واکسن زونا برای بزرگسالان
در حال حاضر موثرترین واکسن موجود برای زونا شینگریکس نام دارد؛ عوارض و میزان اثربخشی این واکسن برای پیشگیری از زونا در بزرگسالان را بخوانید.
زونا یک بیماری ویروسی است که توسط ویروس واریسلا زوستر (عامل آبله مرغان) ایجاد می شود.
ویروس واریسلا زوستر (VZV) یک ویروس DNA متعلق به گروه ویروس هرپس است.
زمانیکه بیماری آبله مرغان بهبود می یابد، VZV این قابلیت را دارد که تا سال ها در بدن به صورت خفته یا غیر فعال باقی بماند و سپس دوباره فعال شود. در صورت فعال شدن این ویروس بیماری زونا ایجاد می شود.
هرپس زوستر نام دیگر بیماری زونا بوده که معمولا بین 3 تا 5 هفته ماندگار است.
در واقع این بیماری در مراحل اولیه طیف گسترده ای از علائم و نشانه ها را به همراه دارد. علائم از تحریک و درد خفیف پوست گرفته تا تب و سایر علائم شدید بیماری متفاوت است.
علائم شدید آن معمولا شامل بثورات خارش دار، دردناک و تاول دار هستند.
معمولا تا زمانی که علائم اضافی زونا بوجود نیایند، علت ایجاد علائم اولیه مشخص نمی شود.
واکسن یک ابزار ایمن و موثر برای پیشگیری از ایجاد بیماری زونا در بزرگسالان است.
واکسنی که مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC) برای بیماری زونا در افراد مسن توصیه کرده، شینگریکس (Shingrix) نام دارد.
سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) نیز واکسن زونا برای بزرگسالان 18 سال و بالاتر که در معرض خطر ابتلا به زونا قرار دارند را تائید کرده است. این واکسن برای محافظت در برابر زونا و همچنین عوارض آن موثر است.
در این مقاله مطالبی در خصوص جدیدترین واکسن زونا به نام شینگریکس، افراد واجد شرایط دریافت و عوارض جانبی آن ارائه می شود.
همچنین بخوانید:
بیماری زونا: علائم و درمان (کلیک)
شینگریکس چیست؟
بر اساس اعلام CDC، در حال حاضر موثرترین عامل موجود برای پیشگیری از زونا در بزرگسالان، واکسن شینگریکس است. پیشگیری از ایجاد نورالژی پس از هرپس (PHN) از دیگر مزایای این واکسن است.
PHN را تا 18% از افراد مبتلا به زونا تجریه می کنند. PHN درد مداومی را در نواحی بثورات زونا ایجاد می کند.
شینگریکس یک واکسن نوترکیب و حاوی بخش های خاصی از VZV مانند پروتئین، قند یا کپسید است. به همین دلیل یک پاسخ ایمنی بسیار قوی توسط این واکسن ایجاد می شود.
به دلیل اینکه این واکسن فاقد اجزای زنده ویروس است، اکثر افراد از جمله افراد دارای سیستم ایمنی ضعیف یا شرایط مزمن سلامتی می توانند آن را دریافت کنند.
شینگریکس در دو دوز و با فاصله 2 تا 6 ماه بین واکسن ها دریافت می شود. این واکسن اثربخشی بیش از 90% در برابر زونا ایجاد می کند. حداقل تا 4 سال پس از دریافت واکسن، اثربخشی آن بیش از 85% است.
واکسن قبلی زونا به نام زوستاواکس (Zostavax)، در سال 2006 توسط FDA تائیدیه گرفت. برخلاف شینگریکس، زوستاواکس تنها 51% در پیشگیری از زونا و 67% در پیشگیری از PHN اثربخش است.
در صورت داشتن هر گونه نگرانی در خصوص زونا و PHN با پزشک صحبت کنید که مشخص شود آیا واجد شرایط دریافت واکسن هستید یا خیر.
همچنین بخوانید:
اهمیت واکسناسیون برای سلامت (کلیک)
افراد واجد شرایط شینگریکس
طبق توصیه CDC، همه بزرگسالان بالای 50 سال می توانند واکسن شینگریکس برای زونا را دریافت کنند. FDAT اضافه می کند که بزرگسالان بالای 18 سال دارای خطر بالای ابتلا به زونا نیز واجد شرایط دریافت واکسن هستند.
افرادی که قبلا آبله مرغان یا زونا داشته اند نیز باید این واکسن را دریافت کنند.
همچنین از آنجایی که افراد دریافت کننده زوستاواکس نیز در معرض خطر ابتلا به زونا هستند، این افراد نیز باید دو دوز کامل واکسن شینگریکس را دریافت کنید.
بر اساس توصیه پزشکان بهتر است افراد دارای یک بیماری جزئی نیز شینگریکس را تزریق کنند. با این حال در صورت داشتن یک بیماری شدید، باید ابتدا صبر کنید تا بیماری بهبود یابد سپس واکسن را دریافت کنید.
همچنین بخوانید:
آبله مرغان : علائم و درمان (کلیک)
افرادی که نباید شینگریکس را دریافت کنند
شینگریکس روی خانم های باردار یا شیرده بررسی نشده است. به همین دلیل این افراد باید قبل از دریافت این واکسن با پزشک خود مشورت کنند. معمولا پزشکان نیز توصیه می کنند که منتظر بمانند تا این دوره تمام شود سپس آن را تزریق کنند.
بعلاوه افراد دارای حساسیت به ترکیبات شینگریکس، باید از دریافت آن اجتناب کنند. در صورت تجربه واکنش های آلرژیک شدید به دوز اول، دوز دوم آن را تزریق نکنید.
همچنین نباید در دوره بیماری زونا یا داشتن نتیجه منفی نسبت به تست ایمنی VZV، واکسن شینگریکس را دریافت کرد. در صورت عدم ایمنی احتمالا دریافت واکسن آبله مرغان توصیه می شود.
در صورت داشتن هر گونه سوال، با پزشک مشورت کنید.
میزان اثربخشی شینگریکس
طبق اعلام CDC، دو دوز شینگریکس باعث ایجاد ایمنی بیش از 90% در برابر زونا و PHN می شود. همچنین محافظت آن حداقل تا 4 سال پس از دریافت واکسن بالای 85% است.
همچنین مطالعاتی وجود دارد که نشان می دهند اثربخشی شینگریکس برای پیشگیری از زونا از 91.3% تا 96.6% متغیر است. برای PHN، اثربخشی از 88.8% تا 91.2% است.
عوارض جانبی جدی با واکسن شینگریکس برای زونا بسیار نادر است و کمتر از 0.01% از افراد دریافت کننده واکسن را درگیر می کند.
برخی از عوارض جانبی رایج پس از واکسیناسیون شینگریکس جهت پیشگیری از زونا شامل موارد زیر هستند:
بر اساس شواهد نیز افراد مسن می توانند با آسودگی واکسن شینگریکس و آنفولانزا را همزمان دریافت کنند. مشخص شده است که دریافت همزمان این واکسن ها هیچ تاثیری در اثربخشی دیگری ایجاد نمی کند.
شینگریکس یک واکسن موثر و ایمن برای بیشتر افراد واجد شرایط است. در صورت داشتن هر گونه سوال و نگرانی در خصوص عوارض احتمالی واکسن زونا با پزشک خود صحبت کنید.
همچنین بخوانید:
سوالات متداول
تصمیم گیری در خصوص دریافت واکسن شینگریکس بسیار مهم است. در ادامه به برخی از متداول ترین سوالات پیرامون این تصمیم گیری پاسخ داده می شود:
آیا احتمال ابتلای مجدد به زونا وجود دارد؟
بیشتر افراد فقط یکبار زونا را تجربه می کنند. با این حال این احتمال وجود دارد که فردی مجدد به آن مبتلا شود. در این صورت به آن زونا راجعه گغته می شود.
واکسیناسیون باعث کاهش احتمال وقوع این اتفاق می شود.
اهمیت دریافت واکسن زونا چیست؟
همانطور که بالاتر گفته شد، زونا باعث ایجاد تاول های دردناک، بثورات پوستی، لرز، تب و سایر علائم می شود. بسیاری از افراد مبتلا به زونا، PHN که باعث درد طولانی مدت می شود را تجربه می کنند.
با دریافت واکسن شینگریکس می توان به پیشگیری از ایجاد زونا و PHN و سرایت آن به سایر افراد کمک کرد.
همچنین بخوانید:
آیا افرادی که قبلا زونا داشته اند نیز باید شینگریکس را دریافت کنند؟
طبق توصیه متخصصان بله. افرادی که زونا داشته اند نیز باید شینگریکس را تزریق کنند. با این وجود در صورتی که در حال حاضر دارای بیماری زونا هستید تا زمان بهبودی کامل بیماری منتظر بمانید.
شرایط سنی برای شینگریکس چگونه است؟
طبق بیشتر دستورالعمل ها، افراد بالا 5 سال بدون محدودیت حداکثر سن می توانند شینگریکس را تزریق کنند. با این حال در صورت وجود خطر بالای ابتلا به زونا، افراد بالای 18 سال می توانند اقدام به دریافت آن کنند.
زمان موردنیاز بین دوزهای شینگریکس چقدر است؟
دوره انتظار استاندارد بین دوزها از 2 تا 6 ماه متغیر است. حداقل زمان بین دوزها 1 ماه است.
هر چند وقت یک بار باید واکسن را دریافت کرد؟
هر دو دوز واکسن شینگریکس باید در فاصله زمانی 2 تا 6 ماه دریافت شوند. در خصوص راهنمایی بیشتر در خصوص زمان بندی آن با پزشک صحبت کنید.
افرادی که واکسن زوستاواکس را دریافت کرده اند چطور؟
افراد دریافت کننده واکسن زوستاواکس نیز باید همچنان واکسن شینگریکس را دریافت کنند.
واکسن زوستاواکس اثربخشی کمری نسبت به شینگریکس دارد. تزریق واکسن شینگریکس باعث کاهش خطر ابتلا به زونا در بین افراد دریافت کننده زوستاواکس می شود.
آیا خطر ابتلا به زونا با افزایش سن افزایش می یابد؟
احتمال ایجاد زونا بعد از 50 سالگی بیشتر است. با این حال به صورت کلی افرادی که قبلا آبله مرغان داشته اند، در هر سنی می توانند دچار این بیماری شوند.
جمع بندی
در حال حاضر جدیدترین و موثرترین واکسن موجود برای زونا، شینگریکس نام دارد.
این واکسن باعث ایجاد محافظت در برابر زونا و عوارض احتمالی ناشی از این بیماری مانند PHN می شود. در صورت داشتن خطر ابتلا به زونا یا واجد شرایط بودن دریافت آن، برای دریافت واکسن زونا اقدام کنید.
جهت مشاهده و خرید مکمل ها و محصولات مراقبت داروخانه آنلاین اویرو کلیک کنید.
سلام واکسن شینگریکس از کجا بخرم
سلام واکسن زونا هست ایران از کجا باید تهیه کنیم؟؟
درود برشما .چطور میشه واکسن رو تهیه کرد
چطور میتونم واکسن شینگریکس را تهیه کنم؟
سلام .
واکسن زونا دارید؟