غذا برای وزن گیری نوزاد
غذاهای مغذی و مفید زیادی برای کمک به وزن گیری و رشد کودک وجود دارد: 7 غذا مناسب و موثر برای افزایش وزن و چاق شدن نوزاد را بخوانید.
بسیاری از والدین پس از تولد و همزمان با بزرگ شدن نوزاد خود نگرانی هایی در خصوص تغذیه، وزن گیری و میزان رشد او دارند.
درصورتی که در خصوص پایین بودن وزن نوزاد خود نگرانی دارید باید بدانید که اغلب نوزادان در چند روز اول پس از زایمان 3% تا 7% (گاهی تا 10%) کاهش وزن را تجربه کرده سپس تا انتهای هفته دوم آن را بدست می آورند.
در واقع نوزادان باید همزمان با گذشت زمان و تا رسیدن به سن شش ماهگی حدود 0.45 کیلوگرم یا حتی بیشتر وزن اضافه کنند. همچنین وزن آنها در پایان سال اول باید حدود 3 برابر وزن در زمان تولد باشد.
توجه داشته باشید که این اعداد میانگین بوده و یک نوزاد سالم وابسته به وزن در هنگام تولد، میزان رشد خطی و سایر عوامل ممکن است افزایش وزن متفاوتی داشته باشد.
در صورت داشتن نگرانی می توانید در هر زمان نوزاد را به یک متخصص اطفال برده و سوالاتی در خصوص افزایش وزن بپرسید.
در صورتی که پزشک دلایل پزشکی برای عدم وزن گیری و افزایش وزن مناسب برای کودک و نوزاد شما از جمله مشکلات قلبی یا گوارشی را رد کرد باید مصرف غذا های پرکالری و کامل را در نظر گرفت. این غذا ها در افزایش وزن سالم نوزاد و کودک شما موثر هستند.
در این مقاله 7 مورد از بهترین غذا ها برای کمک به وزن گیری، افزایش وزن و چاق شدن نوزاد و کودک بر اساس طبقه بندی آنها بر اساس گروه سنی بررسی می شود.
همچنین بخوانید:
غذاهای مفید برای تقویت و رشد مغز کودکان (کلیک)
زیر 6 ماه
داشتن وزنی کمتر از حد متوسط برای نوزاد زیر 6 ماه مساله ای نگران کننده است. در اینصورت و با توجه به اینکه تمام کالری این گروه سنی از شیر مادر، شیر خشک یا هر دو تامین می شود باید دفعات تغذیه و میزان شیر دریافتی را بررسی کرد.
1- شیر مادر یا شیر خشک نوزاد (به میزان و دفعات کافی)
برای تغذیه نوزاد با شیر مادر باید هر 2 تا 3 ساعت این عمل را تکرار کرده بطوریکه نوزاد در 4 ماه اول باید روزانه 8 تا 12 وعده غذایی دریافت کند.
اطمینان از اجازه برای تخلیه کامل شیر پستان توسط نوزاد مهم است. این امر به این دلیل بوده که شیری که در پایان هر وعده از پستان خارج می شود مغذی و غنی تر از شیری است که در ابتدا از پستان تخلیه می شود.
بنابراین باید تا تخلیه و نرم شدن کامل پستان به نوزاد اجازه تغذیه داد. این امر علاوه بر اطمینان از تخلیه کامل شیر پیامی برای بدن مبنی بر تولید شیر بیشتر ارسال می کند.
همچنین در این زمان می توان غذاهای افزایش دهنده شیر را مصرف کرد. چای یا غذاهای حاوی شنبلیله، اوتیمل، خار مقدس یا رازیانه از جمله این موارد هستند.
به علاوه، باید از پوشیدن سوتین یا تاپ های تنگ اجتناب کرد.
تا زمانی که نوزاد شروع به مصرف غذاهای جامد نکرده نیازی به نوشیدن آب ندارد. بنابراین در این زمان باید برای فزایش کالری مصرفی از شیر مادر یا شیر خشک استفاده کرد.
در صورت داشتن سوال در خصوص تکمیل شیر مادر به شیر خشک یا انتخاب بهترین گزینه ها باید با پزشک متخصص اطفال مشورت کرد.
این انتخاب ها پیچیده بوده و به عوامل شخصی زیادی بستگی دارد.
همچنین پزشک می تواند در خصوص مشکلات مربوط به چسبندگی بافت و یا مشکلات زمینه ای تاثیرگذار بر جذب مواد مغذی یا متابولیسم نوزاد را بررسی کند.
همچنین بخوانید:
آنتی بادی های شیر مادر و فواید شگفت انگیز آن (کلیک)
6 تا 9 ماهگی
بیشتر نوزادان در حدود 6 ماهگی آمادگی برای مصرف غذاهای جامد را بدست می آورند.
در خصوص زمان شروع تغذیه نوزاد با غذای جامد می توان با پزشک مشورت کرد.
2- آووکادو
برای تغییر شیرخوارگی و شروع مصرف استفاده از غذای جامد برای نوزاد می توان از غذاهای پوره شده سنتی تر یا ترکیبی از آنها با آووکادو استفاده کرد.
به علاوه، چربی های سالم و طعم نسبتا ملایم آووکادو، آن را به غذا عالی برای وزن گیری و افزایش وزن کودک و نوزاد شما تبدیل می کند.
آووکادو له شده یا با برش های ضخیم تر برای این امر مناسب هستند. حتی می توان آووکادو را به سایر غذاها از جمله غلات میوه ای یا سایر میوه ها افزود.
بعلاوه امتحان تک به تک غذاهای جدید ایده خوبی است. زیرا در این صورت می توان از بروز هر نوع واکنش آلرژیک مطلع شد.
همچنین بخوانید:
فواید آووکادو و خواص تغذیه ای آن (کلیک)
3- کره بادام زمینی
کره بادام زمینی از جمله غذا هایی است که به واسطه محتوای پروتئین و چربی خود به افزایش وزن و چاق شدن نوزاد و کودک کمک می کند.
البته بادام زمینی یکی از 8 ماده حساسیت زا بوده که می تواند با جدی ترین واکنش های آلرژیک همراه باشد.
آخرین شواهد از تغذیه نوزادان تا 6 ماه با غذاهایی که معمولا باعث حساسیت (آلرژی) می شوند، از جمله بادام زمینی، حمایت می کنند. بر اساس تحقیقات، این رویکرد در پیشگیری از ایجاد حساسیت موثر است.
باید مواد غذایی حساسیت زا و جدید را با روش مناسب و یک به یک (با فاصله حداقل یک هفته) به کودک داد.
این غذاها باید به طور منظم به کودک داد شده و همیشه مراقب علائم حساسیت از جمله کهیر، قرمزی در اطراف دهان یا خس خس سینه بود. در صورت ایجاد حساسیت باید بلافاصله از پزشک کمک گرفت.
همچنین هرگز نباید بادام زمینی را به طور مستقیم از طریق شیشه شیر به کودک داد زیرا این امر می تواند باعث ایجاد خفگی شود.
بهترین روش برای تغذیه کودک با کره بادام زمینی طبیعی یا هر نوع کره مغزها این است که آنها را با آب گرم، سس سیب، شیر مادر یا شیر خشک (یا لبنیات) ترکیب کرد.
همچنین اوتمیل را می توان برای غنی کردن به آن اضافه کرد.
در صورتی که کودک پیشتر در معرض آلرژی بوده یا دارای اگزما شده باشد، باید پیش از تغذیه با کره مغزها یا غذاهای حساسیت زا خطرناک با یک متخصص مشورت کرد.
ممکن است متخصص توصیه کند که این امر تا زمان بزرگتر شدن انجام نشود. پس از بزرگ شدن نیز این کار باید به صورت کنترل شده یا به همراه آزمایش آلرژی انجام شود.
همچنین بخوانید:
خواص و عوارض سلامتی کره بادام زمینی (کلیک)
8 غذای رایج حساسیت زا عبارتند از:
- سخت پوستان صدف دار از جمله میگو
- تخم مرغ
- شیر گاو
- ماهی
- مغزهای درختی
- سویا
- بادام زمینی
- گندم
4- تخم مرغ
تخم مرغ یکی دیگر از غذا های مقوی و بسیار مناسب برای وزن گیری و کمک به چاق شدن نوزاد است. تخم مرغ دارای ترکیبی غنی از چربی و پروتئین است.
اغلب این ماده غذایی ملایم با معده و پرکاربرد بوده و به سادگی آماده می شود.
البته باید مراقب بود زیرا تخم مرغ از غذاهای حساسیت زا بوده و باید آن را به تدریج و با روش مناسب به کودک داد. همچنین باید در خصوص ایجاد علائم آلرژی آگاه بود و در صورت ایجاد خس خس سینه یا مشکل تنفس فورا به پزشک مراجعه کرد.
برای استفاده از تخم مرغ در رژیم غذایی اصلی کودک می توان آن را هم زده و مقداری پنیر و سبزیجات برای مغذی شدن به آن اضافه کرد.
همچنین می توان از تخم مرغ در غذاهای دیگر نیز استفاده کرد. برای نمونه، می توان آن را با پنیر و سبزیجات به غذاهای برنجی سریع اضافه و سپس برش داده و سرو کرد.
همچنین بخوانید:
رژیم تخم مرغ یا Egg Fast چیست؟ (کلیک)
5- اوتمیل (بلغور جو دوسر)
اوتمیل از جمله غذا های بسیار مقوی است که می توان به راحتی برای کمک به وزن گیری و چاق شدن نوزاد و کودک خود در نظر گرفت.
برای تهیه اوتمیل باید جو دوسر را پخته و برای رسیدن به بافت سوپی به آن آب اضافه کرد.
شیر خشک یا شیر مادر نیز گزینه های مناسبی برای بهتر شدن نتیجه و رقیق شدن آن هستند. همچنین می توان به تدریج آن را غلیظ تر کرده تا کودک با مصرف آن احساس راحتی کند.
اوتمیل حاوی مقادیر زیادی فیبر از جمله بتا گلوکان بوده که از فیبرهای محلول محسوب می شود. مصرف این ماده غذایی در رشد باکتری های مفید روده نوزاد و بهبود تنوع باکتریایی روده موثر است.
به علاوه، اوتمیل از نظر طعم نسبتا خنثی بوده و می توان آن را به سادگی با غذاهای مقوی و سالم ترکیب کرد. برای نمونه، برای طعم دار کردن آن می توان از میوه پوره شده و دارچین استفاده کرد.
پرهیز از عسل
هرگز نباید برای کودک زیر 1 سال از عسل استفاده کرد. این کار باعث ایجاد خطر بوتولیسم و خفگی می شود.
همچنین بخوانید:
9 تا 12 ماهگی
برای افزودن ماهی به غذای کودک نیازی به صبر تا 9 ماهگی نیست اما این سن مناسب ترین زمان محسوب می شود.
6- ماهی
ماهی پروتئین و چربی های سالم و ضروری زیادی برای رشد کودک دارد. سالمون، شاه ماهی و قزل آلا ماهی های کم جیوه و مناسب برای این امر هستند.
به علاوه، این ماهی ها و سایر ماهی های حاوی دوکوزاهگزانوئیک اسید / DHA (نوعی اسید چرب امگا 3 ضروری برای رشد مناسب مغز در دوران کودکی) موادی مغذی برای مغز محسوب می شود.
برای افزودن ماهی به رژیم غذایی کودک می توان آن را با دیپ ماست پرچرب و لیمو یا سس مارینارا ترکیب کرد.
همچنین بخوانید:
امگا 3 برای کودکان : فواید و عوارض (کلیک)
پس از 1 سالگی
کودکان پس از رسیدن به یک سالگی غذای کمتری می خورند. گرچه غیرمعمول به نظر می رسد اما بیشتر کودکان بین یک تا دو سالگی فقط حدود 2.5 کیلو وزن اضافه می کنند.
این امر به این دلیل بوده که کاهش سرعت رشد کودک است.
البته در این وضعیت نیز رشد ادامه دارد و کودک باید تغذیه مناسبی داشته باشد. اما سرعت این رشد مانند سال اول زندگی نیست.
بنابراین در صورت کاهش غذا خوردن کودک در این سن نگران نشوید. در صورتی که در این وضعیت همچنان بازیگوش بوده و هوشیار به نظر برسند، احتمالا مشکلی وجود ندارد.
7- روغن زیتون یا آووکادو
کودکان نوپا باید میزان مناسبی چربی سالم دریافت کنند. در واقع 30% تا 40% از کالری کودکان در این سن باید از چربی ها تامین شود.
آنها در این سن تقریبا به روزانه 1000 تا 1400 کالری نیاز دارند. این مقدار به معنی مصرف روزانه 30 تا 50 گرم چربی است.
در صورتی که کودک نوپا به میزان بیشتری نیاز داشته باشد، می توان از یک چهارم تا نصف قاشق غذاخوری (4 تا 7 میلی لیتر) روغن زیتون یا آووکادو برای شروع استفاده کرد.
برای سرو آن می توان آنها را در یک کاسه سوپ یا حمص استفاده کرده یا مقداری نان سبوس دار درون آن قرار داد.
البته کودکان نباید روغن زیادی مصرف کنند زیرا این امر باعث ایجاد ناراحتی معده یا اسهال می شود.
آیا باید نگران وزن کودک بود؟
در صورتی که کودک انرژی کافی برای بازی داشته و مراحل رشد طی می شود، احتمالا رشد او مناسب است.
در صورتی که متخصص مشکلی در وزن نوزاد تشخیص ندهد، احتمالا دلیلی برای نگرانی وجود ندارد.
لازم به ذکر است که نباید نوزادان نارس و افراد دارای نیازهای بهداشتی خاص را با نمودارهای کلی رشد مقایسه کرد.
با این وجود، اغلب غریزه والدین واقعی است. بنابراین در صورت داشتن هر گونه نگرانی باید با متخصص مشورت کرد.
البته لازم است تا حد ممکن مشاهدات دقیقی داشته و به ناراحتی ها توجه شود. برای نمونه، می توان زمان ها، تاریخ ها، مقدار و انواع غذاهای مصرفی کودک را ثبت کرد.
در صورت بی حال به نظر رسیدن کودک، پرهیز از مصرف غذا یا نرسیدن به مراحل رشد باید به متخصص اطفال مراجعه کرد.
متخصص اطفال علاوه بر ارزیابی پزشکی از متخصصان دیگر از جمله مشاور شیردهی، کار درمانگر یا متخصص تغذیه کمک می گیرد.
کلام آخر
تغذیه اولیه نوزادان تاثیرات مادام العمری بر آنها دارد. بنابراین باید در خصوص مصرف غذای کافی، وزن گیری و رشد مناسب او توجه ویژه ای شود.
در صورت تغییر ناگهانی تغذیه و عدم تغذیه مانند گذشته، باید با یک متخصص در خصوص رد کردن علل زمینه ای مشورت کرد. البته باید به خاطر داشت که اغلب تغذیه کودکان در 12 ماهگی کاهش می یابد.
غذا های فوق العاده و مغذی زیادی برای وزن گیری و چاق شدن نوزاد و کودک شما وجود داشته که از میان آنها می توان به تخم مرغ، آووکادو و کره بادام زمینی اشاره کرد.
در صورتی که نوزاد شما زیر 6 ماه سن دارد باید فرصت های تغذیه ای کافی را برای او فراهم کرده و در این زمان تغذیه با شیر مادر یا شیر خشک با توجه به نشانه های گرسنگی را در نظر گرفت.
در پایان، در صورت سر حال بنظر رسیدن، رشد طبیعی و داشتن انرژی کافی کودک برای بازی احتمالا به اندازه کافی تغذیه می کند.
جهت مشاهده و خرید مکمل ها و محصولات مراقبت داروخانه آنلاین اویرو کلیک کنید.
لیست غذای روزانه نوزاد ۱سال ونیم میخواستم
دخترم ن شیر میخوره ن غذا با قطره چکان غذا میدم میشه راهنماییم کنین چیکار کنم
پسرم ن شیرخودمو میخوره ن شیرخشک بهش با قطره چکان میدم میشه راهنماییم کنین ممنون میشم
سلام برید پزشک معاینه کنه با احتمال زیاد رفلاکس داره
چاق کردن نوزاد۶ماهه
خوب بود♡عالی بود♡خیلی خیلی عالی بود♡
این دیگه خود مخ بود
سلام مادرا من کودکم 8 ماهه هست وزنش کمه لطفا راهنمایی کنید چکار کنم