علت اسهال نوزاد چیست
اسهال نوزادان مساله ای ناخوشانید بوده و موجب نگرانی والدین می شود، علت – درمان های خانگی و نحوه مراقبت از نوزادی که اسهال دارد را بخوانید.
همه افراد در طول زندگی خود به اسهال دچار می شوند. این مساله در انواع سنین رایج بوده و در کل یک رویداد ناخوشایند است.
برخی مواقع نوزادان دچار اسهال می شوند که این مساله باعث نگرانی والدین خواهد شد. چراکه که بدن نوزادن مبتلا به اسهال در مدت زمان کوتاه مستعد دهیدراتاسیون یا کم آبی می شود.
اسهال در نوزادان به صورت دفع مکرر مدفوع شل و آبکی بروز می کند. توجه داشته باشید که بصورت کلی نوزادان مدفوع شل تری نسبت به بزرگسالان دارند و این به معنای اسهال نیست. در واقع زمانی نوزاد شما دچار اسهال شده است که مدفوع آن نسبت به همیشه شل تر باشد.
علت بروز اسهال در نوزادان متفاوت بوده و ممکن است ناشی از تغییر در رژیم غذایی، مصرف دارو یا عفونت گاستروانتریت باشد. شناسایی علت کمک موثری به درمان آن خواهد کرد.
این مقاله به بررسی علت اسهال نوزادان و علائم کم آبی بدن نوزاد پرداخته و درمان های خانگی آن را توضیح می دهد.
همچنین بخوانید:
هر آنچه باید درباره اسهال بدانید (کلیک)
علت اسهال نوزاد
بروز اسهال در نوزادن امری شایع است. صرف نظر از نوع تغذیه کودک – چه با شیر مادر باشد و یا با شیر خشک – این احتمال وجود دارد که او دچار اسهال گردد. برخی علت های بروز اسهال در نوزادان عبارتند از:
- گاستروانتریت: این بیماری که با نام آنفولانزای معده نیز شناخته می شود یک عفونت ویروسی و یکی از علت های شایع اسهال در نوزادان است. این بیماری، معده و روده را تحت تاثیر قرار داده و علاوه بر اسهال فرد علائم دیگری مانند استفراغ و درد معده را تجربه می کند. گاستروانتریت معمولا طی چند روز برطرف خواهد شد. با این حال اگر علت اسهال نوزاد این عفونت ویروسی و بویژه به همراه استفراغ باشد، سبب کم آبی بدن کودک خواهد شد.
- تغییرات رژیم غذایی: با گذشت چند ماه از تولد نوزاد، والدین در کنار شیر، غذاهای جامد کمکی نیز به نوزاد می دهند. در این شرایط بدن خود را با انتقال از غذاهای مایع به جامد تطبیق خواهد داد. با این حال سیستم گوارشی احتمالا واکنشی به شکل اسهال از خود نشان می دهد.
- داروها: از دیگر علت های اسهال نوزادان مصرف برخی داروهاست. برخی مواقع پزشک به علت برخی بیماری ها با شرایطی برای کودک دارو تجویز می کند. از آنجایی که سیستم گوارشی نوزاد بسیار حساس است ممکن است اسهال به عنوان عوارض دارو بروز کند.
همانطور که در بالا بدان اشاره کردیم احتمال بروز اسهال در هر نوزادی وجود دارد. اما میزان ابتلا، نوع و شدت آن در نوزادان مختلف متفاوت خواهد بود. در ادامه مقاله تفاوت های اصلی نوزادی که با شیر مادر تغذیه می شود با نوزادی که از شیر خشک تغذیه می کند، ذکر شده است.
نوزادی که با شیر مادر تغذیه می شود
مطالعات نشان می دهند که احتمال بروز اسهال در نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می کند نسبت به نوزادانی که شیرخشک می خورند کمتر است.
یک مطالعه با بررسی 150 نوزاد نشان داد که در حدود 27% از کودکانی که شیر مادر می خوردند دچار اسهال مکرر شده و این مقدار در نوزادانی که شیرخشک می خوردند 72% بود.
توجه داشته باشید که این مساله اصلا به این معنا نیست که کودکی که تغذیه اش با شیر مادر است اسهال را تجربه نخواهد کرد. این مسال در کودکانی که شیر مادر می خورند نیز به دلایل متعددی رخ می دهد.
برخی علت های اصلی اسهال در نوزادی که از شیر مادر تغذیه می کند شامل:
- رژیم غذایی مادر: تغییر رژیم غذایی مادران شیرده، عاملی موثر برای تحریک سیستم گوارشی است. برای نمونه در صورتیکه مادر نوزاد غذاهای غنی یا تند میل کند، از طریق شیر به کودک منتقل شده و این امر سبب مشکلات روده ای نوزاد و بروز اسهال خواهد شد.
- داروهای مصرفی مادر: داروهای مصرفی مادر از شیر وارد بدن نوزاد شده و ممکن است سیستم گوارشی کودک را تحریک کند. برای نمونه مصرف آنتی بیوتیک توسط مادر موجب بروز اسهال در نوزاد به عنوان یکی از عوارض شایع این دارو خواهد شد.
همچنین بخوانید:
مصرف آنتی بیوتیک در دوران شیردهی (کلیک)
نوزادانی که شیر خشک می خورند
برخی علت های اسهال در نوزادانی که از شیر خشک تغذیه می کنند شامل:
- عدم تحمل لاکتوز: یکی از علت های شایع اسهال نوزاد عدم تحمل لاکتوز است. در این شرایط بدن قادر به هضم لاکتوز که قند طبیعی شیر است، نیست. بر اساس اعلام NHS عدم تحمل لاکتوز معمولا موقتی است. در برخی موارد نیز خفیف بوده یا اینکه بدن نوزاد قادر به تحمل مقادیر اندک لاکتوز خواهد بود. تنها متخصص تغذیه مجاز به تغییر رژیم غذایی نوزاد است. پیش از هرگونه تغییر در رژیم غذایی یا مصرف شیر خشک از پزشک راهنمایی بخواهید.
- آلرژی: بسیاری از کودکان نیز به شیر حساسیت (آلرژی غذایی) دارند. بر اساس اعلام NHS در حدود 7% از نوزادان زیر یک سال به شیر گاو حساسیت دارند. به منظور درمان علائم ناشی از حساسیت نوزاد لازم است تا مصرف شیر گاو از برنامه غذایی کودک حذف گردد. در صورتیکه نوزاد شیر مادر می خورد لازم است تا شیر گاو از غذای مادر حذف شود. همچنین اگر نوزاد شیر خشک می خورد لازم است تا در خصوص مصرف شیر خشک مخصوص با پزشک مشورت کنید.
همچنین بخوانید:
عدم تحمل لاکتوز و شیر خشک ببلاک LF (کلیک)
درمان خانگی اسهال نوزاد
در اکثر مواقع اسهال خود به خود رفع می شود. با این حال برخی درمان های خانگی در دسترس هستند که بواسطه آنها کودک احساس راحتی بیشتری خواهد کرد. به یاد داشته باشید که قبل از هرچیز باید اقداماتی جهت کمک به جلوگیری از کم آبی نوزاد انجام دهید. زیرا نوزادان جزو گروه هایی هستند که هموراه در معرض خطر کم آبی و عوارضات جانبی آن هستند.
برخی درمان های خانگی اسهال نوزادان عبارتند از:
- هیدراته نگه داشتن نوزاد: صرف نظر از اینکه نوزاد با شیر مادر تغذیه می شود یا شیر خشک، باید همواره شیر دادن به نوزاد را ادامه دهید. بدین طریق مایعات از دست رفته از بدن کودک جایگزین خواهد شد. به جهت درمان نوزاد دچار اسهال با پزشک اطفال مشورت کرده و اطلاعاتی در مورد تغذیه کودک جمع آوری کنید. پزشک متخصص در صورت نیاز محلول الکترولیت و آبرسان خوراکی مناسب (مانند Pedialyte) را تجویز خواهد کرد.
- جلوگیری از بثورات پوشک: برای راحتی بیشتر نوزادی که اسهال دارد، سعی کنید پوشک را بیشتر از حالت معمول عوض کرده و نوزاد را تا حد امکان تمیز و خشک نگه دارید. بر اساس توصیه آکادمی پوست آمریکا در صورت ایجاد راش در ناحیه ی پوشک از کرم های ضد التهاب ناحیه پوشک حاوی اکسید روی استفاده کنید.
هرگز و هرگز بدون تجویز پزشک به نوزاد خود داروهای ضد اسهال بدون نسخه ندهید. در صورت هرگونه سوال و راهنمایی های لازم با پزشک کودک مراجعه کنید. پزشک معالج توصیه های لازم برای درمان و مراقبت از نوازد را به شما توضیح خواهد داد.
جهت مشاهده و خرید محصولات ضد التهاب پوشک داروخانه آنلاین اویرو کلیک کنید.
همچنین بخوانید:
درمان سریع اسهال در کودکان و بزرگسالان (کلیک)
علائم کم آبی نوزاد در اثر اسهال
کم آبی (دهیدراتاسیون) بدن نوزاد مهم ترین مساله برای مراقبت در نوزادی است که اسهال دارد. زمانی که نوزاد دچار اسهال شود، مایعات زیادی از بدن خود را از دست داده و این مسئله سبب بروز برخی عوارض خواهد شد.
به گفته انجمن ملی زایمان در بریتانیا (NCT)، نوزادان در سنین کمتر از یک سال و حتی کمتر از 6 ماه، بیشتر در معرض خطر کم آبی قرار دارند. علاوه بر این نوزادانی که در بدو تولد وزنشان پایین است، با خطر کم آبی بیشتری مواجه بوده و بدین جهت نیازمند مراقبت های بیشتری هستند.
علائم هشدار دهنده ی کم آبی خفیف تا متوسط نوزاد عبارتند از:
- خشکی دهان، لب و چشم ها
- ادرار زرد تیره رنگ و کمتر از حد معمول (کمتر از شش پوشک خیس در روز)
- گریه ی بدون اشک یا اشک کم
- فرورفته شدن ملاج یا فونتانل روی سر نوزاد
علائم کم آبی شدید نوزادان عبارتند از:
- بیقراری شدید
- ادرار کم یا بدون ادرار (پوشک خشک یا تقریباً خشک برای مدت طولانی)
- خواب آلودگی بیش از حد یا عدم فعالیت
- چشمهای گود رفته
- پوست چروکیده
- تنفس سریع و پی در پی
- ضربان قلب سریع
- تغییر رنگ دست و پا
- سردی دست و پا
همچنین بخوانید:
کم آبی بدن / دهیدراتاسیون : علائم و درمان (کلیک)
زمان مراجعه به پزشک
به جهت درمان نوزادی که اسهال دارد، به ویژه نوزادان کمتر از 6 ماه، حتماً در اولین فرصت با پزشک اطفال تماس بگیرید.
طبق یافته های پزشکی دانشگاه جانز هاپکینز آمریکا، در صورت مشاهده علائم زیر در کودک خود حتماً باید به پزشک مراجعه کنید:
- علائم کم آبی بدن، شامل:
- خشکی دهان
- کاهش میزان ادرار
- اشک کمتر در هنگام گریه
- فرورفتگی فونتانل (ملاج نوزاد)
- خواب آلوده تر بودن بیش از حد معمول
- تب
- بیقراری و تحریک پذیری
- وجود خون در اسهال
- استفراغ
- کمبود انرژی
- کاهش وزن
خلاصه
جهت مشاهده و خرید مکمل ها و محصولات مراقبت داروخانه آنلاین اویرو کلیک کنید.
دخترم ۸ماهه است اسهال شدیدداره حتی باپودرهم بندنمیادآب آب اسهالش ازدیروزاینجورشده
سلام دخترم اسهال شدید گرفته بردم دکتر براش گاستروفیکس نوشته تو رو خدا دربارش کسی هست توضیح بده چند درجه آب چند پیمانه پودر بدن لطفاکمک کنید
سلام نوه من ۴۵روز داره از دیروز چند دفعه اسهال و استفراغ داشته می خواستم بدونم چه کارکنیم آیا درمانی خانه گی داره و از کجا بدانیم آب بدنش کم شده یان ؟ممنون میشم راهنمایی کنید
سلام ببخشید نوزادی ۵ ماهه داریم وازوقتی به دنیا اومده اسهاله ..خواهشا راهنمایی کنید