رژیم تنظیم مجدد هورمون برای لاغری
یک رژیم غذایی برای تنظیم هورمون های زنانه، رژیم 21 روزه تنظیم مجدد هورمون است که بواسطه تعادل هورمونی باعث در کاهش وزن و لاغری می شود.
رژیم غذایی تنظیم مجدد هورمون (Hormone Reset Diet) توسط دکتر سارا گاتفرید (Dr. Sarah Gottfried)، متخصص زنان ایجاد شده تا بواسطه تنظیم هورمون ها به کاهش وزن و لاغری کمک می کند.
طبق ادعای این روش می توان با بهبود تعادل هفت هورمون مختلف موثر در چربی سوزی شکم و کاهش اشتها، کاهش قابل توجه وزن، در حدود 7 کیلوگرم را در 21 روز را تجربه نمود.
مدت زمان این رژیم غذایی لاغری هورمونی، 21 روز است.
در واقع رژیم غذایی تنظیم مجدد هورمون؛ یک رژیم غذایی است که با حذف برخی غذاهای خاص باعث تعادل هورمونی در زنان می شود.
طبق ادعای دکتر گاتفرید بیشتر زنان برای حداقل یک مرتبه عدم تعادل هورمونی قابل توجهی را تجربه می کنند. این رژیم غذایی مدعی است که با حذف گوشت، الکل، میوه، غلات و لبنیات این عدم تعادل از بین خواهد رفت.
شایان ذکر است که هیچ مدرک علمی برای پشتیبانی از این طرح وجود ندارد. در واقع برای کاهش وزن نیازی به حذف گروه های غذایی نیست و هیچ مدرکی نشان نمی دهد که بعضی غذاها باعث تنظیم هورمون ها یا تنظیم مجدد آنها شوند.
همچنین بخوانید:
باورهای غلط درباره لاغری و کاهش وزن (کلیک)
نظر کارشناسان
رژیم غذایی تنظیم مجدد هورمون مدعی است که می توان در طول 21 روز در حدود 7 کیلوگرم وزن کم نمود. این یک هشدار جدی برای مد شدن این رژیم است و احتمالا پس از قطع آن، با بازگشت تمام وزنی که از دست می رود همراه خواهد بود. (البته این مورد تقریبا در تمام رژیم های دوره ای و سرعنی صادق است)
اگرچه تمرکز این رژیم غذایی بر مصرف غذاهای سالم از جمله سبزیجات و پروتئین است و کالری کمی دارد اما ممکن است باعث ایجاد گرسنگی شود.
همچنین هیچ مدرکی برای تغییر متابولیسم، هورمون ها و لاغری بواسطه حذف مواد غذایی در رژیم فرد وجود ندارد.
– باربی سروونی
همچنین بخوانید:
هر آنچه باید درباره عدم تعادل هورمونی بدانید (کلیک)
خوراکی های مجاز در رژیم غذایی تنظیم مجدد هورمون
غذاهای اصلی این رژیم غذایی شامل غذاهای کامل (whole foods) است. البته برخی غذاها در هر مرحله حذف می شوند.
در واقع در طول رژیم غذایی، غذاها در هر مرحله و با توجه به احتمال ایجاد عدم تعادل هورمونی تعیین خواهند شد.
به اعتقاد این رژیم غذایی، برای تنظیم و ایجاد تعادل هورمونی جهت دستیابی به هدف اصلی لاغری، باید از مصرف لبنیات، غلات، میوه ها، قند و کافئین پرهیز نمود.
رژیم غذایی تنظیم مجدد هورمون بواسطه عدم وجود شواهد علمی پیرامون مضر بودن GMO ها (غذاهایی که با اصلاح ژنتیکی تهیه می شوند)، مصرف آنها را توصیه نمی کند.
آنچه می توان مصرف کرد
مواد غذایی که می توان مصرف نمود شامل:
- سبزیجات
- لوبیا و حبوبات
- مغزها و دانه ها
- آووکادو
- لیمو
- دمنوش
- کاکائو
- مرغ ارگانیک
- تخم مرغ ارگانیک
- ماهی های آزاد
- استویا، زایلیتول و اریتریتول
سبزیجات
میزان مصرف سبزیجات در حدود نیم کیلو یا بیشتر بوده و بهتر است از گزینه های کم نشاسته و پر فیبر استفاده کرد تا میزان کربوهیدرات مصرفی زیر 99 گرم باقی بماند.
تخم مرغ ارگانیک
طبق ادعای این رژیم غذایی، تخم مرغ های کارخانه ای و غیر ارگانیک حاوی سموم بوده و باعث عدم تعادل هورمونی خواهند شد.
ماهی آزاد
این رژیم غذایی مدعی است که ماهی های آزاد حاوی سموم کمتری بوده و در تعادل هورمون ها تداخل ایجاد نمی کنند.
استویا، زایلیتول و اریتریتول
استویا یک شیرین کننده گیاهی با صفر کالری بوده که بهتر از شیرین کننده های مصنوعی است. زایلیتول و اریتریتول نیز الکل های قندی بوده که کالری کمی داشته و فاقد قند هستند. آنها قند خون را افزایش نداده و برای استفاده در این رژیم غذایی تایید شده اند.
همچنین بخوانید:
5 شیرین کننده طبیعی جایگزین شکر (کلیک)
آنچه نمی توان مصرف کرد
مواد غذایی که نمی توان مصرف نمود شامل:
میوه
در رژیم غذایی تنظیم مجدد هورمون، مصرف میوه با هورمون لپتین که به کنترل اشتها کمک می کند، تداخل خواهد داشت.
به گفته دکتر گاتفرید، این اختلال به دلیل فروکتوز یا قند میوه رخ می دهد. در واقع طبق این رژیم مصرف میوه بر اشتها و متابولیسم تاثیر منفی داشته و باعث گرسنگی و افزایش وزن می شود. بنابراین مصرف میوه به جز آووکادو و لیمو مجاز نیست.
همچنین بخوانید:
کافئین
گوشت
حذف گوشت باعث تنظیم مجدد سطح استروژن خواهد شد. طبق این رژیم غذایی تنظیم هورمونی، غالب بودن استروژن از لاغری جلوگیری می کند.
در این برنامه غذایی به جای گوشت قرمز از واژه گوشت که به معنی گوشت سفید ارگانیک است، استفاده شده است
همچنین بخوانید:
الکل
در این رژیم غذایی مصرف الکل به دلیل افزایش سطح استروژن حذف شده است.
قند
طبق اعلام دکتر گاتفرید، قند اعتیادآور است و منجر به مقاومت به انسولین خواهد شد. این امر باعث افزایش وزن شده و باید از رژیم غذایی حذف شود. منظور از قند هر نوع ماده غذایی حاوی قندهای اضافه و میوه ها است.
شیرین کننده های مصنوعی
طبق این رژیم غذایی مصرف شیرین کننده های مصنوعی سمی و اعتیادآور است. با این وجود مصرف استویا، زایلیتول و اریتریتول مجاز هستند.
غلات
در این رژیم غذایی مصرف غلات بر هورمون تیروئید تاثیر گذاشته و باعث مقاومت به انسولین خواهد شد. در واقع مصرف غلات به دلیل رفع نفخ، خستگی و کم پشت شدن مو حذف می شود.
همچنین بخوانید:
رژیم غذایی بدون شکر بدون گندم (کلیک)
لبنیات
به نظر می رسد که مصرف لبنیات باعث عدم تعادل هورمونی و افزودن ناخواسته هورمون رشد خواهد شد. همچنین طبق ادعای این رژیم مصرف لبنیات نیز اعتیادآور است و باید از مصرف آن در این برنامه غذایی پرهیز نمود.
فواید سلامت رژیم غذایی تنظیم مجدد هورمون برای سلامتی
تمرکز بر مصرف غذاهای کامل
رژیم غذایی تنظیم مجدد هورمون بر مصرف غذاهای کامل، سبزیجات فراوان و پروتئین های بدون چربی متمرکز باست. تمامی مواد غذایی ذکر شده بخشی از یک رژیم غذایی سالم هستند.
البته باید گفت که بسیاری از غذاهای سالم نیز در آن حذف شده و همچنین جایی برای قندهای افزوده شده یا غذاهای فرآوری شده در آن نیست.
تشویق به مصرف مواد غذایی مقوی
غذاهای مورد استفاده در این رژیم گزینه های سالمی هستند.
این رژیم با تمرکز بر مصرف سبزیجات باعث تامین میزان توصیه شده آن شده و مصرف لوبیا و حبوبات به کاهش وزن کمک کرده و فواید سلامتی بسیاری دارد.
کاهش مصرف قند
با اینکه پرهیز از مصرف دانه های نشاسته ای و میوه ها برای کاهش مصرف قند ضروری نیست اما در این رژیم باید از افزودن قندها پرهیز کرد. طبق دستورالعمل های رژیم غذایی، بسیاری از بزرگسالان بیش از حد از قندهای افزوده مصرف می کنند.
معایب رژیم غذایی تنظیم مجدد هورمون برای سلامتی
حذف گروه های غذایی سالم
این رژیم غذایی گروه های غذایی سالم را حذف می کند. لبنیات، غلات و میوه ها از غذاهای سالمی هستند که در رژیم غذایی تنظیم مجدد هورمون ممنوع شده اند. در واقع با حذف آنها رسیدن به میزان توصیه شده روزانه کلسیم، ویتامین D و فیبر چالش برانگیز خواهد بود.
علمی نبودن
تاکنون شواهد علمی ادعاهای دکتر گاتفرید به عنوان ایجاد کننده رژیم غذایی تنظیم مجدد هورمون را تائید نکرده است.
در واقع هیچ مدرک علمی در مورد تنظیم مجدد هورمون ها یا حذف گروه های غذایی برای تعادل هورمون ها وجود ندارد. در واقع پرسشنامه استفاده شده برای ارزیابی افراد یک آزمایش پزشکی نیست و تعیین کننده بیماری ها و مشکلات هورمونی نخواهد بود.
در صورت وجود یک مشکل هورمونی باید به جای استفاده از این رژیم غذایی از یک متخصص کمک گرفت.
ممکن است افراد با رعایت این رژیم و عدم دریافت درمان دچار بدتر شدن وضعیت خود شوند. در واقع لازم است پیش از استفاده از رژیم غذایی تنظیم مجدد هورمون با پزشک مشورت شود.
گران بودن
با توجه به اینکه مواد غذایی مورد تائید این رژیم غذایی ارگانیک هستند معمولا گران تر خواهند بود. همچنین بسیاری از دستورالعمل های تهیه غذا مناسب این رژیم بسیار گران تر از وعده های غذایی معمولی هستند.
محدود بودن
این رژیم غذایی علاوه بر حذف گروه های غذایی، افراد را وادار می کند تا از به اصطلاح سموم یا مواردی از جمله BPA و بعضی افزودنی ها پرهیز کنند.
این محدودیت ها در کنار حذف بعضی گروه های غذایی آن را بسیار محدودکننده خواهد کرد.
ژیم های غذایی محدودکننده باعث بی نظمی در الگوی غذایی خواهند شد. همچنین باعث منزوی شدن از نظر اجتماعی شده و افراد دنبال کننده این رژیم قادر به همراهی دوستان و خانواده خود در وعده های غذایی نخواهند بود.
کاهش وزن غیر واقع بینانه
ادعای این رژیم غذایی برای کاهش وزن حدود 7 کیلویی طی 21 روز غیر واقعی به نظر می رسد. در واقع میزان کاهش وزن سالم بین نیم تا یک کیلو در هر هفته است. البته این امر نیز به وزن فعالی، درصد چربی بدن و سلامتی وابسته خواهد بود.
همچنین بعید به نظر می رسد که کاهش وزن ایجاد شده بواسطه این رژیم، در بلندمدت ماندگار باشد.
آیا رژیم غذایی تنظیم مجدد هورمون انتخابی سالم است؟
با اینکه رژیم غذایی تنظیم هورمونی برای لاغری بر مصرف مواد غذایی سالم و مغذی متمرکز است اما بسیاری از مواد غذایی با ارزش را نیز حذف می کند.
این رژیم غذایی مصرف غلات را محدود کرده است، اما طبق دستورالعمل های غذایی USDA، به طور متوسط و وابسته به کالری باید 170 تا 225 گرم غلات در روز مصرف شود.
در این رژیم نباید بیش از 99 گرم کربوهیدرات مصرف کرد اما USDA مصرف حداقل 130 گرم کربوهیدرات در روز را توصیه می کند.
به همین ترتیب دستورالعمل های رژیم غذایی مصرف حدود 2 فنجان میوه و 3 فنجان لبنیات در روز را توصیه کرده اما رژیم غذایی تنظیم مجدد هورمون مصرف آنها را ممنوع می کند.
به علاوه رعایت این رژیم غذایی کالری دریافتی را به 1000 تا 1200 کالری در روز محدود می کند اما میزان توصیه شده وابسته به جنسیت، سن و سطح فعالیت بین 1800 تا 3200 کالری خواهد بود.
البته یک نقطه قوت بزرگ رژیم غذایی تنظیم مجدد هورمون مصرف مقدار زیاد سبزیجات است. بسیاری از افراد این میزان سبزیجات مصرف نمی کنند.
طبق توصیه USDA میزان زیر برای مصرف سبزیجات توصیه می شود:
- 1.5 تا 2 فنجان سبزیجات برگی
- 5.5 تا 6 فنجان سبزیجات قرمز و نارنجی
- 1.5 تا 2 فنجان لوبیا، نخود فرنگی و عدس
- 5 تا 6 فنجان سبزیجات نشاسته ای
- 4 تا 5 فنجان سایر سبزیجات
با اینکه انتخاب مواد غذایی سالم و کامل ایده خوبی برای سلامتی و کاهش وزن است اما حذف گروه های غذایی از جمله لبنیات، میوه ها و غلات ضروری نبوده و می تواند برای سلامتی و موفقیت بلندمدت کاهش وزن مضر باشد.
خلاصه
بر اساس ادعای رژیم غذایی تنظیم مجدد هورمون، این رژیم 21 روزه بواسطه تنظیم و تعادل هورنونی سبب لاغری و کاهش وزن حدود 7 کیلوگرم خواهد شد.
این رژیم از غذاهای کامل و سالم استفاده نموده اما بسیاری از مواد غذایی سالم دیگر را حذف کرده است. با این وجود این رژیم محدود کننده و ناپایدار بوده و ذعایت آن دشوار خواهد بود.
هیچ مدرک علمی در مورد تاثیر گروه های غذایی سالم از جمله لبنیات و غلات بر هورمون ها وجود ندارد.
در صورت داشتن هدف کاهش وزن باید بدانید که لزوما لاغر بودن به معنی سلامتی نیست و روش های زیادی برای سالم ماندن وجود دارد.
ورزش، خواب و سایر عوامل سبک زندگی در سلامت کلی نقش داشته و همیشه بهترین رژیم غذایی یک رژیم متعادل و متناسب با سبک زندگی شما خواهد بود.
در صورت مشکوک بودن به مشکلات هورمونی باید در مورد بهترین روش تقویت تعادل هورمون با پزشک مشورت کرد.
جهت مشاهده و خرید مکمل ها و محصولات مراقبت داروخانه آنلاین اویرو کلیک کنید.