درمان سرطان استخوان
درمان سرطان استخوان به نوع، میزان گسترش و سلامت عمومی بستگی دارد، درمان های اصلی آن جراحی – شیمی درمانی – پرتو درمانی و میفامورتید هستند.
سرفصل های مورد نظر خود را سریعتر بیابید:
علت و علائم سرطان استخوان (کلیک)
برنامه درمانی شما
درمان شما باید توسط یک مرکز تخصصی با تجربه در زمینه درمان سرطان استخوان انجام شود. در این مراکز تیمی از متخصصان مراقبت های بهداشتی مختلف به عنوان یک تیم چند رشته ای (MDT) از شما مراقبت می کنند.
اعضای MDT شامل یک جراح ارتوپد، یک آنکولوژیست بالینی و یک پرستار متخصص سرطان و سایر افراد هستند.
MDT بهترین روش درمانی مناسب برای شما را پیشنهاد می کند اما تصمیم نهایی با خود شما خواهد بود.
همچنین بخوانید:
سرطان: انواع دلایل و درمان (کلیک)
برنامه درمانی توصیه شده می تواند ترکیبی از موارد زیر باشد:
- جراحی برای برداشتن قسمت استخوان سرطانی – اغلب امکان بازسازی یا جایگزینی استخوان برداشته شده وجود دارد اما گاهی اوقات به قطع عضو نیاز است.
- شیمی درمانی – درمان با داروهای از بین برنده سرطان
- پرتو درمانی – روشی که طی آن از اشعه برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می شود.
در بعضی از موارد دارویی به نام میفامورتید (Mifamurtid) جهت درمان سرطان استخوان نیز توصیه می شود.
جراحی
جراحی برای برداشتن ناحیه سرطانی استخوان بخش مهمی از درمان سرطان استخوان است. اگرچه اغلب با سایر روش های درمانی زیر ترکیب می شود.
معمولا می توان از برداشتن کامل قسمت های آسیب دیده خودداری کرد. اگرچه ممکن است از هر 10 نفر، 1 نفر به قطع عضو نیاز داشته باشد.
جراحی Limb-sparing یا حفظ اندام
این جراحی زمانی امکان پذیر است که سرطان استخوان از استخوان فراتر نرفته باشد و استخوان قابل بازسازی باشد.
متداول ترین نوع جراحی Limb-sparing شامل جلوگیری از برداشتن بخشی از استخوان آسیب دیده و بعضی از بافت های اطراف آن است. (در صورت گسترش سلول های سرطانی به داخل بافت)
سپس قسمت برداشته شده را می توان با ایمپلنت فلزی به نام پروتز یا قطعه ای از استخوان ناحیه دیگر بدن (پیوند استخوان) جایگزین کرد.
در صورتی که سرطان در نزدیکی مفصل (مانند زانو) رخ داده باشد، ممکن است مفصل برداشته شده و یک مفصل جایگزین آن شود.
قطع عضو
در صورتی که جراحی حفظ اندام امکان پذیر نباشد یا به خوبی کار نکند، ممکن است به قطع عضو نیاز باشد. برای نمونه در شرایط زیر این کار ضروری است:
- سرطان فراتر از استخوان رفته و به عروق اصلی یا اعصاب سرایت کرده باشد.
- پس از جراحی حفظ اندام دچار عفونت شده و یا نیاز به برداشتن پروتز یا پیوند استخوان وجود دارد.
- سرطان در بخشی از بدن ایجاد شده باشد که از نظر فنی امکان جراحی حفظ اندام وجود نداشته باشد. (مانند مچ پا)
تیم مراقبتی شوک و ترس نیاز به قطع عضو را درک کرده و می تواند با مشاوره و سایر حمایت ها از شما پشتیبانی کند. در بعضی از موارد، تیم مراقبتی شما را با فردی که قبلا قطع عضو داشته، آشنا می کند.
بیشتر افراد پس از قطع عضو از یک اندام مصنوعی برای جایگزینی اندام برداشته شده استفاده می کنند. در حال حاضر این اندام ها بسیار پیشرفته بوده و استفاده از آنها راحت است. برای نمونه، افرادی که از پای مصنوعی استفاده می کنند، اغلب قادر به راه رفتن، دویدن و ورزش کردن بوده و از کیفیت زندگی بسیار خوبی برخوردارند.
بهبودی از عمل جراحی
پس از جراحی حفظ اندام یا قطع عضو، برای بازگشت به زندگی عادی به کمک نیاز خواهید داشت. این به عنوان بخشی از توانبخشی شناخته می شود.
معمولا توانبخشی شامل جلسات فیزیوتراپی و انجام تمرینات برای کمک به بازیابی عملکرد مناسب در قسمت تحتانی بدن و کار درمانی و یادگیری مهارت هایی برای کنار آمدن با امور روزمره خواهد بود.
ممکن است پس از قطع عضو برای مشاوره، پشتیبانی و درمان توانبخشی به یک مرکز اندام محلی ارجاع شوید.
شیمی درمانی
به 4 روش از شیمی درمانی برای درمان سرطان استخوان استفاده می شود:
- پیش از جراحی – برای کوچک کردن تومور و ساده کردن عمل جراحی
- در ترکیب با پرتو درمانی و پیش از جراحی – این روش به ویژه در درمان سارکوم یوئینگ به خوبی عمل می کند.
- پس از جراحی – برای پیشگیری از بازگشت سرطان
- برای کنترل علائم در مواردی که درمان ممکن نیست. (معروف به شیمی درمانی تسکینی)
شیمی درمانی برای سرطان استخوان شامل ترکیبی از داروهای مختلف است که معمولا به صورت قطره ای به داخل رگ یا خطی که به رگ خونی بزرگتر وارد می شود، منتقل خواهد شد.
درمان معمولا به صورت دوره ای انجام می شود. یک چرخه شامل مصرف داروهای شیمی درمانی برای چندین روز و سپس یک هفته استراحت است تا بدن بتواند از اثرات درمان بهبود یابد. تعداد دوره های مورد نیاز به نوع و درجه سرطان استخوان وابسته است.
همچنین بخوانید:
عوارض جانبی
شیمی درمانی می تواند به سلول های سالم و همچنین سلول های سرطانی آسیب برساند. این یعنی اغلب باعث بروز عوارض جانبی می شود.
عوارض جانبی شایع شیمی درمانی عبارتند از:
بیشتر عوارض جانبی مرتبط با شیمی درمانی باید پس از پایان درمان برطرف شوند. با این حال این خطر وجود دارد که ناباروری دائمی باشد. تیم مراقبت اطلاعات دقیق تری در مورد خطرات خاص ناباروری به شما ارائه می کند.
پرتو درمانی
همانند شیمی درمانی، از روش پرتو درمانی، قبل و بعد از جراحی به جهت درمان سرطان استخوان یا برای کنترل علائم و کند کردن پیشرفت آن در صورت عدم امکان درمان استفاده نمود.
پرتو درمانی برای سرطان استخوان شامل پرتوهایی است که توسط دستگاه خارجی به قسمت سرطانی استخوان هدایت می شوند.
این روش معمولا در جلسات روزانه برای 5 روز در هفته و با هر جلسه چند دقیقه ای انجام می شود. کل دوره درمان معمولا چند هفته طول می کشد.
همچنین بخوانید:
همه چیز درباره پرتو درمانی (کلیک)
عوارض جانبی
تابشی که فرد مبتلا یه سرطان استخوان طی پرتو درمانی در معرض آن قرار می گیرد، بیشتر بر روی سلول های سرطانی متمرکز می شود اما سلول های سالم در نزدیکی آن نیز آسیب می بینند.
این امر منجر به عوارض زیر می شود:
- قرمز شدن و تحریک پوست (که می تواند کاملا شبیه به آفتاب سوختگی باشد.)
- درد مفصل در بخشی از بدن که تحت درمان است.
- حالت تهوع
- ریزش مو در قسمتی از بدن که تحت درمان است.
- خستگی
این عوارض جانبی پس از اتمام پرتو درمانی جهت درمان سرطان استخوان از بین می روند. اگرچه ممکن است احساس خستگی برای چندین هفته ادامه داشته باشد.
میفامورتید (Mifamurtide)
ممکن است برای افراد مبتلا به نوعی سرطان استخوان به نام استئوسارکوما، دارویی به نام میفامورتید در کنار درمان های فوق توصیه شود.
Mifamurtide یک محرک ماکروفاژ ایمنی است. این یعنی با تشویق سیستم ایمنی بدن برای تولید سلول های ویژه، سلول های سرطانی را از بین می برد.
میفامورتید به طول معمول برای درمان جوانان مبتلا به سرطان استخوان از نوع استئوسارکوما با درجه بالا توصیه می شود و پس از جراحی در ترکیب با شیمی درمانی برای پیشگیری از بازگشت سرطان تجویز خواهد شد.
Mifamurtide در طی یک ساعت و به آرامی به یکی از رگ ها تزریق می شود. معمولا دوره درمانی توصیه شده آن دو مرتبه در هفته و برای 12 هفته و سپس هفته ای یک مرتبه برای 24 هفته دیگر است.
عوارض جانبی
مصرف میفامورتید در درمان سرطان استخوان باعث ایجاد طیف گسترده ای از عوارض جانبی می شود. این موارد عبارتند از:
- تهوع و استفراغ
- اسهال یا یبوست
- سر درد
- سرگیجه
- از دست دادن اشتها
- خستگی و ضعف
مشخص نیست که مصرف Mifamurtide در دوران بارداری بی خطر باشد. بنابراین به عنوان یک اقدام پیشگیرانه، در صورتی که از نظر جنسی فعال هستید باید از یک روش پیشگیری از بارداری استفاده کنید. در صورتی که فکر می کنید باردار هستید فورا MDT را مطلع کرده و همچنین از مصرف Mifamurtide در دوران شیردهی خودداری کنید.
پیگیری درمان
پس از اتمام دوره درمان باید در قرارهای ملاقات پیگیری شرکت کنید تا عدم بازگشت سرطان بررسی شود.
به این منظور از شما خواسته می شود تا در 2 سال اول پس از اتمام درمان در قرارهای مکرر (احتمالا هر 3 ماه) شرکت کنید. با گذشت سال ها این موارد کمتر خواهند شد.
در صورت ایجاد مجدد علائم سرطان استخوان یا احتمال بازگشت دوباره سرطان با پزشک خود تماس بگیرید.
جهت مشاهده و خرید مکمل ها و محصولات مراقبت داروخانه آنلاین اویرو کلیک کنید.