واکسن HPV برای زنان و مردان
HPV نوعی بیماری مقاربتی در زنان و مردان است که با دریافت واکسن می توان خطر ابتلا به آن را کاهش داد؛ عوارض و اثربخشی این واکسن را بخوانید.
ویروس پاپیلوم انسانی (HPV) عامل ایجاد عفونت مقاربتی شایعی با نام زگیل تناسلی است.
عفونت های مقاربتی (STIs)، عفونت هایی قابل انتقال پس از تماس پوست با پوست هستند.
حداقل 20 عفونت مقاربتی ایجاد شده توسط ویروس ها، باکتری ها و انگل ها وجود دارد که با تماس جنسی منتقل می شوند. در این میان HPV یکی از متداول ترین این عفونت ها بوده و عامل ایجاد بیش از 90% از موارد سرطان های مقعد و دهانه رحم است.
در واقع زگیل تناسلی یا اچ پی وی از طریق تماس جنسی منتقل می شود.
برخی عفونت های HPV به خودی خود و بدون نیاز به درمان رفع می شوند. با این حال برخی دیگر مدت زیادی در بدن بوده و باعث افزایش خطر ایجاد برخی سرطان ها می شوند.
برای کاهش خطر این عفونت های مقاربتی می توان واکسن HPV را دریافت کرد. این واکسن از بدن در برابر چندین گونه HPV محافظت می کند.
سویه های ایجاد کننده زگیل و گونه های ایجاد کننده سرطان از جمله این بیماری های قابل پیشگیری با واکسن HPV هستند.
آزمایشات متداول، روش های جنسی ایمن تر و دریافت واکسن HPV از جمله روش های موجود برای کاهش خطر ایجاد عفونت های HPV منجر به بروز زگیل های تناسلی و سرطان های مرتبط هستند.
در این مقاله ایمنی، کارایی و عوارض واکسن HPV در زنان و مردان مورد بررسی قرار می گیرد.
همچنین بخوانید:
ویروس پاپیلومای انسانی یا HPV (کلیک)
تعریف
HPV دارای بیش از 200 ویروس مرتبط است. ویروس پاپیلوم انسانی نامی است که به این ویروس ها اطلاق شده زیرا باعث ایجاد پاپیلوم یا زگیل می شوند.
از این گروه حدود 40 نوع ویروس، از طریق تماس جنسی مستقیم قابل انتقال هستند. دو نوع آنها باعث ایجاد زگیل تناسلی شده و بسیاری از آنها پرخطر بوده و باعث ایجاد انواع سرطان های زیر می شوند:
- سرطان واژن
- سرطان دهانه رحم
- سرطان ولو (فرج)
- سرطان دهان و حلق
- سرطان آلت تناسلی
- سرطان مقعد
همچنین بخوانید:
سرطان مهبل یا ولوو : علت، علائم و تشخیص (کلیک)
دریافت واکسن HPV در جلوگیری از ایجاد عفونت های ناشی از انواع خاص HPV و سرطان های مرتبط با آن در زنان و مردان موثر است.
واکسن HPV مشابه سایر واکسن ها باعث تحریک بدن برای تولید آنتی بادی ها شده و بدن را برای مقابله با عفونت در مواجهه های بعدی آماده می کند.
واکسن های HPV حاوی ذرات شبه ویروس بوده که شباهت زیادی به ذرات روی سطح HPV دارند. این ویروس ها واکنش ایمنی قوی نداشته و بدن افراد را قادر به تولید سطح بالایی از آنتی بادی ها علیه HPV و ایجاد محافظت موثرتری می کند.
در کشور آمریکا سه واکسن HPV دارای مجوز هستند. این واکسن ها Gardasil، Cervarix و Gardasil-9 نام دارند.
تاکنون واکسن Gardasil-9 بیشترین انواع HPV را مورد هدف قرار داده و در واقع موثرترین واکسن است.
همچنین بخوانید:
شکل HPV در مردان و زنان (کلیک)
اثربخشی
بر اساس اعلام CDC، واکسن های HPV اثربخشی و حفاظت خوبی را در بلندمدت ارائه می دهند.
همچنین این واکسن ها مانع از ایجاد %90 از سرطان های مرتبط با ویروس HPV می شود.
از زمان شروع واکسیناسیون HPV در سال 2006 عفونت های ناشی از این ویروس به طرز قابل توجهی کاهش یافته است.
بر اساس مطالعات گسترده در سال 2020 و 2021، واکسن های HPV علاوه بر موثر بودن در پیشگیری از ایجاد عفونت های HPV به طور قابل توجهی باعث کاهش خطر ابتلا به پیش سرطان و سرطان های دهانه رحم، ولو (فرج) و واژن می شوند.
با اینکه Cervarix و Gardasil در مقایسه با Gardasil-9 به جلوگیری از دو نوع عفونت HPV پرخطر (HPV16 و HPV18) کمک می کنند، بر اساس شواهد اثربخشی آنها قابل مقایسه بوده زیرا این دو نوع HPV عامل ایجاد بیشتر سرطان های ناشی از HPV هستند.
همچنین بخوانید:
مزایا و معایب واکسن گارداسیل (کلیک)
ایمنی
بر اساس اعلام مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها (CDC)، هر سه واکسن اعلام شده پیش از دریافت تائیدیه از سازمان غذا و دارو (FDA) آزمایشات ایمنی دقیقی را انجام داده اند.
در واقع به دلیل نظارت و تحقیقات ایمنی توسط CDC و FDA می توان مطمئن شد که این واکسن ها ایمنی خوبی دارند.
بر اساس بررسی ایمنی منتشر شده این واکسن ها در سال 2018 و 2019، مشخصات ایمنی این واکسن ها مشخص شده است. عوارض جانبی این واکسن ها مشابه سایر موارد هستند.
مطالعه ای در سال 2019 بیش از 7000 گزارش از افراد دریافت کننده واکسن Gardasil-9 را مورد بررسی قرار داد. بر اساس نتایج این مطالعه 97% از عوارض جانبی گزارش شده جدی نبودند.
افراد واجد شرایط دریافت واکسن HPV
براساس اعلام کمیته مشورتی CDC در مورد اقدامات ایمنی سازی، واکسن HPV برای زنان و مردان 11-12 تا 26 ساله توصیه می شود.
اغلب کودکان پس از دریافت اولین دوز نیاز دارند تا دوز بعدی را پس از 6 تا 12 ماه دریافت کنند. اما برای نوجوانان پس از سن 15 سالگی، به سه دوز پس از 6 ماه نیاز است.
بر اساس اعلام CDC، واکسیناسیون HPV برای زنان و مردان بالای 26 سال توصیه نمی شود. زیرا تزریق واکسن در این سنین با فواید کمی همراه است.
با این وجود زنان و مردان 27 تا 45 ساله که واکسن HPV دریافت نکردند بهتر است در خصوص دریافت و مفید بودن آن با پزشک صحبت کنند.
همچنین بخوانید:
چرا نباید واکسن HPV دریافت کرد؟
برخی از زنان و مردان نباید واکسن واکسن HPV دریافت کنند. این افراد عبارتند از:
- زنان باردار
- افراد دارای واکنش آلرژیک شدید به دوز قبلی واکسن HPV یا اجزا تشکیل دهنده آن
- افراد حساس به مخمر
بنظر می رسد که دریافت واکسن به احتمال زیاد آسیبی به جنین وارد نمی کند با این حال طبق توصیه CDC، بهتر است واکسیناسیون به بعد از بارداری موکول شود. دریافت این واکسن در دوران شیردهی بدون مشکل است.
در صورت داشتن حساسیت به مخمرها یا واکنش های آلرژیک شدید باید پیش از دریافت واکسن با پزشک مشورت کنید.
داشتن ناراحتی یا بیماری شدید از دیگر موقعیت هایی که باید پیش از دریافت واکسن با پزشک مشورت کرد.
زمان دریافت
بر اساس توصیه مقامات بهداشتی بهتر است این واکسن در سنین پایین دریافت شود.
دلیل این امر آن است که با دریافت واکسن HPV پیش از اولین تماس جنسی می توان به صورت مادام العمر از بدن در برابر سرطان های مرتبط با HPV محافظت کرد.
کودکان از سن 9 سالگی می توانند این واکسن را دریافت کنند اما اغلب آن را در سنین 11 تا 12 سالگی دریافت می کنند.
کودکان زیر 15 سال فقط به دریافت دو دوز واکسن با فاصله 6 ماه نیاز دارند. اما افراد بالای 15 سال و افراد دارای نقص ایمنی باید سه دوز واکسن دریافت کنند.
در این صورت باید دوز دوم را 1 تا 2 ماه پس از دوز اول و دوز سوم را 6 ماه بعد از دوز قبلی دریافت کرد.
نحوه دریافت واکسن
در خصوص دریافت واکسن HPV می توان با متخصص مراقبت های بهداشتی، کلینیک های بهداشت عمومی و مدرسه، مراکز و بخش های بهداشتی مشورت کرد.
عوارض جانبی واکسن HPV
واکسن HPV مانند سایر واکسن ها دارای برخی عوارض جانبی است. بسیاری از افراد هیچ عوارضی را تجربه نکرده یا دچار عوارض خفیف می شوند.
عوارض واکسن HPV عبارتند از:
- حالت تهوع
- تب
- خستگی
- درد عضلات و مفاصل
- سرگیجه یا غش
- سردرد
- درد، قرمزی یا تورم در بازو و محل دریافت واکسن
برخی افراد پس از دریافت واکسن حرکات غیرقابل کنترل بدن یا بیهوش شدن را تجربه می کنند. بنابراین توصیه می شود تا پس از دریافت واکسن HPV برای مدت 15 دقیقه نشسته یا دراز کشیده تا این موارد پیش نیایند.
احتمال ایجاد واکنش آلرژیک شدید یا آنافیلاکسی با دریافت واکسن HPV بسیار نادر است. بنابراین پیش از دریافت واکسن HPV در این خصوص با پزشک خود مشورت کنید.
همچنین بخوانید:
HPV در زنان : علائم، تشخیص و درمان (کلیک)
جمع بندی
HPV دارای صدها نوع ویروس ها بوده که باعث ایجاد عفونت های ویروسی شایع روی پوست و به ویژه در نواحی مرطوب پوست از جمله دستگاه تناسلی، دهان، گلو و مقعد می شوند.
HPV شایع ترین بیماری مقاربتی در بسیاری از کشورها است. برخی از عفونت های HPV بدون خطر اما برخی دیگر می توانند باعث ایجاد سرطان شوند.
دریافت واکسن HPV به ویژه پیش از فعال شدن از نظر جنسی به صورت مادام العمر مانع از درگیری با انواع HPV خطرناک مرتبط با سرطان می شود.
جهت مشاهده و خرید مکمل ها و محصولات مراقبت داروخانه آنلاین اویرو کلیک کنید.