تاثیر سرطان خون بر بدن
سرطان خون نوعی سرطان تاثیر گذار بر سلول های خونی بوده که تاثیرات گسترده ای بر بدن دارد؛ اثر سرطان خون بر نواحی مختلف بدن را بخوانید.
سرطان خون (لوسمی) نوعی سرطان تاثیر گذار بر مغز استخوان بوده که منجر به تولید سلول های خونی غیر طبیعی در بدن می شود. سرطان خون می تواند هر نوع سلول خونی را تحت تاثیر قرار دهد اما اغلب WBC ها را درگیر می کند. WBC ها گلبول های سفید طبیعی بدن بوده که به محافظت از بدن در برابر عفونت و بیماری ها می پردازند.
در سرطان خون گلبول های سفید غیر طبیعی (WBCs) بدون کنترل رشد کرده و جایگزین WBC های طبیعی می شوند. درنتیجه سرطان خون تاثیرات گسترده ای بر بدن می گذارد.
در این مقاله تاثیرات سرطان خون بر بدن و زندگی روزمره مورد بررسی قرار می گیرد.
همچنین بخوانید:
خونریزی لثه در سرطان خون / لوسمی (کلیک)
سرطان خون (لوسمی) چیست؟
لوسمی اصطلاح پزشکی برای سرطان تاثیر گذار بر بافت های خون ساز مغز استخوان و سیستم لنفاوی هستند.
بیشتر انواع سرطان خون گلبول های سفید بدن (بخش ضروری سیستم ایمنی) را تحت تاثیر قرار می دهند. انواع گلبول های سفید عبارتند از:
- لنفوسیت ها
- گرانولوسیت ها
- مونوسیت ها
بدن اغلب به گلبول های سفیدی که به طور منظم رشد کرده و تقسیم می شوند، نیاز دارد. با این وجود مغز استخوان افراد مبتلا به سرطان خون، گلبول های سفید غیر طبیعی دارای عملکرد نامناسب را تولید می کند.
همچنین بخوانید:
سرطان خون / لوسمی کودکان : علائم و درمان (کلیک)
انواع
سرطان های خون مزمن یا حاد هستند. سرطان خون حاد سریع تر از سرطان خون مزمن پیشرفت کرده و نیازمند دریافت درمان فوری است.
بعضی از انواع سرطان خون فقط کودکان را درگیر کرده اما سایر انواع اغلب در بزرگسالان بروز پیدا می کنند.
انواع سرطان خون عبارتند از:
- لوسمی لنفوسیتی حاد: این نوع سرطان خون از سلول های خون ساز مغز استخوان شروع شده و اغلب کودکان را تحت تاثیر قرار می دهد.
- لوسمی میلوئیدی حاد: این نوع سرطان خون اغلب در سلول هایی ایجاد شده که به غیر از لنفوسیت ها به گلبول های سفید تبدیل شده اما می توانند انواع مختلفی از سلول های خون ساز را درگیر کنند. این نوع سرطان خون در بزرگسالان شایع تر است.
- لوسمی لنفوسیتی مزمن: این نوع سرطان خون از لنفوسیت ها شروع شده و اغلب افراد مسن را درگیر می کند.
- لوسمی میلوئیدی مزمن: این نوع سرطان خون پیش از ورود به خون در سلول های مغز استخوان شروع شده و تنها 10% از کل موارد ابتلا به سرطان خون را تشکیل می دهد.
- لوسمی مزمن میلومونوسیتیک: این نوع سرطان خون نادر بوده و از سلول های خون ساز مغز استخوان شروع می شود. این وضعیت باعث تولید بیش از حد مونوسیت ها شده و اغلب افراد مسن را درگیر می کند.
همچنین بخوانید:
انواع سرطان خون در بزرگسالان (کلیک)
نحوه اثر سرطان خون بر خون
همانطور که پیشتر گفته شد لوسمی باعث تولید سریع و قابل توجه سلول های غیر طبیعی خون از جمله گلبول های سفید می شود.
وجود مقادیر بیش از حد سلول های خونی غیر طبیعی باعث عدم تولید انواع مهم سلول های خونی از جمله گلبول های قرمز و پلاکت ها توسط مغز استخوان می شود. این کمبود گلبول های قرمز و پلاکت ها باعث ایجاد علائمی مانند بدن درد، علائم کم خونی، کبودی و خونریزی شدید می شود.
همچنین بخوانید:
نحوه اثر سرطان خون بر سیستم ایمنی
گلبول های سفید نقش مهمی در عملکرد سیستم ایمنی ایفا می کنند. آنها عامل مبارزه با عفونت ها و بیماری ها هستند.
اغلب سرطان خون گلبول های سفید بدن را درگیر کرده و باعث تحریک مغز استخوان به تولید گلبول های سفید غیر طبیعی (که توانایی مقابله با عفونت ها را ندارند) می شود.
این امر با تضعیف سیستم ایمنی بدن همراه بوده و باعث افزایش خطر ابتلا به عفونت ها و بیماری های شدید می شود.
نحوه اثر سرطان خون بر استخوان ها
بعضی افراد به دلیل تاثیر رشد سلول های سرطانی مغز استخوان، درد استخوانی را تجربه می کنند. این درد اغلب در استخوان های بلند ساق، بازو یا دنده ها و جناغ احساس می شود.
همچنین گاهی اوقات به دلیل ایجاد توده ای از سلول های سرطانی در نزدیکی اعصاب نخاع، این ناحیه دچار درد می شود.
به ندرت سرطان خون باعث ضعیف شدن استخوان ها تا مرز شکستگی می شود. این وضعیت ممکن است استخوان های تحمل کننده وزن از جمله موارد زیر را تحت تاثیر قرار دهد:
- لگن
- ستون فقرات
- استخوان ران
نحوه اثر سرطان خون بر دستگاه گوارش
برخی از انواع سرطان خون دستگاه گوارش را تحت تاثیر قرار می دهند. البته احتمال ایجاد این وضعیت بسیار کم و نادر است. برای نمونه، 5.7% تا 13% از موارد لوسمی لنفوسیتی مزمن سیستم گوارش را درگیر می کنند. این وضعیت سندرم ریشتر (RS) نیز نامیده می شود.
همچنین ممکن است ضایعات و صدمات سرطان خون باعث درگیر شدن معده، ایلئوم (دراز روده) و روده بزرگ پروگزیمال شوند. این وضعیت در صورت ایجاد عفونت، خونریزی یا التهاب بافت های روده بسیار جدی و کشنده خواهد بود.
نحوه اثر سرطان خون بر قلب و عضلات
سلول های سرطانی در سرطان خون قابلیت نفوذ به دیواره رگ های خونی و ایجاد مشکلاتی چون ایسکمی قلبی یا بیماری عروق کرونری (CAD) را دارند. قلب در این وضعیت قادر به دریافت مقادیر کافی خون و اکسیژن نیست.
به علاوه، برخی داروهای مورد استفاده برای درمان سرطان خون باعث افزایش خطر ایجاد نارسایی قلبی می شوند.
در واقع داروهایی با نام آنتراسایکلین ها به عنوان درمان استاندارد برای انواع حاد سرطان خون استفاده می شوند.
این نوع سرطان به سرعت پیشرفت کرده و به درمان های تهاجمی تری نیاز دارد. با این وجود دریافت دوزهای بالای آنتراسایکلین ها در کوتاه مدت منجر به افزایش سمیت این موارد می شود.
بنابراین ضعف عضلانی بدن از دیگر تاثیرات و مشکلاتی است که افراد مبتلا به سرطان خون تحت تاثیر آن قرار می گیرند. متاسفانه این وضعیت اغلب باعث کاهش کیفیت زندگی کودکان مبتلا به سرطان خون می شود.
سرطان خون و زندگی روزمره
سرطان خون و درمان آن تاثیراتی بر سلامت جسمی و روانی افراد مبتلا دارد.
دریافت حمایت های کاربردی یا احساسی یکی از روش های موثر و کمک کننده برای این افراد است. این حمایت می تواند از طریق دوستان یا خانواده ایجاد شده که بخشی جدایی ناپذیر از بهبود کیفیت زندگی هستند.
در ادامه نکاتی برای مقابله با تاثیرات سرطان خون در بدن بررسی می شوند.
مدیریت خستگی
اغلب افراد مبتلا به سرطان خون خستگی شدید و تاثیر گذار بر توانایی انجام امور روزمره را تجبه می کنند. موارد زیر به بهبود این وضعیت کمک می کنند:
- بهبود عادت های خواب
- انعطاف پذیری در خصوص برنامه ها
- مدیریت تغذیه
- انجام فعالیت های سبک از جمله پیاده روی یا باغبانی
- تعیین اولویت در انجام وظایف
- درخواست کمک از دیگران
همچنین بخوانید:
علل خستگی و راه های درمان آن (کلیک)
کنترل خطر بروز عفونت
گاهی اوقات افراد مبتلا به سرطان خون به دلیل کمبود تعداد گلبول های سفید مستعد ابتلا به عفونت هستند. بعضی از روش های کمک کننده برای محدود کردن ایجاد عفونت عبارتند از:
- دور ماندن از مکان های شلوغ
- شستشو و ضدعفونی کردن مکرر دست ها
- پرهیز از ارتباط با افراد بیمار
همچنین بخوانید:
مدیریت عوارض جانبی
برخی از درمان های سرطان خون باعث ایجاد عوارض جانبی می شوند. درمان اولیه سرطان خون شیمی درمانی بوده که باعث بروز عوارض زیر می شود:
برای پیشگیری یا کاهش برخی از علائم فوق داروهایی وجود دارند.
همچنین بخوانید:
عوارض جانبی شیمی درمانی (کلیک)
جمع بندی
سرطان خون (لوسمی) نوعی سرطان تاثیر گذار بر مغز استخوان و سلول های خونی بدن است.
اغلب این نوع سرطان گلبول های سفید خون که مسئول محافظت از بدن در برابر عفونت و بیماری هستند را تحت تاثیر قرار می دهد.
سرطان خون و درمان های آن بسیاری از نواحی بدن از جمله خون، استخوان، قلب و سایر عضلات و دستگاه گوارش را تحت تاثیر قرار می دهند.
همچنین سرطان خون بر سیستم ایمنی بدن تاثیر گذاشته و موجب افزایش خطر ایجاد عفونت می شود. البته می توان با مدیریت بهداشت و پرهیز از نزدیک شدن به افراد بیمار خطر بروز عفونت ها را کاهش داد.
گاهی اوقات برای افراد مبتلا به سرطان خون چالش های منحصربفردی وجود دارد.
جهت مشاهده و خرید مکمل ها و محصولات مراقبت داروخانه آنلاین اویرو کلیک کنید.