اگزما ارثی است ؟
بر اساس شواهد اگزما نوعی زمینه ژنتیکی داشته و احتمالا نوعی بیماری ارثی است؛ احتمال ارثی بودن اگزما و ژن های تاثیرگذار روی آن را بخوانید.
اگزما به گروهی از بیماری هایی اطلاق شده که باعث ایجاد علائمی مانند تحریک و التهاب پوست می شوند. علت دقیق ایجاد اگزما مشخص نبوده اما طبق شواهد، تغییرات ژن ها، مشکلات سیستم ایمنی بدن و قرارگیری در معرض عوامل محیطی از جمله عوامل موثر در ایجاد اگزما هستند.
بر اساس تحقیقات، اگزما تقریبا 1 نفر از هر 5 کودک و 1 نفر از هر 50 بزرگسال را تحت تاثیر قرار می دهد. اغلب افراد برای درماتیت آتوپیک از عنوان اگزما به عنوان یک بیماری پوستی مزمن استفاده می کنند. این وضعیت باعث ایجاد علائمی مانند التهاب و در نتیجه خشکی و خارش پوست می شود. همچنین با خاراندن بثورات ناشی از آنها مایع شفافی ترشح می شود.
عوامل ژنتیکی و محیطی در ایجاد اگزما موثر هستند. با اینکه همه افراد دارای احتمال ابتلا به اگزما هستند اما طبق تحقیقات، افراد مبتلا به آلرژی، آسم و اگزما احتمال بیشتری برای داشتن فرزندان مبتلا به این بیماری دارند.
در این مقاله احتمال ارثی بودن اگزما، ژن های تاثیرگذار و نحوه رخ دادن آنرا مورد بررسی قرار می دهد.
همچنین بخوانید:
انواع اگزما : علت و درمان (کلیک)
آیا اگزما ارثی است؟
همه افراد دارای احتمال ابتلا به اگزما هستند. با این حال سابقه داشتن اگزما در خانواده باعث افزایش احتمال ابتلا به آن می شود. بر اساس یک مطالعه در سال 2015، احتمال به ارث رسیدن اگزما آتوپیک حدود 75% است.
ژن ها حامل اطلاعات ژنتیکی حاوی دستورالعمل های ساخت پروتئین هستند. هر فرد دو نسخه از هر ژن به صورت یک نسخه از هر والد را به ارث می برد. همچنین بعضی از افراد ژن های جهش یافته ای را از یک یا هر دو والد خود به ارث می برد. این امر باعث افزایش احتمال ابتلا به اگزما می شود.
با اینکه از ژنتیکی بودن اگزما اطلاعات کاملی در دست نیست اما بر اساس شواهد، چندین ژن در ایجاد این بیماری نقش داشته و در موارد نادر یک جهش ژنی ارثی منجر به ایجاد اگزما می شود.
یکی از این ژن ها CARD11 بوده که به علت ضعف سیستم ایمنی باعث ایجاد اگزمای آتوپیک می شود.
همچنین بخوانید:
درماتیت آتوپیک / اگزما آتوپیک (کلیک)
حداقل پنج جهش ژن CARD11 مرتبط با اگزمای آتوپیک شناسایی شده است. بر اساس یک مطالعه در سال 2017، جهش در یک نسخه از دو ژن CARD11 به ارث رسیده برای ایجاد اگزمای آتوپیک کافی است.
ژن تاثیرگذار دیگر در ابتلا به اگزما، KIF3A است. این ژن مسئول کدگذاری پروتئین انتقال دهنده پروتئین و سیگنال دهی سلول است.
بر اساس یک مطالعه در سال 2020، تنوع ژنتیکی در KIF3A منجر به افزایش خطر ابتلا به اگزمای آتوپیک می شود. این امر ناشی از ضعیف شدن سد پوستی و از دست رفتن آب پوست است.
ژن تاثیرگذار دیگر در ایجاد اگزما FLG است. این ژن کدگذاری پروفیلاگرین که پروتئین فیلاگرین را تولید می کند، بر عهده دارد. این پروتئین در حفظ سد و آبرسانی پوست موثر است.
ارتباط قوی بین جهش در ژن FLG و اگزما آتوپیک وجود دارد. در واقع بین 20% تا 30% از افراد دارای اگزمای آتوپیک دارای جهش ژن FLG هستند. محققان 40 جهش FLG در افراد مبتلا به اگزمای آتوپیک را شناسایی کردند. اغلب اگزمای آتوپیک در افراد دارای جهش در هر دو نسخه از ژن FLG شدیدتر است.
آیا اگزما مسری است؟
اگزما بیماری غیر قابل انتقال از فردی به فردی دیگر است.
با این وجود، افراد دارای اگزما به دلیل ایجاد ترک خوردگی در پوست در برابر عفونت ها آسیب پذیر می شوند. عفونت های پوستی در افراد مبتلا به اگزما شایع بوده و این موارد مسری هستند.
برای نمونه، افراد مبتلا به اگزمای آتوپیک خطر بیشتری برای ابتلا به اگزما هرپتیکوم دارند. این عفونت ناشی از ویروس هرپس سیمپلکس 1 (HSV-1) بوده که باعث ایجاد تاول های پوستی دارای ترشح یا خونریزی می شود. اگزما هرپتیکوم نیز مسری و قابل انتقال است.
همچنین بخوانید:
روغن های ضروری برای اگزما : اثربخشی و عوارض (کلیک)
نحوه ایجاد اگزما
به طور معمول علائم اگزما در 70% از موارد پیش از 5 سالگی نمایان می شوند. در حال حاضر علت دقیق ایجاد اگزما نامشخص است.
با این وجود به عقیده محققان، ترکیبی از ژن ها و عوامل محرک محیطی در ایجاد این شرایط نقش دارند.
ژن های جهش یافته از والدین به فرزندان به ارث رسیده یا در طول زندگی دچار جهش می شوند. داشتن برخی ژن ها باعث افزایش احتمال برای ابتلا به اگزما شده که تا زمان قرارگیری در معرض عوامل محیطی، فعال نمی شوند.
عوامل و محرک های دیگری نیز وجود داشته که در ایجاد اگزما موثر هستند. به علاوه، ممکن است اگزما به دلیل حساسیت یا تحریک ناشی از مواد خاصی رخ دهد. این وضعیت تحت عنوان درماتیت تماسی شناخته می شود.
درماتیت تماسی خارش پوست را در پی دارد. بثورات پوستی و تاول از دیگر علائم ایجاد شده در این بیماری هستند.
محرک های متداول درماتیت تماسی عبارتند از:
- آفت کش ها
- نیکل
- عطرها
- گیاهان
- لاتکس
- شوینده ها
- صابون ها
- اوروشیول که در پیچک سمی، سم و سماق سمی یافت می شود.
- ضدعفونی کننده ها
همچنین بخوانید:
انواع درماتیت تماسی: از علائم تا درمان (کلیک)
عوامل محیطی و بیولوژیکی نیز در ایجاد اگزما تاثیر گذار هستند. برای نمونه، استرس یا استعمال دخانیات نیز باعث ایجاد نوعی اگزما تحت عنوان اگزمای دیس هیدروتیک می شوند.
سایر عوامل موثر در افزایش خطر اگزمای آتوپیک عبارتند از:
- رژیم غذایی
- آلاینده های هوا
- مصرف الکل
- سختی آب
- زندگی در محیط های شهری
- قرارگیری در معرض دود دخانیات
جمع بندی
اگزما یک بیماری پوستی مزمن همراه با علائمی مانند سوزش و التهاب است. مطالعات هم اکنون روی این بیماری در حال انجام است اما طبق شواهد، اگزما زمینه ژنتیکی داشته و می تواند ارثی باشد.
محققان دریافتند که جهش در ژن های FLG، KIF3A و CARD11 با ایجاد اگزما در ارتباط است.
عوامل دیگری نیز در ایجاد اگزما موثر هستند. برای نمونه، عوامل محیطی از جمله آلودگی و دود دخانیات و عوامل بیولوژیکی از جمله استرس نیز منجر به بروز اگزمامی شوند.
اگزما قابل انتقال به غیر نیست. با این وجود، افراد مبتلا به اگزمای آتوپیک خطر بیشتری برای ابتلا به عفونت های پوستی دارند. این عفونت های پوستی (مانند اگزما هرپتیکوم) مسری هستند.
جهت مشاهده و خرید مکمل ها و محصولات مراقبت داروخانه آنلاین اویرو کلیک کنید.