غذاهای چاق کننده کدامند
غذاهای چاق کننده پرکالری – پرچرب و حاوی قند و نمک افزوده بوده و به مرور سبب افزایش وزن می شوند، اعتدال مصرف این مواد غذایی را رعایت کنید.
عوامل زیادی در افزایش وزن و چاقی افراد نقش دارند که یکی از آنها رژیم غذایی اوست. در واقع آنچه که می خورید روی وزن شما تاثیر می گذارند.
برخی مواد غذایی نسبت به سایر غذاهای دیگر چاق کننده بوده که معمولا پرکالری، پرچرب و حاوی قند و نمک افزوده بوده و به مرور سبب افزایش وزن شما خواهند شد.
برای نمونه غذاهای فرآوری شده یا فست فودهای پرکالری سبب افزایش وزن می شوند.
با این وجود هنوز هم می توانید آنها را در برنامه غذایی خود جای دهید. اما لازم است که اعتدال در مصرف آنها را رعایت کرده و به میزان محدود از آنها استفاده کنید بویژه اگر به دنیال لاغری و کاهش وزن هستید.
در این مقاله لیست غذاهای چاق کننده ارائه شده است.
همچنین بخوانید:
غذا برای وزن گیری نوزاد (کلیک)
بستنی
اکثر بستنی های تجاری در دسته غذاهای حاوی قند، پرچرب و پرکالری قرار داشته و در افزایش وزن نیز موثرند.
بستنی ها معمولا به عنوان دسر کاربرد دارند. در نتیجه علاوه بر وعده غذایی، کالری اضافی زیادی به شما اضافه خواهد کرد.
توصیه می شود خوردن بستنی را به عنوان یک خوراکی گاه به گاه در رژیم غذایی خود قرار دهید.
اگر به دنبال بستنی سالام تری هستید، اندازه بسته بندی بستنی را چک کنید. بستنی های کوچک را انتخاب کرده و از آن مهم تر میزان قند برچسب بستنی را بررسی کنید. از بستنی هایی استفاده کنید که میزان قند کمتر از 15 گرم برای هر وعده دارند.
علاوه براین می توانید با مخلوط کردن میوه های یخ زده به همراه ماست یونانی یک جاگزین مغذی برای بستنی های کارخانه ای تهیه کنید.
شیرینی و دونات
کوکی ها و دونات ها اغلب حاوی مقادیر زیادی شکر، آرد تصفیه شده و چربی هستند.
این دسته غذاها علاوه بر پرچرب بودن، پرکالری هم بوده و بعنوان مواد غذایی چاق کننده در نظر گرفته می شوند.
برای نمونه، 1 کوکی شکلاتی بزرگ می تواند بیش از 220 کالری داشته و یک دونات مغزی در حدود بیش از 300 کالری دارد.
از خوردن شیرینی و دونات بصورت گاه به گاه و مورد لذت ببرید. استفاده مداوم و روزانه به هیچ وجه پیشنهاد نمی شود. زیرا آنها غذاهای چاق کننده بوده و بواسطه چاقی عوارض سلامتی زیادی ایجاد خواهد شد.
اگر هوس شدید برای خوردن شیرینی کردید، سعی کنید یک وعده کوچک میل کنید تا میزان دریافت کالری و قند اضافی محدود گردد.
سیب زمینی سرخ کرده و چیپس سیب زمینی
سیب زمینی سرخ کرده نیز در دسته مواد غذایی چاق کننده قرار دارد. بسیاری از افراد از سیب زمینی سرخ کرده به عنوان پیش غذا یا میان وعده استفاده می کنند.
یک وعده 117 گرمی سیب زمینی سرخ شده در حدود 378 کالری دارد. انواع تجاری و رستورانی آن معمولا نمک بالایی داشته و پرچرب هستند. خود آنها نیز سبب افزایش اشتهای فرد می شوند.
این موارد سیب زمینی سرخ شده را تبدیل به یکی از غذاهای پرچرب، پرکالری و چاق کننده کرده است.
علاوه بر موارد ذکر شده، شما معمولا سیب زمینی را همراه با سس کچاب یا سایر انواع سس های پنیری و غیره میل می کنید. یا بطور معمول این خوراکی در کنار همبرگر، ناکت مرغ یا سایر غذاها سرو می شود. تمامی این موارد سرشار از نمک، شکر و چربی هستند.
این بدان معناست که شما در یک وعده غذایی خود کالری زیادی دریافت خواهید کرد که این مساله خطر افزایش وزن را بالا خواهد برد.
به طور مشابه، چیپس سیب زمینی نیز سرشار از چربی، کربوهیدرات های تصفیه شده و نمک است. بسیاری از مطالعات تاثیر چیپس و سیب زمینی سرخ شده را روی چاقی تائید کرده اند.
به جای سرخ کردن سیب زمینی، آنها را پخته یا گریل کنید و روی آنها ادویه های گیاهی متنوع بزنید تا خوش طعم شود. به جای خوردن سس، خودتان با ماست یونانی که بسیار مغذی است و سایر طعم دهنده ها همچون پاپریکا، پیازچه و سیر، سس درست کنید.
همچنین بخوانید:
تاثیر غذاهای سرخ شده بر سلامت قلب (کلیک)
سریال های صبحانه قندی
بسیاری از غلات صبحانه که افراد از سوپرمارکت ها تهیه می کنند، سرشار از شکر و کالری هستند. برخی انواع سریال ها، در هر فنجان (36 گرم) حاوی 13 گرم شکر دارند. بعبارتی غلات صبحانه شیرین معمولا حاوی 40% قنر افزوده می باشند.
علاوه براین بسیاری از آنها غذاهای بسیار فرآوری و تصفیه شده هستند. این یعنی که این مواد غذایی مواد مغذی و فیبر خود را تا حدود زیادی از دست داده اند.
هنگام خرید غلات صبحانه، حتما برچسب تغذیه ای آنها را بررسی کنید.
خوشبختانه، گزینه های سالم سریال های کم قند و حاوی غلات کامل در دسترس هستند. بنابراین اگر از خوردن آن برای صبحانه لذت میبرید، لازم نیست غلات را کنار بگذارید.
از خرید انواعی که قند اضافه دارند اجتناب کنید.
غلات سبوس دار و کم فرآوری شده را انتخاب کنید که از موادی مانند جو دوسر یا سبوس گندم تهیه شده باشد.
مطالعات نشان می دهند که جایگزین کردن غلات تصفیه شده با غلات کامل به جلوگیری از افزایش وزن و بهبود کیفیت رژیم غذایی کمک می کند. خوردن غلات کامل یا غلات صبحانه با فیبر بالا با کاهش خطر افزایش وزن، دیابت نوع 2 و بیماری قلبی مرتبط است.
شکلات
خوردن شکلات تلخ فواید سلامتی بسیار مانند بهبود سلامت قلب و عملکرد مغز دارد.
با این وجود انواع شکلات های پرچرب و پرکالری در بازار هستند که بعنوان غذاهای چاق کننده در نظر گرفته می شوند.
بیشتر شکلات های سفید و شیری که به صورت تجاری تولید می شوند دارای قند افزوده بالایی هستند. این بدان معناست که صرف نظر از نوع آن، مصرف زیاد شکلات سبب افزایش وزن می شود.
بهتر است اندازه وعده های خود را تعدیل کنید. برای جلوگیری از افزایش وزن، مصرف روزانه شکلات را در حدود 1 تا 2 اونس (30 تا 60 گرم) محدود کنید.
به خاطر داشته باشید که خوردن شکلات تلخ در حد اعتدال آسان تر است. شکلات تلخ در مقایسه با شکلات شیری یا شکلات سفید باعث افزایش احساس سیری و کاهش مصرف غذا در اواخر روز خواهد شد.
سودا
یکی از مواد غذایی چاق کننده سودا (نوشیدنی های گازدار شیرین شده)است. این نوشیدنی در دسته غذاهای پرچرب و پرکالری قرار داشته که نوشیدن بیش از حد آنها چاق کننده بوده و سبب افزایش وزن می شود.
نوشیدنی های سودا فاقد مواد مغذی مهم همچون ویتامین ها، مواد معدنی، فیبر و آنتی اکسیدان ها هستند.
مطالعات نشان می دهند افرادی که به طور منظم نوشابه های شیرین مینوشند، نسبت به افرادی که این کار را نمیکنند، بسیار بیشتر در معرض افزایش وزن قرار دارند.
می توان گفت که مصرف نوشابه های شیرین سبب افزایش اشتها نیز می شود.
یک بررسی نشان داد که افرادی که رژیم معمولی داشته اما در کنار آن نوشابه می خورند، روزانه 572 کالری بیشتر مصرف می کنند. این مساله با گذشت زمان قطعا سبب افزایش وزن قابل توجهای در آنها خواهد شد.
خوردن زیاد نوشابه با برخی عوارض سلامتی همراه است. افرادی که زیاد نوشابه می نوشند، بیشتر در معرض بیماری های دیابت نوع 2، بیماری های قلبی و انواع سرطان هستند.
با این حال، هنوز هم شما می توانید از خوردن این نوشیدنی لذت ببرید. اما لازم است که مصرف آن را به یک عادت روزانه تبدیل نکرده و خوردن آن را به حدود 354 میلی لیتر محدود کنید.
علاوه بر این برای کاهش مصرف قند می توانید از نوشابه های بدون قند استفاده کنید.
همچنین بخوانید:
نوشیدنی سودا / نوشابه گازدار برای سلامت مضر است (کلیک)
آب میوه
آب میوه ها معمولا به عنوان یک نوشیدنی سالم در نظر گرفته می شوند. اما اکثر برندهای تجاری آبمیوه ها، حاوی قند افزوده هستند.
علاوه بر اسن آبمیوه ها فاقد فیبر و سایر مواد مغذی هستند که شما هنگام خوردن یک میوه کامل کسب می کنید.
مصرف بیش از حد آب میوه با افزایش خطر چاقی، به ویژه در کودکان مرتبط است.
سعی کنید برای رفع تشنگی خود، به جای نوشیدن آبمیوه، آب بخورید. سعی کنید تا حد ممکن خود میوه را بخورید تا از مزایای فیبر و مواد مغذی بهره مند شوید.
اگر تمایل به مصرف آبمیوه در رژیم غذایی خود هستید، از آبمیوه های 100% خالص و بدون شیرینی استفاده کنید.
توصیه می شود مصرف آبمیوه در کودکان به 4 تا 6 اونس (100 تا 130 میلی لیتر) آب میوه در روز محدود گردد.
یک نکته مهم، اگر روی بسته های آبمیوه بزرگ نوشته شده 100% طبیعی این به معنی آن نیست که شکر اضافه نکرده اند. حتما برچسب تغذیه ای آنها را چک کنید.
قهوه شیرین شده با شکر
قهوه یک نوشیدنی مغذی است. این ماده غذایی سرشار از کافئین و انواع آنتی اکسیدان های تقویت کننده سلامتی است.
با این وجود، اگر به قهوه شکر یا شربت شیرین اضافه شود، به یکی از غذاهای پرکالری برای افزایش وزن تبدیل می گردد.
نمونه های نوشیدنی های قهوه شیرین شده مانند فراپه، کافه لاته با شکر و موکا است.
قهوه شیرین شده حاوی قند بالایی بوده و همانند نوشابه و سایر نوشیدنی های شیرین کننده به عنوان یکی از مواد غذایی چاق کننده شناخته شده و می تواند برای سلامت مضر باشد.
نوشیدن بیش از حد قهوه شیرین شده با افزایش خطر بیماری های قلبی، سکته مغزی و دیابت نوع دو همراه است.
بنابراین اگر به دنبال کاهش وزن یا حفظ وزن متعادل خود هستید از خوردن گزینه های قهوه حاوی شکر در منوی کافی شاپ ها اجتناب کرده و همچنین میزان شکری که در خانه یا محل کار خود به قهوه اضافه می کندید را تا حد ممکن محدود کنید.
بنابراین، اگر میخواهید وزن خود را کاهش دهید یا حفظ کنید، بهتر است از گزینههای حاوی شکر در کافیشاپ محلی خود اجتناب کنید و میزان شکری که در خانه یا محل کار به قهوه خود اضافه میکنید را محدود کنید. همچنین می توانید به جای آن شیرین کننده های کم کالری مانند استویا را انتخاب کنید.
همچنین بخوانید:
پیتزا
پیتزا یکی از غذاهای محبوب در بین کودکان و نوجوانان است که معمولا چاق کننده هم محسوب می شوند.
متاسفانه اکثر پیتزاهای رستورانی بعنوان غذاهای پرچرب و پرکالری و درنتیجه چاق کننده در نظر گرفته می شوند. بسیاری از انواع پیتزاها معمولا حاوی کربوهیدرات تصفیه شده، مقادیر بالای پنیر، گوشت های فرآوری شده، دود یا نمک سود هستند.
شایان ذکر است که مصرف بیشتر گوشت های فرآوری شده سبب چاقی و افزایش خطر ابتلا بیماری قلبی و انواع خاصی از سرطان ها می شوند.
به خاطر داشته باشید که همه پیتزاها یکسان ساخته نمی شوند. پیتزاهای خانگی نسخه های سالم تر هستند که می توان در آنها از سبزیجات متنوع فراوان، پروتئین های فرآوری نشده مانند سینه مرغ، مقادیر کم پنیر و غلات کامل برای خمیر پیتزا استفاده کنید.
توصیه می کنیم از پیتزاهای رستورانی در حد اعتداال استفاده کرده و از مصرف گه گاه آن لذت برید.
همچنین بخوانید:
علل و پیامدهای چاقی بزرگسالان (کلیک)
سایر غذاهای فرآوری شده تجاری
امروز بسیاری افراد از غذاهای کنسروی و محصولات غذایی فرآوری شده استفاده می کنند.
در حالی که همه غذاهای فرآوری شده ناسالم نیستند، اما بسیاری از آنها پرکالری و پر چرب بوده و قند افزوده و سدیم بالایی دارند.
غذاهای فرآوری شده با افزایش وزن مرتبط هستند. مطالعات نشان می دهند که خوردن بیشتری غذاهای فرآوری شده چاق کننده بوده و کیفیت رژیم غذایی نزوا خواهد یافت.
علاوه بر لیست غذاهایی که تاکنون عنوان گردید، سایر غذاهای فرآوری شده شامل:
- وعده های غذایی راحت: سوپ های کنسروی، غذاهای یخ زده آماده، مواد غذایی بسته بندی شده و کنسروی
- شیرینی ها: گرانولا، پروتئین بار، پای، کوکی ها، شیرینی ها، پودینگ ها
- تنقلات خوش طعم: کراکر، چیپس، چوب شور، ذرت بو داده مایکروویو
- لبنیات شیرین شده: ماست طعم دار، بستنی، نوشیدنی های حاوی شیر، ماست منجمد
- گوشت های فرآوری شده: هات داگ، گوشت اغذیه فروشی، بیکن، پپرونی، بولونیا، سوسیس، کنسرو گوشت
بنابراین، مهم است که هنگام خرید غذاهای فرآوری شده برچسب مواد غذایی را به دقت بخوانید و به دنبال محصولاتی باشید که کالری، قند افزوده و سدیم کمی دارند.
کاهش مصرف غذاهای فرآوری شده کیفیت رژیم غذایی شما را بهبود بخشیده و حفظ وزن متوسط را آسان تر خواهد کرد.
همچنین بخوانید:
اثر غذاهای فرآوری شده در بدن (کلیک)
فست فود
خوردن غذاهای فست فودی اغلب به عنوان یک جایگزین بصرفه برای زمانیست که غذاهای خانگی در دسترس نیستند.
با این حال، بیشتر مواد غذایی فست فودی بسیار فرآوری شده و بسیار پرکالری، پرچرب و حاوی سدیم و قند افزوده هستند.
مطالعات نشان می دهند که خوردن فست فود به دفعات با افزایش خطر چاقی و سایر مشکلات سلامتی مانند بیماری قلبی و دیابت نوع 2 همراه است.
در حالت ایده آل، مصرف غذاهای فست فودب پر چرب و پرکالری را محدود کنید. این موارد عبارتند از:
- برگر
- تاکو
- بوریتو
- پیتزا
- ماهی و چیپس
- سیب زمینی سرخ کرده
- دونات
- برنج سرخ شده
- ناگت مرغ
در عوض، سعی کنید بیشتر وعده های غذایی خود را در خانه بپزید و بیش از 1 تا 2 بار در هفته فست فود نخورید.
به دنبال رستورانهایی باشید که گزینه های سالم تر همچون سوپ، سالاد و غذاهای گیاهی دارند. بعلاوه، سعی کنید از سبزیجات، غلات کامل و پروتئین های بدون چربی استفاده کنید.
خلاصه
این مقاله لیستی از غذاهای چاق کننده ارائه نمود. این غذاهای ذکر شده، پرچرب و پرکالری بوده و مصرف زیاد این مواد غذایی سبب افزایش وزن خواهد شد.
با این حال، به خاطر داشته باشید که نیازی به حذف کامل آنها از رژیم غذایی خود نیست، حتی اگر در تلاش برای کاهش وزن هستید.
به جای آن، سعی کنید اندازه وعده های خود را محدود کرده و از این غذاها به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی متعادل لذت ببرید.
جهت مشاهده و خرید مکمل ها و محصولات مراقبت داروخانه آنلاین اویرو کلیک کنید.