رژیم غذایی کبد چرب
اولین درمان بیماری کبد چرب الکلی کاهش وزن با انجام ورزش و پیروی از یک برنامه غذایی سالم است؛ مواد غذایی مناسب برای رژیم کبد چرب را بخوانید.
بیماری کبد چرب الکلی (NAFLD) باعث ایجاد چربی اضافی در کبد شده که در صورت عدم اقدام برای درمان باعث ایجاد بیماری های سیروز و نارسایی کبدی می شود.
بیماری کبد چرب الکلی افراد با شرایط خاص مانند چاقی و دیابت نوع 2 را بیشتر درگیر کرده و برخلاف بیماری کبدی الکلی ارتباطی با مصرف الکل ندارد.
کمک به دفع سموم و تولید صفرا (پرتئینی برای تجزیه چربی به اسیدهای چرب به منظور هضم) از جمله عملکردهای مهم کبد سالم هستند. بیماری کبد چرب با وارد کردن آسیب به کبد، مانع از عملکرد مناسب آن می شود. با این حال با استفاده از برخی روش ها مانند تغییر سبک زندگی می توان مانع از بدتر شدن این وضعیت شد.
اولین راه درمان بیماری کبد چرب الکلی کاهش وزن با کاهش کالری، انجام ورزش و دنبال کردن یک برنامه غذایی سالم است.
همچنین بخوانید:
بیماری های کبدی : انواع – علائم و درمان (کلیک)
به طور کلی رژیم غذایی مناسب برای بیماری کبد چرب شامل موارد زیر هستند:
- حذف الکل
- کاهش قابل توجه مصرف برخی مواد غذایی و نوشیدنی ها از جمله موارد دارای قند، نمک، کربوهیدرات های تصفیه شده اضافی و چربی اشباع
- میوه ها و سبزیجات
- گیاهان دارای فیبر بالا از جمله حبوبات و غلات کامل
میزان کاهش وزن موردنیاز برای درمان بیماری کبد چرب الکلی وابسته به میزان چربی اضافی بدن متفاوت است.
با مشورت با تیم مراقبت پزشکی می توان یک برنامه مناسب برای هدف کاهش وزن مشخص کرد.
به طور کلی رژیم غذایی سرشار از مواد مغذی چون فیبر، پروتئین و چربی های اشباع نشده گزینه مناسبی برای افراد دارای بیماری کبد چرب الکلی هستند.
در این مقاله مواد غذایی مناسب و مضر برای رژیم غذایی کبد چرب الکلی مورد بررسی قرار می گیرند. همچنین یک برنامه غذایی مناسب برای بیماری کبد چرب ارائه می شود.
جهت مشاهده و خرید مکمل های کبد داروخانه آنلاین اویرو کلیک کنید.
1- ماهی برای کاهش التهاب و سطح چربی
ماهی های چرب مانند سالمون، ساردین، تن و قزل آلا محتوای زیادی اسیدهای چرب امگا 3 دارند.
بر اساس یک مطالعه، مصرف مکمل امگا 3 به کاهش چربی کبد، افزایش کلسترول خوب (HDL) و کاهش سطح تری گلیسیرید برای افراد مبتلا به کبد چرب الکلی کمک می کند.
همچنین بخوانید:
خواص و فواید سلامتی ماهی ساردین (کلیک)
2- مغزها برای کمک به کاهش التهاب
رژیم غذایی حاوی مقدار زیادی مغز به کاهش التهاب، مقاومت به انسولین و استرس اکسیداتیو و البته احتمال کمتر بیماری کبد چرب الکلی کمک می کند.
بر اساس یک مطالعه بزرگ در چین، افزایش مصرف مغزها به طور قابل توجهی باعث کاهش خطر ایجاد بیماری کبد چرب الکلی می شود.
همچنین تحقیقات نشان می دهند که افراد دارای بیماری کبد چرب مصرف کننده گردو، نتایج تست عملکرد کبد بهتری دارند.
همچنین بخوانید:
3- سبزی ها برای جلوگیری از تجمع چربی
اسفناج و سایر سبزیجات برگ دار ترکیباتی دارند که به مبارزه با بیماری کبد چرب می پردازند.
بر اساس یک مطالعه در سال 2021، مصرف اسفناج به طور خاص خطر ابتلا به بیماری کبد چرب الکلی را کاهش می دهد. احتمالا این امر ناشی از نیترات و پلی فنول های متمایز موجود در آن است.
توجه داشته باشید که این مطالعه روی اسفناج خام متمرکز بوده، بنابراین اسفناج پخته نتایج مشابهی ارائه نمی دهد.
این امر به این دلیل است که پخت اسفناج (و سایر سبزیجات برگ دار) باعث کاهش محتوای پلی فنولیک و فعالیت آنتی اکسیدانی می شود.
4- لوبیاها و سویا برای کاهش خطر ابتلا به بیماری کبد چرب الکلی
هر دو این مورد به کاهش خطر ابتلا به بیماری کبد چرب الکلی کمک می کنند.
بر اساس یک بررسی در خصوص رژیم غذایی و بیماری های کبدی، حبوباتی چون عدس، نخود، سویا و نخود فرنگی نه تنها از نظر تغذیه ای مقوی بوده بلکه حاوی نشاسته مقاوم و موثر در بهبود سلامت روده هستند.
مصرف حبوبات حتی در کاهش قند خون و تری گلیسیرید در افراد مبتلا به چاقی موثر است. به علاوه، طبق یک مطالعه در سال 2019، رژیم های غذایی سرشار از حبوبات باعث کاهش احتمال ایجاد بیماری کبد چرب الکلی می شوند.
همچنین برخی مطالعات نشان می دهند که مصرف سویا در محافظت از کبد موثر است. احتمالا دلیل این امر وجود مقادیر زیاد پروتئین β-کنگلیسینین در سویا است. این پروتئین دارای توانایی کاهش سطح تری گلیسیرید و محافظت از بدن در برابر تجمع چربی های احشایی است.
به علاوه، توفو نوعی غذای کم چرب و منبع خوبی از پروتئین بوده که در صورت نیاز به محدود کردن مصرف چربی می تواند یک گزینه عالی برای اضافه شدن به رژیم غذایی باشد.
5- قهوه برای کاهش آنزیم های غیرطبیعی کبد
با مصرف روزانه یک فنجان قهوه می توان به محافظت از کبد در برابر بیماری کبد چرب الکلی کمک کرد.
بر اساس یک بررسی در سال 2021، مصرف منظم قهوه باعث کاهش خطر ابتلا به بیماری کبد چرب الکلی و کاهش خطر پیشرفت فیبروز کبدی می شود.
همچنین به نظر می رسد که مصرف کافئین در کاهش تعداد آنزیم های غیر طبیعی کبد برای افراد در معرض بیماری های کبدی موثر است.
6- سیر برای بهبود سلامتی
سیر نه تنها در افزایش طعم غذا موثر است بلکه طبق مطالعات تجربی محدود مصرف مکمل های پودر سیر به کاهش وزن و چربی بدن افراد مبتلا به بیماری کبد چرب کمک می کند.
یک مطالعه در سال 2020 بیماران مبتلا به بیماری کبد چرب الکلی که روزانه 800 میلی گرم پودر سیر برای 15 هفته مصرف کردند را مورد بررسی قرار دارد. در این مطالعه کاهش چربی کبد و بهبود سطح آنزیم های آن مشاهده شد.
همچنین طبق یک مطالعه در سال 2019، مصرف مداوم سیر خام در مردان چینی (نه زنان) رابطه ای معکوس با ابتلا به بیماری کبد چرب الکلی دارد.
همچنین بخوانید:
7- مغز آفتابگردان برای آنتی اکسیدان ها
مغز آفتابگردان مقادیر زیادی ویتامین E به عنوان نوعی آنتی اکسیدان دارد. این مغز اغلب برای درمان بیماری کبد چرب الکلی توصیه می شود.
با اینکه بیشتر تحقیقات پیرامون بیماری کبد چرب الکلی و ویتامین E بر مکمل ها متمرکز هستند، یک وعده 100 گرمی مغز آفتابگردان حدود 20 میلی گرم ویتامین E (بیش از 100 درصد ارزش توصیه شده روزانه) را فراهم می کند.
بنابراین در صورت تمایل به افزایش ویتامین E به طور طبیعی، می توان مصرف مغز آفتابگردان را در نظر گرفت.
همچنین بخوانید:
فواید تخمه آفتابگردان و مضرات آن (کلیک)
8- زردچوبه برای کاهش نشانگرهای آسیب کبدی
دوزهای بالای کورکومین (ماده فعال زردچوبه) باعث کاهش نشانگرهای آسیب کبدی در افراد دارای بیماری کبد چرب الکلی می شود.
طبق مطالعات (با تمرکز بر مکمل زردچوبه) این مکمل باعث کاهش سطح آلانین آمینوترانسفراز (ALT) و آسپارتات آمینوترانسفراز (AST) به عنوان دو آنزیم به طور غیر طبیعی بالا در افراد مبتلا به بیماری کبد می شوند.
همچنین بخوانید:
خواص زردچوبه و اثربخشی آن در سرطان پوست (کلیک)
9- افزایش مصرف چربی اشباع نشده
منابع چربی اشباع نشده را می توان در موادی مانند آووکادو، روغن زیتون، کره مغزها و ماهی های چرب یافت.
با جایگزینی این منابع با منابع چربی اشباع از جمله کره، برش های چرب گوشت، سوسیس و گوشت طعم دار شده می توان به بهبود بیماری کبد چرب الکلی کمک کرد.
به همین دلیل گاهی اوقات به افراد دارای بیماری کبد چرب الکلی رعایت رژیم غذایی مدیترانه ای توصیه می شود. دلیل این امر تمرکز این رژیم غذایی بر مواد غذایی حاوی چربی اشباع نشده و توانایی آن در کاهش کلسترول کل است.
همچنین بخوانید:
رژیم مدیترانه ای : فواید و برنامه هفتگی (کلیک)
10- اوتمیل برای فیبر
غلات کامل و سرشار از فیبر از جمله اوتمیل (بلغور جو دوسر) باعث کاهش خطر ایجاد بیماری های مرتبط با بیماری کبد چرب الکلی می شوند.
طبق مطالعات، رژیم غذایی سرشار از مواد مغذی و حاوی فیبر بالا از جمله جو دوسر برای افراد دارای بیماری کبد چرب الکلی موثر هستند. این مواد به کاهش سطح تری گلیسیرید کمک می کنند.
مواد غذایی مضر برای بیماری کبد چرب الکلی
افراد دارای بیماری کبد چرب الکلی باید پرهیز یا کاهش مصرف برخی مواد غذایی را در نظر داشته باشند. این مواد در افزایش وزن نقش داشته و باعث افزایش قند خون می شوند. این موارد عبارتند از:
- نمک اضافه شده: مصرف زیاد نمک خطر باعث افزایش خطر ابتلا به بیماری کبد چرب الکلی می شود. طبق توصیه ها افراد باید مصرف روزانه سدیم را زیر 2300 میلی گرم در روز حفظ کنند. این میزان برای افراد مبتلا به فشار خون بالا زیر 1500 میلی گرم است.
- الکل: الکل عامل اصلی ابتلا به بیماری کبد چرب و سایر مشکلات کبدی است.
- گوشت قرمز: گوشت گوساله و انواع سوسیس و کالباس ها دارای میزان زیادی چربی اشباع هستند.
- قند اضافه شده: باید مصرف غذاهای شیرین از جمله آب نبات، شیرینی، نوشابه و آب میوه را بسیار محدود کرد. قند خون با افزایش تجمع چربی در کبد همراه است.
- غذاهای سرخ شده: این موارد چربی و کالری بالایی دارند.
- نان، برنج و پاستا سفید: اغلب آرد سفید دارای پردازش زیادی بوده و محصولات تهیه شده با آن به دلیل کمبود فیبر، قند خون را بیش از غلات کامل افزایش می دهند.
همچنین بخوانید:
بیماری کبد چرب غیر الکلی چیست (کلیک)
برنامه رژیم غذایی برای بیماری کبد چرب
پزشک در صورت تشخیص بیماری کبد چرب همکاری با یک متخصص تغذیه را توصیه می کند. در ادامه یک برنامه غذایی متداول روزانه برای بیماری کبد چرب ارائه می شود.
وعده غذایی | منو |
صبحانه | |
ناهار |
|
میان وعده |
|
شام |
|
همچنین بخوانید:
رژیم غذایی برای سیروز کبدی (کلیک)
سایر روش های درمان بیماری کبد چرب
در ادامه چند تغییر سبک زندگی در کنار اصلاح رژیم غذایی موثر در بهبود سلامت کبد ارائه می شود:
- کنترل دیابت: اغلب دیابت و بیماری های کبدی با هم رخ می دهند. رعایت رژیم غذایی و ورزش در مدیریت هر دو بیماری موثر است. در صورت بالا بودن قند خون می توان در خصوص مصرف دارو با پزشک مشورت کرد.
- فعال بودن: انجام ورزش به همراه رعایت رژیم غذایی باعث کاهش وزن و مدیریت بیماری کبد می شود. باید انجام حداقل 30 دقیقه ورزش هوازی در بیشتر روزهای هفته را در نظر گرفت.
- کاهش سطح چربی خون: باید میزان چربی اشباع و قند برای کنترل سطح کلسترول و تری گلیسیرید را تحت نظر داشت. در صورت کافی نبودن رعایت رژیم غذایی و ورزش برای کاهش کلسترول باید در خصوص مصرف دارو با پزشک مشورت کرد.
همچنین بخوانید:
روش های افزایش سلامتی کبد (کلیک)
جمع بندی
در صورت داشتن بیماری کبد چرب الکلی یا خطر بالای ابتلا به آن، می توان با در نظر گرفتن برخی تغییرات سبک زندگی و رژیم غذایی به سلامت کبد و کاهش خطر ابتلا به این بیماری کمک کرد.
طبق مطالعات، پیروی از یک رژیم غذایی مغذی و سرشار از فیبر، پروتئین و چربی های سالم بهترین روش برای بهبود سلامت کبد، کاهش خطر ابتلا به بیماری و کاهش وزن سالم هستند.
بنابراین بهتر است در صورت داشتن بیماری کبد چرب الکلی یا نگرانی در خصوص آن با یک متخصص در خصوص دریافت برنامه درمانی شامل تغییرات رژیم غذایی و سبک زندگی (از جمله افزایش فعالیت بدنی، بهبود خواب و کاهش استرس) مشورت کرد.
جهت مشاهده و خرید مکمل ها و محصولات مراقبت داروخانه آنلاین اویرو کلیک کنید.
سلام لطفا رژیم غذایی مناسب برای کبد چرب غیر الکلی رو هم بیان کنید