اندازه سرنگ انسولین
تزریق انسولین با سوزن و سرنگ روشی معمول برای افراد دیابتی است؛ انواع و نحوه استفاده از سرنگ انسولین و اندازه های مختلف سوزن آن را بخوانید.
انسولین هورمونی است که به تنظیم قند خون در افراد دیابتی کمک می کند.
افراد دارای ویژگی های عدم تولید انسولین یا عدم واکنش به آن، ممکن است به دیابت مبتلا شوند. در این شرایط باید انسولین را از روش های مختلفی از جمله سرنگ موجود در اندازه های مختلف دریافت کرد.
در حال حاضر چهار روش اصلی برای دریافت انسولین شامل سرنگ، قلم، پمپ و استنشاق هستند. نحوه مصرف انسولین با توجه به سبک زندگی، سطح قند خون و رژیم غذایی متفاوت است.
سرنگ های انسولین، این ماده را از طریق سوزن تحویل داده و در اندازه های مختلف با دوزهای متفاوت، سطح راحتی و هزینه های مختلف موجود هستند.
این مقاله انواع سرنگ انسولین، اندازه های مختلف سوزن و نحوه استفاده ایمن از آن را مورد بررسی قرار می دهد.
همچنین بخوانید:
انسولین نوومیکس (NovoMix) (کلیک)
تعاریف
در توانایی پردازش قند خون افراد مبتلا به دیابت اختلال ایجاد می شود.
دیابت دارای انواع مختلفی بوده اما همه آنها ناشی از عدم تولید یا استفاده از هورمونی به نام انسولین بوده که باعث نامنظم شدن سطح قند خون می شوند. این امر با تجمع گلوکز در خون و ایجاد مشکلاتی برای سلامتی همراه است.
انسولین هورمونی تولیده شده توسط لوزالمعده بوده که به بدن برای استفاده از گلوکز برای تامین انرژی کمک می کند.
افراد مبتلا به دیابت از انسولین برای کمک به تنظیم سطح قند خون و حفظ آن در محدوده سالم استفاده می کنند. انواع مختلف انسولین وابسته به سرعت کاهش قند خون و مدت زمان انجام این کار متفاوت هستند.
همچنین روش های مختلفی برای تجویز انسولین با توجه به سبک زندگی و ترجیح افراد در دسترس است. یک روش متداول استفاده از سوزن و سرنگ است. طی این روش از سوزن و سرنگ برای بیرون کشیدن انسولین از ویال یا بطری استفاده می شود.
همچنین بخوانید:
تشخیص دیابت نوع 1 و 2 : علائم و علت ها (کلیک)
انواع و اندازه های مختلف سرنگ انسولین
سرنگ انسولین دارای انواع و اندازه های مختلف بوده که می توان با آنها دوزهای مختلف انسولین را تزرق کرد.
حجم بیشتر سرنگ ها 30 واحد یا 0.3 میلی لیتر، 50 واحد یا 0.5 میلی لیتر و 100 واحد یا 1 میلی لیتر است.
این اندازه ها به اندازه بدنه و میزان انسولین سرنگ اشاره دارد. بدنه سرنگ دارای علامت گذاری در فاصله های 1 یا 2 واحدی بوده تا به اندازه گیری دوز مناسب کمک کند.
سوزن روی سرنگ نیز از نظر طول ضخامت دارای اندازه های مختلفی است.
طول سوزن نشان دهنده میزان نفوذ آن است. از آنجا که سوزن فقط باید به لایه چربی (و نه عضله) وارد شود، نباید خیلی بلند باشد. این سوزن ها معمولا در اندازه های مختلف از 4 میلی متر تا 12.7 میلی متر عرضه می شوند.
درجه سوزن نیز نشان دهنده میزان ضخامت آن است. با اینکه سوزن های نازک راحت تر هستند اما سوزن های ضخیم تر با سرعت بیشتری انسولین را به بدن می رسانند.
هرچه درجه سوزن بالاتر باشد، سوزن نازک تر است. اغلب اندازه سوزن سرنگ های انسولین بین 28 تا 31 متغیر هستند.
اهمیت طول و ضخامت سوزن
باید سوزن هایی برای تزریق انسولین انتخاب شوند که راحتی بیشتری برای شما دارند. معیارهای این انتخاب طول و ضخامت سوزن هستند.
طبق شواهد سایز بدن فرد بر کارایی و نشت احتمالی انسولین از طریق سوزن های کوتاه تر تاثیری ندارد. همچنین، بعید است که ضخامت پوست افراد در این امر تفاوت چندانی ایجاد کند.
بر اساس یک مطالعه در سال 2020، اغلب افراد استفاده از سوزن های کوتاه تر را ترجیح می دهند. در بیشتر موارد استفاده از سوزن هایی با طول 4 تا 8 میلی متر توصیه می شود.
اکثر افراد استفاده از سوزن های نازک تر را ترجیح داده زیرا آنها استفاده راحت تری نسبت به سوزن های ضخیم دارند. یک مطالعه در سال 2015 نشان داد که سوزن های نازک درد کمتری به بدن تحمیل کرده و راحت تر وارد پوست می شوند.
با اینکه استفاده از سوزن با اندازه مناسب مهم است، نحوه استفاده از سرنگ انسولین و چرخش مناسب ناحیه تزریق نیز دارای اهمیت است. این امر در کنترل قند خون و جلوگیری از بروز عوارض جانبی احتمالی موثر است.
همچنین بخوانید:
انسولین نوورپید (NovoRapid) (کلیک)
انتخاب اندازه مناسب سوزن سرنگ انسولین
به طور کلی بهتر است از سوزن های کوتاه و نازک به دلخواه استفاده شود.
سوزن بیش از حد بلند می تواند به طور ناخواسته باعث ایجاد یک تزریق عضلانی دردناک شود.
در این وضعیت ماده به جای چربی زیرجلدی وارد عضلات شده درنتیجه انسولین بسیار سریع تر از حد معمول جذب و باعث ایجاد عوارض می شود.
سوزن ضخیم تر از حد معمول با تزریق دردناک تری همراه است.
تیم پزشکی مراقبت از دیابت می تواند در خصوص انتخاب نوع و میزان انسولین مشاوره ارائه دهد. همچنین آنها دوزهای مورد نیاز افراد را مشخص می کنند.
اغلب اندازه بدنه سرنگ با توجه به میزان مورنیاز برای فرد متفاوت بوده و ممکن است برای دوزهای مختلف به اندازه های مختلفی نیاز باشد.
توصیه می شود اندازه ای را انتخاب کنید که برای دریافت یک دوز مناسب باشد. برای نمونه، اندازه گیری دوز 10 واحدی با سرنگ 30 واحدی و اندازه گیری دوز 55 واحدی با سرنگ 100 واحدی آسان تر است.
جهت مشاهده و خرید دستگاه و نوار تست قند خون از داروخانه آنلاین اویرو کلیک کنید.
نحوه استفاده از سرنگ انسولین
از آنجایی که بدن از آنزیم های گوارشی برای تجزیه انسولین استفاده می کند، باید برای رساندن آن به لایه چربی زیر پوست از تزریق زیرجلدی استفاده کرد.
سپس انسولین به طور پیوسته جذب جریان خون شده و به سلول های بدن می رسد.
برای کشیدن انسولین به سرنگ موارد زیر را رعایت کنید:
- آماده کردن لوازم: باید ابتدا دست های خود را شسته و یک سوزن نو و ویال انسولین آماده کرد. سپس نوع انسولین را بررسی کنید. همچنین گاهی اوقات نیاز است تا انسولین را به آرامی هم بزنید.
- آماده کردن ویال: پوشش محافظ ویال انسولین را برداشته و بخش بالای آن را با الکل استریل کنید.
- آماده کردن سرنگ: در این مرحله در پوش سرنگ برداشته و به اندازه دوز مورد نیاز توسط پیستون سرنگ، انسولین بکشید. سوزن از طریق لاستیک بالای ویال وارد می شود. برای کشیدن انسولین باید بطری و سرنگ به صورت وارونه قرار بگیرد. سپس باید پیستون کشیده شده تا دوز مورد نظر وارد سرنگ شود.
- بررسی سرنگ: پیش از بیرون کشیدن سرنگ آن را از نظر وجود حباب هوا بررسی کنید. در صورت وجود حباب باید ضربه ای به سرنگ زده تا حباب به سمت بالا شناور شود و با فشار پیستون آن را به بیرون هدایت کرد. سپس دوباره دوز مورد نظر را تنظیم کنید.
- بیرون آوردن سوزن: سپس می توان سوزن را از ویال خارج کرده و تا زمان تزریق نباید هیچ چیز دیگری لمس کرد.
اکنون انسولین اماده تزریق است. نواحی متداول برای این تزریق شامل شکم، لگن، ران، باسن و پشت بازو هستند.
برای رعایت نحوه ایمن استفاده از انسولین و سرنگ آن موارد زیر را دنبال کنید:
- انتخاب ناحیه مورد نظر: ابتدا باید ناحیه مورد نظر را انتخاب کرد. در حالت ایده آل باید این مکان را متفاوت از محل تزریق قبلی انتخاب کنید.در این صورت می توان مطمئن شد که بیش از حد بر روی یک ناحیه خاص تزریق انجام نمی شود. سپس باید ناحیه مورد نظر را با پد الکلی تمیز کرد.
- نیشگون گرفتن پوست: در این مرحله باید ناحیه تمیز شده را با دست طوری گرفته که پوست و بافت چربی بین شست و انگشت اول قرار بگیرد.
- وارد کردن سوزن: می توان با یک حرکت سریع سوزن را وارد ناحیه اشاره شده کرد. پس از ورود سوزن باید پوست را آزاد و شل کرد.
- تزریق انسولین: در این مرحله با فشار آرام پیستون، دوز انسولین وارد بدن می شود. پس از تزریق باید سوزن را به مدت 5 ثانیه در محل نگه داشت.
- بیرون آوردن سوزن: سوزن را می توان به طور مستقیم بیرون آورده و با فشاری ملایم بر محل تزریق از نشت انسولین جلوگیری کرد. لازم به ذکر است که نباید محل تزریق را مالش داد.
- دور انداختن سوزن: پس از استفاده از سرنگ باید آن را در محلی امن از جمله یک ظرف قرار داد. همچنین می توان زباله های پزشکی را مطابق استانداردهای بخش بهداشت محلی دفع کرد.
همچنین بخوانید:
جمع بندی
برخی از افراد مبتلا به دیابت نیاز دارند که انسولین تزریق کنند. استفاده از سوزن و سرنگ روشی معمول و مقرون به صرفه برای تزریق انسولین در بسیاری از افراد است.
اندازه سرنگ و سوزن برای افرادی که به طور مرتب انسولین تزریق می کنند، تفاوت زیادی در راحتی و سطح قند خون ایجاد می کند.
در صورتی که در خصوص انواع سرنگ انسولین و اندازه سوزن و روش استفاده از آن نگرانی دارید، موضوع را با پزشک خود مطرح کنید.
جهت مشاهده و خرید مکمل ها و محصولات مراقبت داروخانه آنلاین اویرو کلیک کنید.