فواید و موارد مصرف روغن درخت چای
فواید روغن درخت چای بسیار است، از جمله موارد مصرف آن درمان آکنه – قارچ ناخن پا و پای ورزشکاران است، عوارض و میزان مصرف آن را بخوانید.
روغن درخت چای چیست؟
روغن درخت چای از برگ های درخت چای گرفته می شود. درخت چای توسط دریانوردان در قرن 18 نامگذاری شد. آنها از برگ های درختی در سواحل باتلاقی جنوب شرقی استرالیا چایی تهیه می کردند که عطری شبیه به جوز هندی داشت. نباید درخت چای را با گیاه چای معمولی که برای تهیه چای های سیاه و سبز استفاده می شود اشتباه گرفت.
فواید و کاربرد روغن درخت چای برای درمان آکنه، آلودگی مژه ها ناشی از نوعی کنه (Ocular demodicosis)، قارچ ناخن پا (Onychomycosis) و بیماری پای ورزشکاران (Tinea pedis) استفاده می شود.
همچنین از این ماده برای شوره سر، شپش، بوی بد دهان و سایر بیماری ها استفاده می شود اما شواهد علمی خوبی برای تایید سایر کاربردهای آن وجود ندارد.
جهت مشاهده و خرید محصولات ضد جوش داروخانه آنلاین اویرو کلیک کنید.
روغن درخت چای چگونه عمل می کند؟
مواد شیمیایی موجود در روغن درخت چای می توانند باکتری ها و قارچ ها را از بین برده و واکنش های آلرژیک پوستی را کاهش دهند.
فواید، موارد استفاده و اثربخشی روغن درخت چای
فواید: روغن درخت چای احتمالا برای موارد زیر موثر است
-
آکنه
یکی از فواید روغن درخت چای استفاده از آن در فرمولاسیون محصولات برای درمان جوش و آکنه است.
به نظر می رسد استفاده از ژل روغن درخت چای 5% به اندازه بنزوئیل پروکساید 5% برای درمان آکنه موثر است. روغن درخت چای کندتر از بنزوئیل پروکساید عمل کرده اما به نظر می رسد که کمتر پوست صورت را تحریک می کند. زمانی که روغن درخت چای برای دو مرتبه در روز به مدت 45 روز استفاده شود، می تواند چندین علامت آکنه از جمله شدت آن را کاهش دهد.
البته ممکن است روغن درخت چای نسبت به محصولات دیگری که با تخمیر نوعی سرو با پروبیوتیک لاکتوباسیلوس تهیه می شود، اثر کمتری داشته باشد.
همچنین بخوانید:
روش های درمان آکنه/ جوش (کلیک)
-
آلودگی مژه ها ناشی از نوعی کنه (Ocular demodicosis)
تعدادی از مطالعات اولیه نشان می دهند که روغن درخت چای می تواند این عفونت پلک را درمان کرده و علائم مربوط به آن از جمله التهاب چشم و کاهش بینایی را کمتر کند.
-
قارچ ناخن پا (Onychomycosis)
استفاده از محلول روغن درخت چای 100% برای دو مرتبه در روز و به مدت 6 ماه می تواند عفونت قارچی ناخن پا را در حدود 18% از افرادی که آن را امتحان کرده اند، درمان کند.
همچنین می تواند ظاهر و علائم ناخن را در حدود 56% از بیماران پس از 3 ماه و در 60% از بیماران پس از 6 ماه بهبود بخشد.
به نظر می رسد که اثر آن با استفاده روزانه از محلول کلوتریمازول 1% قابل مقایسه باشد. به نظر نمی رسد که غلظت های کمتر روغن درخت چای چندان موثر باشد. برای نمونه، بعضی از شواهد نشان می دهند که یک کرم روغن درخت چای 5% که به مدت 2 ماه برای سه مرتبه در روز استفاده شود، هیچ فایده ای نخواهد داشت.
همچنین بخوانید:
-
بیماری قارچی پای ورزشکاران (Tinea pedis):
استفاده موضعی از کرم روغن درخت چای 10% اثرات مشابهی با کرم تولنفتات 1% برای تسکین علائم پای ورزشکاران از جمله پوسته شدن، التهاب، خارش و سوزش دارد.
با این حال به نظر نمی رسد که کرم روغن درخت چای 10% عفونت را درمان کند. همچنین به نظر می رسد که استفاده از محلول روغن درخت چای قوی تر (25 تا 50%) هم علائم را تسکین داده و هم عفونت را در نیمی از افرادی که از آن به مدت 4 هفته استفاده می کنند، از بین می برد.
با این حال به نظر نمی رسد که غلظت 25% یا 50% روغن درخت چای برای بهبود عفونت به اندازه داروهایی مانند کلوتریمازول یا تربینافین موثر باشد.
شواهد کافی برای اثربخشی روغن درخت چای در موارد زیر وجود ندارد
-
رشد بیش از حد باکتری ها در واژن:
تحقیقات اولیه نشان می دهند که روغن درخت چای می تواند برای افراد مبتلا به واژینوز باکتریایی مفید باشد.
همچنین بخوانید:
-
شوره سر
تحقیقات اولیه حاکی از آن است که استفاده از شامپوی روغن درخت چای 5% به مدت 3 دقیقه در روز و برای چهار هفته باعث کاهش ضایعات پوست سر، خارش پوست سر و چربی در افراد مبتلا به شوره می شود.
همچنین بخوانید:
-
پلاک دندان
نتایج حاصل از تحقیق در مورد بررسی اثرات روغن درخت چای بر پلاک دندان متناقض است.
بعضی از تحقیقات اولیه نشان می دهند که مسواک زدن با ژل روغن درخت چای 2.5% برای دو مرتبه در روز و به مدت 8 هفته باعث کاهش خونریزی لثه می شود اما از ایجاد پلاک در افرادی که دچار التهاب لثه ناشی از پلاک هستند، جلوگیری نمی کند.
همچنین به نظر نمی رسد که استفاده از دهانشویه حاوی روغن درخت چای پس از تمیز کردن حرفه ای دندان ها از تشکیل پلاک جلوگیری کند. با این حال به نظر می رسد که شستشو با یک محصول خاص (Tebodont) حاوی روغن درخت چای و ماده شیمیایی به نام زایلیتول باعث کاهش پلاک می شود.
همچنین به نظر می رسد که شستشو با محصولات دیگری که حاوی روغن درخت چای، میخک و ریحان مقدس (Holy basil) است، باعث کاهش پلاک می شود.
-
خشکی چشم
مالش چشم با شامپو حاوی روغن درخت چای می تواند باعث کاهش حساسیت و درد چشم در افراد مبتلا به خشکی چشم پس از جراحی آب مروارید شود. همچنین این افراد می توانند از قطره های چشمی برای کاهش درد و تورم چشم استفاده کنند.
-
نوع خفیف بیماری لثه (التهاب لثه)
نتایج حاصل از تحقیقات در مورد بررسی اثرات روغن درخت چای بر روی التهاب لثه متناقض است. بعضی تحقیقات اولیه نشان می دهند که مسواک زدن با ژل روغن درخت چای 2.5% برای دو مرتبه در روز و به مدت هشت هفته باعث کاهش خونریزی لثه می شود اما سلامت کلی در افراد مبتلا به التهاب لثه ناشی از پلاک را بهبود نمی دهد. با این وجود به نظر می رسد که شستشو با محصولات دیگری که حاوی روغن درخت چای، میخک و ریحان مقدس (Holy basil) است، التهاب لثه را کاهش می دهد.
-
بوی بد دهان
تحقیقات اولیه نشان می دهند که افزودن روغن درخت چای به ترکیب اسانس حاوی روغن نعناع و لیمو در صورت استفاده به عنوان بخشی از شستشوی دهان به مدت 3 دقیقه می تواند بوی بد دهان را کاهش دهد.
همچنین بخوانید:
علت بوی بد دهان و درمان آن (کلیک)
-
هموروئید (بواسیر)
بعضی تحقیقات اولیه نشان می دهند که استفاده از ژل حاوی روغن درخت چای، هیالورونیک اسید و متیل سولفونیل متان می تواند علائم هموروئید از جمله درد، التهاب و خارش در کودکان را کاهش می دهد.
همچنین بخوانید:
6 تمرین پیشگیری و درمان هموروئید (کلیک)
-
تبخال
تاکنون تحقیقات حاکی از آن هستند که استفاده از ژل روغن درخت چای 6% برای پنج مرتبه در روز باعث بهبودی تبخال ها نخواهد شد.
-
رشد مو با الگوی مردانه در زنان (مردمویی یا هیرسوتیسم)
تحقیقات اولیه نشان می دهد که استفاده از اسپری حاوی روغن اسطوخودوس و روغن درخت چای برای دو مرتبه در روز و به مدت 3 ماه رشد مو در بعضی از نواحی بدن زنان مبتلا به مردمویی یا هیرسوتیسم را کاهش می دهد.
-
شپش
تحقیقات اولیه نشان می دهند که روغن درخت چای می تواند شپش ها را دفع کند. همچنین استفاده از ترکیبی از روغن اسطوخودوس و درخت چای باعث از بین رفتن تخم های شپش و کاهش تعداد شپش های زنده می شود. مشخص نیست که این اثرات فقط به دلیل روغن درخت چای است یا ترکیب اسطوخودوس با آن این اثر را دارد.
-
درمان عفونت شدید ناشی از باکتری مقاوم به در برابر بسیاری از آنتی بیوتیک ها (MRSA)
شواهد در مورد اثرات روغن درخت چای بر روی عفونت های MRSA مشخص نیست.
به نظر نمی رسد که اضافه کردن روغن درخت چای به درمان در مقایسه با درمان های استاندارد برای MRSA باعث بهبود کلی یا پیشگیری از عفونت شود.
همچنین به نظر نمی رسد که استفاده از محلول روغن درخت چای در هنگام تمیز کردن زخم ها باعث بهبود ترشحات ناشی از MRSA شود.
با این حال یک مطالعه اولیه نشان می دهد که استفاده از پماد بینی روغن درخت چای 4% به علاوه روغن شستشوی بدن 5% آن همراه با سایر درمان های استاندارد می تواند فواید کمی داشته باشد.
به طور کلی به نظر نمی رسد که استفاده از روغن درخت چای از ابتلا به MRSA جلوگیری کند.
-
واکنش های آلرژیک پوستی به نیکل
تحقیقات اولیه نشان می دهند که روغن درخت چای رقیق نشده می تواند باعث کاهش ناحیه قرمز شده در اثر واکنش پوستی در افرادی شود که به نیکل آلرژی دارند. همچنین بعضی از شواهد نشان می دهند که استفاده از روغن درخت چای رقیق شده بر روی پوست قبل از قرارگیری در معرض نیکل منجر به کاهش واکنش های پوستی در افراد حساس به نیکل می شود.
-
برفک ها
از آنجایی که افراد مبتلا به ایدز سیستم ایمنی ضعیفی دارند، گاهی اوقات با عفونت های فرصت طلب مانند برفک درگیر می شوند. بعضی از شواهد نشان می دهند که روغن درخت چای می تواند برای بیماران مبتلا به HIV/AIDS که برفک آنها به داروهای ضد قارچ مانند فلوکونازول پاسخ نمی دهد، مفید باشد. به نظر می رسد که تعویض و دفع محلول روغن درخت چای به مدت 2 تا 4 هفته باعث بهبودی علائم می شود.
همچنین شواهد اولیه نشان می دهند که استفاده از روغن درخت چای به عنوان بخشی از ترکیب روغن اسانس می تواند باعث بهبود دهان در بیماران مبتلا به سرطان می شود.
با این وجود افزودن 1 میلی لیتر روغن درخت چای به یک درمان استاندارد با نرم کننده، عفونت و التهاب در افرادی که دندان مصنوعی دارند را کاهش نمی دهد.
-
عفونت مقاربتی ناشی از تریکوموناس واژینالیس (تریکومونیازیس)
تحقیقات اولیه نشان می دهند که روغن درخت چای می تواند برای افراد مبتلا به نوعی عفونت واژن به نام تریکومونیازیس مفید باشد.
همچنین بخوانید:
تریکومونازیس: علائم و درمان (کلیک)
-
عفونت های مخمر واژن
تحقیقات اولیه نشان می دهند که روغن درخت چای می تواند برای افراد مبتلا به نوعی عفونت واژن به نام کاندیدیازیس واژن مفید باشد.
-
زگیل آبکی
تحقیقات اولیه نشان می دهد که استفاده از ترکیبی از روغن درخت چای و ید بر روی پوست کودکان به مدت 30 روز به پاک شدن برجستگی های پوستی ناشی از پوکس ویروس ها کمک می کند. این ترکیب مفید تر از استفاده هر کدام از این موارد به صورت جداگانه است.
-
یک بیماری پوستی که باعث قرمزی صورت می شود. (روزاسه)
-
احتقان
-
سرفه
-
عفونت گوش (اوتیت میانی)
-
پیشگیری از عفونت در محل بریدگی، خراش، سوختگی، گزش و نیش حشرات و جوش
-
عفونت قارچی (تینیا کروریس)
-
عفونت خارشی پوست ناشی از مایت (گال)
-
گلودرد
-
سایر بیماری ها
برای ارزیابی اثربخشی روغن درخت چای در این موارد به شواهد بیشتری نیاز است.
عوارض جانبی روغن درخت چای
هنگام مصرف خوراکی:
مصرف روغن درخت چای به صورت خوراکی احتمالا ایمن نیست.
روغن درخت چای را به صورت خوراکی مصرف نکنید. به عنوان یک قاعده کلی، به دلیل احتمال بروز عوارض جانبی جدی، هرگز روغن های اسانس رقیق نشده (همانند روغن درخت چای) را به صورت خوراکی مصرف نکنید. مصرف روغن درخت چای به صورت خوراکی می تواند عوارض جانبی جدی از جمله گیجی، عدم توانایی در راه رفتن، عدم ثبات، بثورات پوستی و کما ایجاد کند.
هنگام استفاده بر روی پوست:
استفاده از روغن درخت چای بر روی پوست برای بیشتر افراد، احتمالا بی خطر است و عوارض جانبی جدی در پی ندارد. ممکن است استفاده از آن باعث تحریک و تورم پوستی شود. گاهی اوقات استفاده از آن توسط افراد مبتلا به آکنه باعث خشکی پوست، خارش، سوزش و قرمزی می شود.
هشدارها و موارد احتیاطی ویژه
- بارداری و شیردهی: استفاده از روغن درخت چای بر روی پوست احتمالا ایمن و بی خطر است. با این حال مصرف خوراکی آن احتمالا ایمن نیست. روغن درخت چای (به صورت خوراکی) می تواند سمی باشد.
- کودکان: روغن درخت چای در هنگام مصرف به صورت خوراکی احتمالا ایمن نیست. آن را به صورت خوراکی برای کودکان استفاده نکنید. به عنوان یک قاعده کلی، به دلیل احتمال بروز عوارض جانبی، هرگز روغن های اسانس رقیق نشده را به صورت خوراکی مصرف نکنید. مصرف روغن درخت چای به صورت خوراکی می تواند عوارض جانبی جدی از جمله گیجی، عدم توانایی در راه رفتن، عدم ثبات، بثورات پوستی و کما ایجاد کند.
استفاده از روغن درخت چای بر روی پوست احتمالا بی خطر است. ممکن است استفاده از آن باعث تحریک و تورم پوستی شود. گاهی اوقات استفاده از آن توسط افراد مبتلا به آکنه باعث خشکی پوست، خارش، سوزش و قرمزی می شود.
با این حال استفاده از محصولاتی که شامل روغن درخت چای به همراه روغن اسطوخودوس هستند می تواند برای پسرانی که هنوز به سن بلوغ نرسیده اند، خطرناک باشد.
ممکن است این محصولات دارای اثرات هورمونی باشند که می توانند هورمون های طبیعی بدن پسران را مختل کند. در بعضی از موارد این امر منجر به رشد غیرطبیعی پستان در پسران با عنوان ژنیکوماستی شود. ایمن بودن این محصولات برای مصرف دختران جوان مشخصی نیست.
تداخلات
در حال حاضر هیچ اطلاعاتی در مورد تداخلات روغن درخت چای وجود ندارد.
دوز مصرفی
دوزهای زیر در تحقیقات علمی مورد مطالعه قرار گرفته اند:
بزرگسالان
استفاده بر روی پوست:
- برای آکنه: استفاده روزانه از ژل روغن درخت چای 5%
- برای آلودگی مژه ها ناشی از نوعی کنه (Ocular demodicosis): مالش هفتگی چشم با استفاده از روغن درخت چای 50%. به همراه مالش روزانه چشم با شامپو روغن درخت چای یا روغن درخت چای 10%. برای یک یا دو مرتبه در روز و به مدت 3 تا 5 دقیقه تا 6 هفته
- برای قارچ ناخن پا (Onychomycosis): استفاده از محلول روغن درخت چای 100% برای دو مرتبه در روز و به مدت 6 ماه
- برای پای ورزشکاران (Tinea pedis): استفاده از محلول روغن درخت چای 25% یا 50% برای دو مرتبه در روز و به مدت یک ماه – همچنین می توان از کرم 10% روغن درخت چای برای دو مرتبه در روز و به مدت یک ماه استفاده کرد.
کودکان
استفاده بر روی پوست:
- برای آکنه: استفاده روزانه از ژل روغن درخت چای 5%
- برای آلودگی مژه ها ناشی از نوعی کنه (Ocular demodicosis): مالش هفتگی چشم با استفاده از روغن درخت چای 50% به همراه مالش روزانه چشم با شامپو روغن درخت چای یا روغن درخت چای 5%
جهت مشاهده و خرید مکمل ها و محصولات مراقبت داروخانه آنلاین اویرو کلیک کنید.