خواص عصاره چای سبز
عصاره چای سبز سرشار از آنتی اکسیدان بوده و خواص و فواید بسیار برای پوست – لاغری و سلامت بدن (مغز، قلب، کبد و خواص ضد سرطانی) دارد.
حتما همه شما نام چای سبز را شنیده و از خواص سلامت عصاره چای سبز بهره برده اید.
چای سبز یکی از پرطرفدارترین، محبوب ترین و پر مصرف ترین انواع چای در سراسر جهان است که بواسطه ترکیبات آنتی اکسیدانی و مغذی خود خواص فواید سلامت بسیاری برای بدن دارد.
عصاره چای سبز (Green Tea Extract) برگرفته از گیاه چای سبز بوده و یک منبع غنی از آنتی اکسیدان است.
بسیاری منابع از خواص عصاره چای سبز برای پوست استفاده می کنند. همچنین بسیاری از مکمل های سلامت و حتی لاغری حاوی این ترکیب گیاهی است.
ترکیبات فعال موجود در عصاره چای سبز معادل یک فنجان چای سبز است.
مطالعات بسیاری پیرامون خواص و فواید سلامتی عصاره چای سبز برای پوست، مو و بدن انجام شده است.
در یک نگاه کلی برخی خواص و فواید سلامت عصاره چای سبز عبارتند از:
1-آنتی اکسیدان قوی
2- سهولت مصرف
3- موثر در کاهش وزن
4- بهبود ریکاوری و تقویت عملکرد ورزشی
5- خواص عصاره چای سبز برای پوست
6- سلامت قلب
7- سلامت مغز
8- سلامت کبد
9- موثر در کاهش قند خون
10- خواص ضد سرطانی
در ادامه به بررسی خواص و فواید ذکر شده عصاره چای سبز پرداخته ایم.
شایان ذکر است که مصرف بیش از حد این ترکیب سمی و خطرناک است، بنابراین در خصوص مصرف این ترکیب گیاهی با پزشک خود مشورت کنید.
همچنین بخوانید:
فواید و موارد مصرف روغن درخت چای (کلیک)
1-آنتی اکسیدان قوی
فواید عصاره چای سبز به دلیل محتوای آنتی اکسیدانی آن است.
مطالعات نشان می دهد که آنتی اکسیدان موجود در این ترکیب با پیشگیری از استرس اکسیداتیو از سلامت بدن محافظت نموده و از ابتلا به بسیاری بیماری ها جلوگیری می کند.
در واقع آنتی اکسیدان ها ترکیباتی هستند که بواسطه مبارزه با آسیب سلولی ناشی از مولکول هایی به نام رادیکال های آزاد به کاهش استرس اکسیداتیو کمک می کنند.
چای سبز حاوی ترکیبی به نام کاتچین است. این ترکیب آنتی اکسیدانی پلی فنولی خواص سلامت بسیاری در پی دارد.
مطالعات بسیاری پیرامون یکی از کاتچین های موجود در چای سبز به نام اپیگالوکتشین گالات (EGCG) انجام شده است.
مطالعه ای در سال 2012 بر روی 35 فرد مبتلا به چاقی انجام شد. این افراد به مدت 8 هفته حدود 870 میلی گرم عصاره چای سبز مصرف نمودند. نتایج نشان داد که ظرفیت آنتی اکسیدانی خون آنها از 1.2 به 2.5 میکرومول در لیتر افزایش یافت. البته شرکت کنندگان این مطالعه محدود از میزان زیاد (در محدوده سمی) عصاره چای سبز استفاده کردند و به همین دلیل مشخص نیست که دوزهای کمتر و ایمن آن همان تاثیر را داشته باشند.
همچنین بخوانید:
انواع آنتی اکسیدان: فواید و منابع (کلیک)
2- سهولت مصرف
میزان مصرف توصیه شده برای این ترکیب گیاهی 250 تا 500 میلی گرم در روز است. این مقدار را می توان از طریق 3 تا 5 فنجان یا حدود 1.2 لیتر چای سبز تامین کرد.
این ماده گیاهی در فروشگاه ها موجود بوده و در فرم های مایع، پودر و کپسول محتوی آن عرضه می شود.
آنها عطر و طعم قوی داشته و مصرف تمامی فرم های موجود آسان است. بعنوان مثال می توانید فرم مایع آن را در آب رقیق کرده و از پودر آن در اسموتی خود استفاده کنید.
مکمل های چای سبز موجود در داروخانه ها از ترکیبات مختلفی تولید می شوند. برخی حاوی برگ خشک چای سبز بوده و انواع دیگر محتوی یک یا چند نوع کاتچین هستند.
با توجه به اینکه مکمل ها از نظر ایمنی، خلوص یا محتوا از طرف FDA تائید نمی شوند باید موارد آنالیز شده در آزمایشگاه های مستقل را در نظر گرفته و محتوای آنها را بررسی نمود.
کاتچین مرتبط با فواید سلامت عصاره چای سبز، EGCG بوده و باید محصولات را از نظر وجود آن بررسی کرد.
در پایان لازم به ذکر است که باید عصاره چای سبز به همراه غذا مصرف شود.
همچنین مصرف بیش از دوز توصیه شده و یا مصرف آن با معده خالی باعث آسیب کبدی جدی خواهد شد.
3- موثر در کاهش وزن و لاغری
این ترکیب علاوه بر کاتچین، حاوی مقادیر مناسب کافئین است.
محتوای کافئین و کاتچین موجود در چای سبز با خواص لاغری و کاهش وزن آن مرتبط می باشد. عملکرد لاغری آنها بواسطه تنظیم هورمون ها و تقویت فرایند ترموجنسیس / ترموژنز است.
طی فرایند ترموژنز، بدن برای هضم غذا و تولید گرما، کالری را می سوزاند.
چای سبز نیز بواسطه تاثیرات مثبت خود در کالری سوزی، سبب کاهش وزن و لاغری خواهد شد.
در این خصوص مطالعات با نتایج مختلفی وجود دارد:
یک مطالعه قدیمی بر روی 14 فرد انجام شده. آنها پیش از مصرف هر وعده غذایی، یک کپسول حاوی ترکیب کافئین و EFCG چای سبز و عصاره گوارانا می خوردند. نتیج نشان داد که ترکیبات موجود در این مکمل سبب شد که آنها در طی 24 ساعت شبانه روز به میزان حدود 179 کالری بیشتر بسوزانند.
در مطالعه دیگر انجام شده روی 60 بزرگسال که برای 12 هفته روزانه حدود 56 گرم عصاره چای سبز به همراه 28 تا 45 میلی گرم کافئین مصرف کردند، در مقایسه با گروه دارونما هیچ تاثیر قابل توجهی در مصرف انرژی در زمان استراحت یا ترکیب بدن نشان داده نشد.
معمولا از کافئین به عنوان تحریک کننده مصرف انرژی یاد می شود. در نتیجه برخی معتقدند که اثرات کاهش وزن عصاره چای سبز ناشی از کافئین است.
در این خصوص یک مطالعه نشان داد که کاتچین های چای سبز تاثیرات قابل توجهی در مصرف انرژی در هنگام آزمایش در مقابل کافئین را نشان نمی دهند.
همچنین ممکن است مقدار کافئین مصرفی در واکنش بدن به عصاره چای سبز تاثیرگذار باشد.
افرادی که به طور منظم مقادیر زیادی کافئین مصرف می کنند (بیش از 300 میلی گرم یا حدود 3 فنجان قهوه در روز) اثرات مشخصی از عصاره چای سبز را دریافت نمی کنند.
در یک مطالعه 12 هفته ای 115 زن دارای اضافه وزن که به صورت روزانه 856 میلی گرم عصاره چای سبز یا دارونما مصرف کردند. با اینکه مصرف کنندگان عصاره چای سبز به طور متوسط 1 کیلوگرم وزن کم کردند اما دیگران وزن بیشتری از دست داده و کاهش چربی بیشتری در دور کمر و باسن داشتند.
لازم به ذکر است که دوز عصاره چای استفاده شده در این مطالعه در محدوده سمی مصرف روزانه کاتچین بود. در واقع افرادی که دوزهای بالا کاتچین چای سبز مصرف می کنند باید آنزیم های کبدی خود را کنترل کرده تا از آسیب کبدی یا نارسایی حاد کبدی جلوگیری کنند.
با اینکه یک فنجان چای سبز حاوی 50 تا 100 میلی گرم کاتچین چای سبز و 30 تا 40 میلی گرم کافئین است، بیشتر مطالعات با مصرف بیش از 375 میلی گرم و تا 600 میلی گرم کافئین انجام شده اند.
بنابراین افرادی که نسبت به کافئین حساس بوده یا مشکلات قلبی عروقی دارند باید پیش از مصرف عصاره چای برای کاهش وزن این موضوع را در نظر بگیرند. همیشه بهتر است پیش از مصرف عصاره چای سبز با یک متخصص مشورت کنید.
همچنین بخوانید:
4- بهبود ریکاوری و تقویت عملکرد ورزشی
برخی شواهد نشان می دهند که مصرف چای سبز در بهبود ریکاوری و تقویت عملکرد ورزش مفید است.
همانطور که همه ما می دانیم ورزش کردن برای سلامت بدن لازم است و بواسطه آن بدن فواید بسیاری را دریافت می کند.
اما یک عیب نیز دارد و آن این است که ورزش موجب استرس اکسیداتیو بدن می شود. و در نتیجه سلول های بدن آسیب می بینند.
در این خصوص محتوای آنتی اکسیدانی کاتچین آسیب های سلولی را کاهش و در بهبود ریکاوری و کاهش خستگی موثر خواهد بود.
در مطالعه ای 16 دونده که به مدت 4 هفته عصاره چای سبز مصرف کردند. آنها افزایش محافظت در برابر استرس اکسیداتیو تولید شده به دلیل دوره های تکراری دو سرعت را تجربه کردند.
همچنین به نظر می رسد که عصاره چای سبز برای عملکرد ورزشی مفید خواهد بود.
یک مطالعه نشان داد که 14 مردی که به مدت 4 هفته عصاره چای سبز مصرف می کردند میزان دویدن خود را 10.9% افزایش دادند.
5- خواص سلامتی چای سبز برای پوست
چای سبز دارای خواص سلامتی برای پوست است. ازاین ترکیب در مکمل ها یا به عنوان ترکیبی در فرمولاسیون محصولات مراقبت پوستی استفاده می شود.
مطالعات انجام شده پیرامون خواص چای سبز برای پوست نشان داده اند که مصرف موضعی اسن ترکیب در درمان بسیاری از بیماری های پوستی مانند روزاسه، درماتیت و زگیل موثر واقع خواهد شد.
علاوه بر خواص ذکر شده برای عصاره چای سبز، این ماده گیاهی در بهبود و درمان جوش و آکنه موثر بوده، همچنین خواص ضد پیری نیز دارد.
یک مطالعه نشان داد که مصرف روزانه 1500 میلی گرم عصاره چای سبز به مدت 4 هفته منجر به کاهش قابل توجه برجستگی های قرمز پوست ناشی از آکنه خواهد شد.
مصرف عصاره چای سبز به صورت موضعی و مکمل در پیشگیری از بروز بیماری های پوستی همچون التهاب، قابلیت ارتجاعی پوست، پیری زودرس و سرطان ناشی از قرارگیری در معرض اشعه فرابنفش موثر است.
در مطالعه ای بر روی 10 نفر نشان داد که استفاده از کرم حاوی عصاره چای سبز به مدت 60 روز باعث بهبود قابلیت ارتجاعی پوست خواهد شد.
همچنین یک مطالعه نشان داد که استفاده موضعی از عصاره چای سبز آسیب پوستی ناشی از قرارگیری در معرض آفتاب را کاهش می دهد.
لازم به ذکر است که افزودن عصاره چای سبز به محصولات آرایشی با تامین اثر مرطوب کنندگی برای پوست مفید خواهد بود.
همچنین بخوانید:
درماتیت: انواع، علائم و درمان (کلیک)
6- فواید چای سبز برای سلامت قلب
بواسطه استرس اکسیداتیو، چربی خون افزایش یافته و در نتیجه رگ ها ملتهب شده و فشار خون بالا خواهد رفت.
آنتی اکسیدان های موجود در عصاره چای سبز سبب کاهش التهاب می شوند.
آنها از جذب چربی در سلول ها جلوگیری کرده و در نتیجه موجب کاهش سطح چربی خون می شوند.
مطالعه ای در سال 2012 بر روی 56 فرد مبتلا به چاقی و فشار خون بالا انجام شده. این افراد روزانه 379 میلی گرم عصاره چای سبز را به مدت 3 ماه مصرف کردند. نتایج مطالعه کاهش قابل ملاحظه فشار خون را در آنها را نشان داد.
همچنین این افراد کاهش قابل توجه چربی خون از جمله تری گلیسیرید و کلسترول و LDL (کلسترول بد) را تجربه کردند.
با توجه به اینکه فشار خون بالا و سطح بالای چربی خون از عوامل خطر بیماری های قلبی هستند تنظیم آنها به بهبود سلامت قلب کمک خواهد کرد.
همچنین بخوانید:
غذاهای مفید برای سلامت قلب (کلیک)
7- سلامت مغز
آنتی اکسیدان های موجود در این ترکیب گیاهی (به ویژه EGCG) از سلول های مغز در برابر استرس اکسیداتیو محافظت می کنند.
محافظت از سلول های مغزی، سبب کاهش آسیب ها وبیماری های مغزی منجر به زوال ذهنی مانند آلزایمر، پارکینسون و زوال عقل می شود.
همچنین عصاره چای سبز عملکرد فلزات سنگین از جمله آهن و مس که هر دو به سلول های مغزی آسیب می رسانند را کاهش می دهد.
به علاوه با تقویت ارتباط بین قسمت های مختلف مغز به تقویت حافظه نیز کمک می کند.
همچنین بخوانید:
راه های تقویت مغز و حافظه (کلیک)
8- سلامت کبد
کاتچین موجود در عصاره چای سبز سبب کاهش التهاب ناشی از بعضی بیماری های کبدی از جمله بیماری کبد چرب غیرالکلی (NAFLD) می شود.
در مطالعه ای 80 شرکت کننده مبتلا به NAFLD بررسی شدند. آنها 500 میلی گرم عصاره چای یا دارونما را به مدت 90 روز مصرف کردند.
در این مدت مصرف کنندگان عصاره چای سبز کاهش قابل توجهی در سطح آنزیم کبد تجربه کرده که نشانه ای از بهبود سلامت کبد است.
به همین ترتیب 17 بیمار مبتلا به NAFLD به مدت 12 هفته و به صورت روزانه 700 میلی لیتر چای سبز حاوی حداقل 1 گرم کاتچین مصرف کردند. این افراد کاهش قابل توجه چربی کبدی، التهاب و استرس اکسیداتیو را تجربه کردند.
با این وجود طبق موارد بالا باید عملکرد کبد به طور منظم بررسی شود. دلیل این امر مضر بودن مقادیر زیاد کاتچین چای سبز برای کبد است. بنابراین بهتر است برای تعیین دوز مناسب با یک متخصص مشورت شود.
9- کاهش قند خون
محتوای آنتی اکسیدانی کاتچین موجود در چای سبز به ویژه EGCG حساسیت نسبت به انسولین را افزایش داده و تولید قند خون را تنظیم می کند. هر دو مورد سطح قند خون را کاهش خواهند داد.
14 فرد فاقد بیماری زمینه ای در یک مطالعه یک ماده قندی و 1.5 گرم چای سبز یا دارونما مصرف کردند. گروه اول پس از 30 دقیقه تحمل قند خون بهتری را تجربه کرده و نتایج بهتری نشان دادند.
یک مطالعه دیگر نشان داد که عصاره چای سبز حساسیت به انسولین مردان جوان و سالم را تا 13% بهبود می بخشد.
لازم به ذکر است که این مطالعات محدود بوده و شرکت کنندگان آنها هیچ بیماری زمینه ای نداشتند. از سوی دیگر بسیاری از افراد مبتلا به دیابت داروهایی مصرف می کردند که کبد را تحت تاثیر قرار داده و بسیاری دیگر دچار NAFLD بوده، بنابراین نیاز است که آنزیم های کبدی کنترل شوند.
به این ترتیب در صورت ابتلا به دیابت باید پیش از مصرف این مکمل ها با پزشک صحبت کرد.
یک تجزیه و تحلیل بر روی 17 مطالعه نشان داد که عصاره چای سبز در کاهش سطح قند خون ناشتا مفید بوده و به کاهش سطح هموگلوبین A1C که شاخص سطح قند خون 2 تا 3 ماه گذشته است کمک می کند.
10- خواص ضد سرطانی
سرطان سبب تقسیم غیر قابل کنترل سلول های بدن می شود.
چرخه رشد و تقسیم سلولی سلول مسئول حفظ بافت ها و اندام های بدنی است. سلول های بنیادی بواسطه تولید سلول های جدید، آنها را جایگزین سلول های مرده می کنند. و این روند سلول ها را فعال و سالم نگه می دارد.
زمانی که تعادل این چرخه، بهم بریزد، سرطان ایجاد می شود.
تحقیات انجام شده پیرامون خواص ضد سرطانی چای سبز نشان می دهند که آنتی اکسیدان های موجود در عصاره چای سبز به ویژه EGCG اثرات مطلوبی بر تعادل تولید سلول و مرگ آن خواهد داشت.
یک مطالعه قدیمی و محدود اثرات مصرف 600 میلی گرم کاتچین چای سبز به صورت روزانه و برای یک سال را بر روی مردان در معرض خطر ابتلا به سرطان پروستات بررسی کرد. نتایج نشان داد که احتمال ابتلا به سرطان برای مصرف کنندگان چای سبز 3% و برای دیگران حدود 30% بود.
جمع بندی
خواص و فواید عصاره چای سبز بواسطه محتوای آنتی اکسیدانی آن است. ترکیبات موجود در این ترکیب گیاهی برای سلامت بدن، پوست و لاغری مفید هستند.
این ترکیب در فرم های مایع، پودری و کپسول مکمل در فروشگاه ها و داروخانه ها موجود هستند.
میزان مصرف توصیه شده روزانه 250 تا 500 میلی گرم بوده و لازم است تا با غذا مصرف گردد.
شایان ذکر است که مصرف مقادیر زیاد این ترکیب گیاهی سمی و مضر خواهد بود.
پیش از مصرف هر گونه مکمل با پزشک خود مشورت نمایید.
جهت مشاهده و خرید مکمل ها و محصولات مراقبت داروخانه آنلاین اویرو کلیک کنید.
چه جوری میتونیم پودرماچا سفارش بدیم؟