مقایسه تراوادا و دسکووی
این مقاله به مقایسه تراوادا و دسکووی دو داروی موثر در درمان ایدز (HIV) و پیشگیری قبل از مواجهه از نظر ترکیبات – دوز مصرف و عوارض می پردازد.
مقدمه
تراوادا (Truvada با نام: امتریسیتابین / تنوفوویر دیسوپروکسیل فومارات = Emtricitabine/Tenofovir disoproxil fumarate) و دسکووی (Descovy با نام امتریسیتابین / تنوفوویر آلافنامید = Emtricitabine/Tenofovir alafenamid) هر دو نام های تجاری داروهای تجویزی در درمان ایدز هستند.
این داروها توسط سازمان غذا و دارو (FDA) برای موارد زیر تائید شده اند:
- درمان HIV
- افراد در معرض خطر بالا برای ابتلا به HIV برای پیشگیری از قرارگیری در معرض (PrEP) از آن استفاده می کنند.
همچنین تراوادا به عنوان یک داروی ژنریک به نام امتریسیتابین / تنوفوویر دیسوپروکسیل فومارات در دسترس است.
دسکووی به صورت داروی عمومی در دسترس نیست.
تراوادا و دسکووی هر دو توسط یک سازنده به نام Gilead Sciences ساخته می شوند.
در ادامه به مقایسه تراوادا و دسکووی از نظر ترکیبات تشکیل دهنده، موارد استفاده، دوز مصرف و عوارض پرداخته شده است.
همچنین بخوانید:
همه چیز درباره ویروس HIV و بیماری ایدز (کلیک)
مقایسه مواد تشکیل دهنده تراوادا و دسکووی
تراوادا حاوی دو ماده فعال امتریسیتابین (Emtricitabine) و تنوفوویر دیسوپروکسیل فومارات (Tenofovir disoproxil fumarate) موثر در درمان ایدز و PrEP است. همچنین دسکووی حاوی دو ماده فعال امتریسیتابین (Emtricitabine) و تنوفوویر آلافنامید (Tenofovir alafenamide) می باشد.
تراوادا و دسکووی، هر دو حاوی دو ماده فعال در یک قرص هستند. آنها یک ماده فعال مشترک دارند که امتریسیتابین است. دومین ماده فعال آنها تنوفوویر بوده که در هر دارو نسبت به دیگری کمی متفاوت می باشد. این امر بر نحوه جذب داروها توسط بدن تاثیر می گذارد.
تراوادا و دسکووی هر دو متعلق به دسته ای از داروها به عنوان مهار کننده های ترانس کریپتاز معکوس نوکلئوزید (NRTI) موثر در درمان ایدز و PrEP شناخته می شوند.
در واقع NRTI ها داروهای ضد ویروسی هستند که برای درمان HIV استفاده می شوند. آنها مانع عملکرد آنزیم های اصلی برای جلوگیری از تکثیر و رشد HIV می شوند.
مقایسه موارد مصرف تراوادا و دسکووی
هر دو داروی تراوادا و دسکووی توسط سازمان غذا و دارو (FDA) برای موارد زیر تائید می شوند:
- درمان HIV
- افراد در معرض خطر ابتلا به HIV برای پیشگیری از آن به عنوان (PrEP) یا پیشگیری قبل از مواجهه استفاده می کنند.
روش درمانی HIV
برای درمان ایدز (HIV) در بزرگسالان و کودکان با وزن مشخص از هر دو داروی تراوادا و دسکووی استفاده می شود.
برای مصرف تراوادا باید حداقل 17 کیلوگرم وزن داشته باشید. این میزان برای مصرف دسکووی حداقل 25 کیلوگرم است. هر دو داروی تراوادا و دسکووی برای درمان ایدز (HIV) در زنان و مردان تائید شده اند.
همچنین بخوانید:
داروهای موثر در درمان و پیشگیری از HIV (کلیک)
استفاده به صورت PrEP یا پیشگیری قبل از مواجهه
استفاده از تراوادا و دسکووی برای پیشگیری قبل از مواجهه در بزرگسالان و نوجوانان با حداقل 35 کیلوگرم وزن مورد تائید قرار گرفته است. در صورتی که از تراوادا یا دسکووی به صورت PrEP استفاده می کنید، نباید قبل و در حین مصرف دارو به HIV مبتلا باشید.
تراوادا برای استفاده به صورت PrEP در مردان و زنان تائید شده است. دسکووی برای استفاده به صورت PrEP در زنان در معرض خطر ابتلا به HIV از طریق رابطه جنسی واژینال مورد تائید نیست. این دارو در این گروه از افراد طی آزمایشات بالینی مورد بررسی قرار گرفته نشده است.
*استفاده از عناوین مرد و زن در این مقاله به جنسیت اختصاص داده شده به فرد در زمان تولد اشاره دارد.
هزینه تراوادا و دسکووی
هزینه تراوادا و دسکووی به برنامه درمانی تجویز شده توسط پزشک، برنامه بیمه و داروخانه شما وابسته است.
می توانید تخمین قیمت داروها در سایر کشورها را در وبسایت GoodRx.com مشاهده کنید.
تراوادا نام تجاری دارویی با عنوان عمومیامتریسیتابین / تنوفوویر دیسوپروکسیل فومارات است. دسکووی نیز نام تجاری دارو است اما به صورت داروی ژنریک در دسترس نیست. داروهای با نام تجاری اغلب گران تر از داروهای ژنریک هستند. در کسب اطلاعات در مورد فرم عمومی تراوادا با پزشک یا داروساز خود صحبت کنید.
جابجایی دارو بین تراوادا و دسکووی
هر دو داروی تراوادا و دسکووی برای درمان و پیشگیری از HIV موثر هستند. برای درمان HIV از آنها در ترکیب با سایر داروهای ضد ویروس تائید شده استفاده می شود.
در صورتی که در هنگام مصرف تراوادا و دسکووی دچار عوارض جانبی آزار دهنده ای شده یا نگرانی دارید، ممکن است پزشک داروی شما را تغییر دهد. در مورد این جابجایی دستورالعمل میزان مصرف خاصی وجود ندارد.
به یاد داشته باشید که داروهای تراوادا و دسکووی قابل جابجایی و تغییر با یکدیگر نیستند. بنابراین نباید دوزهای مصرفی آنها را با هم ترکیب کنید. برای نمونه نباید یک دوز تراوادا، سپس یک دوز دسکووی و دوباره یک دوز تراوادا مصرف کنید.
همچنین لازم است بدانید که هر دو داروی تراوادا و دسکووی به گونه ای ساخته شده اند که برای مصارف مورد تائید موثر هستند. هیچ کدام از آنها بهتر یا موثرتر از دیگری در نظر گرفته نمی شود.
برای دریافت اطلاعات بیشتر می توانید به بخش اثربخشی این دو دارو در ادامه مراجعه کنید.
تراوادا به صورت ژنریک با نام Emtricitabine/Tenofovir disoproxil fumarate در دسترس است. هزینه این فرم دارو کمتر از دسکووی با نام تجاری است. داروهای عمومی اغلب ارزان تر از داروهای تجاری هستند. می توانید با پزشک در مورد بهترین گزینه برای خود صحبت کنید.
توجه: نباید داروهای مصرفی خود را بدون صحبت قبلی با پزشک تغییر داده یا جابجا کنید.
مقایسه دوز مصرفی، فرم ها و تجویز تراوادا و دسکووی
هر دو داروی تراوادا و دسکووی جهت درمان و پیشگیری از ایدز به صورت قرص خوراکی عرضه می شوند.
قرص تراوادا بزرگتر از دسکووی است. هر دو مورد حاوی دو دارو در هر قرص هستند.
تراوادا و دسکووی یک ماده فعال مشترک به نام امتریسیتابین دارند. همچنین هر دو دارو حاوی ماده فعال تنوفوویر اما به فرم های مختلف شیمیایی هستند. تراوادا حاوی تنوفوویر دیسوپروکسیل فومارات و دسکووی حاوی تنوفوویر آلافنامید است.
قدرت های مختلف تراوادا عبارتند از:
- 100 میلی گرم امتریسیتابین/150 میلی گرم تنوفوویر دیسوپروکسیل فومارات
- 133 میلی گرم امتریسیتابین/200 میلی گرم تنوفوویر دیسوپروکسیل فومارات
- 167 میلی گرم امتریسیتابین/250 میلی گرم تنوفوویر دیسوپروکسیل فومارات
- 200 میلی گرم امتریسیتابین/300 میلی گرم تنوفوویر دیسوپروکسیل فومارات
دسکووی با یک قدرت در دسترس است:
200 میلی گرم امتریسیتابین/25 میلی گرم تنوفوویر آلافنامید
هر دو دارو معمولا یک مرتبه در روز مصرف می شوند. دوز مصرفی تجویز شده توسط پزشک به موارد زیر وابسته است:
- سن
- بیماری هایی مانند بیماری کلیوی
- وزن
در صورتی که به بیماری کلیوی، کبدی یا سایر بیماری ها مبتلا هستید، ممکن است خطر ابتلا به عوارض جانبی افزایش یابد و پزشک به تنظیم دوز مصرفی نیاز داشته باشد.
مقایسه عوارض جانبی تراوادا در مقابل دسکووی
تراوادا و دسکووی مواد تشکیل دهنده مشابهی دارند، بنابراین عوارض جانبی مشابهی ایجاد می کنند. البته از آنجایی که این دو دارو دقیقا شبیه به هم نیستند، عوارض جانبی متفاوتی نیز ایجاد خواهند کرد. بعضی از این عوارض جانبی در ادامه ذکر شده اند.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد عوارض جانبی این دو دارو به راهنمای داروها مراجعه کنید.
عوارض جانبی خفیف
در فهرست های زیر به بعضی از عوارض جانبی خفیف تراوادا و دسکووی در درمان و پیشگیری از ایدز و همچنین برخی موارد مشترک آنها می پردازیم.
- عوارض جانبی که با مصرف تراوادا رخ می دهند، عبارتند از:
- رویاهای غیرعادی
- سرگیجه
- بی خوابی
- هیپرپیگمانتسیون یا هایپرپیگمنتیشن
- عوارض جانبی که با مصرف دسکووی رخ می دهند، عبارتند از:
- اسهال
- حالت تهوع
- سر درد
- خستگی (Fatigue)
- بثورات پوستی
معمولا این عوارض موقتی هستند و برای چند روز یا چند هفته ادامه دارند. اما اگر این عوارض جانبی بیشتر طول کشیده یا آزاردهنده و شدید شدند باید با پزشک یا داروساز صحبت کرد.
عوارض جانبی جدی
در فهرست های زیر به بعضی از عوارض جانبی جدی تراوادا و دسکووی و همچنین بعضی از موارد مشترک آنها می پردازیم.
- عوارض جانبی که با مصرف تراوادا رخ می دهند، عبارتند از:
- از دست دادن استخوان
- افسردگی
- کلسترول بالا
- عوارض جانبی که با مصرف دسکووی رخ می دهند، عبارتند از:
- تب
- خستگی (Fatigue)
- عوارض جانبی که با مصرف هر دو دارو رخ می دهند، عبارتند از:
- واکنش آلرژیک*
- مشکلات کبدی مانند بزرگی کبد یا هپاتومگالی همراه با تغییر چرب یا استئاتوز
- مشکلات کلیوی مانند نارسایی حاد کلیوی
- بدتر شدن عفونت هپاتیت B
- اسیدوز لاکتیک
- سندروم بازسازی ایمنی (عود کردن عفونت های گذشته مانند ذات الریه، عفونت های قارچی یا سل)
در صورتی که در هنگام استفاده از تراوادا یا دسکووی دچار عوارض جانبی جدی شده اید باید فورا با پزشک خود تماس بگیرید. در صورتی که عوارض جانبی کشنده به نظر رسیده یا فکر می کنید فوریت پزشکی هستند باید بلافاصله با اورژانس تماس بگیرید.
*هیچ واکنش آلرژیک در آزمایشات بالینی تراوادا و دسکووی گزارش نشده است اما بروز واکنش آلرژیک با مصرف هر دارویی امکان پذیر است. تراوادا و دسکووی هشدارهای دارویی (Boxed warning) برای بدتر شدن عفونت هپاتیت B دارند. این موارد هشدارهای جدی تری از طرف سازمان غذا و دارو (FDA) هستند. برای دریافت جزئیات بیشتر به بخش هشدارهای مربوط به تراوادا و دسکووی در ادامه مقاله مراجعه کنید.
مقایسه اثربخشی تراوادا در مقابل دسکووی
مروری بر مطالعات انجام شده در مقایسه تراوادا با دسکووی نشان داد که هر دو دارو در درمان و پیشگیری از HIV موثر هستند. یک مطالعه نشان داد که تنوفوویر آلافنامید به عنوان یک ماده فعال در دسکووی، مشکلات کمتری در رابطه با استخوان و کلیه نسبت به تنوفوویر دیسوپروکسیل فومارات به عنوان یک ماده فعال تراوادا ایجاد می کند.
بر اساس دستورالعمل های درمان HIV، هر دو داروی تراوادا و دسکووی گزینه های انتخابی اول در هنگام شروع درمان با داروهای ضد ویروسی دیگر هستند. نمونه هایی از داروهای ضد ویروسی شامل رالتگراویر (Raltegravir) و دولوتگراویر (Dolutegravir) می باشند.
مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها (CDC) هر دو داروی تراوادا و دسکووی را به عنوان درمان های پیشگیری از ایدز پیش از مواجهه PrEP ذکر کرده اند.
در صورتی که پزشک مصرف تراوادا و دسکووی را تجویز کند، باید دارو به صورت روزانه و دقیقا مطابق توصیه مصرف شوند. در صورتی این داروها هر روز مصرف نشوند، موثر نخواهند بود.
با توجه به سابقه پزشکی خود در مورد بهترین برنامه درمانی با پزشک مشورت کنید.
هشدارهای مربوط به تراوادا و دسکووی
در صورتی که در حین مصرف تراوادا و دسکووی دچار بیماری خاصی یا سایر عوامل تاثیرگذار بر سلامتی باشید، ممکن است مصرف آنها برای شما مناسب نباشد. در ادامه این موارد به عنوان هشدار یاد می شوند.
این دو دارو هشدارهای یکسانی داشته اما موراد مختلفی نیز خواهند داشت. در ادامه بعضی از این هشدارها ذکر شده اند. پیش از شروع به استفاده از تراوادا یا دسکووی با پزشک خود در مورد این هشدارها مشورت کنید.
هشدارهای دارویی برای تراوادا و دسکووی
تراوادا و دسکووی هشدارهای دارویی دارند. آنها جدی ترین هشدارهای سازمان غذا و دارو (FDA) هستند. این موارد درباره اثرات دارویی که می توانند خطرناک باشند، هشدار می دهند.
پزشک قبل از شروع و هنگام مصرف تراوادا یا دسکووی، انجام آزمایش خون را توصیه می کنند.
- بدتر شدن عفونت هپاتیت B: در صورت ابتلا به عفونت هپاتیت B و توقف مصرف تراوادا یا دسکووی، عفونت بدتر خواهد شد. برای پیشگیری از این امر باید قبل، در حین و پس از مصرف تراوادا و دسکووی آزمایش خون انجام دهید. این آزمایشات به پزشک اجازه می دهد تا عملکرد کبد شما را کنترل کند. آنها می توانند در صورت لزوم عفونت را درمان کنند.
- مقاومت در برابر درمان: برای استفاده از تراوادا یا دسکووی به صورت PrEP نباید قبل یا حین مصرف دارو دچار HIV شده باشید. پزشک پیش از شروع مصرف دارو و حداقل هر 3 ماه در طول استفاده آنها، آزمایشات لازم برای HIV را انجام می دهد. در صورت ابتلا به HIV و مقاومت ویروسی، ممکن است مصرف دارو برای پیشگیری موثر نباشد.
سایر هشدارها
این دو دارو علاوه بر هشدارهای دارویی، هشدارهای دیگری نیز دارند.
در صورت ابتلا به هر یک از بیماری ها یا عوامل بهداشتی زیر، پیش از استفاده از این دو دارو با پزشک خود صحبت کنید.
- هشدارهایی برای هر دو دارو تراوادا و دسکووی:
- واکنش آلرژیک
- مشکلات استخوانی مانند پوکی استخوان
- بیماری کلیوی
- بیماری کبدی
زمان صحبت با پزشک
تراوادا و دسکووی هر دو برای درمان HIV تائید شده اند و به عنوان PrEP برای پیشگیری از ابتلا به HIV در افراد در معرض ابتلا نیز استفاده می شوند.
برخی نکات کلیدی که باید در هنگام مقایسه این داروها به خاطر بسپارید، عبارتند از:
- قدرت ها، سایز قرص ها و بعضی از عوارض خاص تراوادا و دسکووی مختلف هستند.
- دسکووی نسبت به تراوادا مشکلات کمتری در ارتباط با کلیه و استخوان ایجاد می کنند. در صورت ابتلا به مشکلات کلیوی یا مشکلات استخوانی مانند پوکی استخوان، پزشک در مورد خطرات و فواید این دو دارو به شما مشاوره می دهد.
- تراوادا به صورت داروی عمومی در دسترس است که قیمت کمتری نسبت به نسخه های تجاری تراوادا و دسکووی دارد.
در صورت نیاز به کسب اطلاعات بیشتر در مورد تراوادا یا دسکووی با پزشک یا داروساز خود صحبت کنید. آنها می توانند به سوالات شما در مورد عوارض جانبی هر یک از این داروها پاسخ داده و در انتخاب گزینه مناسب برای شما کمک کنند.
سلب مسئولیت: این مقاله از اویرو برگرفته از سایت های معتبر خارجی و مقالات به روز است. اویرو تمام تلاش خود برای صحیح، جامع و به روز بودن تمام اطلاعات انجام داده است. با این حال این مقاله نباید به عنوان جایگزینی برای دانش و تخصص یک متخصص بهداشت در نظر گرفته شود. همیشه قبل از مصرف هر دارو با پزشک یا سایر متخصصان بهداشت و درمان مشورت کنید. اطلاعات موجود در این مقاله قابل تغییر هستند و همه موارد استفاده، دستورالعمل ها، اقدامات احتیاطی، هشدارها، تداخلات دارویی، واکنش های آلرژیک یا اثرات سوء را تحت پوشش قرار نداده است. عدم وجود هشدارها یا سایر اطلاعات برای داروی مشخص نشان دهنده ایمن، موثر یا مناسب بودن آن یا ترکیب آن برای همه بیماران یا همه موارد خاص نیست.
جهت مشاهده و خرید مکمل ها و محصولات مراقبت داروخانه آنلاین اویرو کلیک کنید.
سلام دوتا قرص اسمش ترووادا بعد از رابطه جنسی بدون کاندوم. دارین؟
سلام داروی تراوادا یا دسکووی رو دارید