تاثیر زینک بر فشار خون
بر اساس مطالعه ای که اخیرا انجام شده زینک روی کنترل فشار خون بالا تاثیر گذار است؛ این مقاله رابطه زینک و فشار خون را بررسی می کند.
کلسیم و پتاسیم دو ماده معدنی هستند که روی تنظیم فشار خون موثر هستند. حال بر اساس یک مطالعه جدید بنظر می رسد که زینک نیز بر فشار خون تاثیر گذار است.
این یافته به صورت تصادفی و در حالیکه محققان در حال تحقیق تاثیر زینک روی مغز موش بودند، کشف شد.
درصورت انجام مطالعات جدید و تائید آنها مبنی بر تاثیر گذاری زینک روی فشار خون، می توان به داروهای جدیدی برای کنترل فشار خون بالا دست یافت.
برای کمک به افراد دارای فشار خون بالا می توان از استراتژی های مختلفی استفاده کرد. برای نمونه ورزش و ایجاد تغییرات در رژیم غذایی، مانند افزایش مصرف پتاسیم و کاهش نمک، در کنترل فشار خون موثر هستند. درصورتی که این اقدامات نتوانند فشار خون را در محدوده ای قابل قبول کنترل کنند، باید به مصرف دارو روی آورد.
هر یک از این راهکارها به دنبال کاهش برون ده قلبی (cardiac output) یا مقاومت محیطی در سیستم شریانی (arterial system) بدن هستند.
کاهش مقاومت در برابر جریان خون باعث شل شدن عضلات اطراف عروق و شریان ها و درنتیجه آزادتر شدن جریان خون می شود.
بر اساس اعلام یک مطالعه اخیر، یافته های فاندامنتال با گذشت بیش از 60 سال ثابت کرده اند که سطح کلسیم و پتاسیم در عضله اطراف رگ های خونی، چگونگی انبساط و انقباض را کنترل می کنند.
با این حال این نویسندگان به صورت غیر منتظره ای به این یافته رسیدند که فلز زینک نیز روی تون عروقی موثر هستند.
همچنین بخوانید:
فشار خون نرمال : نحوه اندازه گیری فشار خون (کلیک)
دکتر اسکات آیتون، نویسنده ارشد مطالعه بیان می کند:
“زینک یک یون فلزی بسیار مهم در زیست شناسی است و با توجه به اینکه پتاسیم و کلسیم دو ماده معدنی شناخته شده در کنترل فشار خون بالا هستند، عجیب است که چرا تاثیر زینک زودتر کشف نشده بود.”
دکتر آیتون همچنین بیان می کند که اثری که زینک روی جریان خون و فشار خون دارد معکوس با اثر کلسیم است.
نویسنده اصلی تحقیق دکتر آشنافی بتری (Ashenafi Betrie ، Ph.D)، و نویسنده ارشد همکار دکتر کریستین رایت (Christine Wright ، Ph.D) و دکتر آیتون همگی وابسته به موسسه علوم اعصاب و سلامت روان فلوری در پارکویل و دانشگاه ملبورن در استرالیا هستند.
این مطالعه در مجله Nature Communications منتشر شده است.
همچنین بخوانید:
5 مکمل موثر در کاهش فشار خون (کلیک)
کشفی شگفت آور
دکتر بتری می گوید:” کشف ما (تاثیر زینک روی فشار خون) بسیار شگفت آور است زیرا ما در حال تحقیق اثر زینک روی مغز بودیم، نه فشار خون.”
در واقع آنها در حال بررسی تاثیر داروهای حاوی زینک روی عملکر مغز در بیماری آلزایمر بودند که به صورت ناگهانی متوجه شدند که فشار خون موش های تحت درمان با دارو به صورت قابل توجهی کاهش یافته است.
کشف این محققان دو نکته را در خصوص زینک توضیح می دهد. اول، کمبود زینک باعث فشار خون بالا در مدل های حیوانی می شود. دوم اینکه ژن مسئول حفظ سطح زینک در سلول ها نیز با فشار خون بالا و سایر بیماری های قلبی عروقی در رابطه است.
با این حال در مطالعات انسانی انجام شده هیچ مدرکی که نشان دهنده رابطه بین مصرف زینک در رژیم غذایی و فشار خون بالا باشد، وجود ندارد. مقادیر زینک موجود در جریان خون با مقادیر موجود در سلول ها رابطه ای ندارد.
درحالیکه مطالعه بالا نشان داد که میزان زینک داخل سلول ها مهم است.
همچنین بخوانید:
زینک چگونه روی فشار خون تاثیر می گذارد؟
فشار خون بالا زمانی ایجاد می شود که سلول های عضلانی صاف در دیواره های شریان و سرخرگچه منقبض شده و عروقی که از طریق آنها خون جریان می یابد را باریک می کند.
خون هنگام عبور از این مجرا، دیواره های این مجاری باریک را به سمت بیرون هل داده و فشار خارجی مخرب حاکم بر آنها را افزایش می دهد.
این امر می تواند باعث آسیب دیدگی و حتی پاره شدن رگ های خونی شوند. کلسیم موجود در عضلات باعث این سفت شدن می شوند.
کلسیم در بافت ماهیچه بوسیله پتاسیم تنظیم می شوند.
میزان هر دو ماده معدنی به سلول های اطراف مانند سلول های اندوتلیال و اعصاب حسی بستگی داشته که خود آنها نیز توسط پتاسیم و کلسیم موجود تنظیم می شوند.
بر اساس یافته های محققان، زینک روی عضلات، سلول های اندوتلیال و اعصاب حسی با یکدیگر تاثیر گذاشته و به این ترتیب باعث کاهش میزان کلسیم موجود در عضلات و شل شدن آنها می شود. این امر با افزایش جریان خون و کاهش فشار خون همراه است.
بر اساس اعلام دکتر وینستون مورگان (Dr. Winston Morgan) از دانشگاه East London در انگلستان:
اگرچه مطالعات دیگر تاثیر احتمالی زینک روی فشار خون بالا را نشان داده اند اما این مورد به صورت خاص بررسی می کند که چه اتفاقی می افتد زمانیکه زینک داخل سلولی با استفاده از یونوفورها (ionophores) و کلاتورها (chelators) به سمت بالا یا پایین تنظیم می شود.
یونوفورها وسیله های شیمیایی هستند که یون هایی مانند زینک را از طریق غشای سلولی حمل کرده، درحالیکه کلاتورها آنها را متصل می کنند.
بر اساس اعلام محققان افزایش زینک داخل سلولی با استفاده یونوفور با کاهش فشار خون در موش های حاضر در مطالعه همراه بود.
دانشمندان همچنین آزمایش های آزمایشگاهی را روی رگ های خونی منتخب از موش و انسان انجام دادند و به این نتیجه رسیدند که زمانیکه زینک داخل سلولی به وسیله کلاتور کاهش یابد، این عروق منقبض می شوند.
بر اساس اعلام نویسندگان این مطالعه جهت بررسی تاثیر زینک روی انواع مختلف سلول ها و پاتولوژی به تحقیقات بیشتری نیاز دارد.
همچنین آنها اعلام کردند که رگ های خونی قلب و مغز نسبت به رگ های خونی سایر نقاط بدن دارای حساسیت بیشتری نسبت به زینک هستند.
ابزاری جدید برای مدیریت فشار خون
با کشف این مساله راهی امیدوارکننده برای تحقیقات بیشتر ایجاد شده است.
با این حال، دونا آرنت – یک استاد اپیدمیولوژی در دانشگاه بهداشت عمومی کنتاکی در لکسینگتون – هشدار داد که با توجه به اولین مطالعه انجام شده در شریان های مزانتریک موش های صحرایی، مصرف زینک برای این مساله توصیه نمی شود زیرا هیچ مطالعه انسانی در این خصوص انجام نشده است.
دکتر مورگان همچنین تذکر داد که زمانیکه در این مطالعه زینک به صورت خارجی اضافه شد، هیچ تاثیری روی تن عروق نداشت.
زینک زمانی موثر است که با استفاده از یونوفورها (که به ندرت یک گزینه درمانی هستند)، سطح داخل سلولی به طور مصنوعی افزایش یابد.
اگر تحقیقات آینده تاثیر زینک روی مدیریت فشار خون را تائید کنند می توان به یک گزینه درمانی جدید برای فشار خون بالا دست یافت.
به گفته دکتر رایت با اینکه داروهای گسترده ای برای کاهش فشار خون وجود دارد ولی بسیاری از مردم در برابر آنها مقاومت می کنند. همچنین مساله ای که وجود این است که داروهای خاص می توانند برای برخی افراد عوارض جانبی و مشکل ایجاد کنند.
جهت مشاهده و خرید مکمل ها و محصولات مراقبت داروخانه آنلاین اویرو کلیک کنید.