بی اشتهایی : علت و درمان های خانگی
سن، داروهای مصرفی و بیماری های زمینه ای جسمی یا روانی از جمله علت های بی اشتهایی و عدم گرسنگی هستند؛ درمان های خانگی بی اشتهایی را بخوانید.
عوامل بسیاری مانند سن، داروهای مصرفی و بیماری های زمینه ای جسمی یا روانی بر روی احساس گرسنگی و اشتها تاثیر می گذارند.
گاهی اوقات این عدم احساس گرسنگی موقتی بوده و مواردی مانند ویروس معده باعث ایجاد آن می شوند. با این حال عدم احساس گرسنگی می تواند نشانه ای از وجود یک مشکل بلندمدت باشد.
اشتها به میزان و دفعات غذا خوردن اشاره دارد. اشتها همیشه با مقدار غذا یا مواد مغذی مورد نیاز بدن مطابقت ندارد.
وابسته به علت عدم احساس گرسنگی می توان با ایجاد تغییراتی در رژیم غذایی یا سبک زندگی، اشتهای خود را افزایش داد.
این مقاله علت احتمالی بی اشتهایی و عدم احساس گرسنگی و گزینه های درمان خانگی آن را مورد بررسی قرار می دهد.
همچنین بخوانید:
دلایل و درمان بی اشتهایی و خستگی (کلیک)
بی اشتهایی چیست؟
به عدم احساس گرسنگی بی اشتهایی گفته می شود. این وضعیت دلایل مختلفی داشته و وابسته به علت اصلی متفاوت است.
بی اشتهایی به اشکال زیر بروز می کند:
- احساس تهوع از فکر به غذا خوردن
- عدم تمایل برای غذا خوردن
- بروز نفخ، درد یا سایر علائمی که غذا خوردن را ناخوشایند می کنند.
- عدم احساس گرسنگی
بی اشتهایی همراه با غذا خوردن کم باعث ایجاد عوارضی مانند کاهش وزن ناخواسته، خستگی یا کمبود مواد مغذی می شود.
علت روانی بی اشتهایی
سلامت روحی و روانی عاملی تاثیرگذار بر اشتها است. برای نمونه، استرس در برخی افراد باعث بی اشتهایی می شوند. درنتیجه استرس مکرر و مزمن باعث ایجاد اشتهای کم در افراد می شود.
با این وجود، بر اساس یک مطالعه در سال 2018، معمولا استرس مزمن بیش از بی اشتهایی با پرخوری همراه است. این وضعیت به ویژه در صورتی که غذاهای پر کالری در دسترس باشند، صادق است.
غم، اندوه و سایر احساسات نیز در کاهش اشتها موثر هستند. بیماری های روانی زیر نیز بر احساس گرسنگی تاثیر می گذارند:
- اختلالات خوردن از جمله بی اشتهایی و پرخوری
- افسردگی
- اختلالات مصرف مواد
- اختلالات اضطرابی
در مورد اختلالات مصرف مواد، مصرف یک مواد خاص چون کوکائین یا اختلال در عادت های غذایی با ایجاد عدم احساس گرسنگی همراه است.
همچنین بخوانید:
بی اشتهایی عصبی : علت و درمان (کلیک)
علت جسمی بی اشتهایی
بسیاری از بیماری های جسمی بر اشتها تاثیر می گذارند.بیماری های کوتاه مدت از جمله سرماخوردگی و آنفولانزا از جمله این موارد بوده که به طور موقت باعث کاهش اشتها می شوند. با این وجود به محض رفع این بیماری ها، اشتها به حالت عادی باز می گردد.
بیماری های زمینه ای می توانند باعث بی اشتهایی طولانی مدت شوند. بعضی از نمونه بیماری های مزمن موثر بر بی اشتهایی عبارتند از:
- بیماری مزمن انسدادی ریه
- بیماری مزمن کلیوی
- کمبود مواد مغذی از جمله کمبود زینک (روی)
- کم کاری تیروئید
- انواع خاص سرطان از جمله سرطان های روده بزرگ، تخمدان، معده یا پانکراس
- سایر اختلالات غدد درون ریز از جمله بیماری آدیسون و سندروم کوشینگ
- هپاتیت
- HIV
- بیماری مزمن کبدی
- نارسایی قلبی
- بیماری های گوارشی از جمله سندروم روده تحریک پذیر (IBS) یا بیماری التهابی روده
همچنین بارداری به دلیل تغییرات هورمونی، تهوع صبحگاهی و همچنین ایجاد فشار در حفره شکمی با بی اشتهایی همراه است.
همچنین بخوانید:
سالخوردگی
افراد با افزایش سن دچار تغییرات اشتها خواهند شد. کاهش احساس گرسنگی به ویژه در بین افراد مسن به ویژه زنانی که در خانه سالمندان یا بیمارستان حضور دارند، شایع تر است.
سالخوردگی از روش های مختلف بر روی احساس گرسنگی تاثیرگذار است. این موارد عبارتند از:
- تغییرات فیزیولوژیکی: این تغییرات شامل تغییرات هورمونی مرتبط با سن، دستگاه گوارش و حواسی چون بویایی و چشایی است. همچنین افراد مسن بیش از دیگران به بیماری های مزمن مبتلا شده که همین امر احساس گرسنگی را تحت تاثیر قرار می دهد.
- عوامل روانی اجتماعی: ممکن است افراد مسن تنها بیش از دیگران دچار بی اشتهایی شوند. در واقع بیماری های بهداشت روان از جمله افسردگی نیز در این نقش خواهند داشت.
- عوامل دارویی: بسیاری از افراد مسن از داروهایی استفاده می کنند که باعث کاهش اشتها خواهند شد.
همچنین بخوانید:
بی اشتهایی در افراد مسن (کلیک)
داروها
طیف گسترده ای از داروها بر احساس گرسنگی تاثیر می گذارند. این داروها می توانند باعث کاهش احساس گرسنگی، تغییرات بویایی و چشایی یا ایجاد حالت تهوع شوند.
از جمله دارو و درمان هایی که دارای اثرات بالا هستند:
- بعضی از داروهای هورمون تیروئید
- آنتی بیوتیک ها
- داروهای ضد افسردگی
- پرتو درمانی
- آرامبخش ها
- ایمنی درمانی
- شیمی درمانی
- مسکن های قوی از جمله کدئین و مورفین
درمان های خانگی بی اشتهایی
بی اشتهایی که به علت خاصی رخ داده باشد را می توان با درمان بهبود بخشید. بنابراین جستجو درمان برای بیماری های جسمی، مراجعه به درمانگر (تراپیست) یا مشاور و صحبت با پزشک در خصوص تنظیم نوع یا دوز داروی مصرفی کمک کننده خواهد بود.
همچنین می توان برای تحریک اشتها درمان های خانگی زیر را انجام داد.
با این حال درصورتی که دارای احساس مداوم عدم گرسنگی هستید باید در اولین اقدام به پزشک مراجعه کنید.
مکمل ها
درصورتی که دچار کمبودهای تغذیه ای هستید می توانید با مصرف بیشتر مواد مغذی از طریق رژیم غذایی یا مکمل ها به بهبود اشتهای خود کمک کنید. برای نمونه، برای کمبود زینک می توان از مکمل های حاوی زینک استفاده کرد.
همچنین روغن ماهی در تحریک احساس گرسنگی موثر است. بر اساس یک آزمایش کنترل شده در سال 2013، افراد پس از 3 هفته مصرف روغن ماهی حدود 20% کاهش احساس سیری پس از غذا خوردن را تجربه کردند. همچنین در این آزمایش زنان بیشتر تمایل به غذا خوردن نشان دادند.
جهت مشاهده و خرید مکمل های پایه داروخانه آنلاین اویرو کلیک کنید.
عادت های غذایی
غذا خوردن در ساعت های مشخصی از روز مفید خواهد بود. درصورتی که نمی توانید وعده های بزرگ بخورید از وعده های غذایی کوچک و مکرر استفاده کنید. با این روش می توان حتی در صورت عدم احساس گرسنگی، کالری و مواد مغذی کافی دریافت را دریافت کرد.
سایر روش های خانگی موثر در افزایش اشتها عبارتند از:
- مصرف فیبر کمتر: با اینکه فیبر فواید زیادی برای سلامتی دارد اما رژیم های غذایی پرفیبر باعث کاهش اشتها و کاهش وزن می شوند. در واقع افزایش مصرف فیبر با احساس سیری طولانی تر همراه است. درصورتی که فیبر زیادی مصرف می کنید می توان با کاهش بعضی از انواع این ماده مغذی به ایجاد احساس گرسنگی کمک کرد.
- غذا خوردن با دوستان: بر اساس یک مطالعه قدیمی در سال 2006، غذا خوردن با دوستان باعث افزایش میل به غذا شده و لذت بیشتری نسبت به غذا خوردن تنهایی دارد. در واقع عوامل حواس پرتی باعث دور شدن ذهن افراد از غذا خوردن شده که همین امر برای احساس تهوع نیز کمک کننده است.
- خوردن غذاهای لذتبخش: مصرف وعده های غذایی متنوع و خوشمزه باعث افزایش علاقه و تحریک به غذا خوردن می شود. بنابراین می توان از دستورالعمل های غذایی جدید استفاده کرده یا موارد دلخواه قدیمی را دوباره امتحان کرد. با این وجود ایجاد تعادل بین غذاهای دلخواه و غذاهای مغذی بسیار مهم بوده و باید عدم تداخل آنها را در نظر گرفت.
در صورتی که نمی توانید وعده های کافی بخورید بر روی مصرف مواد غذایی سالم و پرکالری چون آووکادو، سیب زمینی، کره مغزها، مغزها و روغن زیتون تمرکز نمایید.
همچنین بخوانید:
تغذیه چیست و چرا اهمیت دارد؟ (کلیک)
تغییر سبک زندگی
ایجاد تغییرات در برنامه روزانه در افزایش اشتها موثر هستند. این موارد عبارتند از:
- خنک ماندن: گرما باعث کاهش اشتها و مصرف غذا می شود. این امر در فصول خاص، آب و هوای گرم یا در هنگام ورزش رخ می دهد. در صورتی که گرما باعث بی اشتهایی شود می توان با نوشیدن مایعات سرد، پوشیدن لباس های خنک و قابل تنفس و ماندن در سایه و اتاق هایی با تهویه مناسب خود را خنک نگه داشت.
- برنامه خواب منظم: ریتم شبانه روزی بدن ایجاد احساس خواب آلودگی و بیداری را تعیین می کند. با این وجود این ریتم در تنظیم اشتها نیز موثر است. بنابراین درصورت داشتن برنامه خواب نامنظم، متوجه تاثیر این وضعیت بر روی اشتهای خود می شوید. به این ترتیب توصیه می شود زمان خواب و بیداری خود را در زمان های مشخصی تنظیم کنید.
- ورزش متوسط: مطالعات در مورد تاثیر ورزش بر احساس گرسنگی نتایج مختلفی را نشان می دهد. با این وجود ورزش متوسط در برخی افراد باعث تحریک احساس گرسنگی می شود.
زمان مراجعه به پزشک
درصورت عدم تمایل مداوم به غذا خوردن به ویژه دشوار شدن مصرف غذا، صحبت با پزشک اهمیت زیادی دارد. همچنین درصورت ایجاد علائم جدید یا غیرقابل توجیه زیر به پزشک اطلاع دهید:
- درد شکمی
- حالت تهوع
- احساس سیری سریع پس از غذا خوردن
- نفخ و سوء هاضمه
- کاهش وزن چشمگیر یا ناخواسته
- اسهال یا یبوست
- ادرار تیره
- وجود خون در مدفوع
پزشک با توجه به علائم موجود علت اصلی بی اشتهایی را تشخیص داده و در صورت نیاز داروهای محرک اشتها را تجویز می کند.
توجه داشته باشید که بدون مشورت با پزشک مصرف داروهای تاثیرگذار بر اشتها تجویز شده را متوقف یا تغییر ندهید.
جمع بندی
علت های زیادی برای عدم احساس گرسنگی وجود دارد. بیماری های کوتاه مدت یا مصرف داروها می توانند با بی اشتهایی کوتاه مدت و بیماری های مزمن جسمی یا روانی با اختلال طولانی مدت آن همراه باشند.
دریافت کمک و پشتیبانی از پزشک اولین گام در یافتن بیماری های زمینه ای تاثیرگذار بر این وضعیت محسوب می شود.
همچنین می توان با تنظیم عادت های غذایی و سبک زندگی، به تحریک احساس گرسنگی کمک کرد. با این وجود این اقدامات جایگزین مراقبت های پزشکی نخواهند بود.
جهت مشاهده و خرید مکمل ها و محصولات مراقبت داروخانه آنلاین اویرو کلیک کنید.