عوامل خطر لوسمی حاد میلوئیدی
لوسمی حاد میلوئیدی نوعی سرطان مغز استخوان و خون است که باعث تولید سلول های خونی غیر طبیعی می شود؛ عوامل خطر این سرطان را بخوانید.
لوسمی حاد میلوئیدی (AML) یکی از انواع سرطان مغز استخوان و خون است. این سرطان باعث ایجاد سلول های خونی غیر طبیعی در بدن می شود.
دو دسته عامل خطر وجود دارد که باعث افزایش احتمال ایجاد این بیماری می شوند. این دو دسته شامل عوامل قابل تغییر و غیر قابل تغییر هستند.
لوسمی مغز استخوان، لوسمی میلوسیتیک حاد، لوسمی حاد میلوژنیک، لوسمی حاد گرانولوسیتی و لوسمی حاد غیر لنفوسیتیک از دیگر نام های این سرطان هستند.
علت دقیق ایجاد لوسمی حاد مغز استخوان هنوز مشخص نیست.
با این وجود به عقیده دانشمندان این بیماری ناشی از برخی ناهنجاری ها در یک یا چند ژن بوده که معمولا کنترل تولید و رشد سلول های خونی را بر عهده دارند.
بر اساس شواهد، این تغییرات ژنتیکی ممکن است به ارث رسیده یا در طول زمان بدست آیند.
برخی از عوامل خطر از جمله افزایش سن قابل تغییر نیستند. با این وجود می توان با کاهش قرارگیری در معرض مواد شیمیایی یا تشعشعات خطرناک مانع از ایجاد سایر عوامل خطر شد.
این مقاله عوامل خطر احتمالی بیماری لوسمی حاد میلوئیدی (AML)را مورد بررسی قرار می دهد.
همچنین بخوانید:
انواع سرطان خون در بزرگسالان (کلیک)
مواد شیمیایی
برخی از مواد شیمیایی از جمله بنزن ها از جمله عوامل خطر برای لوسمی حاد میلوئیدی به شمار می روند.
بر اساس اعلام مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها (CDC)، بنزن یک ماده شیمیایی صنعتی متداول در بسیاری از کشورها است که در دود سیگار، لاستیک، رنگ و آفت کش ها وجود دارد. طبق شواهد، قرارگیری طولانی در برابر بنزن خطر ایجاد سرطان خون را به همراه دارد.
بنزن با تغییر عملکرد سلول ها باعث ایجاد سرطان خون می شود. بر اساس یک مطالعه در سال 2020، قرار گرفتن در برابر بنزن خطر ابتلا به سرطان خون را 7 برابر افزایش داده و مسمومیت با بنزن خطر ایجاد AML را 71 برابر می کند. همچنین بر اساس یک مطالعه حیوانی، قرارگیری طولانی در برابر بنزن باعث ایجاد جهش سریع لوسمی سلول ها در موش می شود.
شیمی درمانی
بسیاری از افراد دارای سایر سرطان ها (مانند بیماری های دارای تومورهای جامد که تحت درمان با داروهای شیمی درمانی خاص مانند عوامل آلکیله کننده هستند)، سال ها پس از درمان اولیه دچار AML می شوند.
به همین دلیل بر اساس اعلام یک مطالعه در سال 2021، ممکن است AML ثانویه در طول درمان تشخیص داده نشود اما وجود آن پس از شروع شیمی درمانی مشخص شود.
افراد تحت شیمی درمانی ممکن است دچار خونریزی کلونال شوند. این بیماری مرتبط با سن بوده و باعث تولید بیش از حد سلول های پیش ساز خون می شود.
همچنین بخوانید:
عوارض جانبی شیمی درمانی (کلیک)
جنسیت
لوسمی حاد میلوئیدی (AML) بدون در نظر گرفتن سن، مردان را بیشتر تحت تاثیر قرار می دهد. اما دلیل آن مشخص نیست.
بر اساس مطالعه ای در سال 2017، جهش های ژنتیکی زیادی روی کروموزوم X رخ می دهد و همین امر باعث آسیب به ژن ها و توقف تولید بیش از حد سلول منجر به سرطان می شود.
به این ترتیب زنان در برابر ابتلا به AML ایمن تر هستند زیرا اغلب دو نسخه عملکردی از این ژن را دارند. مردان فقط دارای یک نسخه از آن هستند.
سن
لوسمی حاد مغز استخوان (AML) در هر سنی قابل ایجاد است. البته احتمال ایجاد آن در افراد بالای 60 سال شایع تر بوده و میانگین ابتلا به این بیماری 70 سال برآورد شده است.
با افزایش سن تغییرات ژنتیکی بیشتری تجربه شده که همین امر می تواند توضیح دهنده دلیل ایجاد AML در افراد مسن باشد.
سیگار کشیدن
سیگار از جمله عوامل خطر شناخته شده برای انواع مختلف سرطان از جمله لوسمی حاد میلوئیدی است.
سیگار با تاثیر بر سلول هایی که به طور مستقیم با دود در تماس هستند باعث ایجاد سرطان دهان و ریه می شود. همچنین باعث می شود تا مواد سرطانی جذب شده توسط ریه ها از طریق جریان خون پخش شده و به سایر نواحی بدن برسند.
بر اساس یک مطالعه در سال 2014، افراد سیگاری 40% بیشتر در معرض ابتلا به AML بوده و این میزان برای افرادی که سیگار را ترک کرده اند به 25% کاهش می یابد.
همچنین بخوانید:
چاقی
چاقی عامل خطر شناخته شده ای برای بسیاری از سرطان ها از جمله سرطان خون است. در واقع چاقی با ایجاد محیط سلولی باعث تسریع سرطان می شود.
بر اساس یک متاآنالیز در سال 2017، افراد دارای اضافه وزن یا چاقی احتمال بیشتری برای ابتلا به AML دارند. همچنین این مقاله نشان داد که شاخص توده بدنی (BMI) بالا باعث ایجاد پیامدهای ضعیف تری برای لوسمی پرومیلوسیتیک حاد (APL) به عنوان زیرگروه AML می شود.
طبق یک مطالعه در سال 2015، چاقی بدن توجه به زمان چاق بودن، یک خطر محسوب می شود.
همچنین بخوانید:
بررسی علل و پیامدهای چاقی در بزرگسالان (کلیک)
ژنتیک
در طبق بندی انجام شده توسط سازمان بهداشت جهانی (WHO) در سال 2016 در خصوص سرطان خون میلوئیدی و حاد، AML به عنوان یک بیماری دارای عامل ژنتیکی و ارثی دسته بندی شده است. به این ترتیب افراد دوقلو، دارای خواهر، برادر یا والدین مبتلا به AML احتمال بیشتری برای ابتلا به این بیماری دارند.
چندین بیماری ژنتیکی دیگر از جمله موارد زیر در افزایش خطر ابتلا به AML موثر هستند:
- سندرم کوستمان که با عنوان نوتروپنی مادرزادی شدید نیز شناخته می شود.
- سندرم داون
- تریزومی 8
- سندرم بلوم
- آنمی فانکونی
- سندرم لی فرامنی
- آتاکسی تلانژکتازی (AT)
- نوروفیبروماتوز نوع 1
- سندرم شواخمن دیاموند
- کم خونی دیاموند بلک فان
تابش
دوزهای بالای اشعه مانند پرتو درمانی باعث افزایش خطر سرطان ها از جمله AML می شوند.
بر اساس یک مطالعه در سال 2020، اشعه ها باعث ایجاد ناهنجاری های ژنتیکی مشابه عوامل آلکیله کننده شده که بیشتر کروموزوم های 5 و 7 را تحت تاثیر قرار می دهند.
همچنین این مطالعه نشان داد که افراد تحت پرتو درمانی برای درمان سرطان با وجود درمان های فشرده نتایج ضعیف تری بدست می آورند.
همچنین بخوانید:
همه چیز درباره پرتو درمانی (کلیک)
سایر بیماری ها
سایر بیماری ها به ویژه اختلالات خونی چون اختلالات میلوپرولیفراتیو (MPD) و سندرم میلودیسپلاستیک (MDS) احتمال زیادی برای تبدیل شدن به AML دارند.
MPD های مزمن شامل میلوفیبروز ایدیوپاتیک، ترومبوسیتوپنی اساسی و پلی سیتمی ورا هستند.
همچنین بر اساس یک بررسی قدیمی تر ارتباط بین AML و بیماری های خود ایمنی از جمله روماتیسم مفصلی (آرتریت روماتوئید)، لوپوس منتشر و پلی میالژیا روماتیکا نشان داده شده است.
بیماری های خود ایمنی خطر ابتلا به AML را به دلیل داروهای مشابه، حساسیت های ژنتیکی مشترک و نفوذ به مغز استخوان افزایش می دهند.
سایر عوامل خطر لوسمی حاد میلوئیدی
با وجود در دسترس بودن چندین مطالعه، شواهد کافی برای ایجاد AML به دلیل این عوامل وجود ندارد.
بنابراین محققان در حال تحقیق روی سایر عوامل خطر مرتبط با لوسمی حاد میلوئیدی هستند.
بر اساس یک مطالعه در سال 2017، کودکانی که در نزدیکی پمپ بنزین زندگی می کنند یا والدین آنها در معرض بنزن قرار دارند، دارای خطر ابتلا به سرطان خون در دوران کودکی هستند. هر دو احتمال ناشی از محتوای بنزن این مواد شیمیایی هستند.
طبق یک مطالعه قدیمی، قرارگیری در معرض میدان های الکترومغناطیسی با فرکانس بسیار پایین (ELF-EMF) نیز باعث افزایش خطر ابتلا به سرطان خون در کودکان می شود.
به طور مشابه یک متاآنالیز در سال 2018 نشان داد که کارگران در معرض سطوح بالای (ELF-EMF) برای مدت طولانی خطر بیشتری برای ابتلا به AML داشتند.
قرار گرفتن در برابر سموم دفع آفات نیز با سرطان خون از جمله AML در کودکان در ارتباط است.
طبق یک متاآنالیز در سال 2021، قرار گرفتن در برابر آفت کش ها نیز در افزایش خطر ابتلا به AML موثر است.
جمع بندی
لوسمی حاد میلوئیدی (AML) نوعی سرطان خون و مغز استخوان است.
با اینکه علت دقیق بروز AML نامشخص است اما بر اساس شواهد عوامل زیادی باعث ایجاد تغییرات ژنتیکی و افزایش خطر ابتلا به آن می شوند.
بعضی از این عوامل خطرمانند سن و سابقه خانوادگی قابل تغییر نیستند.
با این وجود عوامل خطری مانند قرارگیری در برابر دود سیگار و برخی مواد شیمیایی قابل پیشگیری هستند.
جهت مشاهده و خرید مکمل ها و محصولات مراقبت داروخانه آنلاین اویرو کلیک کنید.