درمان خانگی ام اس (MS)
درمان های خانگی بیماری ام اس (MS) شامل سبک زندگی – رژیم غذایی سالم و مصرف مکمل های گیاهی است، درمان های طبیعی سبب بهبود علائم بیماری می شوند.
ام اس (MS) یک بیماری پیشرونده مزمن است که باعث حمله سیستم ایمنی بدن به میلین می شود. میلین ماده ای است که اعصاب بدن را می پوشاند. بنابراین مشکلات این لایه برقراری ارتباط بین اعصاب را سخت کرده و منجر به مشکلات حرکتی، درد و مشکل در تفکر واضح می شود.
این مقاله بهترین روش های درمان طبیعی ام اس (MS) و نحوه ترکیب آنها با یک برنامه درمانی را ارائه می دهد.
شایان ذکر است درمان های خانگی بیماری ام اس درمان یا اثرات آن را معکوس نخواهند کرد. بلکه این روش ها در کاهش و بهبود علائم موثرند.
همچنین بخوانید:
نحوه تشخیص بیماری ام اس (MS) (کلیک)
رژیم غذایی
رعایت یک رژیم غذایی سالم، اصلی ترین روش طبیعی و درمان خانگی ام اس است.
ام اس (MS) باعث التهاب مزمن می شود. بنابراین رژیم غذایی که از التهاب جلوگیری کرده یا آن را معکوس کند، کمک کننده خواهد بود.
هیچ شواهد محکمی برای اثربخشی رژیم غذایی برای درمان بیماری ام اس وجود ندارد. اما بسیاری از داده های علمی نشان می دهند که برخی غذاها از لحاظ تئوری التهاب را کاهش داده یا فواید دیگری دارند.
همچنین شواهد حکایتی نشان می دهند که بسیاری از مبتلایان به ام اس (MS) با بهبود رژیم غذایی، علائم خود را بهبود می بخشند.
به توصیه گروه های حامی ام اس (MS)، یک رژیم غذایی کم چربی و با فیبر بالا که برای قلب و سلامت عمومی مفید است، گزینه ای مناسب برای بیشتر افراد مبتلا به MS است.
با این حال شواهد علمی کمی نشان می دهند که رژیم های غذایی خاص علائم ام اس (MS) را بهبود می بخشند. برای نمونه، هیچ داده ای از رژیم غذایی بدون گلوتن پشتیبانی نمی کند. تنها یک مطالعه محدود نشان داد که یک رژیم غذایی پالئو کمک کننده است اما این تحقیق شهودی بود و فقط بهبود علائم خستگی (Fatigue) را نشان داد.
افزودن موارد زیر به رژیم غذایی افراد مبتلا به ام اس به کاهش بعضی علائم کمک می کند:
- اسیدهای چرب امگا 3: اسیدهای چرب امگا 3 که در ماهی های چرب مانند سالمون و ماهی خال خالی و مغزها و دانه ها یافت می شوند به کاهش التهاب کمک خواهند کرد. تعداد انگشت شماری از مطالعات انجام شده بر روی حیوانات نشان می دهند که امگا 3 به بیماری ام اس (MS) کمک می کند. برای نمونه، در یک مطالعه بر روی موش هایی که رژیم غذایی سرشار از ماهی سالمون داشتند، ضایعات کوچکتر و میلین زدایی کمتری مشاهده شد.
- میوه ها، سبزیجات و غلات سبوس دار: میوه ها، سبزیجات و غلات سبوس دار غنی از فیبر هستند که اغلب آنتی اکسیدان بالا و فواید زیادی برای سلامتی دارند. بعضی تحقیقات نشان می دهند افرادی که از رژیم غذایی غنی از این موارد استفاده می کنند علائم کمتری از ام اس (MS) را گزارش خواهند کرد.
همچنین بخوانید:
رژیم غذایی پاکسازی عروق و تصلب شرایین (کلیک)
برخی غذاها که باید از آنها صرف نظر شود یا مصرف آنها را کاهش داد، عبارتند از:
- لبنیات پرچرب: یک مطالعه بلندمدت نشان داد که بین مصرف زیاد لبنیات در نوجوانان و توسعه بیماری ام اس (MS) ارتباط وجود دارد. همچنین لبنیات (به ویژه لبنیات پرچرب) می تواند با انواع خاصی از التهاب مشارکت می کند.
- نمک: شواهد محدودی نشان می دهند که نمک می تواند انواع خاصی از التهاب را تقویت کند اما این داده ها قطعی نیستند. بعضی از مطالعات هیچ ارتباطی بین مصرف نمک و علائم ام اس (MS) پیدا نکردند. از آنجا که مصرف زیاد نمک حتی در افراد فاقد ام اس (MS) مضر است، کاهش مصرف این ماده در رژیم غذایی مفید خواهد بود.
- چربی اشباع شده: رژیم های غذایی حاوی چربی اشباع شده خطر ابتلا به بیماری های متعدد را افزایش می دهد. همچنین می تواند علائم ام اس (MS) را بدتر کرده یا احتمال ابتلا به آن را افزایش دهد. حداقل یک مطالعه در مقایسه الگوهای رژیم غذایی بر اساس مناطق نشان داد که در مناطقی که از رژیم غذایی با چربی اشباع کمتری استفاده می شود، ابتلا به ام اس (MS) کمتر است.
همچنین بخوانید:
علائم بیماری ام اس در زنان (کلیک)
مکمل های گیاهی
یکی از درمان های خانگی و طبیعی موثر برای ام اس، مصرف برخی مکمل هاست.
بعضی از مکمل های زیر به کاهش بعضی از علائم ام اس (MS) کمک می کنند اما نتایج متفاوت هستند.
جینکو و روغن ماهی
تحقیقات نشان می دهند که جینکو و روغن ماهی علائم بیماری ام اس (MS) را بهبود نمی بخشند. با این وجود بعضی از این پزشکان همچنان تجویز مکمل های فوق را ادامه می دهند.
همچنین بخوانید:
اکیناسه
بعضی از مطالعات که بسیاری از آنها نقص جدی در طراحی داشتند نشان دادند که اکیناسه می تواند باعث افزایش سلامت سیستم ایمنی بدن و کاهش بروز سرماخوردگی و برخی دیگر از عفونت ها شود. گاهی اوقات افراد مبتلا به ام اس (MS) با عفونت ها درگیر می شوند. با این حال این بیماری باعث فعالیت بیش از حد سیستم ایمنی بدن خواهد شد. بنابراین ممکن است مصرف اکیناسه مضر باشد اما هیچ مطالعه ای این ایده را آزمایش نکرده است.
همچنین بخوانید:
بررسی تاثیر اکیناسه بر سیستم ایمنی و درمان سرماخوردگی (کلیک)
گل راعی (St. John’s wort)
گل راعی علائم افسردگی را بهبود می بخشد. با این حال هیچ مطالعه ای در مورد تاثیر آن در افراد مبتلا به ام اس (MS) انجام نشده است. علاوه بر این، این ماده با بسیاری از داروها تداخل دارد. مهم است که پیش از استفاده از آن با پزشک مشورت کنید.
ریشه سنبل الطیب یا والرین
به گفته برخی منابع ریشه سنبل الطیب به علائم خستگی (Fatigue) مربوط به ام اس (MS) کمک می کند.
بعضی مطالعات نشان می دهند که این ماده زمان لازم برای خوابیدن را کاهش می دهد، اما هیچ یک از این مطالعات بر روی افراد مبتلا به ام اس (MS) انجام نشد.
مبتلایان به این بیماری احساس خستگی داشته یا در طول روز دچار مه مغزی می شوند. ممکن است این افراد دریابند که ریشه سنبل الطیب این علائم را بدتر می کند.
کرنبری
بعضی مطالعات نشان می دهند که کرنبری (توت خرس) می تواند از رشد باکتری های مضر در دستگاه ادراری جلوگیری کند. مصرف مکمل های کرنبری برای افراد مبتلا به ام اس (MS) که اغلب عفونت دستگاه ادراری را تجربه می کنند مفید است. به طور معمول کرنبری باعث بروز عوارض جانبی نخواهد شد.
شاهدانه (Cannabis)
تحقیقات نشان می دهند که شاهدانه به درد و اسپاسیتی کمک می کند اما سازمان غذا و دارو (FDA) آن را برای درمان ام اس (MS) تایید نمی کند.
با اینکه تحقیقات مقدماتی نتایج مثبتی را ارائه دادند اما داده های کافی برای تائید اثربخشی مطلوب شاهدانه وجود ندارد.
مکمل های غذایی
بعضی از کمبودهای غذایی علائم ام اس (MS) را بدتر می کنند. در صورت ابتلا به ام اس در خصوص مصرف مکمل های زیر از پزشک خود راهنمایی بگیرید.
- ویتامین D: افرادی که ویتامین D کافی دریافت نمی کنند علائم بدتر ام اس (MS) را تجربه خواهد کرد. مصرف زیاد ویتامین D می تواند خطر ابتلا به این بیماری را کاهش دهد.
- ویتامین های آنتی اکسیدان: ویتامین های آنتی اکسیدان A، C و E می توانند التهاب را کندتر کنند. همچنین ویتامین C از عفونت ادراری جلوگیری می کند. با این حال دوزهای بالاتر ویتامین A در بارداری مضر خواهند بود. دوزهای بالای ویتامین E خطر مرگ را افزایش می دهند. پیش از مصرف این مکمل ها با پزشک صحبت کنید.
- ویتامین B12: بعضی مطالعات نشان می دهند که افراد مبتلا به ام اس (MS) میزان B12 (ویتامین موجود در گوشت و محصولات حیوانی) کمتری دارند. ممکن است گیاهخواران و وگان ها در معرض کمبود ویتامین B12 باشند. با این حال هیچ دلیلی برای مصرف این مکمل ها توسط افراد دارای سطح طبیعی آن وجود ندارد. پزشک می تواند با استفاده از آزمایش خون کمبود ویتامین B12 را بررسی کند.
- کلسیم: شواهد کمی نشان می دهند که کمبود کلسیم باعث بروز بیماری ام اس (MS) شده یا مصرف کلسیم باعث بهبود علائم خواهد شد. با این حال این مکمل خطر پوکی استخوان که احتمال بروز آن در بعضی افراد مبتلا به ام اس (MS) بیشتر است را کاهش می دهد.
جهت مشاهده و خرید مکمل های ویتامین D داروخانه آنلاین اویرو کلیک کنید.
ورزش
ورزش سلامت قلب را تقویت کرده و به افراد مبتلا به ام اس (MS) کمک می کند تا همچنان قوی و فعال بمانند.
همچنین یوگا به خستگی (Fatigue) و بهبود خلق و خو کمک مب کند. اما کمکی به تحرک و توانایی تفکر نخواهد کرد.
همه افراد از جمله مبتلایان به ام اس (MS) باید در تمرینات هوازی منظم و تمرینات قدرتی شرکت کنند.
جهت مشاهده و خرید مکمل های ویتامین B12 داروخانه آنلاین اویرو کلیک کنید.
پزشکی جایگزین
بعضی مطالعات نشان می دهند که طب سوزنی می تواند علائم ام اس (MS) را بهبود بخشد. با این حال یک آنالیز در سال 2014 بر روی تحقیقات قبلی اعلام کرد که طراحی نادرست این مطالعات به معنی غیرممکن بودن نتیجه گیری است.
یک بررسی دیگر در سال 2011 نشان داد که طب سوزنی می تواند به بعضی از انواع درد کمک کند اما درد ام اس (MS) را بررسی نکرد.
جهت مشاهده و خرید مکمل های کلسیم داروخانه آنلاین اویرو کلیک کنید.
خلاصه
درمان های طبیعی علائم ام اس (MS) را کنترل و به کاهش یا پیشگیری از عود کردن آن کمک می کنند.
افرادی که تمایل به استفاده از درمان های طبیعی و خانگی ام اس (MS) را دارند باید یک دفترچه یادداشت علائم داشته باشند تا تاثیر روش های مختلف را ارزیابی کنند.
همیشه پیش از تغییر رژیم غذایی یا استفاده از مکمل های جدید با پزشک مشورت کنید.
جهت مشاهده و خرید مکمل ها و محصولات مراقبت داروخانه آنلاین اویرو کلیک کنید.