال، 15 میکروگرم.
پسران 9 تا 13 سال، 25 میکروگرم؛ پسران 14-18 سال، 35 میکروگرم.
دختران 9 تا 13 سال، 21 میکروگرم؛ 14 تا 18 سال، 24 میکروگرم.
-
برای سطوح بالای کلسترول یا سایر چربی ها (لیپیدها) در خون (هایپرلیپیدمی):
400-600 میکروگرم پلی کینوتین کرومیوم و 1000-1500 میلی گرم گلوکومانان دو بار در روز به مدت 8 هفته استفاده شده است.
جهت مشاهده و خرید مکمل ها و محصولات مراقبت داروخانه آنلاین اویرو کلیک کنید.