مثبت گرایی سمی چیست؟
مثبت گرایی سمی وسواس در تفکر مثبت است که در آن احساسات منفی سرکوب می شوند؛ خطرات – نحوه پیشگیری و برخی از نمونه های آن را بخوانید.
وسواس داشتن در تفکر مثبت، مثبت گرایی سمی (Toxic positivity) نامیده می شود.
این یعنی، فرد در همه تجربیات حتی موارد عمیقا غم انگیز تفکر مثبت دارد.
در مثبت گرایی سمی، فرد احساسات منفی و غم و اندوه خود را سرکوب کرده و با این معضل روبروست که حتی زمانیکه تحت فشار است باید تظاهر به خوشبختی کند.
در واقع این مساله منجر به نوعی تحمیل به خود می شود.
بعنوان یک مثال در نظر بگیرید که فردی با نگاه مثبت به همه مسائل سعی کند تا همیشه شاد به نظر برسد.
این رویداد خود ناشی از یک فشار خارجی است. مانند زمانی که افراد به شخص غمگین توصیه می کنند ادامه بده و به دنبال نکته مثبت در فقدان خود باش.
این مقاله به تعریف مثبت گرایی سمی، ذکر برخی نمونه های وسواس در تفکر مثبت، خطرات و عوارض ناشی از آن و نحوه پیشگیری می پردازد.
همچنین بخوانید:
جنبه های مثبت منفی نگری (کلیک)
مثبت گرایی سمی چیست؟
مثبت اندیشی به خودی خود عالیست، اما داشتن وسواس در تفکر مثبت خطرناک است.
بیایید این موضوع را باز کنیم.
در دهه های گذشته کتاب ها و رسانه های مشهور زیادی منتشر شده که به ارزش تفکر مثبت پرداخته اند. شواهد بسیاری هم وجود دارد که نشان می دهند مثبت اندیشی باعث بهبود سلامت روان می شود.
برای نمونه، یک مطالعه انجام شده روی دانشجویان در سال 2018، نشان داد که دانشجویانی که عزت نفس بالایی دارند از تفکرات مثبت حمایت کرده و همچنین خطر افکار و اعمال خودکشی در آنها کمتر است.
با این حال داده های این مطالعات مزایای تفکر مثبت را برجسته کرده و نشان داده اند که فاکتورهایی مانند حمایت های اجتماعی و خود کارآمدی (توانایی فرد با کنار آمدن با وضعیت خود) با تفکر مثبت برای بهبود تندرستی تداخل دارد.
تفکر مثبت دارویی برای درمان همه چالش های زندگی نیست.
در مثبت گرایی سمی، تفکر مثبت تنها راه حل مشکلات شناخته شده است و افراد از تفکر و ابراز احساسات منفی اجتناب می کنند. این یعنی نوعی وسواس در تفکرات مثبت در فرد ایجاد می شود که مخرب خواهد بود.
به طور کلی تمرکز تحقیقات انجام شده پیرامون تفکر مثبت، بر روی فواید و مزایای داشتن یک چشم انداز خوش بینانه هنگام تجربه یک مشکل است.
اما در مقابل وسواس داشتن در تفکر مثبت چالش هایی که افراد با آن روبرو هستند را درنظر نمی گیرد، و از افراد می خواهد تا احساسات منفی خود را سرکوب کنند.
این امر باعث می شود که آنها از دریافت حمایت های اجتماعی محروم شوند.
جهت درک بیشتر در ادامه به برخی از نمونه های مثبت گرایی سمی اشاره می کنیم.
برخی نمونه های مثبت گرایی سمی عبارتند از:
- اصرار به پیشرفت بدون توجه به مشکلات. مانند الزام توسعه مهارت های جدید یا بهبود آمادگی جسمانی طی دوران قرنطینه همه گیری کووید 19
- توصیه خوشحال بودن به والدینی که فرزند آنها فوت کرده با این عبارت که می توانند دوباره بچه دار شوند.
- پس از رخ دادن بک فاجعه، ادعا شود هر اتفاقی حتما دلیل یا حکمتی دارد.
- تلاش برای رفع نگرانی با این عبارت که همه چیز می توانست بدتر باشد.
- توصیه به پشت سر گذاشتن غم و رنج و تمرکز بر نکات خوب زندگی
- اصرار به تمرکز بر جنبه های مثبت فقدان ها و مشکلات ویرانگر
- برچسب قوی یا دوست داشتنی زدن به افرادی که همیشه مثبت به نظر می رسند یا احساسات خود را به اشتراک نمی گذارند.
آیا منفی بودن مشکلی ندارد؟
انسان ها دارای طیف وسیعی از احساسات هستند که هر یک بخش مهمی از سلامتی است.
برای نمونه، اضطراب باعث می شود که فرد از یک وضعیت خطرناک یا مورد اخلاقی آگاه شود و عصبانیت واکنشی طبیعی به بی عدالتی یا بدرفتاری است. غم و اندوه نیز نشانه ای از احساس شدت فقدان است.
نپذیرفتن این احساسات به معنای نادیده گرفتن عمل القاکننده آنها است. از طرفی دیگر نادیده گرفتن آنها باعث از بین رفتن مشکل نمی شود.
اکثر افراد گاهی برای کنار آمدن با احساسات خود به پشتیبانی و کمک نیاز دارند.
بیان کردن احساسات، از شدت آن احساس کاسته و به فرد کمک می کند تا در دام آن گرفتار نشود.
بر اساس برخی تحقیقات به اشتراک گذاشتن احساسات از جمله احساسات منفی باعث می شود مغز بهتر بتواند آن مساله را پردازش کند.
یک مطالعه قدیمی نشان داد که صحبت کردن در مورد احساسات، در کاهش قدرت بعضی از مسیرهای مرتبط با آن احساسات همراه است.
این یافته همچنین نشان داد که صحبت در مورد احساسات و افکار، احساس خستگی کمتری در فرد ایجاد می کند.
خطرات مثبت گرایی سمی
داشتن چشم انداز کلی مثبت مضر نیست، بلکه مفید هم هست.
با این حال در افرادی که معتقدند فقط باید با دید مثبت به همه مسائل نگار کرد، مشکلات جدی نادیده گرفته شده و به مشکلات سلامت روان پرداخته نمی شود.
به همین ترتیب افرادی که از دیگران می خواهند افکار مثبت اندیشی داشته باشند، معمولا از حمایت کافی برخوردار نیستند. این امر همچنین سبب می شود که عزیزان آنها احساس انگ زدن یا قضاوت داشته باشند.
برخی خطرات مثبت گرایی سمی عبارتند از:
-
مشکلات ارتباطی
در هر رابطه چالش هایی وجود دارد. مثبت گرایی سمی افراد را وادار می کند که این چالش ها را نادیده گرفته و بر نکات مثبت متمرکز شوند. این رویکرد ارتباطات و توانایی حل مشکلات ارتباطی را مختل می کند.
-
نادیده گرفتن آسیب واقعی
براساس مروری از 29 مطالعه خشونت خانگی در سال 2020 مشخص شد که سوگیری مثبت باعث می شود که افراد سوء استفاده کننده شدت آن را دست کم گرفته و به سوء استفاده گری خود ادامه دهند. داشتن افکار خوش بینی، امید و بخشش باعث افزایش خطر ماندن در کنار افراد سوء استفاده گر و قرارگیری در معرض سوء استفاده می شود.
-
عزت نفس پایین
هر فرد گاهی اوقات دچار احساسات منفی می شود. از دیگر خطرات و عوارض مثبت گرایی سمی این است که افراد به نادیده گرفتن احساسات منفی ترغیب می شوند (حتی اگر این امر باعث قوی تر شدن آنها شود). زمانی که این فرد احساس مثبتی نداشته باشد دچار شکست می شود.
-
انزوا و ننگ
افرادی که در برابر مشکلات خود را ملزم به لبخند زدن و دید مثبت می کنند، کمتر به دنبال حمایت خواهند بود. این امر سبب می شود که آنها از احساسات خود شرمنده بوده و منزوی شوند. همین مساله آنها را از دریافت کمک باز می دارد. طبق اعلام انجمن روانپزشکی آمریکا انگ می تواند باعث شود که فرد از مراجعه برای درمان مشکلات روانی منصرف شود.
-
دست کم گرفتن فقدان
ایجاد غم و اندوه در برابر فقدان مساله ای طبیعی است. دریافت مداوم پیام هایی با مضمون ادامه بده یا خوشحال باش، باعث می شود که فرد احساس کند که دیگران برای غم و فقدان او اهمیتی قائل نیستند. برای نمونه، والدینی که فرزند خود را از دست داده اند احساس می کنند که فرزند آنها برای دیگران بی اهمیت بوده و این امر افزایش غم و اندوه آنها را در پی خواهد داشت.
نحوه پیشگیری از مثبت گرایی سمی
بعضی از روش های پیشگیری از مثبت گرایی سمی شامل:
- دریافت حمایت از افرادی که قضاوت کننده نیستند مانند دوستان معتمد یا یک روان درمانگر
- شناخت عواطف منفی به عنوان موارد عادی و بخشی مهم از تجربه انسانی
- صحبت با افراد معتمد درباره احساسات از جمله احساسات منفی
- شناسایی و پذیرش احساسات به جای تلاش برای اجتناب از آنها
همچنین افراد می توانند با اقدامات زیر از مثبت گرایی سمی در مورد دیگران اجتناب کنند:
- اجتناب از تلاش برای واکنش مثبت به هر چیزی که گفته می شود.
- تشویق افراد به صحبت صریح در مورد احساسات خود
- تشخیص همزمانی احساسات منفی شدید با احساسات قدرتمند و مثبت. برای نمونه، زمانی که غم و اندوه عمیق نشان دهنده عشق شدید است.
- احساس راحتی بیشتر با احساسات منفی خود
خلاصه
در مثبت گرایی سمی افراد ترغیب می شوند تا احساسات منفی خود و دیگران را نادیده بگیرند. این مساله به طور بالقوه شدت آن احساس را افزایش می دهد.
مثبت اندیشی فواید زیادی دارد اما نمی توان در همه شرایط زندگی مثبت فکر کرد.
اجبار افراد به بیان احساسات مثبت توانایی آنها در برقراری ارتباط را مختل می کند. همچنین باعث می شود که فرد درصورت داشتن افکار منفی احساس بدی به خود پیدا کند.
جهت مشاهده و خرید مکمل ها و محصولات مراقبت داروخانه آنلاین اویرو کلیک کنید.