سرطان سینه در بارداری و درمان آن
سرطان پستانها در بارداری امری نادر است، پزشک بر اساس دوره بارداری، ایمنی روش های درمانی سرطان سینه را بررسی و درمان لازم را توصیه خواهد کرد.
مقدمه
در دوران بارداری، بدن فرد دچار تغییراتی خواهد شد. این مساله درباره ناحیه پستان ها نیز صادق است. در این دوران برخی تغییرات همچون تورم و حساسیت سینه ها بروز کرده و همین امر ممکن است سبب ایجاد توده در سینه گردد.
شایان ذکر است که اغلب توده های ایجاد شده در پستان سرطانی نیستند. اما به هر صورت لازم است که هر گونه توده در ناحیه سینه توسط پزشک متخصص بررسی و ارزیابی شود.
بروز سرطان سینه / سرطان پستانها در دوران بارداری نسبتا نادر است. اما به طور کلی شایع ترین نوع سرطانی است که در دوران بارداری یافت شده است.
بر اساس اعلام موسسه ملی سرطان، از هر 3000 نفر خانم باردار، در حدود 1 نفر به سرطان پستانها دچار می شود.
بسیاری از خانم های بارداری که سرطان پستان در آنها تشخیص داده می شود، همانند سایر افراد غیر باردار همان سن و همان مرحله سرطان به درمان پاسخ خواهد داد. این یعنی تفاوتی بین پاسخ دهی سرطان در افراد باردار و غیر باردار وجود ندارد.
با این وجود، با توجه به تعارض و مغایرات ما بین شناخته شده ترین روش های درمانی سرطان برای والدین و سلامت کودک، احتمال وجود عوارض ناشی از درمان در فرد باردار وجود خواهد داشت.
در این مقاله به بررسی ایمنی روش های درمان سرطان سینه در دوران بارداری همچون شیمی درمان، جراحی و همچنین درمان سرطان پستانها در دوران شیردهی خواهیم پرداخت.
همچنین بخوانید:
علائم سرطان پستان
غربالگری برای سرطان سینه بسیار مهم است. لازم است وجود هرگونه توده در نواحی پستان ها بررسی شده و با متخصص بهداشت مشورت گردد.
علائم و نشانه های سرطان پستانها در دوران بارداری دشوارتر از حالت عادی است. چراکه در این دوره به دلیل رشد و کشش مجاری شیر و آماده شدن سینه برای شیردهی، سینه ها متورم و حساس می شوند.
اگر باردار بوده و متوجه توده های ریز در سینه خود شده اید، نباید آنها را نادیده بگیرید، چرا که ممکن است سرطان باشد. پس لازم است به پزشک مراجعه نمایید.
برخی افراد غربالگری برای سرطان پستان و انجام تست ماموگرافی را تا بعد از بارداری به تاخیر می اندازند.
بارداری فرد بافت پستانی را متراکم تر کرده و ممکن است تشخیص علائم اولیه سرطان دشوارتر گردد.
همچنین بخوانید:
چگونه سرطان پستان گسترش می یابد (کلیک)
تشخیص سرطان پستان در دوران بارداری
برخی روش های تشخیص سرطان سینه در دوران بارداری بی خطر و ایمن بوده و برخی دیگر برای جنین مضر و خطرناک است.
- تست ماموگرافی بیشتر انواع سرطان سینه را تشخیص می دهد. ماموگرافی در طول دوران بارادری ایمن است.
در این روش از حداقل اشعه استفاده می شود. این اشعه بر روی سینه متمرکز بوده و جنین را تهدید نمی کند. همچنین در صورت بارداری، پزشکان برای محافظت بیشتر معمولا از یک محافظ سربی روی شکم مادر استفاده می کنند.
- روش سونوگرافی، یکی از روش های بی خطر و ایمن دیگر بوده که در آن از اشعه استفاده نمی شود.
- اسکن MRI معمولا در دوران بارداری بی خطر و ایمن نیست. در واقع رنگی که در این روش استفاده می شود، ممکن است از جفت عبور کند. بررسی های آزمایشگاهی ارتباط این رنگ را با ایجاد ناهنجاری ها در حیوانات آزمایشگاهی مرتبط دانسته است.
به همین جهت پزشکان اسکن MRI در طول بارداری را پیشنهاد نخواهند کرد.
در برخی موارد نیز پزشکان از ام آر آی بدون رنگ استفاده می کنند.
- بیوپسی پستان، معمولا بطور سرپایی انجام می شود و نیازی به بستری فرد نیست. در این روش پزشک با استفاده از دارو ناحیه مرود نظر را بی حس کرده و از یک سوزن توخالی برای از بین بردن تکه های کوچک بافت پستان استفاده می کند.
نمونه برداری برای جنین بی خطر است.
همچنین بخوانید:
توده های سینه / غده در پستان (کلیک)
آیا درمان سرطان سینه در دوران بارداری ایمن است؟
اگر در دوران بارداری خود به سرطان پستانها مبتلا شده اید، نگران نباشید، چرا که می توان درمان های خاصی را با خیالی آسوده انجام داد. اگر چه برخی از این درمان ها خطرات و عوارض بیشتری برای نوزاد دارند.
پیرامون درمان سرطان سینه در دوران بارداری، شبکه ملی سرطان با در نظر گرفتن طول دوره بارداری، دستورالعمل های درمانی ایمن برای والدین و نوزادان ارائه داده است.
دسترسی به این دستورالعمل ها رایگان بوده اما لازم است فرد حساب کاربری ایجاد کند.
سه ماهه اول بارداری
بر اساس دستورالعمل NCCN، متخصصان، عمل ماستکتومی همراه با بیوپسی غدد لنفاوی توصیه می کنند.
ماستکتومی شامل برداشتن بافت پستان ها از سینه است.
بیوپسی غدد لنفاوی نیز جهت بررسی متاستاز سرطان یا عدم گسترش آن از ناحیه پستان بکار خواهد رفت.
در این شرایط متخصصان، به جای بکارگیری روش لامپکتومی با اشعه، جراحی ماستکتومی را توصیه خواهد کرد. علت آن این است که پرتو درمانی (رادیوتراپی) برای جنین ایمن و بی خطر نیست.
در لامپکتومی، طی جراحی بافت سرطانی و غیر طبیعی پستان ها برداشته می شود.
شیمی درمانی برای جنین در سه ماه اول بارداری ایمن نیست.
اگر بیمار تصمیم به درمان سرطان پستان در این مدت بگیرد، جنین به خطر خواهد افتاد. مانند موارد درمان نوع تهاجمی سرطان ممکن است نیاز به خاتمه بارداری بوده و تمرکز فرد روی درمان بیماری باشد.
سه ماهه دوم
بر اساس دستورالعمل NCCN، در صورت تشخیص سرطان سینه در دوران سه ماهه دوم بارداری، متخصصان یا ماستکتومی، یا لامپکتومی همراه با بیوپسی گره لنفاوی زیر بغل توصیه می کنند.
پزشک معالج ممکن است شیمی درمانی را پیش از جراحی آغاز کند.
در صورتیکه پزشک و بیمار در خصوص لامپکتومی به توافق برستند، لازم است که بیمار در پایان بارداری خود پرتو درمانی و بعضا هورمون درمانی را نیز انجام دهد.
سه ماهه سوم
بر اساس دستورالعمل های NCCN، در صورت تشخیص سرطان پستان ها در دوران سه ماهه سوم بارداری، جراحی ماستکتومی یا لامپکتومی به همراه بیوپسی غدد لنفاوی توصیه خواهد شد.
در این دوره شیمی درمانی ایمن بوده و فرد می تواند با خیال راحت آن را انجام دهد. همچنین لازم است که فرد در پایان بارداری خود پرتو درمانی یا هورمون درمانی را نیز انجام دهد.
بر اساس دستورالعمل های ارائه شده:
- روش درمان جراحی سرطان سینه در دوران بارداری برای فرد ایمن و بی خطر است.
- بصورت کلی، شیمی درمانی برای والدین و نوزاد در سه ماهه دوم و سوم بارداری ایمن و بی خطر است.
همچنین بخوانید:
نمونه برداری/ بیوپسی سینه: اهداف و خطرات (کلیک)
جراحی
جراحی سرطان سینه را در هر مرحله از بارداری انجام می شود. در خصوص انتخاب نوع جراحی یعنی ماستکتومی و لامپکتومی، پزشک و بیمار تصمیم خواهند گرفت.
ماستکتومی
از آنجایی که لامپکتومی نیاز به رادیوتراپی پس از جراحی دارد، پزشک معمولا ماستکتومی را تجویز خواهد کرد.
همانطور که توضیح داده شد، پزشک در مراحل اولیه بارداری، عمل ماستکتومی را انجام خواهد داد. علت آن است که اگر لامپکتومی انجام شود، بیمار برای شروع مرحله درمانی رادیوتراپی باید تا انتهای بارداری خود صبر کند واین مساله سبب افزایش خطر بازگشت سرطان خواهد شد.
لامپکتومی
در مراحل بعدی بارداری، بسته به شرایط بیمار، پزشک لامپکتومی را توصیه خواهد کرد. چرا که زمان شروع پرتو درمانی پس از عمل، طولانی نخواهد شد.
همچنین بخوانید:
لامپکتومی یا ماستکتومی در سرطان سینه (کلیک)
بیهوشی و ایمنی آن
درست است که جراحی برای سرطان سینه در هر زمانی ممکن است. اما این نکته حائز اهمیت است که در برخی زمان های خاص، بیهوشی خطر و عوارض بیشتری برای کودک به همراه خواهد داشت.
در این خصوص متخصص بیهوشی و متخصص زنان و زایمان جهت انتخاب بهترین زمان جراحی تصمیم خواهند گرفت.
در صورتیکه جراح، عمل را در مراحل نهایی حاملگی انجام دهد، پزشک زنان و زایمان نیز به جهت بروز هرگونه عارضه در کودک حضور خواهد داشت.
شیمی درمانی
شیمی درمانی معمولا به تنهایی برای مراحل پیشرفته سرطان و یا پس از جراحی برای مراحل اولیه سرطان تجویز می شود.
پزشک در سه ماهه اول بارداری، شیمی درمانی را تجویز نخواهد کرد. چراکه بیشترین رشد کودک در این دوران بوده و محققان مطالعات کافی در رابطه با ایمنی شیمی درمانی در این دوران انجام نداده اند.
اطلاعات و منابع محققان و دانشمندان درباره اثرات طولانی مدت شیمی درمانی روی کودکانی که والدین آنها در دوران بارداری انجام داده اند کافی نیست.
بعنوان مثال در گذشته افراد معتقد بودند که شیمی درمانی برای نوزاد درون شکم ماد خطرناک است. اما برخی مطالعات اخیر نشان داده اند که استفاده از بعضی داروهای شیمی درمانی در ماه های 4 تا 9 بارداری، خطرات سلامتی بلافاصله پس از تولد نوزاد را افزایش نمی دهد. البته همچنان در خصوص اثرات بلند مدت نظری ارائه نشده است.
اگر بر حسب تشخیص پزشک، بیمار نیاز به شیمی درمانی پس از عمل داشته باشد، معمولا زمان انجام آن را تا سه ماهه دوم بارداری عقب می اندازند.
در صورت تشخیص سرطان در سه ماهه سوم بارداری، احتمالا پزشک شیمی درمانی را تا پایان بارداری به تعویق خواهد انداخت.
در برخی موارد پزشک القای زایمان زودرس را توصیه می کند تا روند شیمی درمانی زودتر آغاز شود.
بصورت کلی پزشکان، شیمی درمانی را تا پس 35 هفته پس از بارداری و یا تا سه هفته بعد از زایمان توصیه نمی کند. علت این امر کاهش سلول های خونی مادر است.
همچنین بخوانید:
عوارض جانبی شیمی درمانی (کلیک)
چه درمان هایی برای فرد باردار مناسب نیست؟
برخی درمان های سرطان سینه در طول بارداری ایمن نیست، چراکه احتمال آسیب به جنین وجود دارد.
معمولا این روش های درمانی تا پایان بارداری انجام نخواهد شد.
آنها عبارتند از:
پرتو درمانی:
پس از عمل لامپکتومی، پزشک برای جلوگیری از بازگشت سرطان، رادیوتراپی را تجویز خواهد کرد.
در این روش از دوزهای بالای تشعشعات برای درمان استفاده خواهد شد. این تشعشعات برای کودک مضر بوده و سبب کند شدن رشد نوزاد، نقایص مادرزادی و ایجاد سرطان در دوران کودکی او خواهد شد.
علاوه بر موارد ذکر شده احتمال سقط جنین بیشتر خواهد شد.
همچنین بخوانید:
انواع رادیوتراپی و نحوه عملکرد آن (کلیک)
هورمون درمانی
هورمون درمانی معمولا پس از جراحی پستان تجویز می شود.
هورمون درمانی سرطان سینه با استفاده از داروهایی همچون تاموکسیفن برای درمان بیماران سرطان پستان گیرنده مثبت هورمون استفاده می شود. بواسطه این دارو هورمون ها از بین رفته یا عملکردشان متوقف خواهد شد.
درمان هدفمند
در این روش پزشک از داروهایی جهت مورد هدف قرار دادن پروتئین تقویت کننده رشد HER2 در سرطان پستان HER2 مثبت استفاده می کند.
شیردهی
بنابر توصیه اکثر متخصصان، فرد مبتلا به سرطان پستان نباید به کودک خود شیر دهد.
قطع عمل شیردهی در کاهش جریان خون پستان ها موثر بوده و سبب کوچکتر شدن آنها خواهد شد. این مساله برای جراحی پستان مفید است.
علاوه بر این، قطع شیردهی احتمال ابتلا به عفونت در ناحیه پستان را کاهش می دهد.
همچنین از جمع شدن شیر در نواحی جراحی یا بیوپسی جلوگیری خواهد شد.
خلاصه
شناسایی علائم و نشانه های سرطان در دوران بارداری برای بیمار و پزشکان دشوارتر است.
لازم است تا وجود هر گونه توده در نواحی سینه جدی گرفته شده و برای بررسی بیشتر به پزشک مراجعه گردد.
برخی روش های تشخیص و بررسی تورم و توده ها در دوران بارداری بی خطر و ایمن است. این روش ها شامل سونوگرافی، ماموگرافی و .. می باشد.
جراحی پستانها در درمان سرطان سینه استفاده شده و در دوران بارداری برای جنین بی خطر است.
در صورت ابتلای فرد به سرطان سینه در مراحل اولیه بارداری، پزشک روش ماستکتومی را توصیه خواهد کرد. چرا که جراحی لامپکتومی نیاز به پرتودرمانی بعد از آن داشته که برای جنین مضر است.
شیمی درمانی در سه ماهه دوم و سوم بارداری بی خطر است.
روش های درمانی رادیوتراپی، هورمون درمانی و درمان هدفمند سبب آسیب به نوزاد خواهد شد و توصیه نمی شوند.
در صورت ابتلا به سرطان پستان، شیردهی به نوزاد توصیه نمی شود.
جهت مشاهده و خرید مکمل ها و محصولات مراقبت داروخانه آنلاین اویرو کلیک کنید.