خواص قهوه سیاه
پودر قهوه سیاه خواص بسیاری مانند کاهش خطر سرطان و دیابت نوع 2 و کمک به لاغری ارائه می دهد؛ طرز تهیه قهوه سیاه و عوارض مصرف آن را بخوانید.
قهوه سیاه یکی از انواع مختلف قهوه است که طرفداران زیادی در سراسر جهان دارد.
این قهوه همچنین در بسیاری از نوشیدنی های مبتی بر قهوه مورد استفاده قرار می گیرد.
قهوه سیاه میزان کالری پائینی داشته اما کافئین و مواد مغذی خوبی ارائه می دهد. در نتیجه مصرف قهوه سیاه باعث ایجاد خواصی برای بدن مانند کمک به کاهش وزن و لاغری، کاهش خطر دیابت و برخی از سرطان ها می شود.
در این مقاله قهوه سیاه، طرز تهیه آن، خواص و عوارض احتمالی آن مورد بررسی قرار می گیرند.
همچنین بخوانید:
قهوه سیاه چیست؟
قهوه سیاه یکی از انواع متفاوت قهوه بوده که از دانه های بو داده شده قهوه تهیه می شود.
آسیاب کردن و خیساندن قهوه باعث آزاد شدن طعم، رنگ، محتوای کافئین و مواد مغذی آن می شود. افراد اغلب قهوه را به صورت گرم مصرف می کنند اما به صورت سرد نیز قابل سرو است.
در بسیاری از کشورها قهوه معمولا بعنوان نوشیدنی صبحگاهی استفاده می شود. در واقع قهوه به دلیل داشتن کافئین و اثرات محرکی هوشیار و بیدار شدن افراد کمک می کند. به همین دلیل اغلب قهوه برای صبحانه مصرف می شود.
برخی افراد برای خوشمزه کردن و کاهش طعم تلخ قهوه به آن خامه، شیر، شکر یا شیرین کننده اضافه می کنند. قهوه سیاه همچنین در بسیاری از نوشیدنی ها مبتنی بر قهوه مانند کاپوچینو، لاته و ماکیاتو بعنوان پایه مورد استفاده است.
قهوه سیاه خود دارای انواع مختلفی است. در واقع با توجه به منشا دانه و نحوه بو دادن قهوه سیاه متفاوت خواهد بود. برای تهیه قهوه بدون کافئین، محتوای کافئین دانه های قهوه بو داده شده را با پردازش شیمیایی بیرون می کشند.
همچنین بخوانید:
کافئین مصنوعی و طبیعی به تفاوتی دارند؟ (کلیک)
خواص قهوه سیاه
قهوه سیاه با چندین خواص سلامتی برای بدن همراه است.
ایجاد محافظت در برابر بیماری ها نورودژنراتیو
یکی از دلایل اصلی مصرف قهوه، تقویت هوشیاری است. کافئین موجود در قهوه یک ماده نوتروپیک یا تقویت کننده شناخت مغز به شمار می رود.
به همین دلیل به عقیده بسیاری از محققان قهوه می تواند محافظتی در برابر بیماری آلزایمر و زوال شناختی ناشی از افزایش سن ایجاد کند.
طبق یک مطالعه مشاهده ای روی 360 نفر، قهوه مانع از پیشرفت بیماری پارکینسون می شود.
همچنین بر اساس مطالعه ای روی داده های مشاهده ای مصرف قهوه روی بیش از 2500 فرد 60 ساله و بالاتر، قهوه کافئین دار باعث افزایش عملکرد ذهنی می شود. با این حال، چنین خواصی با قهوه سیاه بدون کافئین مشاهده نشد.
با این حال در بررسی دیگری هیچ ارتباطی بین قهوه و کاهش خطر زوال شناختی پیدا نشد.
به این ترتیب، به تحقیقات با کیفیت بیشتری برای درک تاثیر قهوه بر خطر بیماری های عصبی مورد نیاز است.
همچنین بخوانید:
همه چیز درباره بیماری آلزایمر (کلیک)
کمک به پیشگیری از ایجاد سرطان
بر اساس برخی شواهد مصرف قهوه باعث کاهش خطر ابتلا به برخی سرطان ها می شود.
طبق یک بررسی از 28 مطالعه در خصوص قهوه و خطر سرطان مشخص شد که افزایش مصرف قهوه باعث کاهش خطر ابتلا به سرطان کبد و سرطان آندومتر می شود.
در بررسی دیگری این یافته ها تائید شده و همچنین مشخص شد که قهوه می تواند خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را نیز کاهش دهد. همچنین طبق این مطالعه قهوه هیچ تأثیری بر خطر کلی سرطان ایجاد نمی کند.
با این وجود، مطالعات بیشتری برای درک کامل چگونگی تأثیر مصرف قهوه بر خطر سرطان نیاز است.
همچنین بخوانید:
سرطان، انواع، دلایل و درمان (کلیک)
پیشگیری از سیروز کبدی
بنظر می رسد که قهوه در پیشگیری از ایجاد سرطان کبد و سیروز ( نوعی بیماری مزمن کبدی در مراحل پایانی که با فیبروز مشخص می شود) موثر است.
به زخم و مرگ نهایی بافت کبد فیبروز اطلاق می شود.
در چندین مطالعه چگونگی تاثیر مصرف قهوه بر بهبود سلامت کبد نشان داده شده است. برای نمونه طبق یک مطالعه در افراد مبتلا به بیماری کبد، افرادی که روزانه 4 فنجان (960 میلی لیتر) قهوه می نوشند نسبت به کسانی که قهوه نمی نوشند خطر کمتری برای ابتلا به سیروز کبدی دارند.
احتمالا کافئین عامل این خواص امیدوار کننده قهوه برای سلامت کبد است. با این حال، به تحقیقات بیشتری در این خصوص نیاز است.
همچنین بخوانید:
رژیم غذایی برای سیروز کبدی (کلیک)
کاهش خطر دیابت
مصرف قهوه باعث کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع 2 می شود.
برای نمونه، بر اساس یک بررسی، نوشیدن روزانه 3 تا 4 فنجان (720-960 میلی لیتر) قهوه مانع از ایجاد دیابت نوع 2 می شود. این خاصیت احتمالا به دلیل محتوای کافئین و اسید کلروژنیک این نوشیدنی است.
همچنین بر اساس یک بررسی بزرگ از 28 مطالعه شامل بیش از 1.1 میلیون شرکت کننده، یک واکنش وابسته به دوز مصرف قهوه و خطر دیابت نوع 2 مشاهده شد.
در واقع مشخص شد که افرادی که هرگز یا به ندرت قهوه مصرف می کنند، بالاترین خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را دارند. در حالیکه این خطر با مصرف هر فنجان قهوه روزانه اضافی (تا 6 فنجان) کاهش می یابد.
همچنین طبق اعلام محققان، قهوه بدون کافئین نیز باعث کاهش خطر دیابت می شود. این امر نشان می دهد که ترکیبات دیگر قهوه غیر از کافئین، نقش کلیدی در خصوص این مزیت امیدوار کننده دارند.
البته توجه داشته باشید که افزودن شکر به قهوه سیاه یا نوشیدن سایر نوشیدنی های قهوه شیرین شده احتمالاً باعث خنثی شدن هرگونه اثرات مقابله کننده با دیابت می شود.
همچنین بخوانید:
بهبود خلق و خو و تمرکز
یکی از دلایل اصلی مصرف قهوه سیاه، افزایش انرژی است.
در یک مطالعه روی 59 فرد بزرگسال، اثرات قهوه معمولی، قهوه بدون کافئین و نوشیدنی دارونما روی خلق و خو و عملکرد مغز مقایسه شد.
قهوه معمولی در مقایسه با دارونما کاهش زمان واکنش و افزایش هوشیاری را در پی داشت. همچنین مشخص شد که قهوه معمولی نسبت به قهوه بدون کافئین باعث افزایش دقت تست و کاهش خستگی و سردرد می شود.
با این حال، مصرف کنندگان قهوه بدون کافئین سطح هوشیاری بالاتری نسبت به گروه دارونما داشتند. بر اساس این مساله می توان نتیجه گرفت که قهوه بدون کافئین می تواند به خودی خود دارای اثر دارونما باشد، یا ترکیبات دیگر قهوه (به غیر از کافئین) باعث ایجاد این خاصیت می شوند.
سایر خواص قهوه سیاه
سایر خواص ناشی از مصرف قهوه سیاه شامل کمک به لاغری، بهبود عملکرد تمرین و … هستند که در ادامه به توضیح آنها می پردازیم.
- کاهش وزن و لاغری: مصرف قهوه سیاه باعث افزایش سرعت متابولیسم یا افزایش کالری سوزانده شده در زمان استراحت می شود. درنتیجه مصرف قهوه سیاه خواصی برای لاغری و کاهش وزن در پی دارد. همچنین بر اساس برخی شواهد قهوه سیاه به دلیل داشتن خاصیت سرکوب کنندگی اشتها منجر به لاغری می شود.
- آنتی اکسیدان: قهوه سطوح آنتی اکسیدانی مشابه با میوه ها و سبزیجات دارد. بنابراین احتمالاً بسیاری از خواص سلامتی پودر قهوه سیاه ناشی از این امر است.
- بهبود عملکرد تمرین: کافئین به دلیل افزایش انرژی باعث بهبود عملکرد فیزیکی می شود. بر اساس یک بررسی مصرف کافئین باعث بهبود استقامت و قدرت عضلانی، افزایش قدرت در طول تمرینات قدرتی و بهبود استقامت قلبی می شود.
همچنین بخوانید:
تاثیر خوردن قهوه قبل از ورزش (کلیک)
عوارض مصرف قهوه سیاه
در صورت رعایت اعتدال در مصرف قهوه سیاه بعید بنظر می رسد که این ماده عوارض زیادی به همراه داشته باشد.
با این حال، مصرف بیش از حد کافئین، ناشی از قهوه سیاه یا سایر نوشیدنی ها کافئین دار مانند نوشابه های گازدار و نوشابه های انرژی زا، می تواند باعث ایجاد عوارضی مانند بی خوابی، اضطراب، افزایش ضربان قلب، ناراحتی معده، سردرد و حالت تهوع شود.
به طور کلی، افراد بزرگسال سالم باید میزان مصرف کافئین روزانه خود را در حدود 400 میلی گرم یا کمتر حفظ کنند. در صورتی که تنها نوشیدنی کافئین دار قهوه باشد، این میزان معادل 4 فنجان (960 میلی لیتر) است.
خانم های باردار یا شیرده باید مصرف کافئین خود را در حدود 200 میلی گرم در روز (2 فنجان یا 480 میلی لیتر قهوه) محدود کنند. افراد مصرف کننده برخی داروهای تجویزی خاص مانند قرص های ضد بارداری، داروهای قلبی و آنتی بیوتیک ها نیز برای پیشگیری از ایجاد عوارض باید میزان قهوه سیاه و کافئین خود را محدود کنند.
در صورت داشتن شرایط خاص بالا حتما با پزشک مشورت کنید. پزشک برای تعیین یک توصیه خاص تر برای میزان مصرف کافئین به شما کمک می کند.
همچنین بر اساس توصیه سازمان های بهداشتی، کودکان و نوجوانان باید مصرف کافئین خود را تا حد امکان به حداقل برسانند. با این حال، در حال حاضر هیچ دستورالعمل رسمی برای این گروه سنی وجود ندارد.
بعلاوه معده برخی افراد هنگام مصرف قهوه سیاه تحریک شده که این امر ناشی از اسیدی بودن آن است.
در نهایت، قهوه احتمالا اثرات ادرار آوری دارد. بنابراین مصرف قهوه باعث تولید ادرار بیشتر می شود. همچنین این ماده با کشیدن مایعات به داخل دستگاه گوارش نوعی اثر ملینی ایجاد می کند.
همچنین بخوانید:
مضرات مصرف قهوه و کافئین در کودکان (کلیک)
طرز تهیه قهوه سیاه
برای تهیه قهوه سیاه فقط به مقداری پودر قهوه و آب نیاز است.
پودر قهوه سیاه را می توان با آسیاب کردن دانه های قهوه تهیه کرد. همچنین به جای خریداری دانه قهوه می توان آن را به صورت پودر شده خریداری کرد. با توجه به اینکه قهوه سیاه انواع متفاوتی دارد، به کمی زمان و آزمایش کردن برای پیدا کردن طعم دلخواه نیاز است.
پس از یافتن پودر قهوه سیاه مورد دلخواه می توان به روش های مختلفی آن را دم کرد.
در ادامه انواع طرز تهیه قهوه سیاه توضیح داده می شود:
- پودر قهوه سیاه را روی یک فیلتر کاغذی قرار داده و آب داغ را روی آن بریزید. در این روش قهوه دم شده با عبور از فیلتر کاغذی بدست می آید. اکثر قهوه سازهای برقی روی میزی به این روش هستند.
- قهوه قوری: در این روش قهوه به صورت فرآوری شده بوده و فقط با استفاده از آب جوش، بدون ایجاد تفاله تهیه می شود. این روش بسیار راحت بوده اما به عقیده بسیاری از افراد بهترین روش برای بهره بودن از طعم و مزه قهوه سیاه نیست.
- فرنچ پرس: قهوه سیاه را درون یک ظرف ریخته سپس آب جوش را به آن اضافه کنید و اجازه دهید برای چند دقیقه خیس بخورد. سپس با استفاده از پلانجر به آن فشار وارد کنید تا قهوه دم کرده و تفاله از یکدیگر جدا شوند. به عقیده بسیاری از افراد این روش باعث آزاد شدن بیشترین طعم و مزه می شود.
همچنین بخوانید:
- پرکولاتور: قهوه و آب را درون پرکولاتور ریخته و روی شعله قرار دهید. آب پس از جوش آمدن به سمت بالا رفته و از پودر قهوه سیاه کرده تا به محفظه بالایی پرکولاتور برسد. معمولا اسپرسو با این روش تهیه می شود.
- پد قهوه ای: گزینه دیگر استفاده از پد قهوه ای است. در این روش پد قهوه را باید درون دستگاه های قهوه ساز پد خور قرار داد. برای کمک به محیط به محیط زیست می توان پدهای قهوه قابل استفاده مجدد را تهیه کرد. به این صورت می توان برای استفاده مجدد آن را با قهوه خود پر کرد.
- قهوه یخ زده: برای این نوع، قهوه را به هر روشی که تمایل دارید تهیه کرده سپس اجازه دهید سرد شود. در نهایت تکه های یخ را به آن اضافه کنید.
- قهوه سرد: آب سرد و پودر قهوه را مخلوط کرده و اجازه دهید در طول شب در یخچال بماند. سپس آن را با استفاده از پارچه، فیلتر یا فرنچ پرس صاف کنید. قهوه سرد معمولا طعم ملایم تری داشته و به دلیل مدت زمان طولانی دم شدن، کافئین بیشتری ارائه می دهد.
ارزش غذایی قهوه سیاه
یک فنجان (240 میلی لیتر) قهوه سیاه حاوی مواد زیر است:
- کالری: 2
- کافئین: 96 میلی گرم
- پروتئین: 0 گرم
- چربی: 0 گرم
- کربوهیدرات: 0 گرم
- فیبر: 0 گرم
- ریبوفلاوین: 14% از ارزش روزانه (DV)
- تیامین: 3% از DV
- پتاسیم: 3% از DV
- نیاسین: 3% از DV
البته میزان کافئین قهوه سیاه با توجه به طرز تهیه آن متفاوت است. برای مثال قهوه سرد کافئین خیلی بیشتری نسبت به 96 میلی گرم در هر فنجان (240 میلی لیتر) ارائه می دهد.
قهوه همچنین حاوی مقادیر کمی ویتامین، مواد معدنی و پلی فنول (نوعی فتوکمیکال) است.
اسید کلروژنیک یکی دیگر از مواد مغذی موجود در قهوه سیاه است که باعث ایجاد برخی خواص مانند مقابله با التهاب و تثبیت سطح قند خون می شود.
البته محتویات مواد مغذی و پلی فنول قهوه سیاه با توجه به برند، نوع قهوه و طرز تهیه آن متفاوت است.
همچنین بخوانید:
غذاهای ضد التهاب و التهاب زا کدامند؟ (کلیک)
جمع بندی
در صورتی که قهوه فاقد شیرین کننده باشد، بصورت کلی این ماده برای سلامتی مفید است.
پودر قهوه سیاه به کاهش خطر ابتلا به سرطان، سیروز کبدی، دیابت نوع 2 و لاغری کمک می کند. همچنین این ماده دارای اثرات انرژی زا و افزایش دهنده تمرکز است.
با این حال، برای جلوگیری از ایجاد عوارض باید کل مصرف کافئین را به حدود 400 میلی گرم در روز محدود که معادل حدود 4 فنجان (960 میلی لیتر) قهوه سیاه است، محدود کرد.
جهت مشاهده و خرید مکمل ها و محصولات مراقبت داروخانه آنلاین اویرو کلیک کنید.
عالی بود لطفا بیشتر از این نوع مقاله بذارید سپاس