بهترین حالت خوابیدن برای هضم غذا
به عقیده برخی افراد خوابیدن به پهلوی چپ بهترین حالت برای هضم غذا است؛ نحوه تاثیر موقعیت خوابیدن بر هضم و نکاتی برای خواب بهتر را بخوانید.
به عقیده برخی افراد بهترین حالت خوابیدن برای کمک به هضم غذا، خوابیدن به سمت چپ است. البته تحقیقات بسیار محدودی در این زمینه انجام شده و شواهد تائید کننده آن حکایتی هستند.
این مقاله نحوه تاثیر موقعیت خوابیدن و بهترین حالت خوابیدن برای هضم غذا و همچنین نکاتی برای داشتن خواب بهتر را مورد بررسی قرار می دهد.
همچنین بخوانید:
بهترین حالت های خوابیدن برای گردن درد (کلیک)
اختلالات خواب و موقعیت خوابیدن
بنیاد ملی خواب از سال 1991 جهت شناسایی عادت های خواب، نظرسنجی هایی را انجام داده اشت.بر اساس اعلام این بنیاد، اکثر افراد در حدود 3 روز در هفته احساس خواب آلودگی تاثیرگذار بر زندگی روزمره داشته اند.
بنابراین با توجه به این عدد بالا جای تعجب ندارد که اکثر افراد به دنبال شناخت نحوه و بهترین حالت خوابیدن با بالاترین عملکرد برای هضم غذا هستند. بر اساس یک مطالعه در سال 2017 که در خصوص موقعیت های خوابیدن و حرکات خواب انجام شده بود، مشخص شد که اغلب خوابیدن به پهلو بهترین حالت است.
مزایای هضم غذا و خوابیدن به سمت چپ
بسیاری از افراد بین می کنند که خوابیدن به پهلوی چپ بهترین حالت برای هضم غذا است. با این حال لازم به ذکر است که فارغ از نحوه خوابیدن برای هضم غذا، سعی کنید از بالش های حمایتی و تشک سفت برای داشتن خواب و سلامتی بهتر استفاده کنید.
مزایای خوابیدن به پهلوی چپ عبارتند از:
- کمک به سوزش سر دل: از آنجایی که خوابیدن به سمت راست به شل شدن اتصال عضلات بین معده و مری یا لوله غذا کمک می کند، افراد دارای سوزش معده می توانند با خوابیدن به سمت چپ به بهبود این وضعیت خود کمک کنند. درواقع انقباض این عضلات در کنترل رفلاکس معده موثر هستند. بر اساس تحقیقات احتمال تجربه رفلاکس معده با خوابیدن به پهلوی راست بیشتر است.
- سلامت روده: هیچ مدرک پزشکی که نشان دهد خوابیدن در یک سمت نسبت به سمت دیگر بهتر است وجود ندارد. با این حال موقعیت قرارگیری معده می تواند تعیین کننده و مهم باشد. از آنجایی که معده در سمت چپ بدن قرار دارد درنتیجه این سمت جایی است که بدن می تواند غذا را به طور موثری هضم کند. همچنین با خوابیدن به این سمت نیروی جاذبه به انتقال مواد زائد از روده کوچک به معده بزرگ کمک می کند.
همچنین بخوانید:
علت گرم شدن بدن هنگام خواب (کلیک)
خوابیدن به پهلو
خوابیدن به پهلو علاوه بر کمک به هضم غذا، فواید سلامتی دیگری ارائه می دهد.با این حال بهتر است بدانید که آنچا اهمیت دارد استفاده از تشک سفت و بالش حمایتی است نه جهت خواب. در ادامه نکات مثبت و منفی خوابیدن به پهلو شرح داده می شوند.
نکات مثبت خوابیدن به پهلو
- نقطه فشار: بر اساس یک مطالعه در سال 2018، دراز کشیدن به پهلوی راست فضای بیشتری در حفره قفسه سینه ایجاد کرده و به این ترتیب باعث کاهش فشار بر عضلات قلب می شود. طبق یک مطالعه قدیمی تر، افراد مبتلا به نارسایی احتقانی قلب (CHF) در هنگام خوابیدن به پهلوی چپ ناراحتی بیشتری را تجربه می کنند.
- قدرت ادراک و خوش فکری: بر اساس یک مطالعه در سال 2015 بر روی موش ها، با خوابیدن به پهلو سموم مغز دفع شده و حتی خطر ابتلا به بیماری های عصبی کاهش می یابد.
- کنترل خروپف: خوابیدن به پهلو در باز نگه داشتن مجاری هوایی و کاهش خروپف موثر است.
درصورت تمایل به خوابیدن به پهلو، برای حفظ این وضعیت یک بالش در پایین ستون فقرات خود قرار دهید.
همچنین بخوانید:
نکات منفی خوابیدن به پهلو
خوابیدن به پهلو با تاثیر بر جریان خون، فشار زیادی به معده و ریه ها وارد می کند. همچنین خوابیدن روی یک بازو باعث بی حسی آن شده و این مساله برای دارای مشکلات شانه دردسر ساز خواهد بود.
به دلیل متمایل شدن سر افراد به جلو، در هنگام خوابیدن به پهلو، استفاده از یک بالش سفت و حمایت کننده اهمیت زیادی دارد. بدین ترتیب می توان از همسو شدن سر و ستون فقرات مطمئن شد. قرار دادن بالش بین پاها روشی دیگر برای همسو کردن ستون فقرات و نیمه پایینی بدن است. این روش همچنین از زانوها حمایت می کند.
توجه داشته باشید که با خوابیدن به پهلو فشار زیادی به صورت وارد شده و احتمال ایجاد چین و چروک افزایش می یابد.
خوابیدن روی شکم
خوابیدن روی شکم به دلایل زیادی مانند موارد زیر توصیه نمی شود:
- جمع شدن دست ها یا بازوها زیر بالش که منجر به بی حسی، گزگز، درد و آسیب بلندمدت می شود
- مشکل بودن نگه داشتن ستون فقرات در وضعیت خنثی که باعث بروز کمر درد و گردن درد خواهد شد.
- قرار دادن سر در یک طرف که باعث بروز گردن درد خواهد شد.
در صورت تمایل به خوابیدن روی شکم، با قرار دادن یک بالش سفت زیر باسن به بالا آوردن ستون فقرات و خواب راحت تر بهره مند شوید.
همچنین بخوانید:
خوابیدن روی شکم در دوران بارداری (کلیک)
خوابیدن به پشت
بر اساس اعلام بنیاد ملی خواب، بهترین حالت خواب، خوابیدن به پشت است. با این حال آنها همچنین اعلام کردند که برای رسیدن به بهترین گزینه باید موقعیت خواب خود را تغییر داد.
نکات مثبت خوابیدن به پشت
- کنترل بهتر درد: در این وضعیت درد کمتری احساس می شود.
- موقعیت ثابت ستون فقرات: در این روش سر، گردن و ستون فقرات با قرارگیری در وضعیت خنثی استراحت می کنند.
- کاهش دندان قروچه: در این حالت جمع شدن کمتر فک، باعث کاهش دندون قروچه می شود.
- توزیع یکنواخت وزن: با خوابیدن به پشت فشار کمتری بر باسن و شانه ها وارد می شود.
- جلوگیری از ایجاد چین و چروک پوست صورت: این وضعیت با کاهش فشار روی صورت به کاهش احتمال بروز چین و چروک کمک می کند.
نکات منفی خوابیدن به پشت
یکی از عوارض مهم خوابیدن به پشت، ایجاد رفلاکس معده است. زیرا در این موقعیت، اسید به پشت گلو حرکت می کند. همچنین این حالت خوابیدن باعث بدتر شدن خروپف و مشکلات سینوسی می شود. دلیل این مساله این است هنگام خوابیدن به پشت زبان پشت مجاری تنفسی قرار گرفته و مانع تنفس می شود. درصورت داشتن خروپف از خوابیدن به پشت اجتناب کنید. درصورت عادت به خوابیدن در این وضعیت یک بالش اضافه برای کاهش علائم زیر سر خود قرار دهید. با این عمل سر درد نیز کاهش می یابد.
همچنین بخوانید:
خوابیدن روی زمین : فواید و عوارض (کلیک)
هضم و خواب بهتر
دستگاه گوارش بسیار پیچیده بوده و عوامل مختلفی بر سلامت روده تاثیر دارند. نفخ، اسهال، درد و یبوست از جمله بیماری های تاثیرگذار بر روده هستند.
از آنجایی که معده در هنگام خواب نیز در حال انجام کار است، خواب بر هضم غذا تاثیر می گذارد.
همچنین غذا خوردن پیش از خواب تاثیر قابل توجهی بر خواب و بروز علائم مختل کننده آن دارد:
- رفلاکس اسید
- سوزش سر دل
- حرکات روده
- گرفتگی معده
- سوء هاضمه
در ادامه به ارائه چند نکته برای کمک به هضم غذا پیش از خواب می پردازیم:
همچنین بخوانید:
سلامت روده و اثر آن بر بدن (کلیک)
خوردن غذا تا 3 ساعت پیش از خوابیدن
به عقیده برخی افراد 3 ساعت پیش از خوابیدن، بهترین زمان برای آخرین وعده غذایی است. به این ترتیب معده زمان دارد تا غذا را به درستی هضم کند. همچنین در این زمان مواد غذایی به روده کوچک منتقل شده و از ایجاد مشکلاتی مانند سوزش معده پیشگیری می شود.
با دراز کشیدن محتوای معده به مری بازگشته و سوزش سر دل یا ناراحتی در قفسه سینه ایجاد می شود. همچنین مصرف غذا باعث ترشح انسولین در بدن و تاثیر بر ساعت داخلی بدن و درنتیجه افزایش زمان بیداری می کند.
همچنین بخوانید:
احساس درد و سوزش در قفسه سینه (کلیک)
انتخاب آب به عنوان نوشیدنی
از آنجایی که قهوه محرک است و باعث بی خوابی می شود، از مصرف قهوه در اواخر روز خودداری کنید.
نوشابه، چای شیرین و هات چاکلت از دیگر نوشیدنی هایی هستند که باید از مصرف آنها پیش از خواب پرهیز کرد. این مساله همچنین باعث کاهش نیاز به دفع ادرار در طول شب می شود.
همچنین بخوانید:
پرهیز از مصرف غذای سنگین پیش از خواب
مانند سایر نواحی بدن، سیستم هضم برای عملکرد صحیح به زمان زیادی برای استراحت و ریکاوری نیاز دارد. مصرف یک وعده غذایی سنگین قبل از خوابیدن ایده خوبی نیست زیرا سیستم هضم را مجبور به کار در طول شب می کند. به جای مصرف غذاهای سنگین، یک میان وعده سبک از جمله سیب یا مقداری تست آووکادو میل کنید.
با مصرف کربوهیدرات های پیچیده، میوه ها، سبزیجات و مقدار کمی پروتئین نیز می توان با گرسنگی مقابله کرد.
جمع بندی
داشتن خواب کافی در طول شبانه روز و تلاش برای ایجاد یک روتین منظم، مهم ترین جنبه الگوی خواب است. درصورتی که مشکلات سینوسی یا خروپف دارید می توانید با تغییر وضعیت خواب خود به رفع این مشکل کمک کنید.
درد و بیماری ها با افزایش سن بر روی خواب تاثیر گذاشته و این یعنی افراد مدت بیشتری در این وضعیت باقی می مانند. بنابراین یافتن بهترین موقعیت ضروری است.
با استفاده از چند تغییر ساده در روتین خواب از جمله استفاده از بالش های اضافی یا قرارگیری در موقعیت جدید می توان در کیفیت خواب تغییر ایجاد کرد.
جهت مشاهده و خرید مکمل ها و محصولات مراقبت داروخانه آنلاین اویرو کلیک کنید.
عالی