ارتباط آندومتریوز و سرطان تخمدان
آندومتریوز و سرطان تخمدان علائم مشترکی داشته اما دو بیماری متفاوت هستند، ارتباط این دو و اینکه ایا آندومتریوز باعث سرطان میشود را بخوانید.
آندومتریوز (Endometriosis) نوعی بیماری مزمن است که در آن سلول های مشابه آندومتر (که شبیه سلولهای داخل رحم هستند) در قسمتهای دیگری از بدن رشد می کنند. برخی علائم افراد مبتلا به آندومتریوز شامل درد شدید لگن، خونریزی شدید قاعدگی و مشکلاتی در باردار شدن است.
سرطان تخمدان (Ovarian cancer) در نتیجه ی رشد غیرطبیعی بافت بوده که بر سیستم تولید مثل نیز تاثیر می گذارد. این توده های سرطانی برخلاف سلول های آندومتر خوش خیم نیستند. آنها منجر به آسیب سلول های سالم شده و ممکن است به سایر قسمت های بدن نیز گسترش یابند.
آندومتریوز و سرطان تخمدان دارای علائم مشابهی همچون نفخ، فشار و درد لگن هستند. اما لازم است بدانید که این دو بیماری شرایط کاملاً متفاوتی با یکدیگر دارند.
علائم مرتبط با سرطان تخمدان برخلاف اندومتریوز کمتر با چرخه قاعدگی مرتبط است. لازم به ذکر است که افراد مبتلا به آندومتریوز احتمالاً کمی بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان تخمدان هستند. در نتیجه می توان اذعان داشت که آندومتریوز در صورت عدم درمان می تواند باعث سرطان گردد.
این مقاله به بررسی ارتباط آندوتریوز و سرطان تخمدان پرداخته، علائم و تفاوت ها را بررسی و بیان می دارد آیا آندومتریوز باعث سرطان میشود با خیر؟
همچنین بخوانید:
ارتباط آندومتریوز و سرطان تخمدان
آندومتریوز یک بیماری شایع در بین خانم هاست. در این وضعیت ضایعات بافتی شبیه به بافت آندومتر در بیرون از رحم و عموما در ناحیه لگنی همچون تخمدان ها و صفاق رشد می کنند. این بافت ها با ایجاد زخم و چسبندگی سبب آسیب رساندن یا مسدود شدن اندام های تولید مثل خواهند شد.
بسیاری افراد هستند که از وجود این بیماری مطلع نیستند. بر اساس یک تخمین 11% از زنان 15 تا 44 سال در ایالات متحده مبتلا به اندومتریوز تشخیص داده نشده هستند.
توده های آندومتریوز بر خلاف سرطان، خوش خیم هستند. با این حال همچنان تشابهاتی با سرطان تخمدان دارد. آندومتریوز نیز می توان. همانند سرطان تخمدان در طول زمان گسترش یافته و به اندام های اطراف آسیب برساند.
آندومتریوز و سرطان تخمدان هر دو باعث رشد غیر طبیعی سلول در ناحیه لگن می شوند. بنابراین احتمالاً علائم مشترکی همچون درد لگن، فشار و نفخ خواهند داشت.
همچنین بخوانید:
مراحل سرطان تخمدان و طول عمر بیماران (کلیک)
آیا آندومتریوز همان سرطان تخمدان است؟
آندومتریوز و سرطان تخمدان با وجود برخی علائم مشابه دو بیماری کاملا متفاوت از یکدیگر هستند.
در ادامه علائم هر دو بیماری بصورت جداگانه بررسی شده است.
علائم آندومتریوز
آندومتریوز معمولاً اشخاصی را که قاعدگی فعال دارند تحت تأثیر قرار می دهد. اگرچه در مواردی نادر این احتمال وجود دارد که افراد پس از یائسگی و همچنین بعد از انجام هیسترکتومی (جراحی برای خارج کردن رحم) هم به آندومتریوز مبتلا شوند.
این بیماری یک نوع بیماری پیش رونده است که در صورت عدم درمان، با گذشت زمان بدتر خواهد شد. اندومتریوز بر قدرت باروری تأثیر منفی گذاشته و باردار شدن را برای فرد سخت تر خواهد کرد.
علائم بیماری آندومتریوز عبارتست از:
- درد شدید زیر شکم
- درد پریود ناتوان کننده
- احساس درد در حین یا بعد از رابطه جنسی
- نفخ
- حالت تهوع، اسهال، یا یبوست در طول قاعدگی
- وجود خون در ادرار دوران قاعدگی
- اجابت مزاج دردناک یا درد در هنگام ادرار در طول دوران قاعدگی
همچنین بخوانید:
بهترین رژیم غذایی برای زنان مبتلا به آندومتریوز (کلیک)
علائم سرطان تخمدان
احتمال بروز سرطان در همه افراد دارای تخمدان وجود دارد. اما بصورت کلی بروز این بیماری در زنان یائسه شایع تر است.
همچنین افراد دارای سابقه خانوادگی سرطان سینه و تخمدان، بیشتر در معرض خطر ابتلا به آن هستند.
علاوه بر این افراد مبتلا به آندومتریوز نیز بیشتر از افراد عادی، در معرض خطر ابتلا به سرطان تخمدان هستند.
علائم شایع سرطان تخمدان شامل :
- خستگی
- درد معده شدید و طولانی مدت
- مشکل در غذا خوردن و احساس سیری
- نفخ مداوم
- تغییر عادات روده، مانند نیاز به دفع بیشتر یا کمتر از حد رابج
- میل به دفع ادرار بیشتر از حد معمول
- کاهش وزن غیر قابل توضیح
همچنین بخوانید:
علائم اولیه و هشدار دهنده سرطان تخمدان (کلیک)
آیا آندومتریوز باعث سرطان تخمدان میشود؟
ابتلا به آندومتریوز لزوما باعث سرطان تخمدان نمی شود، اما مطالعات نشان داده اند که موجب افزایش خطر ابتلا به سرطان میشود.
یک تحقیق نشان داد که افراد مبتلا به آندومتریوز 1.7 برابر بیشتر از جمعیت عادی به سرطان تخمدان مبتلا می شوند. البته محققان همچنان در تلاشند که داده های دقیق تری در مورد ارتباط آندومتریوز و سرطان تخمدان بیابند.
علت آن است که بیماری اندومتریوز کمتر تشخیص داده می شود. در واقع بسیاری افراد تشخیص نادرست دریافت کرده یا پزشکان بعضا به درد آنها توجه نمی کنند. همچنین برای تشخیص قطعی، فرد باید تحت عمل جراحی لاپاراسکوپی قرار گرفته و بافت آندومتر آن برداشته و بیوپسی انجام شود.
آنچه مشخص است این است که ارتباط معناداری بین آندومتریوز و سرطان تخمدان وجود دارد اما هنوز معلوم نیست که تا چه حد باعث افزایش خطر ابتلا به سرطان تخمدان خواهد شد.
برخی علت هایی که اندومتریوز خطر ابتلا به سرطان تخمدان را افزایش خواهد داد عبارتند از:
- تولید غلظت بالایی از استروژن، که موجب افزایش رشد تومور خواهد شد.
- سبب ایجاد جهش در ژن سرکوب کننده تومور ARID1A می شود.
- جابجایی سلول های آندومتر به لگن توسط جریان قاعدگی که به مرور زمان تهاجمی خواهند شد.
برخی مطالعات نشان داده اند که احتمال بروز سرطان تخمدان اپیتلیال نوع 1 در زنان مبتلا به آندومتریوز پیش زمینه ی وجود دارد. علت این امر جهش های ژنی است که در رشد غیر طبیعی بافت و تومور مشارکت دارد.
دانشمندان همچنان به دنبال ارتباط دقیق بین این دو شرایط هستن و به تحقیقات بیشتری پیرامون کشف اینکه ” آیا آندومتریوز باعث سرطان تخمدان میشود یا خیر” نیاز است.
همچنین بخوانید:
جراحی لاپاراسکوپی : عوارض و مزایا (کلیک)
پیشگیری
تاکنون هیچ راهکار علمی و درمانی شناخته شده ای برای پیشگیری از آندومتریوز وجود ندارد. اما افراد مبتلا به این بیماری می توانند برای جلوگیری از بدتر شدن آن اقداماتی انجام دهند.
اگر دارای علائم آندومتریوز هستید، لازم است تا وضعیت خود را ارزیابی کنید.
زمانیکه پزشک اندومتریوز را تشخیص دهد، به جهت کاهش روند پیشرفت بیماری، روش های مختلف پیشگیری از بارداری را تجویز خواهد کرد. همچنین با جراحی لاپاروسکوپی بافت اسکار آندومتر را حذف می کند.
متاسفانه هیچ راه قطعی ومورد اطمنینانی برای پیشگیری از سرطان تخمدان وجود ندارد. اما فرد می تواند اقدامات خاصی از قبیل موارد زیر را برای کاهش خطر ابتلای آن انجام دهد:
اجتناب از عوامل خطر خاص
حفظ وزن متعادل، اجتناب از سیگار کشیدن و پیروی از سبک زندگی سالم، خطر ابتلا به سرطان تخمدان را کاهش دهد.
برخی مطالعات نشان داده اند که درمان جایگزینی هورمون (HRT) پس از یائسگی خطر ابتلا به فرد را افزایش می دهد؛ اگرچه این مورد جای بحث بسیاری دارد! مطالعه بزرگتری از جانب موسسه بهداشت زنان (WHI) پیرامون این مسئله انجام گرفت. اما شواهد این مطالعه نشان نداد که HRT خطر ابتلا به سرطان تخمدان را افزایش می دهد!
مصرف داروهای ضد بارداری خوراکی
مصرف قرص های ضد بارداری به ویژه در افرادی که به طور متوالی و چندین سال از آنها استفاده کنند، سبب کاهش خطر ابتلا به سرطان تخمدان می شود. بدین منظور افراد می توانند با دستور پزشک بهترین گزینه را انتخاب کنند.
همچنین بخوانید:
تاثیر روش های جلوگیری از بارداری بر سرطان سینه (کلیک)
انجام آزمایشات ژنتیک و مشاوره
انجام آزمایش ژنتیک به افرادی که سابقه سرطان تخمدان در خانواده خود دارند به شدت توصیه می شود. این آزمایشات قادر به ارزیابی خطر ژنتیکی ابتلا به سرطان تخمدان است.
توصیه می شود با پزشک درباره لزوم آزمایشات ژنتیکی برای خود، مشورت کنید.
همچنین بخوانید:
رابطه سرطان و ژنتیک : سرطان های ارثی کدامند؟ (کلیک)
تحت عمل جراحی زنان
هیسترکتومی و سالپنژکتومی (برداشتن یک یا هر دو لوله فالوپ) خطر ابتلا به سرطان تخمدان را کاهش می دهد. افرادی که سابقه خانوادگی سرطان تخمدان، سرطان سینه یا هر دو را دارند، باید تحت بررسی قرار گرفته و در صورت تشخیص این اقدامات جدی را انجام دهند.
همچنین بخوانید:
عوارض جانبی هیسترکتومی و روش های بهبود آن (کلیک)
خلاصه
درست است که آندومتریوز و سرطان تخمدان علائم مشترکی دارند اما آنها دو بیماری کاملا متفاوت هستند.
پیرامون ارتباط آندومتریوز و سرطان تخمدان، مطالعات بسیاری انجام شده است.
بر اساس تحقیقات آندومتریوز لزوما باعث سرطان تخمدان نشده اما سبب افزایش خطر ابتلا به آن میشود.
بصورت کلی پیشگیری از آندومتریوز غیرممکن است. اما برخی اقدامات لازم برای مدیریت و مقابله با این بیماری وجود دارد.
اگر علائم آندومتریوز و سرطان تخمدان را دارید، سریعا به پزشک یا متخصص زنان مراجعه کرده و توصیه های لازم را دریافت کنید.
جهت مشاهده و خرید مکمل ها و محصولات مراقبت داروخانه آنلاین اویرو کلیک کنید.