جوش / آکنه هورمونی : علت و درمان
جوش هورمونی به جوش هایی گفته می شود به علت تغییرات هورمونی ایجاد می شوند؛ روش درمان و رژیم غذایی مناسب برای آکنه های هورمونی را بخوانید.
شواهد متفاوتی در رابطه با رژیم غذایی و آکنه وجود دارد. با این حال بعضی از افراد متوجه می شوند که مصرف غذاهایی با شاخص گلیسمی (GI) پایین یا پرهیز از محصولات خاص مانند شیر گاو کمک کننده خواهد بود.
یک رژیم غذایی جوش هورمونی (Hormonal Acne) وابسته به علت، عوامل تحریک کننده و نیازهای غذایی از فردی به فرد دیگر متفاوت خواهد بود.
این مقاله به بررسی جوش هورمونی، بعضی از مواد غذایی که باعث ایجاد آن می شوند و بعضی از تغییرات رژیم غذایی که افراد می توانند از آنها بهره مند شوند، می پردازد. همچنین به بررسی بعضی از روش های دیگر درمان جوش هورمونی خواهیم پرداخت.
همچنین بخوانید:
سبوم چیست؟ عملکرد، نحوه تولید و فواید (کلیک)
جوش / آکنه هورمونی چیست؟
جوش به دلیل انسداد و التهاب منافذ پوستی ایجاد می شود. منافذ پوست سوراخ های ریزی در پوست هستند که سبوم ترشح می کنند. این ماده چربی است و در رطوبت باعث انسداد می شود. در صورتی که منافذ توسط سبوم یا مواد دیگر مسدود شوند، جوش ایجاد می شود.
عوامل زیادی در ایجاد جوش نقش دارند که عبارتند از:
- پوست چرب
- استفاده از محصولات مسدود کننده منافذ پوست
- ژنتیک
- مصرف بعضی از داروها
- قرارگیری در معرض نور خورشید
- هورمون ها
جوش هورمونی اصطلاحی غیررسمی است که افراد برای جوش استفاده می کنند و به نظر می رسد که در درجه اول به علت تغییرات هورمونی ایجاد می شود.
همچنین بخوانید:
سبوم چیست؟ عملکرد، نحوه تولید و فواید (کلیک)
ممکن است افراد مبتلا به آکنه هورمونی متوجه شوند که در شرایط زیر بیشتر مستعد ابتلا به جوش هستند:
- قبل یا طی یک پریود
- در دوران بارداری یا پس از آن
- پس از شروع یا قطع مصرف قرص های پیشگیری از بارداری
- دوران یائسگی
همچنین بخوانید:
علت جوش زدن قبل از پریود (کلیک)
همیشه نمی توان آکنه ناشی از تغییرات هورمونی را از انواع دیگر آکنه تشخیص داد. با این حال بعضی از افراد زمان بروز آنها را نشانه می دانند.
علت ایجاد جوش هورمونی
تحقیقات در مورد تاثیر هورمون های مختلف بر آکنه هنوز ادامه دارد. با این حال بعضی از محققان معتقدند که احتمالا آندروژن ها علت بروز جوش های هورمونی هستند. آندروژن ها گروهی از هورمون ها هستند که می توانند باعث ترشح سبوم بیشتر در غدد چربی پوست شوند.
تعدادی از هورمون ها می توانند سطح هورمون های آندروژن در بدن را افزایش دهند که عبارتند از:
- استرس
- بلوغ
- بعضی از بیماری ها مانند سندروم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)
- بعضی از داروها مانند روش های پیشگیری از بارداری که فقط حاوی پروژسترون هستند.
با این حال رژیم غذایی می تواند بر سطح آندروژن و همچنین سایر هورمون هایی که در ایجاد آکنه نقش دارند، تاثیرگذار باشد.
کدام مواد غذایی در بروز آکنه نقش دارند؟
در بخش های زیر جزئیات بیشتری در مورد بعضی از مواد غذایی که می توانند در آکنه نقش داشته باشند، بحث خواهد شد.
مواد غذایی با شاخص گلیسمی (GI) بالا
تعدادی از مطالعات نشان می دهند که رژیم های مدرن غربی می توانند احتمال جوش از جمله جوش هورمونی را افزایش دهند که اغلب به علت وجود مواد غذایی با شاخص گلیسمی (GI) بالا است.
GI روشی برای اندازه گیری سرعت مواد غذایی در افزایش سطح قند خون در بدن است. رژیم های مدرن غربی اغلب حاوی مواد غذایی با GI بالا هستند که تاثیر قابل توجهی بر سطح قند خون خواهند داشت. این امر توضیح می دهد که چرا آکنه در کشورهایی مانند آمریکا شایع است اما در مناطق دیگر کمتر دیده می شود.
برای نمونه، یک بررسی بر روی چندین مطالعه در سال 2016 شیوع آکنه در بین افراد بومی شمال کانادا، جزایر کیتاوا و روستاهای برزیل، آفریقای جنوبی و کنیا را بررسی کرد.
این مطالعات نشان داد که شیوع جوش در این مناطق کم است و آن را به رژیم های غذایی سنتی با GI پایین شرکت کنندگان نسبت می دهند. این مطالعه در کانادا نشان داد که زمانی که شرکت کنندگان از مواد غذایی غربی مانند نوشابه، لبنیات و غذاهای فرآوری شده استفاده می کنند، میزان جوش افزایش خواهد یافت.
بعضی از مواد غذایی با GI بالا عبارتند از:
- شیرینی ها و آبنبات ها
- پختنی های شیرین (شیرینی ها)
- کربوهیدرات های تصفیه شده مانند نان سفید
- غلات شیرین شده
شیر گاو
ممکن است ارتباطی بین شیر گاو و بروز جوش وجود داشته باشد. با این حال بررسی های انجام شده در این مورد نتایج متفاوتی را به همراه داشته است.
در یک بررسی در سال 2016 تعداد انگشت شماری از مطالعات پیرامون ارتباط ضعیف بین مصرف لبنیات و جوش ذکر شد. علاوه بر این یک بررسی در سال 2018 بر روی 9 مطالعه شامل 71819 شرکت کننده نشان داد که افرادی که شیر می نوشند، 16% بیشتر از افراد دیگر دچار جوش می شوند.
طبق اعلام آکادمی پوست آمریکا (AAD)، اگرچه ممکن است شیر گاو برای بعضی از افراد محرک باشد اما در حال حاضر هیچ مدرکی مبنی بر این که سایر محصولات لبنی مانند پنیر یا ماست باعث ایجاد شوند، وجود ندارد.
شکلات
اغلب افراد معتقدند که شکلات عامل جوش است. با این حال یک بررسی در سال 2016 شواهد زیادی برای این موضوع نیافت. چندین مطالعه نشان دادند که ارتباط ضعیفی بین مصرف شکلات و جوش وجود دارد اما بسیاری از این موارد نقص طراحی دارند.
به عنوان نمونه، بعضی از مطالعات نوع محصول شکلات مصرفی شرکت کنندگان را بررسی نکردند. این یعنی مواد اضافی مانند شکر یا شیر می توانند بر نتیجه تاثیرگذار باشند.
مطالعه ای در سال 2018 بر روی 33 مرد نشان داد که مصرف 10 گرم شکلات تلخ در روز به مدت 4 هفته منجر به تغییراتی در پوست می شود که احتمال بروز جوش را افزایش خواهد داد. این امر به ویژه در میان مردان جوان صدق می کند.
به همین علت ممکن است بعضی از افراد دریابند که کاهش مصرف کاکائو یا حذف کامل آن به کاهش جوش از جمله جوش هورمونی کمک می کند.
رژیم غذایی برای جوش های هورمونی
اگرچه هیچ رژیم غذایی مشخصی برای افراد مبتلا به جوش هورمونی وجود ندارد اما بعضی از آنها تغییرات زیر را مفید می دانند.
همیشه قبل از هرگونه تغییر عمده در رژیم غذایی با پزشک یا متخصص تغذیه صحبت کنید.
مواد غذایی با شاخص گلیسمی (GI) پایین
اگر رژیم غذایی فرد حاوی مقدار زیادی مواد غذایی با GI بالا باشد، کاهش مصرف مواد غذایی با GI بالا و مصرف مواد غذایی با GI پایین می تواند برای پوست مفید باشد. مصرف مواد غذایی با GI پایین فواید دیگری مانند تثبیت قند خون خواهد داشت.
بعضی از مواد غذایی که باید بر روی آنها تمرکز کرد، عبارتند از:
- سبزیجات غیرنشاسته ای
- غلات
- لوبیا و حبوبات
- مغزها و دانه ها
- میوه هایی مانند سیب، توت و آلو
بسیاری از منابع پروتئینی و چربی شاخص GI ندارند زیرا بر قند خون تاثیر چندانی ندارند. افزودن مواد غذایی مانند روغن زیتون، تخم مرغ، مرغ و ماهی به رژیم غذایی می تواند سطح قند خون را ثابت نگه داشته و مواد مغذی مهمی برای سلامت پوست را فراهم کند.
اسیدهای چرب امگا 3
اسیدهای چرب مانند امگا 3، امگا 6 و امگا 9 بر روی سطح التهاب در بدن تاثیر دارند. برای نمونه، رژیم غذایی حاوی اسیدهای چرب امگا 3 بیشتر می توانند التهاب را کاهش دهند.
اگرچه تحقیقات ارتباط مستقیمی بین مصرف امگا 3 با آکنه را مشخص نکرده اند، امگا 3 می تواند فاکتور رشد شبه انسولین ۱ را کاهش دهد که این امر بر کاهش آندروژن در بدن تاثیر دارد.
افراد می توانند امگا 3 بیشتری از راه های زیر به دست آورند:
- ماهی های چرب مانند ماهی سالمون و ماهی خال خالی
- مکمل های روغن ماهی یا روغن جلبک
- مغزها و دانه ها مانند دانه های کتان و گردو
آنتی اکسیدان ها
بعضی از تحقیقات نشان می دهند که افراد دارای جوش به احتمال زیاد دارای آنتی اکسیدان های خاصی مانند سلنیوم هستند. اینکه آیا این امر به طور مستقیم بر روی بروز جوش تاثیر می گذارد، هنوز مشخص نیست.
با این حال از آنجایی که آنتی اکسیدان ها فواید مهم دیگری برای سلامتی دارند، بهتر است از مواد غذایی که حاوی آنها هستند، استفاده شود.
این مواد غذایی عبارتند از:
- مغزها، ماهی، غذاهای دریایی، گوشت گوساله، بوقلمون و گوشت اعضای بدن که حاوی سلنیوم هستند.
- انگور قرمز، توت ها و بادام زمینی که حاوی رسوراترول هستند.
- سایر مواد غذایی سرشار از آنتی اکسیدان مانند بلوبری، سبزیجات برگ دار، کلم قرمز و چای سبز
همچنین بخوانید:
انواع آنتی اکسیدان: فواید و منابع حاوی آن ها (کلیک)
جایگزین های شیر
افرادی که شیر گاو مصرف می کنند، ممکن است بخواهند میزان مصرف خود را کاهش داده و از جایگزین ها شیر استفاده کنند تا تاثیر مثبت آن بر روی پوست را ارزیابی کنند.
سایر درمان های جوش هورمونی
علاوه بر ایجاد تغییرات در رژیم غذایی، ممکن است افراد تمایل داشته باشند تا سایر روش های درمانی جوش از جمله جوش هورمونی را نیز امتحان کنند.
AAD موارد زیر را برای خودمراقبتی اساسی توصیه می کند:
- شستن صورت برای دو مرتبه در روز با یک پاک کننده ملایم با pH متعادل
- شستن صورت پس از تعریق یا استفاده از لوازمی که نزدیک صورت هستند مانند کلاه ایمنی یا ماسک
- روی آوردن به محصولات ملایم مراقبت از پوست و محصولات غیردارویی فاقد الکل یا اسکراب ها
- استفاده از حوله ها و پارچه های صورت و لوازم شستشوی تمیز که اغلب صورت را لمس می کنند.
- جلوگیری از لمس صورت برای فشردن یا ترکاندن جوش
جهت مشاهده و خرید محصولات ضد جوش و آکنه داروخانه آنلاین اویرو کلیک کنید.
ممکن است افراد پس از شستن صورت مایل به استفاده از درمان موضعی آکنه باشد. بعضی از مواد تشکیل دهنده که باید در نظر گرفت، عبارتند از:
- سالیسیلیک اسید که باعث کاهش التهاب و انسداد منافذ پوست می شود.
- رتینوئیدها که چربی را کاهش داده و انسداد منافذ پوست را از بین می برد.
- بنزوئیل پروکساید که باعث از بین رفتن باکتری های ایجاد کننده آکنه می شود.
همچنین بخوانید:
داروی بنزوئیل پروکساید برای درمان جوش (کلیک)
افراد می توانند از محصولات مراقبت از پوست حاوی این مواد بدون نسخه استفاده کنند. در غیر این صورت یک متخصص پوست توصیه هایی ارائه داده یا نسخه های تجویزی قوی تر را پیشنهاد می کند.
بسیاری از درمان های آکنه از جمله جوش های هورمونی باعث افزایش حساسیت پوست به نور خورشید می شوند، بنابراین استفاده از کرم ضد آفتاب غیر تحریک کننده برای محافظت از پوست در برابر آسیب اشعه ماورا بنفش (UV) در طول روز ضروری است.
یادداشت های روزانه و امتحان کردن موارد مختلف به افراد کمک می کند تا تغییرات رژیم غذایی و سایر راهکارهای کمک کننده به آکنه را ارزیابی کنند.
همچنین بخوانید:
داروها
در بعضی از موارد افراد مبتلا به آکنه می توانند داروهایی مصرف کنند که علائم را بهبود بخشند. این موارد عبارتند از:
- آنتی بیوتیک هایی مانند کلیندامایسین (Clindamycin) که به جوش های التهابی دردناک کمک می کنند.
- اسپیرونولاکتون (Spironolactone) که یک روش درمانی هورمونی آکنه است و می تواند جلوی آندروژن های روی پوست را بگیرد.
- رتینوئیدهای خوراکی مانند آکوتان (Accutane)
- قرص های جلوگیری از بارداری
این داروها می توانند منجر به بروز عوارض جانبی شده و برای همه مناسب نیستند. همیشه بهتر است در مورد مزایا و خطرات احتمالی با پزشک صحبت کنید.
زمان تماس با پزشک
آکنه آسیب جسمی جدی ایجاد نمی کند. با این حال می تواند تاثیر قابل توجهی در عزت نفس فرد داشته باشد.
بهتر است در صورت بروز آکنه با شرایط زیر با پزشک یا متخصص پوست صحبت کنید:
- شدید یا بسیار دردناک بودن
- ایجاد اسکار یا جای زخم بر روی پوست
- پاسخ ندادن به درمان های بدون نسخه
- تاثیر بر سلامت روان افراد
زنان مبتلا به آکنه و علائم همراه مانند افزایش وزن، پریودهای نامنظم، ریزش مو یا ایجاد موهای زائد بدن نیز باید با پزشک صحبت کنند زیرا ممکن است این امر به دلیل سندروم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) باشد.
خلاصه
آکنه به علت های مختلفی از جمله هورمون ها ایجاد می شود. هورمون های آندروژن به طور خاص تولید چربی پوست را افزایش داده که احتمال بروز آکنه را بیشتر می کند.
شواهد مختلفی در مورد تاثیر رژیم غذایی بر آکنه وجود دارد. با این حال ممکن است افراد بخواهند تا مواد غذایی با GI پایین، مواد غذایی حاوی آنتی اکسیدان و امگا 3 را امتحان کنند تا تاثیر آن مورد ارزیابی قرار گیرد.
در صورت تداوم آکنه افراد می توانند برای گزینه های درمانی ایمن و موثر با یک متخصص پوست مشورت کنند.
جهت مشاهده و خرید مکمل ها و محصولات مراقبت داروخانه آنلاین اویرو کلیک کنید.